Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló 2009/10

University of Kuopio

2009. szeptemberétől egészen december végéig tartózkodtam Finnországban. Ezalatt a négy hónap alatt sokat tanultam, és sok tapasztalatot szereztem. 

A megérkezésem előtt sok utánajárást igényeltek az egyetemi intézni valók, de végül már azon vettem észre magam, hogy kiutazásom napja van. Én a FinnAir légitársasággal repültem, és ha jól emlékszem akkor már június végén megvettem a repülőjegyet, ami közvetlen Kuopioba szólt, átszállással. Késő esti érkezésem sem gátolta meg a Tutoromat, hogy kijöjjön elém a repülőtérre, ami egy jó félóra autóval. Elvitt a szállásomra Neulämäkiba, ez egy része a városnak, amit csak kb. 2 hét után sikerült jól kiejtenem.  

A szállásom, mint mindenki másnak nekem is a <u>Kuopas</u> adta. Bizony meglepően drágák az albérletek, de legalább elmondhatom, hogy nagyon <u>meg voltam elégedve vele</u>. Még itthonról kellett intézni a szállásra való jelentkezést, ahol több lehetőséget is meg lehetett adni, hogy hol szeretnénk megszállni, amit szinte látatlanba lehetett csak csinálni, vagy maximum az ár alapján. Nekem két másik lakótársam volt, egy német és egy litván lány, akik nagyon kedvesek voltak és nagyon jó barátságot kötöttünk. Mindenkinek saját szobája van, ami elég tágas, bár az ágy elég kicsi, de van asztal szekrények meg asztali lámpa. A fűtéssel sem volt gond, az Internet is rögtön működött. A fürdőszoba is kényelmesen nagy. Mi szerencsések voltunk, mert a konyha fel volt szerelve, ami azt jelenti, hogy az előttünk ott lakók ránk hagytak sok mindent, de voltak akiknél semmi nem volt, ezért túlélő csomagot kellett venniük az International Office-tól. Természetesen a lakótársakkal is össze lehet dobni és közösen megvenni alap dolgokat.  

Az első  napokban, sok volt a magán szervezésű ismerkedős parti a helyi barbecue sütőknél, ami azépület blokkok között volt. Hangulatos kis esték voltak, ekkor még az időjárás is megengedte hogy tovább maradjunk. Ezek jó alkalmak voltak, hogy az ott lakó erasmusosokkal megismerkedjünk. De persze az International Office is szervezett hivatalos Orientation Weeket. Amit ne úgy képzeljetek el hogy tele volt hivatalos blamával, hanem sok hasznos információt is kaptunk, a szervezők nagyon kedvesek voltak, és sok szórakoztató elemmel tűzdelték a néha hosszú és a bulik után nyilván fárasztónak tűnő napot. Különböző programokat szerveztek nekünk napközben, és éjszakára is. Itt megismerkedhetett mindenki mindenkivel, persze azért nem ment elsőre a nevek megjegyzése. A tutorok segítőkészek voltak, és amiben tudtak segítettek, de persze azért ehhez is szerencsésnek kellett lenni.  

Most pedig kicsit a tanulmányi részét is ismertetem a dolgoknak. Én ugyebár gazdálkodási- és menedzsment szakos vagyok az egyetemen és  így odakint Business studentnek voltam titulálva. A tantárgyakat az elküldött tantárgyleírások alapján vettem fel, én mindegyiknél megmaradtam, de lett volna lehetőség lecserélni. Az én kurzuslistám így nézett ki: Strategic Management, Creative Communication, Managing Information Systems, Managing Innovation and Entrepreneurship (bookexam), Internationalization of Knowledge Intensive Companies és volt egy Survival Finnish kurzusom is. A legtöbb óra 1,5-2 hónapig tartott ,tehát nem mindegyik volt egy idősávban. Az órákra sok beadandót kellett készíteni, és sok volt a csoportos munka is. A prezentációk pedig szintén gyakoriak voltak. Nagyon örültem, hogy éreztem a folyamatos fejlődést az angol kommunikációs képességeimben, és hétről hétre jobban ment a business angol nyelv.

Az egyetemet nem tudnám összehasonlítani a Corvinussal, egyszerűen más volt, mindenben. Pont ezért nem tudnám azt mondani, hogy jobb vagy rosszabb csak más. Maga az egyetem épülete és a felszereltsége, a tantermek nagyon modernek, bár így kicsit ridegnek tűnt. Az viszont nagyon nagy benyomást tett rám, hogy az egyetem egyes épületei között van egy óriási tó, amit egy kép sem tudna átadni, milylen nagy élményt nyújtott, amikor sétáltunk át egy másik órára. Ha épp naplementés, vagy hófödte jeges tavat láthattunk, mindig megálltunk pár pillanatra. A Cafeteriaban 2 euróért lehetett ebédelni, ami néha megunható volt, de legalább meleg étel volt, ami jól jött, és legalább szocializálódni is jó hely volt.

Az egyik legjobb az egyetemben a Studentia épület volt, ami leginkább sport és szórakoztató  központnak mondanám, óriási (de tényleg) tornaterem, továbbá kondi, szauna ingyenes használatára volt lehetőségünk. A lányoknak volt aerobic, a fiúknak is sokféle sport. Továbbá, volt egy nagy common room szerű része is, ahol nagy díványok, asztalok, sok-sok társasjáték, mindenféle játéklehetőségek, nagy tévé, és kandalló volt. Nagyon hangulatos volt, ahova szívesen betért az ember egy-egy délutánra vagy estére, finnek és külföldiek egyaránt. 

A KISA szervezett nagyon sok jó programot szervezett nekünk, ők tényleg értünk voltak, és a szervező srác Tuomas szívét-lelkét kitette. Számos jó utazást megszerveztek, például Szentpétervárra, Lapföldre vagy Stockholmba, illetve Tallinba. Kivétel nélkül mindegyik nagyon szuper és jól szervezett utazás volt, ahol mindig nagyon jó ellátásban részesültünk, és a kedvező árakon juthattunk hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy feltétlen utazzon a KISA-val, mert megéri, és nagyon jó buli a sok baráttal, erasmusossal világot látni. Azt még megjegyezném, hogy legyen útlevetek, mert Szentpétervárra kell a vizumhoz.  

Az átka annak, hogy nagyvárosból jöttem az hogy maga a város, Kuopio nekem kicsinek tűnt, és a lehetőségek is korlátozottak voltak. Ez alatt azt értem, hogy mindenből volt minden, de csak korlátozott számban, a központ mondható annak, ahol élet van. A second-hand shopokat nagyon tudom ajánlani. Sok vicces kreatív dolgot lehet találni (jelmezbulihoz), de egyben a konyhai felszerelések nagy részét is össze lehet válogatni itt.

A Henry’s Pub, az Ali Puppi és a Passion Club volt a törzshelye az erasmusosoknak ami szinte egymás mellett találhatóak. Az alkohol nem olcsó, de a helyek kellemesek, és jó bulikat lehet oda szervezni.

A város külső  részei, távol a központtól nagyon szépek, és érdemes túrázgatni a közeli tavakhoz, amik mindenhol ott vannak, a jó időt mindenképp ki kell használni és felkapni a túracipőt.

A hideg olyan november végére jön el csak igazán, -18 fokok is voltak, de higgyétek el, a folyamatos lehűlés miatt nem egy hirtelen hidegre kell gondolni. A hó pedig gyönyörű és sok van belőle. A sötétet pedig a barátokkal és a folyamatos együttléttel túl lehet élni.

Az emberekről pedig akikkel kint találkoztam, megismerkedtem és barátkoztam főleg az mondható el, hogy erasmusosok voltak. Hiszen a finnek köztudottan zárkózottak, azért persze volt kivétel, de leginkább a magunk kis csoportjaiban voltunk el, és szerveztünk partikat. A Facebook erre a legalkalmasabb hely volt, hogy meghívókat küldjünk egymásnak. Tessék kitchenparty-kat szervezni, és jelmezes bulikat, mert ezekre nagyon lelkesek a kis tanulók. Mindezt pedig saját erőből a KISA segítségével lehet megtenni.

Sokat tanultam arról, hogy milyen is sok különböző kultúrát megismerni és köztük élni 4 hónapot éjjel-nappal. Mindenki nagyon jól tudott alkalmazkodni a másikhoz és jól éreztük magunkat minden egyes alkalommal. Német, francia, koreai, magyar, kanadai, ausztrál, angol és még sokan mások voltak a nemzetiségek, akik egy mesés és élmény dús félévet tölthettünk Finnországban.

Mindenkinek AJÁNLANI tudom, nekem egy életre szóló élményt nyújtott.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.