Október - 2019
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Ecole Superieure de Commerce Toulouse

A 2009-2010-es tanév őszi szemeszterében Dél-Franciaországban, Toulouse-ban tanulhattam Erasmusos cserediákként. A kint töltött hónapok nagyon sokat jelentettek mind emberi mind pedig szakmai fejlődésemet tekintve.

Your browser may not support display of this image. Az Erasmus jelentkezésemnél még fogalmam sem volt róla, hogy egy ennyire jó és neves egyetemre kerülök majd, hiszen a választásom fő szempontja az volt, hogy Franciaországban tanulhassak, de angol nyelven. Mivel franciát csak egy évig tanultam az egyetemünkön, az a tudás nem lett volna elegendő a kinti tanuláshoz, de az angol mellett a franciát is szerettem volna fejleszteni. Így esett a választásom a Toulouse Business School-ra. Kiérkezésemkor kicsit meglepődtem, mert az egyetem jobban hasonlít egy gimnáziumra, mint egyetemre. Összesen 1500 diák jár az egyetemre, ezért nincs szükség akkora épületekre, mint nálunk. A tantermek is kicsik, de van 5 nagyobb, úgynevezett amfiteátrum.

Oktatás

Az oktatás nagyon magas színvonalú volt, rengeteg külföldi előadó  tartotta nekünk az órákat, többek között az USA-ból, Ausztráliából és Németországból. Az ottani rendszer olyan, hogy az Erasmusos hallgatók választhatnak, hogy franciául vagy pedig angolul szeretnének tanulni a félév folyamán. Sajnos nincs arra lehetőség, hogy egyik tárgyat angolul, másikat pedig franciául tanulhassa az ember. A francia diákok közül pedig az kerülhet az angolul tanuló diákok csoportjába, akik nagyon jó átlaggal rendelkeznek. Így a szekciókban angolul tanuló franciák és Erasmusos diákok is vannak, nem különböztetik meg őket. Mi négy körülbelül 30 fős szekcióra voltunk bontva, minden szekcióban francia és külföldi hallgatók különböző arányban. „Formation Approfondie” volt az évfolyamunk neve, ahol mester képzésben oktatott tárgyakat tanulhattunk. Sajnos nincs nagy választási lehetőség a tantárgyak között, mert az őszi félévben tanulják a franciák a kötelező tárgyaikat, ami azt jelenti, hogy nekik az összes meghirdetett tárgyat tanulniuk kell. Nekünk nem muszáj mindet, de mivel 4 a legnagyobb kreditérték, elég sokat fel kell vennünk, hogy tudjuk teljesíteni az itthoni feltételeket. Nincsenek külön Erasmusos tárgyak, csak a kötelezők. Az órák mindegyikén részt kell venni, mert mindenhol jelenléti ív van, gyakran a tanárok olvassák fel. Ha valaki hiányzik, akkor igazolást kell róla vinni.

A félév folyamán nagyon nagy hangsúlyt fektetett az összes tanár a csoportmunkára. Szinte minden tárgyból kellett csoportban dolgozni, sőt az egyik órán még a csoporttagok aktivitását is figyelték a tanárok és pontozták, ki hogy veszi ki a részét a közös munkából. Úgy vettem észre, ez nagyon fontos volt náluk. Az oktatás nagyon gyakorlatias, az elméletben bemutatott és elmagyarázott tudást mindig valamilyen gyakorlati példán keresztül kellett elsajátítanunk. Stratégiai menedzsment című tárgyból például minden héten volt egy esettanulmány és egy hozzá tartozó olvasmány, melyek segítségével kellett a cég helyzetét elemeznünk s ajánlást adni, hogyan csinálhatnák másképp, hogy eredményesebben működjön a vállalat. De ezek mellett még két nagy esettanulmányt kellett megoldanunk, ami összefoglalta az addig megszerzett tudást. Az egyiket a kurzus a felénél járva, a másikat pedig az utolsó órán kellett elkészítenünk.

International Business című tárgyból pedig egy szimulációs játékot kellett játszanunk évközben, ahol jobban megérthettük, hogy a valóságban hogyan működnek azok a dolgok, amiket az órán elmondtak, s mire is kell nagyon figyelni.

Marketingből is több esettanulmányt kellett évközben megcsinálnunk, de majdnem minden órára volt előzetes olvasmány, aminek az ismerete segítette megérteni az órán elhangzott új anyagot. Minden tárgyra jellemző volt a gyakorlati szempontból való megközelítés, és ugyanez jelent meg a vizsgákon is, ami egy kicsit eltérő az itthoniakhoz képest. A vizsgaidőszak elég nehéz, hiszen mindössze 3 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindenki megcsinálja a vizsgáit, és az időpontok is adottak. A vizsgák 3 órásak és egy vizsga van délelőtt 9-12 között, egy pedig délután 14-17 között. A harmadik nap végére már mindenki nagyon fáradt volt.

A csoportmunkán  és a folyamatos készülésen kívül még a tanár-diák kapcsolatban fedeztem fel különbségeket az itthoni egyetemhez képest. Sokkal szorosabb viszony fedezhető fel a tanárok és diákjaik között. A diákok aktívan vesznek részt az órákon, hiszen nem csak a tanár kérdez, de ők is, ha még valami magyarázatot várnak az elmondottakhoz. Nagyon segítőkészek a tanárok, mindenki alig várja a diákok e-mail-jeit, s azonnal válaszol a kérdésekre, és mindenben próbálnak segíteni.

A város

Toulouse csodálatos város, egy kis mediterrán ékszeres doboz Franciaországban. Tele van gyönyörűen gondozott parkokkal, rengeteg a zöld terület. A Garonne folyó szeli ketté a várost, aminek a partja nagyon hangulatosan van kialakítva, piknikezésre, pihenésre, futásra, sőt még biciklizésre is tökéletesen alkalmas. Az időjárás számomra csodálatos volt, hiszen rengeteget sütött a nap, az átlaghőmérséklet is jóval magasabb, mint itthon. December 9-én 16 fokot mértünk kint és ragyogó napsütésben sétálhattunk a hangulatos mediterrán utcákon.

Szállás és tennivalók

A toulouse-i egyetem kiérkezésünk előtt már sok anyagot küldött a szállással kapcsolatban, hogy időben kezdjünk el keresgélni, így biztos lesz szállásunk. Én az egyetem melletti kollégiumot választottam, ami a reggeli tanórák tekintetében nagyon kényelmes volt, hiszen 2 perc sem kellett ahhoz, hogy beérjünk órára. Megérkezésemkor hagyott az apartman némi kívánnivalót maga után, ugyanis nagyon nagy kosz volt. Az első nap takarítással telt, de utána már nagyon otthonos volt, a végére teljesen megszoktam. Én egyedül laktam ebben a 25 négyzetméteres apartmanban, ahol volt kis konyha, tanulórész, a galérián pedig hálószoba és fürdőszoba. De voltak nagyobb apartmanok is, ahol többen laktak együtt. Három mexikói lány együtt érkezett és ők egy nagy 50 négyzetméteres apartmanba kerültek. A szállással csak annyi gond volt, hogy havonta 472 euróba került, ami még nem tartalmazta az áramfogyasztást. És ezt sajnos mindenkinek magának kellett intéznie, hogy elmenjen az elektromos művekhez, és számlát nyisson magának. A megérkezéskor és hazajövetelkor be kellett diktálni az órák állását és ez alapján a fogyasztás alapján kellett kifizetni az elektromos műveket. A másik fontos tennivaló még a francia bankszámla megnyitása volt az első héten. Sajnos ez francia nyelvtudás nélkül elég nehéz, mivel a bankban nem beszélnek angolul. Én az LCL bankot választottam, mivel a Welcome Team tagjai ezt ajánlották, és a számlanyitás 1 euró volt egy egész évre. Még amit fontos elintézni a megérkezés után az a lakhatási támogatás benyújtása, ugyanis a francia állam támogatást nyújt, amit az úgynevezett CAF-nál kell igényelni egy formanyomtatvány kitöltésével és megadott dokumentumok mellékelésével. Azt nem tudom miért, de én az első kint töltött hónapom után nem kaptam támogatást, de megéri beadni.

Erasmusos élet

Your browser may not support display of this image. Ezek után a kötelező dolgok után már tényleg lehet élvezni a kinti életet. Azért szerettem nagyon ezt az egyetemet, mert rengeteg másik intézménnyel állnak partner-kapcsolatban, így a világ szinte minden tájáról érkeztek cserediákok. Voltak hallgatók Indiából, Kanadából, az USA-ból, Mexikóból, Kolumbiából, Ausztráliából, Európán belül pedig Skóciából, Hollandiából, Németországból, Szlovéniából és Lettországból. Leginkább a mexikóiakat kedveltem meg, hihetetlenül kedvesek és aranyosak. Ők lesznek majd az első látogatóim is Budapesten februárban. Sok programot szerveztünk kint magunknak, többek között voltak nemzetközi vacsorák, ahol mindenki elkészítette a saját nemzetére jellemző ételeket. Annyira jó volt belekóstolni más kultúrák tradicionális étkeibe, de mindenkit talán az indiai konyha nyűgözött le leginkább. Sok filmezést, s bulit szerveztünk magunknak, mivel a Welcome Team nem mindig volt a helyzet magaslatán. Sajnos kint nincs olyan szervezet, mint nálunk az ESN, aki a cserediákokkal foglalkozik, de még Tandem program sincs. Az egyedüli ilyen szervezet a Welcome Team, akinek az egyik fő feladata, hogy fogadja a külföldi diákokat, majd különböző orientációs programokat szervezzen. Az én esetemben például még a reptérre se jöttek ki elém, de ezt az Erasmusos diákok háromnegyedétől hallottam. Ezért azt ajánlom, hogy kiutazás előtt feltétlenül legyen meg a szállás címe, esetleg a csoport egyik tagjának a telefonszáma. A Welcome Team szervezett nekünk egy összerázó hétvégét, de ezt is az egyetem megkezdése után egy hónappal. A Pireneusokba mentünk és kipróbálhattunk egy accrobranche nevezetű élményparkot is. A hétvége nagyon jól sikerült, de utána sokáig nem is hallottunk a csoport tagjai felől. Az igazi jó bulikat magunknak szerveztük, de a városban is jó sok lehetőség nyílt szórakozásra, főleg, hogy a második legnagyobb diákváros Párizs után. Így rengeteg fiatallal lehetett találkozni az utcákon még késő este is.

Közlekedés

Tömegközlekedés szempontjából nagyon jó helyen van az egyetem, mert 2 perc sétára van metró és buszmegálló is. A diákoknak külön kedvezmény van, ugyanis a 30 napos bérlet 10 euróba került, ami metrón és buszokon is egyaránt érvényes. Villamosok és trolik nincsenek a városban. A bérlet megvétele sem szükségszerű, gyalog is gyorsan el lehet jutni a belvárosba.

Toulouse-ból az EasyJet fapados légitársaság indít járatokat, igaz nem valami sok helyre, de ha megtalálod köztük az úti célod, akkor egész olcsón el lehet jutni a kiszemelt városba. Egy másik fapados légitársaság pedig Carcassone-ból indítja a járatokat, ahova vonattal könnyen el lehet jutni. A vonatos közlekedés nagyon kedvelt Franciaországban. Van diákoknak szóló kedvezmény is – „Carte 12-25” a neve. Ezzel a kártyával mindig valamilyen százalékú kedvezményt adnak az eredeti árból. Ha sokat utazol, feltétlenül megéri megvenni a kártyát.

Egyedül mentem az egyetemünkről Toulouse-ba, nagyon élveztem a kint töltött időt  így egyedüli magyarként. Rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam a kinti hónapok alatt, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, milyen Erasmusos cserediáknak lenni külföldön. Ha valaki pedig igazán érdeklődik a francia kultúra iránt, annak nagy élmény lesz Toulouse, hiszen a nagyon ízletes gasztronómiai fogásokon kívül személyesen tapasztalhatja meg az ottani emberek közvetlenségét és különböző világfelfogását. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.