Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Groupe ESC de Rouen

Franciaországban, Rouenban, a Rouen Business Schoolon töltöttem az Erasmus tanulmányi félévemet 2009 szeptembere és decembere között. Nagyon örülök, hogy egy nagyváros helyett egy Rouenhoz hasonló aranyos kisvárosban tanultam. Felső-Normandia legnagyobb városa ez, építési stílusa jellegzetes és emellett egy nagy ipari város is, amelyet a Szajna két részre oszt. Hangulatát illetően leginkább Egerhez hasonlít, mivel dimbes-dombos, méretét illetően Miskolc nagyságú.

Your browser may not support display of this image. Az Egyetemet (alul) és a kollégiumokat busszal érhetjük el a belvárostól, ez körülbelül 15-20 perc. A közlekedéssel kapcsolatban egy negatív tapasztalat volt, hogy amint leesett egy pici hó a buszok már nem jártak. Ez egyébként nem befolyásolta az iskolába járást, ugyanis az a kollégium, ahol én laktam, a Bois 5 percnyi sétára volt az egyetemtől.

3 kollégium tartozik az egyetemhez: Bois (jobbra), Ango, Pleiade; mindegyik gyalogosan maximum 10 percre van a sulitól. Árak szempontjából a Bois a legkedvezőbb, itt 9 nm-es szobák vannak, 40 szoba van szintenként és minden szinten 8 zuhanyzó és 1 konyha van. A szobában egy toilett, tükör és csap van.

Your browser may not support display of this image. Az én ablakom az erdőre nézett, amely nagyon közel, kb. 15 méterre van a kollégiumtól. Aki rendszeresen sportol, annak ez a kollégium tökéletes választás, mivel az erdőben egy kb. 4 km-es futópálya van kialakítva, különböző, kb. 12 „állomással” ahol erősítő gyakorlatokat lehet végezni. Emellett van még egy nagy futball-pálya is amely inkább a Pleiade-hoz van közelebb, mint a Bois-hoz. A Pleiade a legdrágább kollégium, kb. a duplája az előzőnek, viszont ezek inkább apartmanok, nem szobák, amelyek felszereltek önálló konyhával és fürdőszobával is. Több különálló épületből áll és 4-6 lakásos apartmanok vannak benne. Aki pezsgő társasági életet szeretne a kollégiumban (megjegyzem ez szinte kötelező J) az ne a Pleiade-ot válassza, mert ott sokan szinte még a félév végére sem ismerték még a szomszédjukat sem. A harmadik lehetőség az Ango, ez egy másik irányban található, mint az előző kettő és árban a kettő között helyezkedik el. Itt külön főzőfülke tartozik a szobákhoz, és 2-2 szomszéd osztja meg a fürdőszobát illetve a WC-t is. A közösségi élet itt a legnagyobb, mert egy közösségi szoba is van a földszinten, ami sokszor a közösen szervezett „International Dinner”-ek helyszíne is volt, ahol minden nemzet megmutathatta a saját jellegzetes nemzeti ételét, táncát, zenéjét.

Szinte minden buli a belvárosban volt, hétközben inkább, mint hétvégén, mivel hétvégére szinte minden fiatal haza utazott. A buszok általában este 11ig járnak, ezután éjszakai busz van csak, a legutolsó hajnali 1-kor indul vissza a kollégiumokhoz. A Bois és Pleiade az éjszakai busz vonalán található, szinte a Bois ajtajában lehet leszállni a buszról, míg az Ango kb 10-15 perc séta a buszmegállóból. Az utolsó busz után már csak taxival lehet feljutni, mivel gyalogosan kb. 1,5 – 2 óra.

A Rouen Business School részéről véleményem szerint a legmaximálisabb segítséget kaptuk, minden érthetően, értelemszerűen volt leírva, megfelelően tájékoztattak minket mindenről és szinte bármiféle problémával fordulhattunk a cserediákokért felelős személyhez, Anissához.

Maga az iskola Franciaország hetedik legjobb üzleti-gazdasági iskolája, nagyon sok párizsi diák is Rouenba jár tanulni. Mindenki tandíjat fizet azért, hogy oda járjon, ezért „gazdag” az egyetem. Minden diák üdvözlő csomagot kapott, Rouen Business School-os (RBS) táskát, majd a későbbiekben RBS pólót is kaptunk, amelyet minden diák büszkén visel az iskolában is, illetve szinte mindenki a már fent említett táskával jár iskolába. Nagyon büszkék, hogy a RBS diákjai. Az iskolának nagyon jó nemzetközi és céges kapcsolatai vannak, több francia diáktól hallottam, hogy nagyon nehéz bekerülni, viszont ezután már nyílt az út a legnagyobb cégekhez. A nemzetközi kapcsolatokat illetően nagyon sok nemzetközi cserediák vett részt a programban, ismerősöktől hallottam, hogy ahol ők voltak a csereprogram keretein belül, szinte csak európai diákok voltak, Rouen-ban viszont inkább többen voltak a tengeren túlról, mint Európából. Például a következő országokból: Kanada, U.S., Mexikó, Argentína, Columbia, Peru, Kína, India, Japán, Korea, Oroszország, Ausztrália, és emelett Európából: Spanyolország, Olaszország, Svájc, Németország, Ausztria, Lengyelország, Törökország, Norvégia, Finnország, Hollandia.

A tanárokat illetően csak pozitívumokat tudok említeni, mindenki nagyon kedves, segítőkész és korrekt volt, tisztában voltak vele, hogy nem csak a tanulás miatt vagyunk itt, hanem a kapcsolatépítés, utazgatás miatt is.

Rouen elhelyezkedése nagyon szerencsés utazások szempontjából is, mivel Párizs kicsit több, mint 1 órányira van, és onnan szinte bármi elérhető, a repülőjegyek rendre jelentősebben Your browser may not support display of this image. olcsóbbak, mint Magyarországon. Rouen-tól kb 1-1,5 órányira van az óceán is, ahol nagyon szép városok vannak, egyik ilyen például Etretat, amely híres szikláiról híres (fent).

A másik ilyen híres település Claude Monet háza és a hozzá tartozó gyönyörű kert is (jobbra), ez is közel 1 órányira fekszik Rouen-tól.

Ezeket a helyeket mindenképpen érdemes meglátogatni.

Összességében tehát csak ajánlani tudom ezt a várost, iskolát, élményt. J Nagyon jól éreztem magam, bár féltem a honvágytól, egy percig sem éreztem, hogy haza akarok menni. Ha tehetném, még egy félévet eltöltenék itt…

Utolsó frissítés: 2018.11.30.