Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Hogeschool-Universiteit Brussel

Brüsszel

Brüsszel Belgium fővárosa, és egyike az ország három autonóm régiójának a hollandul beszélő Flandria, a franciául beszélő Vallónia mellet. A város az Európai Unió és számos más nemzetközi szervezet illetve cég központja. Két millió alatti lakosságával nem nagyváros. Budapesttől repülővel kb. másfél-két óra alatt elérhető, ugyanúgy a GMT+1 időzónában van, mint Magyarország. Brüsszel számos nagyon különböző negyedből áll: van európai negyed a híres Berlaymont-al (Európai Bizottság), illetve az Európai Parlamenttel, valamint a NATO és egyéb szervezetek épületeivel. A történelmi belváros a Grand Place és környéke, a híres sörözőkkel és középkori utcákkal. A Botaniqe (Botanikus kert) és a köré épült üzleti negyed felhőkarcolókkal is remek látvány, illetve a különböző nagy parkok és a Royal Palace környéke. Van afrikai, török és marokkói környék is, ezek kulturális sajátosságaival és hangulatával. Érdekes minden negyed különlegességeit felfedezni, de lakhely választásnál óvatosnak kell lenned! A turista látványosságok közül még ismerős lehet az Atomium, a Manneken Pis, a belga sör, sült krumpli és waffel. Ezeken kívül a város híres a képregény kultúrájáról (mint pl. a Hupikék Törpikék): múzeumokon és tárlatokon kívül a képregények jelen vannak a város utcáin is, megfestett tűzfalak és képregény figurás szobrok képében.

Nyelv

Belgiumnak három hivatalos nyelve vanholland (flamand), francia és német. Brüsszel 80%-ban franciául és 20%-ban hollandul beszélő lakosságból áll, illetve a számos diplomatából és bevándorlóból, aki itt lakik. Meglepő lehet, hogy az Európai Unió fővárosában az átlagemberek az angolt ritkán beszélik. Aki beszél franciául annak nem lesz problémája, de a HUB és a legtöbb szervezet, akivel az Erasmus alatt érintkezésbe kerülsz tökéletesen „tud angolul”. Ha problémáid vannak az angol nyelvvel, akkor érdemes a nyelvi előkészítőre jelentkezned, mert állítólag sokat fejlesztett azokon, akiknek erre szüksége volt az évkezdés előtt. A HUB tanárok mind kitűnően beszélnek angolul, ha félsz, hogy az „academic language” problémát okoz, akkor inkább készülj fel magadtól, mert az angol előkészítő elvben nagyon alap nyelvi fejlesztést nyújt. Nyári nyelvi kurzusként és év közben is felvehető a holland nyelv (Dutch), amit nagyon ajánlok. Én év közben tanultam, emelt óraszámban hollandul és nagyon nagy élmény volt, illetve különleges tapasztalat, hiszen egy ritka nyelvet tanulhattam meg. Valamint ez a „különleges tudás” még többször jól jött, amikor Flandriába vagy Hollandiába utaztunk, ahol mindenki nagyra értékeli, ha bármilyen szinten beszéled a nyelvüket (a flamandok pedig nagyon kedves emberek és ingyen sör képében fejezik ki a lenyűgözöttségüket). De franciát és még sok egyéb idegen nyelvet is lehet is lehet évközben tanulni a HUB-n.

HUB (Hogeschool-Universiteit Brussel)

 A HUB egy nagyon barátságos intézmény. Több campuson folyik az oktatás, de a nekünk releváns angolul folyó management képzések kizárólag a Stormstraat campuson vannak, ami nagyon jó helyen van (Stormstraat 2, 1000 Brussels), a történelmi belvárosban, a Grand Place-tól 5 percre. Egyébként ez a HUB központja is, tehát az adminisztráció, a tanárok irodái, a diákszervezetek és a nemzetközi iroda is itt található. Az iskola nemzetközi irodája nagyon segítőkész és kedves emberekből áll, akik az érkezésed előtt, alatt és után is mindenben támogatnak. Az iskola áltan szervezett Erasmusos programokat a nemzetközi iroda és az ESN HUB (ESN=Erasmus Student Network, a Corvinuson is van) közösen szervezi. Az ESN csupa HUB-s diákból áll, akik bulikat és utazásokat szerveznek, de szívesen segítenek tanulmányi ügyekben is. Elméletben mindenki kérhet magának személyes buddy-t is, ami olyan, mint a tandem partner, de gyakorlatilag túl lehet élni nélküle.

A HUB viszonylag kisebb felsőoktatási intézmény, nem olyan, mint a Leuveni Egyetem vagy a brüsszeli ULB és VUB. Ennek oka, hogy a HUB főként üzleti és gazdasági képzéseket nyújt, nem pedig olyan szerteágazó az oktatási portfóliót, mint a nagy egyetemek. A relatív kis méretnek is megvannak az előnyei: az előadásokon nem ezres, csak kb. 150es a létszám, így közvetlenebb a viszony az oktatók és a diákok között, illetve a diáktársaiddal. A tanítási nyelv holland és angol. Nagyon sok kurzust indítanak el angolul, ezekről az iskola honlapján tudsz tájékozódni a BBA vagy az MBA kerettantervet nézve. Könnyű a Corvinus-os tananyaghoz hasonló tárgyakat találni, így nem nehéz összeállítani egy ekvivalens Erasmus tanrendet. A leggyakoribb tanóra az előadás, szemináriumom nekem nem is volt. Az előadások hasznosak, azonban az év közben nem nagyon vannak számonkérések (kivéve a nyelvi programokon és pár gazdasági tárgyból). Az oktatás szervezettségéről, színvonaláról és a tananyagokról is csak jót tudok mondani. Minden tanárom tökéletesen beszélt angolul, nagyon segítőkész volt és minden tananyagot elérhetővé tettek. Az egyedüli „rossz pont” a belga számonkérési rendszerben van: állami szabály, hogy minden vizsgát egyszer lehet letenni egy vizsgaidőszakban, nincs második nekifutás és nincs UV. Mivel a tananyag teljesíthető, illetve a tanárok nagyon segítőkészek, ezért ez nem egy annyira döntő információ, de jó előre tudni.

www.hubrussel.be (az angol nyelvű képzések „course catalogue”-ját keresd) 

ESN és az Erasmus közösség:

A HUB-n nagyon sok nemzetiségű  emberrel találkozhatsz: a főként flamand belgák mellett sok állandó  külföldi diák van tengerentúli országokból és Európából is. Emellett félévente kb 150 Erasmus-os hallgatót fogadnak. Az ESN és a nemzetközi iroda munkájának hála, gyorsan megismertük egymást a Welcome Day, a kocsmatúra, a sportnap, a különböző orientációs napok, illetve kirándulások során. Például az ESN ingyenes túrát szervezett minden Erasmusosnak Oostende-be, a tengerpartra, ahol tökéletes napot töltött együtt. De az év folyamán is rengeteg eseményt, (Global Village, Amsterdami túra…) és bulit szerveznek. Ha bekerülsz a HUB-ra akkor az ESN HUB a lista alapján egyből felvesz Facebookon, ahol tudod követni a híreket és eseményeket.

Brussels Mania

Az egyik leghasznosabb honlap a www.brusselsmania.com, ahol brüsszeli kulturális híreket, eseményeket, bulikat, erasmus infokat olvashatsz. Illetve a Brussels Mania Party-t is ők szervezik, ami minden félévben a legnagyobb szabású rendezvény, amin minden brüsszeli cserediák részt vesz. Illetve folyamatosan jelentkezhetsz a holnapon mindenféle versenyekre, ahol múzeum, színház és party belépőket nyerhetsz!

Sport

Ha szeretsz rendszeresen sportolni, akkor meg kell dolgoznod a hobbidért Brüsszelben. Mivel az egyetem viszonylag kicsi és új, ezért kevés saját sportlétesítménye van. Ha időben intézkedsz, akkor a HUB segítségével megtalálhatod a saját sportolási lehetőségedet a városban (a HUB biztosít kedvezményeket Fittness Clubokhoz, uszodákhoz) illetve más, nagyobb egyetemeken (VUB, ULB). Keresd a sport koordinátort az igényeiddel.  

Szállás

Az ittléted szempontjából kulcs fontosságú, hogy jó helyen lakjál, mert ez az egyik alapja annak, hogy jól érezhesd magad egy idegen helyen. Brüsszelben sok a szállás lehetőség, de nem olyan könnyű dönteni. A HUB a jelentkezési periódus után felajánl lakhatási lehetőségeket, amikre vagy gyorsan le kell csapni, vagy máshol keresni. Én a European Trainees Residence nevű helyen laktam, ami egy diákház, különböző típusú szobákkal (www.etr-brussels.be)

Ennek egyetlen hátránya, hogy a török negyed szélén van, nem kifejezetten veszélyes, de nem is annyira barátságos a környék. A belváros (1000 Brussel, De Brouckere, Bourse, Grand Place környéke) a leg ideálisabb lakhely, közel az egyetem és közel minden nappali és éjszakai látványosság (www.qlb.irisnet.be) Az igazi diák negyed Ixelles, a nagyobb egyetemek környéke, azonban ezek a HUB-hez nincsenek olyan közel.

Tehát amikor szállást választasz, mindenképp mérlegeld az ár mellett, a környéket, illetve a feltételeket (pl. a szobatárs kérdést). Ha az HUB segítségével találsz lakást (ami ajánlott), akkor minden feltétel, a fizetés, a lakótársak, adott. De ha másban gondolkodsz, akkor érdemes belépned a Facebook csoportokba (pl. az adott évi brüsszeli Erasmus csoportba), mert az emberek leggyakrabban ezen keresztül szereznek szállást illetve lakótársakat.  

Közlekedés

A Brüsszeli tömegközlekedés napközben nem vészes, mert a buszokon kívül szinte minden a föld alatt jár (a legtöbb villamos is). A buszhálózat is nagyon jól ki van építve. A távolságok azonban nem nagyok, a központból bármelyik irányba sétálva negyed órán belül már egy külsőbb kerületben vagy. A tömegközlekedés éjjel fél1 és fél5 között szünetel, viszont az éjszakai tömegközlekedés nem túl jó: Noctis nevű éjszakaik 1-3 között járnak pénteken és szombaton. Azonban ez nem nagy probléma, mert egyrészt tényleg minden sétatávolságban van, másrészt a taxik nem drágábbak, mint otthon, illetve a Collecto nevű iránytaxi is jó megoldás. 

A tömegközlekedés a HUB tanulóinak nagyon olcsó, mivel a flamand iskolák szövetsége támogatja az éves brüsszeli bérletet: 50 euróba kerül egy mindenre érvényes éves bérlet (egyébként a havi diák bérlet 30 euro, úgyhogy ezt mindenképp érdemes megvenni). Ezt a HUB-től kapott papírokkal (amik igazolják, hogy felvettek) tudod megvenni a Bootik nevű metró boltban (De Brouckére állomás), legyen nálad igazolványkép! www.stib.be

Kultúra

Brüsszelben nagy kultúrája van a képregényeknek, aminek számos múzeum állít emléket. A turista látványosságok mellett több nagy állandó kiállítás is van, illetve gyakoriak az ideiglenes tárlatok. Az európai intézmények ingyenesen látogathatóak, a múzeumoknak is vannak ingyenes napjai, illetve mindenhol van diákkedvezmény. Brüsszelben is van a magyarhoz hasonló múzeumok éjszakája. Azonban vannak az úgynevezett Nocturnes, tehát késői nyitva tartás, ahol hetente más múzeumokba lehet zárás után ingyen bemenni.

A brüsszeli operába (Munt) gyakran vannak kedvezményes diákjegyek. Több nyelven találsz színház és mozi lehetőségeket.

Szórakozás

Brüsszelben nagyon jól lehet bulizni. Hatalmas a sör és a kocsmakultúra, aminek a leghíresebb lenyomata a Delirium, mindenki kedvenc bárja, ahol 2000 fajta sörből választhatsz.

Illetve a cserediákok között hatalmas kultúrája van a Celtica nevű ír kocsmának, valamint a Le Corbeau nevű bárnak. A Clubok közül a leghíresebbek a Mirano, a Le You és a Louise Gallery, nagyon nagyon jó bulikkal. Brüsszelben valahogy mindenki gyorsan megtalálja  a hozzá illő helyeket.

Utazások

Lehet, hogy Brüsszel az EU fővárosa, de azért ettől még határozottan nem a világ közepe. Nagyon jól lehet Brüsszelben szórakozni, de a legjobban utazni lehet belőle.

A belföldi utazások nagyon izgalmasak. Mivel Belgium nagyon kicsi, ezért vonattal minden érdekes úti cél egy órán belül van: Antwerpen, Gent, Bruges, Oostende, Leuven, Mechelen illetve az Ardennek.

A belföldi utazásokhoz a két legjobb barátod a GoPass és a Use-it europe Free map. A GoPass-t minden vonat állomáson meg tudod venni, 50 euróba került és 10 utazásra jogosít (tehát 5 euro/út, ami nagyon kedvező az általános jegyárakhoz képest). A free map pedig egy kiadvány sorozat (minden belföldi úti célhoz külön), amelyet helyi fiatalok írnak fiataloknak: egyrészt valóban térkép, másrészt az útikönyveknél sokkal jobb ajánlásokat, tippeket és vicces történetek tartalmaz. Utazás előtt kedvcsinálónak is tökéletes. Általában több helyen ki van rakva, de ha nem találsz, akkor kérj térképeket a központjukban (HUB-től 2 percre, Schildknaapsstraat 24, illetve: www.use-it.be/europe)

Ha pedig külföldre mennél, azt is nagyon könnyen és olcsón lehet: vonattal London, Párizs, Amsterdam, Köln nagyon gyorsan elérhető, keresd az Eurostar (www.eurostar.com) és Thalys (www.thalys.com) vonatokat. Valamint a Ryanair nagyon baráti ajánlatokkal visz el mindenféle helyekre, Skandináviától a Kanári szigetekig, ami szintén nagyon kedvelt úti cél a cserediákok körében.  

Étkezés

A belgák nemzeti konyhája a sörből, a sültkrumpliból és a waffle-ből áll. Ezek szinte mindenhol könnyen elérhetőek.

Brüsszel drága hely, az éttermi étkezés és az italok is drágábbak, mint otthon. Viszont az élelmiszerek kb ugyanolyan árban vannak. A nagy láncok, mint a Carrefour, Delhaize (olyanok, mint a Spar, Match stb.) mindehol megtalálhatóak, de vannak diszkont szupermarketek is (Aldi, Lidl, Colruyt). A HUB-nak van menzája is, ahol elfogadható áron lehet szendvicseket és meleg ételeket is kapni. Kinek jó, kinek rossz hír, hogy a gyorséttermi láncok nem nagyon vannak jelen: Burger King, Friday’s, KFC, Starbucks (csak a reptéren), Costa nincs, Mekiből 1-2. Mindenki nagy kedvence a Kebab Street, rögtön a Grand Place mellett, ahol csak görög, török és marokkói kebab éttermek vannak.

Az általános költésegkről a HUB honlapján a ’cost of living’ részben olvashatsz. 

Ha tetszett, amit itt olvastál, akkor menjél Brüsszelbe és ne gondolkozz sokat! Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, az email címem: dora.szelecki(kukac)gmail(pont)com! Sok szerencsét a saját Erasmus élményedhez!Your browser may not support display of this image.Your browser may not support display of this image.Your browser may not support display of this image.Your browser may not support display of this image.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.