Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Université Paul Cézanne, Aix-en-Provence

 1. A városról…

Aix-en-Provence, Franciaország déli részén található 150 000 lakosú kisváros, melyből 40.000 diák. Leginkább jogi karáról híresült el, a második legnépesebb a közgazdaságtudományi kar.

Maga a város pici, olyan…középkori… Szűk utcácskák,  kanyarognak keresztül-kasul a városon, ami az őrületbe tud kergetni, ha sietsz órára és gondolod lerövidíted az utat, de az út elvisz mindenhova, csak oda nem ahova menni akartál, és majdnem ott vagy, ahonnan elindultál, legalább is távolságban biztos. Viszont szép, és hangulatos, a rengeteg kis eldugott szökőkúttal, melyet egy élvezet felfedezni. Azt hinnéd, hogy nem baj, egy idő után úgyis megtanulod kiismerni magad a belvárosban, a pici utcákon, de harmadik hónap végére rájön az ember, tévedett, azt tudja, hogy lehet eljutni a 2 kedvenc boltjába, de senki meg ne kérdezze tőle, hogy hol van az „x” bolt, mert úgysem fogja megtalálni elsőre, max. egy kis kerülővel. Érdekes ez a város, picit talán ellentmondásos, a maga elegáns néha már sznob környezetével, a rengeteg gazdag turistával, a drága éttermeivel, de ha az utcákat járod jobb, ha nem a tájat kémleled, mert kellemetlen meglepetés érheti a cipődet, bár ez az „áldás” az égből is ugyanúgy jöhet, igen, köszönjük drága kutyák és galambok.

Viszont van hatalmas, gyönyörű, rendezett parkja, pont a suli mellett, ami reggel-este, nem hivatalosan éjjel is lehetőséget nyújt baráti beszélgetésekre, piknikekre, iszogatásokra, de ugyanúgy napozásra is, és még novemberben is úgy érzed, hogy Aix en Vacances van J és már meg sem lepődsz, ha még december 10-én is rövidujjúban tudsz a Calanques-ban (Marseille és Cassis  között lévő gyönyörű, sziklás természetvédelmi terület) sétálgatni.

 1. A suli

Az egyetem (közgazdaságtudományi és jogi kar) a koliktól 5, 15, és 20 percnyi sétára van, ami viszonylag jónak mondható. De ha a lustább emberek csoportjába tartozol (úgy, mint én is), hét közben van egész jónak mondható buszközlekedés, amire a diákbérlet 20 euró. Bliccelni nem érdemes, mert kiszámíthatatlan mikor van ellenőr, van, hogy egy hónapig sem találkozol vele, de van, amikor napi 2x is.

Szóval a suli. Nagy, impozáns, régi, de felújított épületben található, viszont gyakran az előadótermek, úgy, mint pl. a könyvtár is nem a főépületben van, hanem mellette, de ezek megtalálása csak az első napokban okozhat nehézséget, de akkor meg kérdezel.  Maguk az órák 2 épületben vannak, a főépület és a mellette lévő kisebb előadótermek (avenue Schumann) valamint a Forbin, ami a főépülettől 15 perc sétára található, (ne higgy a tanároknak, ők csak 6-ot fognak mondani.) de ez nem zavaró, mert itt órák között nem 20 perces szünetek vannak átérni, hanem teljesen más a rendszer. Tehát, egy óra 3 órás. Tanárfüggő, hogy egy nagy vagy 2 kis szünetet iktatnak közbe, általában az első a jellemző. A franciáknak kötött az órarendjük, vagyis nem maguknak csinálják, neked Erasmusos diák lévén annyi szerencséd van, hogy minden szak tárgyai közül válogathatsz, így az órarendedet magad állíthatod össze. A tárgyak általában 3, 4 és 6 kreditesek, és nem mindegy, hogy van-e hozzájuk TD (gyakorlat) vagy nem, ugyanis, ha csak elméletes tárgyakat veszel föl, számodra a tanév befejeződik október végén, a november a TD-knek, és az elmaradt órapótlásoknak van fenntartva. Így az is megeshet, hogy novemberben egy órád sem lesz, tanulhatsz a vizsgákra, vagy utazhatsz, mindenki saját szája íze szerint. Órákra viszont -amikor vannak- erősen ajánlott bejárni és figyelni, jegyzetelni, mert nagyon ritka a diával alátámasztott óra (6-ból nekem 2-n volt), tankönyv pedig szintén nincs, vagyis az egyetlen forrás, amiből tanulni tudsz a vizsgákra, a saját jegyzeteid.

Rengeteg érdekes és hasznos órából választhatsz, amivel szakmailag is fejlődni tudsz. Ne várj viszont 300 fővel teli előadásokat, nálunk a max. létszám 40 volt, de az is előfordult, hogy hárman ültünk egy-egy órán.

A vizsgák  decemberben vannak, egy, de maximum két hét alatt lemegy az egész vizsgaidőszak, úgyhogy tényleg előre kell tanulni, mert máshogy nem megy.

Órák és vizsgák felvételével nem neked kell foglalkoznod, a kinti koordinátor megcsinál mindent, neked csak az a feladatod, hogy olvass e-mailt és mindent küldj el neki időben. Ez igaz az itteni koordinátorokra is, igazából az egész Erasmus egy hatalmas segítség, csak csinálj mindent időben, mert tényleg nem nagy dolgok, hogy kitöltsd a papírokat, aláírd és visszavidd őket akár az itteni, akár a kinti irodába, viszont nagyon jó, hogy van a checklist és látod, hogy mit kell még csinálnod. Csak rajtad múlik, hogy megcsinálsz mindent amikor kell és nyugodtan élvezed a kint létet, vagy izgulsz, hogy nem adtam be időben, vajon elfogadják-e még.

A könyvtár a főépület mellett található, jól felszerelt, használhatod a gépeket egy kapott saját jelszóval és felhasználónévvel, nyomtathatsz, fénymásolhatsz és nem utolsósorban mindig teli van tanuló diákokkal, ami ismerkedésre is lehetőséget ad.

Az egyetemen űzhető sportok választéka megegyezik a Corvinuséval, mindössze egy orvosi igazolással, 1 fényképpel és 3 euróval kiválthatod a kártyádat, amivel azután bármilyen sportórát látogathatsz.

 1. Kollégium

Kollégiumi férőhelyet az egyetem biztosít neked, amennyiben kéred. Az egyetemnek 3 kolija van, mindegyikben vannak felújított és ún. egyszerű szobák. A felújított annyiban különbözik a másiktól, hogy van benne wc és zuhanyzó, ám maga szoba alig nagyobb így a fürdő egy kis lyukká redukálódik. A chambre simple 150, a rénovée 230 euró, és ha engem kérdezel, nem éri meg azt a plusz 80-at a felújított, persze ki hogy gondolja. Egyébként egyágyasak, a simple szobák körülbelül olyan állapotban lehetnek, mint az itthoni kolik (Tarkarét, Kinizsi), tehát teljesen elviselhetők, és egy személynek még tágasak is.

Lakhatási támogatást lehet igényelni ún. CAF-ot a külföldi diákok számára is, ez nekem havi 40 euró pluszt jelentett.

Hűtő  a szobák többségében van.

Wifi mindenhol van, azt havi 8 euróért veheted igénybe. Elvileg gépterem is van, de mivel épp felújítás volt a géptermi szárnyban, így az nem üzemelt.

Mosógépnek viszont híján van a kollégium, 4 db mosó- és 2 szárítógép van a 4 épületre, ami olyan 1000 embert jelent, vagyis ha szerencséd van, pont van mosógép, ha nincs, akkor várhatsz vagy visszajössz később. Egy mosás 3 euró, ez még olcsónak számít francia viszonylatban. Szárításhoz pedig érdemes a jó öreg „kifeszítünk 2 zsinórt a szobában és olyanok vagyunk, mint a menekültek” módszert használni, mert máshogy nem fognak megszáradni a ruhák.

Büfé  viszont a Gazelle kollégium kivételével nincs, viszont van étel-és italautomata, ami végszükség esetén jól jöhet.

 1. Étkezés

Alapjában véve Aix-en-Provence nagyon drága város. Még az ott lakók szerint is Franciaország második legdrágább városa Párizs után, ami a lakás- és élelmiszerárakban jelenik meg leginkább, na meg abban-és ez főleg lányoknak szól-, hogy ruhát vásárolni is Marseille-be kell menned, hacsak nem akarsz Európa legdrágább márkáiból felöltözni, mert olcsó árkategóriás boltot a Pimkie-n és a H&M-en kívül nem nagyon találsz.

Ebből kifolyólag, ha enni szeretnél, a menzát ajánlom, hihetetlenül olcsó, bőséges és még finom is, valamint nagyon nagy a választék. A hatalmas állami támogatásnak köszönhetően egy menüt 3 euróért kapsz meg, ami azt jelenti, hogyha napi menüt eszel, akkor egy főétel plusz kettő választott dolog, mint pl. saláta, süti, gyümölcs vagy puding, ha pedig a grill, tészta, pizza, vagy salátapultból eszel, akkor plusz egy terméket választhatsz hozzá. Ezenkívül sokszor csinálnak ún. „egészségnapokat, amikor zöldség, gyümölcs, különféle magvak, ingyen vannak a diákoknak táplálék-kiegészítés gyanánt. A menza este is nyitva van, így akár napi 2x is ehetsz főételt. A választékról még annyit, hogy néha kagyló is van, és 3 euróért biztos nem sokszor fordult elő veled, hogy kagylót ettél. Elvileg 3 egyetemi menza van, az egyik a Gazelle koliban, a másik a főépület mellett, a harmadikkal pedig nem találkoztam, az valahol a Faculté des Lettres környékén van.

Étteremben a menük 30 eurónál kezdődnek Aix-ben lévén, hogy az a „burzsoázia városának van kikiáltva”, viszont Marseille-ben vannak igen hangulatos, jó árú éttermek, csak meg kell találni őket, erről leginkább a helyiektől lehet tájékozódni.

Ezenkívül mi marad még, a „Macdo” vagy a Quick, ahol egy menü 6-7 euró, vagy a sláger a kebab, ami sokkal finomabb, mint a mi Gyrosunk, és laktatóbb is, elég ritka hogy egy lány egymaga megegyen egy Kebabot. Viszont fontos, hogy ne baguette-ben kérd, hanem galette-ben, így az nem lesz túl száraz.

Vagy akár főzhetsz is, a koliban van mikró, rezsó, ez általában elég szokott lenni a diákok főzőtudományáénak. Főzőedényeket és evőeszközöket pedig év elején 15 euróért vehetsz a kolitól, egy ilyen csomag tartalma: kis lábas, kis serpenyő, tányér, bögre, kés, villa, kanál. Viszont a hús nagyon drága, majdnem kétszerese az itthoni húsáraknak.

 1. Közlekedés és a környék

Általánosságban elmondható, hogy a francia helyközi közlekedés nagyon drága. Szóval, ha csak egyszer akarsz valahova menni, kénytelen vagy kifizetni, még akkor is, ha nagyon szívod a fogad, mert mindegy hogy vonattal, TGV-vel, vagy busszal mész-e az ár akkor sem lesz olcsóbb. Viszont több utazásra rengeteg sok kedvezményt lehet igénybe venni, így sem lesz olcsó, de mindenképp költséghatékonyabb, a franciák ugyanis mindenre kártyákat adnak ki, nem is értem, hogy férhet el ennyi kártya a pénztárcájukban. Kártya van fénymásolni a könyvtárban, persze az egyetemen megint egy másik kártya segítségével sokszorosíthatod az oldalakat, de ezzel legalább az automatában is vásárolhatsz kávét, kártya van a bérlet helyett, külön hétvégére és külön a hónapra, vagy külön a régión belüli városokba, tehát mielőtt utazol érdemes minden lehetőséget számba venni és számolgatni. Én a következő kártyákat használtam:

 • carte 12-25: az SNCF és a TGV vonalaira, 12-25 éves korosztálynak szóló kártya, mely utazási céltól függően 20-60 % kedvezményre jogosít. A kártya kiváltása 50 euró, egy évig érvényes és csak akkor éri meg, ha többször mész Párizsba, vagy nagyobb távolságokra. Így Párizs oda-vissza 80 euró, de ha azt veszed, hogy ez 900km, és egyébként kártya nélkül az Aix-Monaco táv, ami kb. 200 sincs, kerül csak oda 40 euróba, akkor azt hiszem, megéri kiváltani.
 • carte 13: a megyén belül hétvégén bármelyik városba 1 euró egy út, a kártya kiváltása 5 euró (azt hiszem, nem emlékszem pontosan), ami szintén megéri, mert így Marseille-be például az 5 helyett 1-ért juthatsz el.

  Ugyanez a kártya szolgál havibérletként is, a bérlet ára 40 euró, az egész megyére érvényes, vagyis a reptérre és az aix-i TGV állomásra is. Aki gyakran jár Marseille-be, megéri, én például heti 4x ott voltam, akár vásárolni, akár strandolni, vagy csak dolgozni.

 • Egyéb: nem használtam, csak hallottam, hagy vannak ún. egyéb városokra szóló kártyák is, melyek érvényesek Nizza, Avignon, Nimes stb városokra is, 40 euró egy ilyen és 2 héten belül érvényes.

Érkezni és elmenni elég drága mulatság, mind a repülő, mind az autó terén.  A repülővel érkezők általában Párizsba jönnek, aztán vagy megint repülő vagy TGV, általában egy árban van a kettő. Lehet Marseille-be is jönni nem fapadossal, az valamivel drágább, mint az előző variáció. Sokan fapadossal nem Párizsban, hanem Londonban, vagy Madridban szállnak át, az összes lehetőséget érdemes megnézni legolcsóbb megoldás megtalálása érdekében.

Ha itt vagy délen feltétlen ki ne hagyd a környező városokat, Marseille, Nizza, Cannes, Monte Carlo, de látogass el az igazi levendulás Provence-be, a kis hegyi falvakba, vagy a többi ókori műemlékeket őrző városba mint Nimes és Arles, vagy a pápák palotáját őrző Avignonba, a kis tengerparti városokba, mint Cassis, La Ciotat, a gyönyörű Calanques-ba, vagy kirándulj föl a Mont St. Victoire tetejére a kolostorhoz, és tölts ott egy éjszakát a barátaiddal a civilizációtól teljesen elzártan, majd nézd meg hol élt és alkotott Picasso és Cézanne, és meglátod mennyire változatos ez táj, Marseille, a maga nyüzsgő, már-már észak-afrikai hangulatával és tőle 50 km-rel följebb a csodás Provence a levendulaültetvényeivel, annyi, de annyi látnivaló van, hogy egy fél év nem is elég mindent megnézni.

A suli és a helyi diákszervezetek gyakran szerveznek utakat a környező városokba, még Barcelonába is, általában nem drágán.

 1. A francia emberek, az életmód

Ha nyelvet akarsz tanulni, ne Erasmusszal menj ki egy másik országba, de főleg ne a franciákhoz. Mert minden kultúrát megismersz, csak azt nem, amelyikben épp vagy. Az Erasmusosok egymás között legtöbbször angolul beszélnek, a franciákkal pedig órán szinte lehetetlen integrálódni. Persze minden csak akarat kérdése, én például dolgoztam kinn és így rengeteg alkalmam volt franciául beszélni, megismerni az itt élő embereket, szokásaikat. A déli emberek például nyitottabbak, barátságosabbak, ne lepődj meg, ha simán leszólítanak az utcán, vagy a buszmegállóban várás közben. Ennek csak az a hátránya, hogy ugyanezt megcsinálja az eladó is a boltban, és nem számít, hogy 10 ember áll még a sorban, nyugodtan eltrécselnek a napi programjaikról. De a buszon a sofőrnek köszönnek le és fölszálláskor, és még meg is köszönik, hogy elhozta őket idáig, és a boltban egy legyen szép napja, vagy estéje kívánságot annyira megszokod, hogy szinte hiányolod, ha nem mondják.

Az Erasmusszal tanulsz, tanulsz emberileg, tapasztalatot szerzel, megtanulod máshogy is látni a világot, más emberek szemüvegén keresztül, megtanulsz alkalmazkodni, toleránsabb leszel. És ha itthon megkérdezik, milyen volt, nem tudsz rá mást mondani, csak azt, hogy nagyon jó, hogy is mondhatnád el azt pár szóban, mondatban, hogy egy  idegen országban élni, az ottani egyetemre járni, a boltban az ország nyelvén megszólalni, és napról napra fedezni fel, hogy  hogyan is működnek ott a dolgok, mik a szokások, az értékek, majd ezeket lassan átvenni, és lassan elkezdeni érezni azt, hogy otthon vagy és ha elutazol egy más városba, már haza jössz, ha visszajöttél…. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.