Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

hALLGATÓI BESZÁMOLÓ - 2009/10

Facultés Universitaires Saint –Louis, Bruxelles

     Nem is tudom, hogy hol kezdjem a beszámolómat, de talán azzal, hogy én egyáltalán nem Brüsszelbe szerettem volna menni. Miután visszaadtam azt a helyet, amit kaptam, csak vártam, hogy mikor kapok egy másik lehetőséget. Mindenképpen egy nagyobb városba szerettem volna menni, és egyik nap szóltak az Erasmus irodából, hogy maradt egy hely Brüsszelben, a Saint-Louis egyetemen. Gondolkodás nélkül igent mondtam, így végül Brüsszel választott engem.

Belgiumról annyit kell tudni, hogy rettentő szélsőséges az időjárása, tehát egyik percben süt a nap a másikban meg már esik az eső. Egy elég strapabíró esernyőt ajánlanék mindenkinek, mert az eső általában viharos széllel párosul. 

Szállás

     Amikor megérkeztem szeptemberben még elég jó idő volt. A Zaventem reptérre érkeztem, ami a legnagyobb reptere Brüsszelnek. Megérkezésem előtt felvette velem a kapcsolatot a tutorom, aki egy nagyon aranyos lány volt, csak éppen nem beszélt angolul. Én meg angolul tudtam csak, a franciát ott akartam megtanulni. Aki ide jelentkezik egyetemre, nem árt, ha van valami alap nyelvtudása franciából, ez mindenképpen megkönnyíti a mindennapjait. A szállás, amit az egyetemen keresztül kaptam meg (Foyer Europeén-http://www.etr-<wbr></wbr>brussels.be/ ) nagyon közel volt mindenhez, 5 percre az egyetemtől, 15 percre a Grand Placetól. Pontosan emiatt elég távol esett az egyetemi negyedtől, ahol a legnagyobb egyetem (ULB) diákjai laknak, de a tömegközlekedéssel végülis minden elérhető volt(egy havi diákbérlet 30€). A szállástól egy sarokra volt egy kisbolt, meg metromegálló, szóval nincs ok a panaszra. A házzal szemben van egy hostel, ahova kedvezményt kaptak a Foyerban lakók rokonai, barátai. Az épületet tavaly nyáron építették, így elég ultramodern, szép, tiszta, és erre a tisztaságra nagyon ügyelnek is. Van éjjel-nappali recepciós, idegen nem is teheti be a lábát. A közös szobák 300 euro körül mozognak konyhával együtt (ez azt jelenti, hogy közös konyha a szomszéd szobával, tehát általában 4-en osztoznak a konyhán). Lehet kérni egyedüli szobát, de az majdnem 500 euro, és azon a szinten csak egy konyha van, tehát ez rengeteg embert jelent egy helyen. Szerintem ezekért a szobaárakért, már lehet olyan szállást találni, ahol egy külön szoba 300 euro, közös konyhával 3 embernek. Interneten több ilyen hirdetést is láttam, csak keresni kell, és ezeket általában csak Erasmusosoknak adják ki. Szerintem a legnagyobb előnye a Foyernak, hogy nagyon közel van mindenhez, még mosoda is van egy utcával arrébb, illetve a közvetlen közelében van a Botanique, ami egy csodálatos botanikus kert.Your browser may not support display of this image.

Az egyetem

     A Saint-Louiról annyit kell tudni, hogy ez a Leuveni egytem része, tehát ugyanazok az elismert professzorok tanítanak itt, mint ott. Nagyon jó híre van ennek az iskolának, viszont meglehetősen kicsi. A könyvtár egy kész labirintus, és nem is annyira modern, mint például a Corvinus új épülete. Mrs. Paulus aki az ottani egyetem Nemzetközi Irodáját vezeti mindenkinek az anyukája lett. Szerveztek nekünk különböző programokat is pl.: kirándulás Luxemburgba az Európai Bíróságra, Európai Parlamentbe (Brüsszel). Minden problémával lehetett Mrs. Paulushoz fordulni, segített, ahogy tudott, nem volt számára akadály. Az egyetemi bulikért a CAU nevű diákszervezet volt a felelős. Rendeztek Welcome bulit illetve novemberben még egy igazi belga egyetemi bálon is részt vehettünk. Igazából nem volt annyira bál hangulata, de mindenki nagyon szép ruhában volt, meg elég jó buli volt. Az angol nyelvű órai kínálat számomra nem mindig volt túlzottan érdekes, de nagyon jó tanárok tartották az órákat. A kezdő francia csoportba kerültem, ami egy röhej volt. Már korábban tanultam franciául, így számomra nem jelentett problémát, hogy csak franciául beszélt a tanár, de mivel ez egy kezdő csoport volt, a valóban kezdők abszolút nem értettek semmit. Emiatt nem tanultak semmit, és csak szenvedtek az órákon. Francia nyelvű órákból viszont elég nagy volt a kínálat. A vizsgaidőszak elég kemény volt, és Belgiumban más rendszer van, mint Magyarországon, ott csak egyszer lehet vizsgázni, egy tárgyból, egy félévben. Számomra ez elég nagy nyomást jelentett, és voltak olyan vizsgák, amin több Erasmusos diákot is megbuktattak. Nem tettek különbséget Erasmusos és sima diák között, ugyanaz volt az elvárás, tehát aki nem biztos a nyelvtudásában azért az jól gondolja meg. Ez azzal jár, hogy ha sokból megbukik az ember, akkor a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ezzel nem akartam senkit megijeszteni, mert nekem és a többi magyarnak ilyen problémái nem voltak, csak azért jó ilyen dolgokról is tudni. A vizsgaidőpontokat úgy osztották be nekünk, de ezzel nem is volt semmi gond.     

Élet

     Sok mindenre lehet panaszkodni Belgiumban, de arra nem hogy ne lenne elég lehetőség a szórakozásra. Rengeteg bulihely van a városban, ahol hemzsegnek az egyetemisták és az erasmusosok. Mivel semmi nincs távol Brüsszeltől, rengeteg utazásra van lehetőség. Amszterdam 2 és ½ óra vonattal, és a többi város Gent, Antwerpen, Bruges is nagyon közel van. Van olyan vonatbérletre, ami 50 euro és 10 utazásra ad lehetőséget( Go Pass). Ezt nagyon megéri megvenni, mert ezer százalék hogy ki lehet használni. Alap helynek minősül a Delirium nevű kocsma, ahol több mint 2000 féle sör közül lehet választani. Szerintem Belgiumban nincs olyan ember, aki ne szeretné meg a sört. Brüsszelben több mint 2000 Erasmusos diák tartózkodik egyszerre, emiatt rengeteg programot szerveznek számukra ( www.brusselsmania.com). Ezen a honlapon amúgy még szállást is lehet nyerni a látogatóidnak, az egyik barátomnak sikerült is. Rengeteg múzeum van, amit ingyen is lehet látogatni, vannak olyan napok, amikor éjjel is lehet kóborolni, például mi a Nemzeti Bankban voltunk. A metroartnak is nagy szerepe van Brüsszelben, külön olyan metro vonal is van, aminek a megállói ki vannak díszítve. A képregény kultúra kiemelkedő szerepet tölt be. A város különböző pontjain találkozhatunk Tintinnel vagy a Hupikék törpikékkel. Minden stílust kielégítő szórakozó helyek vannak Brüsszelben, viszont a legfőbb vonal az elektronikus zene. A legtöbb szabadtéri egyetemi rendezvényen ez dübörög. Maga a bulizás is drágább valamennyire, mint Pesten, ha egy különleges party ígérkezett, akkor a belépő akár 15 € is lehetett, és azt hozzá kell tenni, hogy elég sűrűn, vannak különleges bulik. Sok szórakozóhelyen nem lehet egyből italt venni, hanem egy jegyet kellett venni, majd egy másik pultnál felmutatva kapta meg az ember a nedűt. Az élelmiszer is drágább legfőképpen a hús, de nem annyival drágább hogy azt ne lehetne megengedni.     

     Összegezve az élményeimet, én rettenetesen boldog vagyok, hogy Brüsszelbe kerültem. Ez talán életem egyik legnagyobb élménye volt, és úgy érzem, hogy sokkal nyitottabb lettem a világ felé. Rengeteg érdekes emberrel találkoztam, akikkel tartom és remélem tartani is fogjuk a kapcsolatot. Hiba lett volna itthon maradni. Nem kell attól félni, hogy egyedül leszel, mert az Erasmus során senki nincs egyedül! Szerintem Te se hagyd ki! Ha bármilyen kérdésed lenne, fordulj bátran hozzám: judit.homor(kukac)yahoo(pont)com.Your browser may not support display of this image.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.