Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universidade Nova de Lisboa

Lisszabon, 2009/10, őszi félév 

Lisszabon, Lisszabon de csodás

Portugália egy csodálatos ország, kifejezetten nyugodt, kedves és szeretnivaló, Lisszabon pedig az ország legjavát nyújtja mindenkinek. Én az egyik legjobb döntésnek tartom, hogy idejöttem, mivel a város pezsgő és nagy, de mégsem annyira, hogy a távolságok vagy a választék problémát okozzon az ismerkedésben. Lisszabon olcsó, az éghajlata csodálatos, a portugál emberek pedig nyitottak és udvariasak a külföldiekkel. Külön pozitívum, hogy az emberek nagyobb része egész tűrhetően beszél angolul, de akik nem, azok is nagyon segítőkészek.

A város látványosságai jó állapotban vannak, érdekesek, de talán nem olyan különlegesek. Nincs is belőlük olyan sok, véleményem szerint maximum három nap elég, hogy mindent megnézzen az ember. A diákok számára (így nekem is) az egyik legnagyobb pozitívum a város kocsma- vagy szórakozóhely negyede, a Bairro Alto. Ebben kerületben csak sétálóutcák vannak telis-tele bárokkal és éttermekkel. Az érdekessége, hogy a bárok úgy vannak kialakítva, hogy az vendégek megveszik ott az italt, de azt már az utcán fogyasztják el, leülni általában nem is lehet ezekben a helységekben. Ez azért különleges, mert ezáltal az utcák estére megtelnek megtelnek iszogató fiatalokkal, gyakorlatilag olyan, mintha mindennap egy fesztivál lenne ott. Az Erasmus-hallgatóknak külön találkozóhelyük van a kerületben (ennek híre szájról-szájra terjed, a neve pedig egyszerűen Erasmus corner), ami hihetetlenül megkönnyíti az ismerkedést. Én erről a rendszerről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, a legjobb barátaimat is így, teljesen véletlenül találtam meg nem messze az Erasmus-saroktól. Érdemes megjegyezni, hogy a portugál szórakozási szokások miatt az esték kissé csúszva kezdődnek a magyarországihoz képest: este 11 előtt például még szinte az egész Bairro Alto üres, nekem is sok olyan estém volt, ami fél 1-1 körül kezdődött.

Lisszabon Erasmus szempontból is jó választás, ugyanis a városban két diákszervezet is foglalkozik a külföldi diákokkal. Mind az Erasmuslisboa, mind a ESN szervez heti két-három bulit, különböző kirándulásokat Algarveba és városnézéseket Portoba, de érdemes a holnapjukat igénybe venni például lakáskeresésnél is. Véleményem szerint érdemes kiváltani mindkét diákszervezet kártyáját, bármikor hasznosak lehetnek, és a 10 eurós áruk a legelső buliban megtérül. Az egyetem sajnos nem szervez programokat a külföldi diákoknak, de mivel viszonylag alacsony a hallgatói létszám (különösen a Közgázhoz képest éles a kontraszt), ezért nem okozhat nagy nehézséget a kezdeményezés.

Mindentudás Egyeteme

Az Universidade Nova de Lisboáról (UNL, vagy szimplán Nova) azt kell tudni, hogy a legjobb közgazdász-képzést nyújtó egyetem Portugáliában –  ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A félév a Nován két negyedévre van osztva, a két negyedévet egy egyhetes 'vizsgaidőszak' választja ketté. A kurzusok három félék lehetnek: vagy csak az első negyedévben, csak a második negyedévben vagy az egész féléven keresztül zajlik az oktatás. A negyedéves tárgyak 3,5 kreditet érnek, a féléves tárgyak pedig 7-et. Minden tárgyat heti két idősávban oktatnak, az idősávok pedig 80 percesek – csakúgy, mint a Közgázon. A nehézség az, hogy mindkét negyedév végén a vizsgaidőszak egy hetet takar, és sajnos nincs lehetőség újrázni, minden vizsgából egy időpont van megadva, ha azon nem sikerül átmenni, akkor a tárgy elveszett. Ez különösen a félév végi vizsgahéten válik elviselhetetlenné, akkor vannak ugyanis a féléves és a második negyedéves tárgyakból is a vizsgák. Vagyis akár az is előfordulhat, hogy egy héten belül 4-5 vizsgát kell letenni úgy, hogy a bukás nem opció. Ezt rendszert az egyetem úgy próbálja könnyíteni, hogy minden tárgyból a vizsga maximum 50%-át teheti ki a jegynek. Ennek következménye, hogy év közben minden tárgyból házi feladatokat, csoportos prezentációkat, beadandókat vagy évközi zhkat kell írni vagy megtartani, melyek alól az Erasmus-hallgató sem kivétel. Valószínűleg ennek köszönhető az egyetem magas színvonala, sajnos az oktatókról ez nem feltétlenül mondható el, és a tárgyak színvonala is változó, kiemelkedően magas színvonalú tárgyról ritkán hallani. Ennek ellenére azt a diákot, aki ezt az egyetemet célozza meg, kemény és intenzív munka várja. Ami még nagyon fontos, az az, hogy a félév vége nagyjából megegyezik az BCE szorgalmi időszakának végével (pl. nekem december 18-án ért véget). Közösségi élet igazán csak a külföldi diákok között van, a portugál diákok általában nagyon leterheltek és elfoglaltak.

Az intenzív nyelvi kurzuson sajnos nem vettem részt. Az általános nyelvi kurzus heti kétszer két órát jelent január közepéig. Jelentősen csökkenti ugyanakkor az oktatás színvonalát az a tény, hogy egy órán 20-25 diák vesz részt. A nyelvi kurzus sajnos csak az alapok elsajátítására elegendő, nekünk az egyszerű múlt időig sikerült eljutni.

Az egyetem egyébként jól felszerelt, bár vannak érthetetlenül működő dolgok benne (pl. a könyvtár működése). Helyileg a Sao Sebastiao metrómegállótól fölfelé kell gyalogolni, a nyelvi tanszék a közgazdaságtudományi kartól nagyjából 15 percre van gyalog.  

Tömeg, közlekedés

A lisszaboni tömegközlekedés tapasztalatom szerint kifejezetten jó és olcsó. Négy metróvonal van, amelyek nagyjából kielégítően lefedik várost. Ami metróval nem elérhető, az villamossal vagy busszal könnyedén. Van diákkedvezmény, ehhez csak egy papírt kell kérni az egyetemtől, ebben az esetben a havibérlet ára 14 euró (buszok, villamosok és metró) vagy 9 euró (csak metró). Problémát jelenthet a bérlet elkészítése, ezt öt helyen lehet elintézni a városban, mindenhol egy-egy fülke áll rendelkezésre, ez minimum másfél-kétórás sorban állást jelent (ezért nagyon oda kell figyelni, hogy minden papír/fénykép rendbe legyen, nehogy még egyszer végig kelljen állni a sort). Az éjszakai tömegközlekedés ellenben kifejezetten rossz, néhány buszjárat van csupán, ami hétköznap óránként, péntek-szombaton félóránként jár. Ezt ellensúlyozza, hogy az utolsó metró éjjel 1-kor indul, de az első ellenben csak 6:30-kor. Szerencsére a taxi nagyon olcsó, még egy nagyobb távolság sem kerül többe €6-8-nál, sőt a reptérről is maximum €10-ért hozza be az embert a taxi.  

Lisszabon fölött az ég

Lisszabont és környékét csodálatos éghajlattal áldotta meg a sors, szinte alig lehetne jobb ennél. Április elejétől október végéig szinte sosem esik az eső, mindig napsütéses az idő, felhő is alig van. Ennek ellenére (bár én csak szeptember legelején érkeztem ide, de a helyiek szerint) szinte sosem emelkedik a hőmérséklet 30 fok fölé, éjszaka viszont még október végén sem hűl 20 fok alá. Azért itt is van ősz, de az helyettesíti a telet. November elején beköszönt az esős időszak, innentől gyakorlatilag mindennap esik egy kicsit az eső, de számomra ez sosem vált zavaró, ugyanis vagy rövid ideig tartott, vagy nagyon enyhe volt az eső. Nagyon kellemes érzés, hogy a nap megközelítőleg egy órával mindig később nyugszik, mint Magyarországon. 

Lakótársat keresnek

Az egyik legrosszabb élményem a lisszaboni Erasmusom alatt a lakáskeresés volt. Az egyetem nem tud biztosítani kollégiumot az európai hallgatóknak, ezért az albérlet-keresés megkerülhetetlen, és  gyakran (sőt szerintem szinte csak) csalódást keltő lakások várják az ilyen szempontból felkészületlen diákot. Olyan diákkal, aki elégedett lett volna a lakásával, nem is találkoztam tanulmányaim során. Egyáltalán nem javaslom viszont azt, hogy látatlanba lefoglalt lakást válasszon az ideutazó a lakáskereséssel járó bonyodalmak elkerülése végett.

A lisszaboni lakáshelyzet magyarországi szemmel borzasztó, a lakások felszereltsége és az épületek állapota egyaránt rossz. Az egyetlen tényező, amellyel a lakások általában kielégítőek a fürdőszobák száma: négy szobára már két fürdőszoba jut; emellett elmondható, hogy internettel a legtöbb lakást felszerelték, de ezzel ki is merült a pozitívumok sora. A két legnagyobb probléma a hideg és a nyirkosság. A portugál kultúra része az, hogy nem fűtenek, központi fűtés szinte sehol sincs. Ehhez hozzájárul még a lakások rossz szigetelése, amely azt vonja maga után, hogy a lakásokban a hőmérséklet télen megegyezik a kinti hőmérséklettel (de az is előfordulhat, hogy hidegebb van). A helyi bevett megoldás a hideg ellen az elektromos mini-radiátor és a hő-ventillátor használata, de ez viszont akár 20-30-40 euróval is megdobja a az egy főre eső rezsiköltséget, meleg viszont nem lesz tőle a szobában. Mindezek ellenére a három portugál lakótársamat nem igazán zavarta ez a (számomra kibírhatatlan) állapot, természetesnek kezelték, hogy kabátban néznek tévét a nappaliban. A nyirkosság következménye, hogy a ruhák általában egy-másfél hét alatt száradtak meg – mindenkinél. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a lakások a nyári hónapokra vannak kialakítva, a kis ablakok és a vastag falak légkondicionáló nélküli is kellemesen hűvössé teszik a lakást. Nem érdemes viszont meglepődni az ablak nélküli szobákon, szinte minden lakásban van ilyen szoba, ezek ára legalább 20-50 euróval olcsóbb, mint az ablakosoké. 

Mindezek ellenére Lisszabon az albérletárak tekintetében egy kifejezetten olcsó város (az európai fővárosok színvonalához képest legalábbis mindenképp). Én 200 eurót fizettem rezsivel és internettel együtt havonta a (természetesen ablaktalan) szobámért, de ennyire olcsót nagyon nehéz találni, de az átlagárak általában  230-350 euró között mozognak, de egy megosztott szoba akár 200 euró alatt is lehet.  

Árakkal szemben

Egyik ismerősöm mondta nekem még régebben, hogy milyen jó nekem, hogy Lisszabonba megyek, mert az milyen olcsó! Hát ha nem is minden tekintetben volt igaza, de az biztos, hogy Portugália olcsó hely.

Az élelmiszerárak nagyjából megegyeznek, sőt akár olcsóbbak is, mint otthon. A magától  értetődő termékeken kívül (a halak, a rákok, az olívaolaj és egyéb helyi élelmiszerek) kifejezetten olcsó itt a tojás, a vaj, a zöldségek, a bor, az ásványvíz, stb. Összességében az mondható az élelmiszerárakról, hogy nagyjából megfelel a magyarországi árszínvonalnak.

Ami igazából drágább a hazai viszonylatoknál, az a szórakozás. Az alkoholok ára (persze nem boltban) viszonylag magas, de mindig meglehet találni az olcsóbb helyeket is, csak sokat kell keresni. A klubok bulijai okoznak még nagyobb érvágást (6-10 euró körül szokott lenni), de szerencsére az Erasmus-os bulik ingyenesek a kártyával rendelkezők számára. Az éttermekben az embernek 10 euró körüli összeggel kell, hogy számoljon.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.