Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

hALLGATÓI BESZÁMOLÓ - 2009/10

ERASMUSHOGESCHOOL BRUSSEL

Brüsszel jó hely. De nem mindegy hogy mire vágynak itt az emberek. Hogyha kemény, elméleti oktatást, fékevesztett, több napos bulikat vagy szikrázó napsütést várunk a helytől, akkor csalódni fogunk, de ha a gyakorlatot előtérbe helyező, megfontolt tempójú oktatást, nagy beszélgetéseket, kellemes sörözéseket várunk, akkor a legjobb döntésnek számíthat a belga főváros.

Utazás

A sikeres pályázatbeadás után 2009. augusztus 29.-én indultam egy szaktársammal a távoli Brüsszelbe. Mi a Eurolines menetrend szerinti járatát választottuk, ami 18 óra utazással járt, de az 50 kg-nyi feladható csomag mégis meggyőzött minket arról, hogy ne az alig 2 órás repülőutat válasszuk. Már a kiutazás előtt kapcsolatba kerültünk az egyetemi koordinátorunkkal, aki számára egy elektronikus portfóliót kellett készíteni, hogy láthassák felkészültségünket, de ezzel nem volt gond. A másik koordinátorral a szállást és a tanulmányokat megelőző 3 hetes holland tanfolyamról váltottunk több levelet, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudok, hiszen nagyon hasznos, és nagyon sok barátot szerezhetünk közben!

Karácsonykor már a repülővel látogattunk haza, de ajánlom mindenkinek, hogy gyorsan foglalják le repülőjegyeiket, mert karácsonykor csillagászati összegeket érhetnek el a jegyárak!

Nyelv

  A pályázati információk között az Erasmushogeschool Landschap- en Tuinarchitectuur szaka angol nyelvűként van jelölve, de ez sajnos csak a tervezési tárgyakra, konzultációkra érvényes. Az órák holland nyelven folynak, amely megértéséhez a német nyelvtudás, és a 3 hetes holland tanfolyam is kevés. Az ilyen elméleti tárgyakhoz külön feladatot adnak a külföldi hallgatóknak, amelyet a vizsgaidőszakban kellett leadni.

  Brüsszel régiójában 2 hivatalos nyelv van, a holland és a francia. Az emberek az utcán viszont 99%-ban a franciát beszélik, és sajnos vannak olyan helyek, mint például a helyi járatos busz, ahol a sofőrök nem beszélnek angolul. A legtöbb emberre viszont elmondható, hogyha nem is beszél, de ért angolul, így minden ügyet lassan, de el lehet intézni.

Brüsszel

  A város nem a legnagyobb turista célpont, a legtöbb értékes részlete rejtve marad azok előtt, akik csak 1-2 napra látogatnak ide. Sokat sétálgatva a városban megtalálhatjuk a legjobb sörözőket, csokis boltokat, waffeleseket.

  A tömegközlekedés nagyon jónak mondható, hogyha reggel 8 és este 8 között szeretnénk eljutni valahova a városban. 4 metróvonal, 2 premetró (föld alatti villamos), több villamos és nagyon sok busz segíti a közlekedést. A járatokról tudni kell azt, hogy vannak nappaliak, reggel 7-től este 8-ig, az estiek este 8-tól éjfélig, valamint az újdonság, az éjszakai járatok, amelyek péntek és szombat este éjféltől 4-ig szállítják az utasokat összevont útvonalakon. A fennmaradó időben marad a taxi, a séta, vagy a bátrabbaknak a kölcsönözhető kerékpár.

  A jegyek 1.70 €-ba kerülnek, de 1 órán át érvényesek, bármennyi átszállással. Akik holland nyelvű iskolában tanulnak, nekik a flamand kormány az őszi félév elején kibocsát promóciós éves bérleteket. Ezek a bérletek 50 €-ba kerülnek az egész évre (a havi diák bérlet 30 €), és kiváltásához szükség van az egyetemtől egy igazolásra, egy brüsszeli lakhatási igazolásra és egy igazolványképre. Érdemes minél gyorsabban elkezdeni beszerezni a szükséges iratokat, mivel a bérletek limitáltak, és sok idő, míg minden meglesz.

Szállás

  Mi az egyetem kollégiumában Jettén kaptunk szállást. A kollégium nagyon közel van az egyetemhez, vagyis a tanórák az első emeleten vannak, a diákokat pedig a 2-6. emeleten szállásolták el. A kollégiumi szobát már a kiutazás előtt lefoglaltuk a kollégium titkáraival. Az otthonihoz képest a szállás díja sokkal több (265 €), de akiknek albérletet kell fizetniük, ők még magasabb bérleti díjakra számítsanak.

  A kollégiumi szobák egy személyesek, internet van, kábeles és wireless is, a szobához pedig külön hűtőszekrény is tartozik. A zuhanyzó és a WC közös, a szobában csak mosdó van. Mosni az alagsori mosókonyhában lehet, hogyha valaki megveszi a mosógéphez szükséges érméket a titkárságon.

  A honlap szerint a kollégiumi konyha teljesen felszerelt… Ez igazából azt jelenti, hogy van 2 villanytűzhely, 3 mosogató és 2 mikrohullámú sütő, ezen kívül minden másról, edényekről, evőeszközökről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Étkezés

  Belgiumban általánosságban az emberek csak könnyű ebédet esznek, ami egy szendvicset, waffelt, sült krumplit vagy levest jelent, az igazi meleg étkezés náluk a vacsora. Ezért is lehet az, hogy a campus területén nem igazán van diákok számára kialakított menza vagy étkező. Az egyetemen működik egy büfé, ahol a belga ebéd minden darabja beszerezhető, a kollégiumban viszont inkább maguknak főznek az emberek.

Anyagiak

  Ajánlatos mindenkinek jól feltöltött bankkártyával elkezdenie a külföldi félévét, mivel az ösztöndíjra elég sokat kell várni, bármilyen gyorsan intézzük is el a szükséges iratokat.

  Az élelmiszerek majdnem ugyanolyan árban vannak, mint otthon, a GB és Delhaize nagy szupermarketjeiben majdnem mindent megtalálhatunk, amire szükség lehet.

  Az otthonihoz képest a kollégiumért kell jóval többet fizetnünk, a megérkezésnél pedig le kell tennünk egy havi kauciót is, így a bérlettel együtt már az első pár napban nagyon meg tud csappanni az előre félretett készletünk.

  Az egyetemen kevés dologra kell költeni. A tanárok nagyon rugalmasak, a prezentációknál lehetőség van digitális prezentációra, nem kell nyomtatásra költeni. Az egyetemen A4-ben a könyvtárban lehetőség nyílik nyomtatásra és fénymásolásra minimális összeg befizetése után. A könyvtár ingyen használható.

  A félév elején volt egy „gyakorlati hét” az egyetemen, amikor elutaztunk az egész évfolyammal az egyik tervezési helyszínre, ahol felméréseket végeztünk és különböző előadásokat hallgattunk, a végén pedig prezentációval zártuk a hetet. Szakmailag nagyon hasznos ez a hét, szállást és teljes ellátást kapunk itt, de így sajnos a pénztárcát kicsit megerőlteti.

  Összességében, a kezdeti nagy kiadásokon kívül 500 € van szüksége egy magyar diáknak külföldön, hogy ezzel majdnem minden igényét kielégíthesse. 

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  
 
 

<u>Tanulmányok</u>

  Hogy fel tudjuk venni az Erasmushoz szükséges összes kreditet, minden tantárgyat fel kell vennünk az adott évfolyamon. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy több évfolyam tantárgyai közül válasszunk, mivel az órák így könnyen ütközhetnek. Az órarend nem egy hétre készül, hanem az egész félévre, így azonnal láthatjuk, hogy mikor lesz szabad napunk a félév során. Általában itt nem a péntek, hanem a hétfő volt szabad.

  Az elméleti órákra nem kötelező a bejárás, hiszen ezek mind holland nyelven folytak, a tervezési órákon viszont mindig jelen kellett lenni. A tervezési feladatokat lassabban végezték el, mint nálunk, de így több idő jutahatott a teljes kidolgozásra. A tantárgyak teljes mértékben egymásra épülnek, így egy félév összes tantárgyának segítségével lehetett egy komplett tablót létrehozni.

  A félév közepén van egy hét, amelyet köztes vizsgahétnek jelöltek az órarendben. Ezen a héten voltak nekünk a tervezési feladatok félidei prezentációi. A vizsgaidőszak 3 hetes, ekkor újabb prezentációk, és az előre meghirdetett feladatok leadásai.

Your browser may not support display of this image.

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  
 
 

<u>Szórakozás</u>

  A városban mivel elég rossznak mondható az éjszakai tömegközlekedés, inkább azoknak van lehetőségük sokáig kimaradni, akik belvárosban laknak. Itt találhatunk különböző szórakozóhelyeket, de vigyázzunk, mert nem igazán diákbarát árakkal dolgoznak, és nagyon sok a tolvaj! A belga diákok inkább sörözőkbe járnak, amit viszont egyáltalán nem nehéz találni, bárhol is vagyunk a városban.

  A helyi ESN is több programmal kedveskedik a külföldieknek, amikbe több kirándulás vagy nemzetközi estek is beletartoznak, Ezek nagyon érdekesek lehetnek, és sok új barátság köthető az egyetem többi campus-án tanuló diákok között.

  A legjobb, és majdnem a legolcsóbb szórakozás Belgiumban viszont az utazás. Kapható náluk „GO PASS”, amely 50 €-ba kerül, és 10 utazásra jogosítja fel a 26 év alatti vásárlót. Ezzel a jeggyel Belgium határain belül bárhova utazhatunk 5 €-ért, így bejárhatjuk az egész országot. London és Párizs gyorsvasúttal 1-2 óra alatt elérhetőek, de a Eurolines buszjárataival kicsit több időnk megy rá az utazásra, de sokat spórolhatunk. 

  Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy Brüsszelben töltse el Erasmus tanulmányok félévét. Egy más, új perspektívát nyit a tájépítészek számára, jó látni, hogy hogyan terveznek ilyen messze Magyarországtól, és hogy mennyire máshogy is fel lehet fogni a zöldfelületek kialakítását egy városon belül.

  Sok sikert kívánok minden pályázónak!

  Ha bárkinek bármi kérdése van, szívesen válaszolok: <u>kornely(kukac)freemail(pont)hu</u> 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.