Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Jönköping University

Az Erasmus program keretein belül az őszi félévet Svédországban, Jönköping városban töltöttem. Azelőtt nem jártam Skandináviában, de könnyű volt megszokni az ottani életformát és hamar sikerült beilleszkedni, amiben az egyetem sokat segített.  
Jönköping az ország déli részén található, Gotheborghoz viszonylag közel, így csak két óra repülés és újabb két óra autózás volt odáig az út. A Vättern-tó partján fekszik, nagyon szép környezetben és igazán diákközpontú. Az egyetem a városközpontban található és szerencsés esetben a kollégium is. Szállást mindenkinek biztosítanak, így nem kell albérleteket keresni és persze az ára is jobb. Jelentkezéskor nem tettem semmilyen kikötést arra vonatkozóan, hogy kikkel szeretnék együtt lakni, egy belvárosi kollégiumba kerültem két ágyas szobába. Volt lehetőségem lecserélni a szállásomat, így költöztem egy olyan házba, ahol 20-22-en laktunk együtt és mindenkinek saját szobája volt. A szálláscserét is az egyetemen intézték nekem, bár nem ragaszkodtam feltétlen hozzá, csak érdeklődtem más helyekről is, nagyon segítőkészek voltak. 
Mindez még nyáron volt, már augusztus közepén kiutaztunk, ott hamarabb kezdődik a félév. A Jönköping University négy külön intézményből áll, az üzleti iskolában van a legtöbb nemzetközi diák, ennek a neve Jönköping International Business School, röviden JIBS. Az előkészületekről annyit, hogy időben tájékoztattak és mindent el tudtam intézni interneten, viszont a határidők betartására ügyelni kellett.  
Az első programsorozat az Induction Week minden éven. Néhány kötelező program is volt a bevezető héten, de természetesen az ismerkedésről és szórakozásról szólt. Sokféle diákszervezet működik, külön van egy, amelyik a külföldi diákokkal és diákokért dolgozik. Az egyetem mottója, hogy ez egy igazán nemzetközi hely, és ez valóban így van. Több mint 70 országból érkeznek a diákok minden éven, és sokan nem csak egy szemesztert töltenek el itt. Az oktatás általában angol nyelvű, a svéd diákoknak is. Nem csak a fiatalok, hanem általában mindenki nagyon jól beszél angolul, így könnyű volt megértetni magam mindenhol. 
Az első hetekben kaptunk egy kapcsolattartót, aki segített kiigazodni és megpróbált a kérdéseinkre válaszolni. Ezt elég későn sikerült elintézniük, így már nem igazán volt aktuális, egyedül is kiismertük magunkat, ám később még jól jött a segítsége. Augusztusban még nagyon kellemes az idő és késő estig világos van, sokat kirándultunk, bejártuk a környéket. A tópartról is látható a legnagyobb sziget, Gränna, ahová egynapos túrákat szerveznek, érdemes meglátogatni.  
Közben elkezdődött az iskola. Más a félév beosztása, mert igazából két negyedévről van inkább szó. Az első hét során még lehetett változtatni, ami a tantárgyakat illeti. Az egyik legnépszerűbb kurzus a svéd nyelv volt, oda csak úgy lehet bekerülni, ha valaki már tavasszal jelentkezik az őszi félévre.

Az első negyedév augusztus végétől október elejéig tartott, mindössze hét hétig, melyből az utolsó a vizsgahét. Két vagy három tantárgyat kell egyszerre tanulni, mindegyik 7.5 kreditet ér. Nincs heti órarend, ez mindig más, a tanároktól és előadóktól függően. Általában több tanár tanít egy tantárgyat, vagy nagyon sok vendégelőadóval együtt teszi ezt. Nem kötelező az órák látogatása, de a szemináriumoké igen, amit elég komolyan vesznek. Ha valaki hiányzik, mindenképp be kell pótolnia az adott alkalmat, és ez hosszú beadandókat jelent. Egy óra 120 vagy 180 perc, de volt olyan gyakorlat is, ami reggel 8tól délig tartott. Minden órában van 10 perc kávészünet, ami tényleg a kávézásra van, ez a svédeknél nagyon népszerű és talán túl sok kávét is isznak.  
Két tantárgyat vettem fel az őszi félévben, az egyik a vállalat-gazdaságtan és üzleti tervezés kurzus volt, a másik üzleti etika nevű választható tárgy. Az első érdekes, rendhagyó módon folyt, nagyon gyakorlatiasan. A fő feladat egy ’new venture project’ volt, tehát új vállalkozás, új termékötlet és saját cég. Önállóan kellett dolgoznunk és egyfajta verseny volt a csapatok között. A kurzus végén minden éven bemutatkoznak az új vállalkozások és termékek vagy szolgáltatások, melyek közül a legjobbakat hivatalosan is bejegyzik, céget alapítanak és állítólag tovább működnek. Nagyon sok külföldi diák vette fel ezt a kurzust, és főként felsőbb évesek. Az elméleti anyag nem volt nehéz, inkább önállóan kellett megtanulni, a szemináriumok pedig esettanulmányok elemzésére voltak. Ezek mellett még egy általunk választott cég általános bemutatása is feladat volt csoportmunkaként, ami szintén számít a végső jegyben. Itthon egy ilyen kurzus inkább kettő, akár három tantárgyat is jelent. Az üzleti etika választható tárgyat azért vettük fel, mert könnyűnek gondoltuk, de rá kellett jönnünk, hogy nagyon eltérő a választható kurzusok színvonala. Itt például nagyon sok témát érintettünk, de csak felületesen. Néha azért érdekes dolgokat hallhattunk, ha elmentünk a vendégelőadásokra. Második negyedévben olyan tárgyakat vettem fel, melyek itthon is kötelezőek, nekem ez másodévesként a számvitel és statisztika volt. Ezek is sokkal intenzívebbek, hiszen 6 hét alatt kell megtanulni az anyagot és persze mindkettőből van csoportmunka is, csakúgy, mint bármely más tárgynál. Ezen kívül valamilyen gyakorlat, kötelező előadás vagy prezentáció is feladat a negyedév során, szintén része a záró jegynek. A számvitel is nagyon gyakorlatias, az elméleti vizsgán kívül egy elég összetett projecten kell dolgozni, és még itt is van csoportos prezentáció. Tárgyanként csak egy alkalommal lehet vizsgázni, és ez hétvégére is eshet. A vizsgák 3 vagy 5 óra hosszúak, ami szokatlanul sok. Az volt a legjobb, hogy minden tanár angol anyanyelvű vagy kitűnően beszéli a nyelvet. Olyan, mintha angol nyelvterületen tanultam volna.  
A félév során változatos programokat szerveztek nekünk. Nagyon sok utazás volt köztük, főként külföldre, közelebbi országokba. Tényleg próbálták úgy alakítani, hogy megfizethetőek legyenek, és azt hiszem, itthonról sokkal nehezebb eljutni ezekre a helyekre, így ki kell használni a lehetőséget. Nekem a Norvégiába szervezett út volt a legjobb élményem. Az országon belül inkább önállóan szerveztünk hétvégi kirándulásokat. A vonat elég drága, érdemes hosszabb utakra is buszt választani. 
A helyi közlekedés csak buszvonalakra épül, az egész várost lefedi, a kívül eső övezeteket is, a központban pedig nagyon gyakoriak a járatok. Ami még jó, hogy ügyelnek a pontosságra, fél év alatt egyszer sem tapasztaltam, hogy elkésne a busz. A jegyárak viszont 3-4szeresei az itthoniaknak. A buszok kivételével bárhol lehet bankkártyával fizetni. Vannak olyan üzletek vagy éttermek, ahol készpénzt el sem fogadnak. 
A boltokban nagyon széles a választék és igazán jó minőségű élelmiszert lehet kapni. Az éttermek és bárok drágák, 2-3 szorosai az itthoniaknak, viszont az ételárak nem sokban különböznek, érdemes magunknak főzni. A szállásomon teljesen felszerelt, új konyha volt, ahol sokat főztünk. Ez egyfajta társasági esemény is volt. Mivel sokszor borús az idő és ősszel már korán sötétedett, a konyha átvette a közösségi helyiség szerepét. A napok hossza gyorsan és látványosan csökkent ottlétem alatt, decemberben már csak hat órán át volt világos. Ritka a napsütéses idő, ehhez hozzá kell szokni, de ha ez probléma, az egyetem erre is kínál megoldást: a mérnöki karon fénytechnikával kapcsolatos kutatásokat végeznek. Kiépítettek egy szobát, ahol bármikor nappali fényben lehetünk, és mindez természetesnek tűnik. Sok egyéb szolgáltatás áll a diákok rendelkezésére: saját tanulószobát lehet foglalni a könyvtárban, a technikai felszereltség magas szintű, emellett saját egészségügyi központja van az egyetemnek. Tanulmányi osztály viszont nincs, mindent online kell intézni, és semmilyen esetben nem tolerálják a késést vagy egy jelentkezési határidő elmulasztását. A svédeknél tényleg nagyon ügyelni kell a pontosságra. 
Minden időhöz kötött, ez alól a bulik sem kivételek. A szórakozóhelyek 2-ig tartanak nyitva, egy perccel sem tovább. Elég elegánsak és mindenhol nagyon komolyan veszik az előírásokat. Az egyetemnek van saját klubja, az Akademien, amit diákszervezetek tartanak fenn, ők is dolgoznak benne. Minden szerdán volt valami program, ami már szerepelt az egyetemtől kapott naptárunkban. Változatos programok, mindig lehetett találni valamit, kivéve a vizsgahetet, mert akkor zárva van. Kiemelt rendezvény az International Day, az őszi és tavaszi félévben is megrendezik. Itt egy-egy ország valamilyen zenei vagy táncprodukcióval képviselteti magát, illetve a leghíresebb ételeket is bemutatják.  
Sokan gondolják, hogy az északi emberek elég távolságtartóak, nehéz velük összebarátkozni. Ez így nem igaz, csak nem annyira kezdeményezőek. Jó volt, hogy ilyen sok a külföldi diák és mivel mindenki angolul tanult és közösek voltak a tantárgyaink, nem volt nehéz a svédekkel sem összebarátkozni, csak tovább tartott, mint a cserediákokkal. 
Lehetett jelentkezni egy contact family programra is, amit nagyon jónak találtam. Így ketten kerültünk egy vendéglátó családhoz, akikkel közös programokat szerveztünk és néhányszor meglátogattuk őket az otthonukban. Nagyon szívesen fogadtak, sokat tanultam tőlük Svédországról, miközben házi készítésű ételeket kóstolhattunk meg a vacsorákon.  
Ami a svéd konyhában tetszett, azok az édességek. Finomak és sok a különlegesség. Egyébként is édesszájúak, amibe csak lehet, tesznek cukrot is. Emellett sok a húsos étel, specialitás természetesen a jávor- és rénszarvashús. A jávorszarvas jelkép is, nehéz olyan emléktárgyat hazahozni, amin nem szerepel. Nekem is ez a bizonyos kis figura jut eszembe Svédországról, és persze az a rengeteg emlék, melyeket a félév során szereztem.  
Skandinávia teljesen új élmény volt, de nagyon örülök a választásnak, igazán emlékezetes hónapokat töltöttem északon és megszerettem Jönköpinget. Amennyiben később lesz rá lehetőségem, szeretnék még egy félévre visszamenni.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.