Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Jönköping University

Dél-Svédország északi felén levő Jönköping egyetemen töltöttem 3. félévemet, amely igen nagy kalandnak és tapasztalatszerzésnek bizonyult. Az elkövetkezendő pár sorban megpróbálom összefoglalni élményeimet, benyomásaimat, természetesen a teljesség igénye nélkül, de próbálok egy átfogó képet adni erről az öt hónapról. 

A szállás kiemelkedő  volt a többi cserediákéhoz képest; szerintem sikerült az egyik legjobbat kikapnunk: egy társasház az erdő szélén, amely busszal 10 percre volt az egyetemtől, valamint ketten osztottak meg egy lakást. (aminek talán az egyetlen baja az volt, hogy minden hallatszott amit a másik csinált.) Ezt  a fajta lakást akkor lehet igényelni, ha előre tudjuk, hogy kivel akarunk lakni. A hely neve Gräshagen centrum, aminek még az az előnye is van, hogy mellette egy kisbolt és egy Pizzeria is található, amit igencsak gyakran látogattunk. :) 

A JIBS intézményébe jártam, ami a campus közepén helyezkedik el a „communication” és  „engeneering” épület között. Minden ajtót a „Student Card”-dal lehet nyitni, úgyhogy arra érdemes vigyázni év közben. Ami nekem a campuson a legjobban tetszett az a könyvtár volt. Nagyon modern, tele tanulószobával és nem utolsósorban jó könyvekkel. Ami eltérő lehet az itthoni oktatáshoz képest, az az órák száma és hossza. Hetente 3-4  volt, de mindegyik legalább 3 óra. Másik érdekes dolog, hogy a félév két negyedévre van osztva, minden negyedévben van 2 tárgy (amihez még jöhet egy plusz, mint nálam a svéd) amit viszont nagyon intenzíven oktatnak és a számonkérés nehézsége eléggé változó, mint utóbb kiderült... 

Megérkezéskor érdemes ellátogatni az A6-ben található IKEA-ba, ahol be lehet szerezni a félévre szükséges eszközöket, szereket, egyebeket, és amúgy is ott lehet enni legolcsóbban: mini hot dog 15  SEK. Ha már az áraknál tartunk, bevásárolni vagy ICA maxiban érdemes, vagy Willy's-ben, ahol az El Doraldo termékeket kerülni szíveskedjenek.(habár azt megjegyezném, hogy nem található olyan alsó kategóriás élelmiszer, mint itthon, tehát egyszerűen rossz ételt venni nekem nem sikerült)

Gazdaságosság szempontjából  „Pyttipanna” <wbr></wbr>ételkülönlegességet érdemes venni, amely svéd alapétel, gyakorlatilag virsli krumpli hagyma kockára vágva mély-fagyasztva 30-40 SEK, max egy hétig lehet enni, utána változtatni kell a fűszerezésen.:) Éttermi evészet heti 2 alkalommal sikeredett, oka hogy nem sokkal drágább, mintha elkezdenénk bevásárolni, illetve az ételek minősége  elképzelhetetlen szinten van, áruk 40-70 SEK. Itt nem svéd éttermekről, hanem nemzetközi ételekről van szó, amikből nagy a választék, úgyhogy minden nap lehet választani valami mást. A legjobb hely a Juneporten-nel szemben, egy Thai étterem, all you can eat 70 SEK. Tökéletes. 

Buli belépők 50 SEK körül mozognak, előtte tanácsos ellátogatni a Sytembolagetbe (http://www.systembolaget.se/hem/), nem beülni sörözni valahova, mert igencsak borsos árak vannak. Az este menete svéd rituálé szerint: alkohol beszerzése, elmenni egy cimbora lakására nagyon sokan (30!) ott iszogatni ismerkedni (a kettő helyből az egyik ahol lehet, a másik a Friskis & Svettis konditerem ahova a fél város jár), majd onnan elmenni a Night Clubba (nem összekeverendő az itthoni értelmezésével), ahol a megszokott élményeken kívül black jack asztal is található (svéd mánia), valamint nincsen füst, amit igencsak értékeltem és  a jogszabály itthoni bevezetését is támogatom. Az utolsó fázis a fények felkapcsolása és zene elhallgattatása 2:00-kor. 

Érdemes kihasználni az utazási lehetőségeket is, amelyeket az egyetem széles palettán kínál az exchange student-eknek. Nekem a legnagyobb élmény a Stockholm Talin hajóút volt, amelyet szerintem érdemes kipróbálni, ha az ember ki akar kapcsolódni egy picit. 1100 SEK.

Amit egy picit lehúzásnak éreztem az Introduction Week nevezetű esemény, amin végül is érdemes részt venni, mert ott lehet kialakítani kapcsolatokat- már ha sikerül, de picit van benne egy muszáj érzés is, hiszen az, aki nem vesz részt rajta, meglesz az az érzése, hogy lemaradt valamiről. Nem akarom azt mondani, hogy lemarad, de meg van rá az esély. Marcangoló érzés, 1100SEK.                 

(Social Proof) 

Visszatérve a tanulásra, néhány észrevételt még szeretnék megtenni. A félév elején a külföldieknek tartanak egy hosszú bemutatkozó órát, itt minden fontosat elmondanak, erről nem érdemes elmaradni, mint ahogyan a gyakorlatokról sem, mert 3 óra alatt sok minden elhangzik, amit nehéz pótolni, főleg az elején, amikor még az angol is picit furán hangzik. (főleg egy svéd szájából)

Nagy hangsúly van a csoportmunkákon, ez is egyfajta svéd mánia, jelszó: mindent csoportban, van benne valami. A svédek azért mennek egyetemre, hogy tanuljanak, ez érthető, mert a bekerülés nehéz, és aki egyszer bekerült az tanul, hogy ne hulljon ki. Hihetetlenül hangzik, de a puskázás ismeretlen dolog, erre a külföldiek figyelmét fel is hívták, hogy ne is próbálkozzanak vele, mert azonnali elbocsátás jár. Itthon is el kéne gondolkodni ezen a tanulóknak és tanároknak egyaránt. Összességében a svéd oktatás gyakorlatiasabb, nagyobb hangsúlyt fektet a prezentációkra és a „group assignement” névre hallgató csoportmunkákra. 

Szeretnék még kitérni a svéd szokásokra, eltérő viselkedésmódra, amellyel az első  pár hét folyamán mindenki szembesül. Mivel északi országról van szó az emberek visszahúzódóbbak, félénkebbek, mint más országokban, nehezebb ismerkedni, illetve közösségi tevékenységeket találni, de aggódni nem kell, az egyetem fel van erre készülve, esemény mindig akad. Vannak bejáratott svéd módszerek, amelyekhez ragaszkodnak, mint például a sorszámhúzás a patikától elkezdve az újságárusig, vagy a fent leírt szórakozás menete. Erről év elején nagyon jó előadásokat is hallhattam, viselkedés és kultúra néven, kicsit ki is parodizálja a svédeket.  

Összességében nagyon jó tapasztalatszerzésnek bizonyult, ismerkedni más emberekkel beilleszkedni- vagy legalábbis megpróbálni- egy másik kultúrába, olyan dolgokat csinálni, amit itthon nem lehet, vagy nincs rá lehetőség, illetve egy lehetőség arra is, hogy meglássuk mi az, amit hiányolunk, amit szívesen csinálnánk, másképpen mondva kikristályosodik bennünk mi az, amit itthon igazán fontosnak tartunk, és mikor visszajövünk, nagyobb hangsúlyt fektethetünk ezekre a dolgokra. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.