Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Hogeschool-Universiteit Brussel

Utazás, bevezető

     Belgium (Brüsszel) Magyarországról zsebpénz barát módon alapvetően repülővel (Wizzair) és busszal (Eurolines) érhető el, természetesen csak akkor ha időben veszed meg a jegyed. Mivel én az őszi félévben hallgattam kint, kifelé busszal utaztam, aminek előnye, hogy a jegy árban benne van két 20 kg-os feladott csomag, hátránya, hogy 25 óra buszút; hazafele pedig kétszer jöttem repülővel karácsonykor és január végén. Így a „busznyi” cuccomat haza tudtam hozni két „kör” repülő úttal. A Wizzair járatainál érdemes figyelembe venni, hogy a „brüsszeli” reptér 50 km-re van a várostól (Brussels-Charleroi), így az plusz 24 euro retúr jeggyel vagy kicsit olcsóbb vonattal, de erről később. 

     A félév kezdetén részt vettem az úgynevezett English Crash Course-on, ami három hetes volt (így már szeptember elején ki kellett utazzak), ahol viszonylag keveset fejlődött az angolom, de annál jobban megismerhettem már Belgiumot és Brüsszelt, köszönhetően a nagyon kedves nyelvi tanároknak. A tanárom Luc nem aggódta annyira túl a dolgot, kezdés minden nap tízkor, két órás ebédszünet délben, és fél négykor már mehettünk is. Ja és mindezt csak hétfő és szerda között, mert pénteken "there isn't classes in general", csütörtökönként pedig általában elvitt minket valahova. Így az első három hétben volt három Brüsszel túránk, egy EU Parlament és Bizottság látogatásunk és egy Bruges-Ghent kirándulásunk. Ugyanakkor nem csak angol, hanem holland (flamand) bevezető kurzus is volt. Ők kevesebbet túráztak, késődélutánig bent voltak, viszont a három hét végére egy alapszintű holland tudásuk lett. Ki-ki döntse el melyik szimpatikusabb neki. 

Az egyetem szeptember harmadik hetében kezdődött, előtte volt egy Welcome Day, köszöntők, ingyen sült krumpli és sör, városnézés majd este buli/kocsmázás.

Egyetem

     A Hogeschool-Universiteit Brussel-en (ejtsd HUB), ami annyiban hasonlít a Corvinusra, hogy ez is nem rég jött létre (tavaly), a Brüsszeli Katolikus Egyetem és az Erasmus Egyetem összeolvadásával, három angol nyelvű program van egy bachelor és egy master szintű business, amiből az utóbbi egy, egy éves program, illetve egy második master, ami speciálisan európai üzleti témájú, ahol az oktatók nagy része a Bizottságból vendégelőadó. Sajnos a bachelor nagyon tömegképzés, az összes tárgy 200 fős előadóban, szeminárium nélkül, minimális évközi munkával, év végén vizsgával, ami a jegy száz százalék általában. Az előadások színvonala leginkább silány, adott egy tankkönyv, abból az oktató diákat csinál (vagy megvette őket a kiadótól vagy van amikor nem is csinál, akkor csak a könyvet vetíti ki) és azokat olvassa fel. Jó persze az ember egy Erasmus-tól nem vár csodákat, de hát mégis eltöltök vele időt, akkor már legyen hasznos. Meg ráadásul ezek a tárgyak itt a három angol nyelvű képzés része (business BSC, MBA és egy master utáni MBA (ami még kifejezetten jó is tudott lenni). Ha Erasmusban Belgiumba tetszik gondolkodni, Leuven és Ghent, de nem ez!

     Bár  a két master képzés nagyon jó színvonalú volt, kiscsoportos szemináriumok, jó oktatói gárdával: érdemes ezek közül felvenni a tárgyakat, csak ezekből kevés volt. Jó tudni még, hogy az egyetem flamand (hollandul beszélő belga), azaz a francia képzés nagyon hiányos, ha a franciát szeretnéd kint fejleszteni, akkor érdemes más egyetemet választanod. A vizsgázás is érdekes, csak egy vizsga alkalom, az semennyire sem flexibilis (jegyfoglalásnál érdemes figyelembe venni!), minden vizsga 20 pontos csak és az eredmények csak majd valamikor februárban. Az Erasmus irodán egyébként nagyon kedvesek, aranyosak, mindenben igyekeznek segíteni, amiben tudnak.

Élet Brüsszelben

     Az élet lehet kifejezetten olcsó is Brüsszelben, de akkor jól meg kell válogatni a költéseket (értsd Aldi). Sok élelmiszer olcsóbb, mint itthon, mint a krumpli, bab, tojás, tej, ugyanakkor pl. a hús 2-3 szór drágább is lehet. Kifejezetten nagyon drága az éjszakai élet, a korsó sör (!) 600-2800 forint között mozog, helytől függően.

Termék

 

Euro

Forint

Tej

 

0,49

132,3

Kisüthető zsemle

0,35

94,5

200 G csipsz

0,55

148,5

1 L narancslé 100%

0,55

148,5

600 G kenyér

0,99

267,3

8*125 G joghurt

1,45

391,5

Cukor 1 KG

0,79

213,3

Málnasör 4x25 cl

3,97

1071,9

10 db tojás

1,19

321,3

500 G gomba

1,19

321,3

10 db gofri

0,79

213,3

Tejföl (hasonló)

0,29

78,3

                 Egy „átlagos” bevásárlásom, 270-es euróval számolva

     Az időjárás szerintem nagyon szuper, általában felhős az ég így nincs túl meleg nyáron se nincs túl hideg télen, két naponta szinte mindig esik de csak 1-1 órát, így elázni nem nagyon lehet, nekem összesen egyszer sikerült és az esernyő is csak kétszer kellett.

     A szállás is drága, legyen az albérlet vagy kollégium. Bár az egyetemnek kollégiuma nincsen a Quartier Latin nevű szervezet segítségével, fenntart két „egyetemi” diákházat. Itt a lakbér gyakorlatilag az ösztöndíjat el is viszi, albérletek olcsóbban és drágábban is vannak, érdemes keresgélni, bár sokan csak egy évre adják ki azokat.

     A tömegközlekedés nagyon jó a városban, kivéve az éjszakai járatokat, amik csak pénteken és szombaton üzemelnek. A flamand kormány jóvoltából az éves bérlet ára csak 50 euro, ami nagyon baráti, bár ez sem szükséges ha a lakásod a központban van, mert a város viszonylag kicsi (~1 millió) és a „nagykörút” gyorsan bejárható.

     Ebből adódóan viszont gyorsan el lehet jutni véletlen egy olyan kerületbe, amit elsőre már korántsem lehet barátságosnak mondani. Bár  én is sok negatív beszámolót hallottam a közbiztonságról, annak ellenére szerintem biztonságos a város, fiúknak még ezek a külső kerületek is, amelyek közül sok bevándorlókkal (vagy leszármazottaikkal) van tele. Ezekben lányoknak az éjszakai egyedül sétálás már nagyobb kockázattal jár, de ez szinte minden nagyvárosban így van. 

     Sok magyar program volt Brüsszelben, magyar táncestek (szerűség), a követségen fogadás és vasárnapi misék, október 23.-án gyertyás menettel és koszorúzással. Az első és a második a helyi <u>Magyar Háza</u> által volt szervezve. Nem véletlen a sok program, hisz elvileg 9000 magyar él Brüsszelben, úgyhogy szükség is van rá. Egyébként a Magyar Házban még kedves (azon kívül, hogy van egy hely mecset nézni), hogy a plébános Havas István piarista szerzetes és akkor volt Kecsekeméten (csak nem tanított) mikor végzős voltam.  

 (A mise után természetesen lehetett vásárolni a menetbe gyertyákat és zászlókat. Zászlókat, magyart meg árpádsávosat.)

Az ország, a látnivalók, a hangulat

     Számomra ez volt az egyik legpozitívabb az egész félév során, mert rengeteg látnivaló, érdekesség van Brüsszelben vagy annak közelében. Már maga Brüsszel is egy hét, pár fontosabbat említve: csoki és sör múzeum, az iparosodás előtti történelem, mint folyószabályozás (Zenne), gyarmatosítás kora (hatalmas afrikai gyűjtemények), a szokásos turista látványosságok (Atomium), európai negyed, királyi kastélyok és erdők vagy a színes kulturális élet (Agenda).

     Brüsszel környékén, közelében is rengeteg látnivaló van: Bruges és Ghent a két Hanza város, annak középkori szépségeivel, Waterloo, Napóleon utolsó csatája, Antwerpen és az ostendi tengerpart. Kicsit távolabb de még Belgiumban át lehet élni újra a világháborúk csatáit Ypers és környékén (2 óra vonattal) az első világháború borzalmait, az Ardennekben északon (Bastogne) pedig a második küzdelmeit. Ezek mindegyike könnyen bejárható az úgynevezett Go Pass vonatjeggyel, amivel 50 euróért 10 utat tehetünk meg bármely vonalon és szakaszon Belgiumon belül.

     Az ország mellett jól (könnyen) meg lehet ismerni egész Nyugat-Európát, hisz gyorsvasúttal csak másfél óra Párizs, Köln és Amszterdam és csak kettő London. Időben foglalva rá a jegyeket (2-3 hónap) egy utazás megúszható ~12-15 ezer forintból és erre ugye nincsenek plusz költségek, hisz a vonat a város központjában tesz le és naponta tíz járat is van, így egynapos túrát is lehet csinálni.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.