Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Bordeaux Management School

2009/2010 őszi félév

Eleinte sajnáltam egy kicsit, hogy nem az első helyen megjelölt párizsi egyetemre nyertem Erasmus felvételt, ám rossz érzésem nagyon hamar elmúlt. Már a kiutazásom utáni első pár nap meggyőzött, hogy egyrészt érdemes volt belevágni az egészbe, másrészt pedig hogy mennyire egyedülálló ez a francia egyetem, a Bordeaux École de Management (amit mindenki csak BEM-nek emleget). Élnék egy kis helyesbítéssel, ugyanis nem egyetemről, hanem egy neves francia private school-ról, azaz magániskoláról van szó. 

A hatalmas összegű tandíj azt mondatná velem, hogy itt csupa öntelt tanárral és diákkal lehet csak találkozni. Ezen a téren is kellemes csalódás ért, ugyanis a tanárok többsége közvetlen, segítőkész volt. Mint már említettem, az iskola egyedülálló: egész Európában az egyik legnevesebb business school-ok közé tartozik, a tanári gárda nagy része nemzetközi tanárokból áll össze. Az 5 szekvencia alatt professzoraim közt volt pl. francia, kanadai, orosz, görög, afrikai származású. A BEM-nek hihetetlenül jó kapcsolatai vannak szerte a világon, csereprogrammal összesen kb. 150 diák érkezett Mexikóból, Kubából, a legtöbb európai államból, Szingapúrból, Japánból, Dél-Koreából, Kínából, Indiából, Ausztráliából, Kanadából és az USA-ból is. 

Látható milyen kulturális egyveleg gyűlt össze Bordeaux-ban, az egymás szokásai iránt nyitott diákok pedig sokat tanultak egymástól. Ide sorolhatnám pl. a rengeteg jó kedélyű beszélgetést, az egy-egy országra jellemző étkek elkészítését, elfogyasztását. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy a különböző országok szülöttjei hogyan viselkednek bizonyos szituációkban, mennyire eltérő norma- és értékrendszerekkel rendelkeznek. Ehhez jó megfigyelési terepet szolgált az órákon randomszerűen kialakított csoportokban való közös munka. Teljesen más volt egy lengyel – japán – francia - magyar összetételű csoportban dolgozni, mint egy amerikai – koreai – szingapúri - magyar csapat tagjaként.

Ezek mind-mind a személyes fejlődésemet és a világról alkotott képemet fejlesztették. 

A BEM nagyon lelkiismeretesen felkészíti, és hasznos tanácsokkal segíti a külföldről érkezőket. Ez az aktivitás és segítőkészség az egész szemeszter ideje alatt tart. A félév elején megrendezésre kerülő orientációs napot követően a diákok integrációját segítő diákszervezet, az ún. Melting Potes szárnyai alá kerülnek a cserediákok. Ők szerveznek mindenféle programot (ismerkedési est, francia étteremlátogatás, borkóstolás, különféle kirándulások, international weekend, hihetetlen jó bulik stb). A Melting Potes tagjai nagyon jó kapcsolatot építenek ki a külföldi diákokkal, és igyekeznek ápolni ezeket a kötelékeket, ami sok esetben a hazautazást követően sem szakad meg.  

A francia diákaktivitás foka nagyon magas, ez azt jelenti, hogy aki él és mozog, valamilyen közösségnek a tagja. Léteznek, amolyan hivatalosan elfogadott diákszervezetek, mint pl. Bor-. Szörf-, Főző-, Fotós-, Sport Klub – illetve olyanok, amelyek csak szeretnének e közösségek közé tartozni, befolyással, külön tanteremmel, tagokkal és támogatással bírni. Ennek érdekében mindent meg is tesznek. A kampányidőszakban, ami kb. egy hónapos időtartam, ötletesen, kicsit rámenősen próbálnak a diákok kedvében járni, és különféle módszerekkel meggyőzni őket, hogy az adott klubra szavazzanak. Pl. finomabbnál finomabb reggelit, uzsonnát, jó zenét, szórakozási lehetőséget kínálnak a szünetekben. Mindemellett –persze szponzorok segítségével– jelképes összeg ellenében felejthetetlen programokat szerveznek (Ice bar, a nagyon népszerű openbar stb.)

A már létező  diákszervezetek közül érdemes kiválasztani azt, ami leginkább közel áll az érdeklődési körünkhöz, és csatlakozni, hiszen ez is segíti a helyiekkel történő kapcsolatépítésünket is. Ez megakadályoz bennünket attól, hogy csakis kizárólag, mintegy teljesen elszigetelődve, cserediákok társaságát élvezzük. Mindemellett a francia nyelv gyakorlása sem egy utolsó szempont. 

Én bár az óráim nagy részét angolul vettem fel, jártam francia nyelvtanfolyamra, és próbáltam minél többet franciákkal beszélgetni. Ehhez nagy segítségemre volt az, hogy egy idős, ízig-vérig francia hölgy lakásában éltem, és a vele folytatott mindennapi társalgások is nagyban hozzájárultak a nyelv jobb elsajátításához. A szállás ügyében két választásunk lehetséges: kollégium illetve albérlet. Mindkettő kb. egy árban mozog, egy havi 400 eurót jelent, ami magyar szemmel meglehetősen sok egy szobáért. Sajnos azt meg kell jegyeznem, hogy rettentő költséges egy Bordeaux-ban töltött félév, ugyanis mindennek jóval magasabb az ára, mint itthon. Viszont kárpótol minket az egyedülálló élmény, aminek részesei lehetünk.

Mindezek alapján talán mindenki láthatja, hogy Bordeaux-ban az élet milyen fantasztikus, amihez a város maga, a francia emberek, a francia ételek, italok, az egész kultúra, az iskola és a többi cserediák is nagyban hozzájárultak. 

Nagyon izgalmas egy másik ország kultúrájába belekóstolni, és egy kicsit a magunkévá tenni.

Saját tapasztalataim alapján mindenkit csak bíztatni tudok: aki teheti, tanuljon külföldön, az már csak hab a tortán, ha sikerül a Bordeaux Management School-ba kerülnie. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.