Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universiteit Antwerpen

     2009 tavaszát töltöttem Belgiumban, az Erasmus programnak köszönhetően Antwerpen városában tanulhattam egy szemeszteren át. Választásomnál több prioritásom volt, melyek közül az elérhetőségük lett a végső, amely alapján döntöttem. Első helyen Svájc szerepelt volna, de oda az én karomnak, a Közgazdaságtudományinak nem voltak kapcsolatai így az oda való kijutás gyakorlatilag el is dőlt. Másodsorban a Benelux államok vonzottak, az északi fekvés, a gazdasági fejlettség és a sokszínűség miatt. Luxemburgban azt hiszem szintén nem voltak vonzó lehetőségek, Hollandiát sokáig tanulmányoztam de végül is az egyetemek honlapjai nem győztek meg nem tűntek olyan csábítónak, mint a végül választott Antwerpeni Egyetemé. Hollandiával szemben itt egy nagyobb városban tanulhattam, ami az ottani élet szempontjából is jobban érdekelt.

     Antwerpen Belgium flamandok lakta részén található, ha jól tudom a második legnagyobb város Brüsszel után, de így is mindössze 500 000 körüli népességgel büszkélkedhet. Autóval is teljesíthető a kiutazás a német autópályák kiváló lehetőséget biztosítanak erre, 12-13 óra alatt abszolválható az út. Mégis inkább a gyakori közlekedés esetén a repülést ajánlom, a lila fapados társaságnak köszönhetően akár 10-20 ezer Forintból is megjárhatunk egy oda vissza utat Budapest és Brüsszel – Charleroi között. Az utazás Belgiumban is viszonylag egyszerű, 10 perc alatt a repülőtérről Charleroi – Sud vasútállomásra lehet jutni külön busszal, ahonnan közvetlen vonat indul minden órában Antwerpenbe, kivéve éjszaka. A vonatút és a repülés is körülbelül másfél óráig tart tehát a délután 3kor induló géppel este 9-10 felé már otthon is lehetünk. Itt szeretném megjegyezni, hogy Belgiumban sem idegenkednek a sztrájkoktól, kint tartózkodásom alatt is volt egy hetekig tartó vasutas sztrájk, okozva kellemetlen meglepetéseket. A vonatközlekedés fejlettségét ellensúlyozza a busz hálózat fejletlensége vagy inkább hiánya a helyközi járatok gyakorlatilag nincsenek.

     Antwerpen már a kora középkortól kereskedő város volt, ebből adódó a sokszínűség, a különböző kultúrák keveredése, a nyíltság és a tolerancia valamint a jelentős gazdasági prosperitás, amely lépten nyomon tetten érhető ha az óváros gyönyörű utcái és épületei között járunk. Ma Európa egyik legnagyobb kereskedelmi kikötője, amely a modern virágzásának alapját adja ma is. A város híres a gasztronómiájáról, Michelin csillagos éttermek várják az arra vágyókat, valamint a gyémánt kereskedelemről és csiszolásról, amely a világ gyémánt központjává teszi Antwerpent. Az európai hírű vasút állomás mellett járva a gyémánt negyed boltjai bizonyítják ezt. Belgium többek között a sörfőzésben is remekel rengeteg féle és fajta sört készítenek  elég csak pár apátsági remekre gondolni. A bárokban könnyen megbizonyosodhatunk róla, hogy az apátok nem hiába fáradoztak annak idején.

     Az egyetem, az Antwerpeni Egyetem, nagy és jó hírű intézmény Belgiumban is, 2003-ban alapították 3 egyetem összevonásával, 7 karján 13000 diák tanul, ez a harmadik legnagyobb egyetem Flandriában. A 7 kar; alkalmazott közgazdaságtan, művészet és filozófia, jog, orvosi, gyógyszerészet, politológiai és társadalmi tudományok és természettudományok 3 campuson összpontosul, de ebből csak egy található az óvárosban mindenképpen ajánlom, hogy azon a campuson tanuljon valaki, mert az óváros hangulata semmivel össze nem hasonlítható. Rendkívül jó atmoszférát teremt a macskaköves szűk utcáival a korhűen felújított házakkal és a rendkívül sok műemlék épülettel.

     Nagyon profin működik a hallgató tájékoztatás, az első héten rendkívül sok eseményen lehet/kell részt venni, ahol mindent elmondanak, ami az ott tartózkodáshoz szükséges és még jóval többet is. A honlap kicsit szövevényes de azért kis erőfeszítéssel ott is találhatók infók. A legjobb források persze a nemzetközi közösség, a csere diákoktól könnyen lehet értesülni mindig az adott teendőkről.  Van egy online rendszerük, amely kombinálja a nálunk ismeretes neptunt és a moodle féle fájl megosztós rendszert. Ennek van egy hátránya, hogy nagyrészt hollandul van tehát, elég izgalmas akár egy vizsgaidőpont kikeresése is, habár adnak hozzá papíron egy szószedetet amely valamennyit segít. A könyvtár rendkívül modern és kényelmes azonban a nyomtatáson kívül nem sok mindenre használható mivel az angol könyvekből legalábbis általában egy példány sincs bent, én egyet sem tudtam kikölcsönözni sem helyben olvasni(!). Más úton kell beszerezni a könyveket, ha ügyes valaki használtan is tud venni, van ilyen rendezvény is. 

     A menza fix árakkal dolgozik, 3,2 és 4,8 euro között van egy főétel mindig valamilyen külön körettel. Az ár csak akkor érvényes ha van diákigazolványunk, vagy felmutatjuk a Letter of Acceptance-ot  még az elején. A menza nyitva tartása elég szűkös déltől 2ig van ha jól emlékszem. A pihenő szoba a menza bejáratánál nagyon érdekes érdemes kipróbálni egy kiadósabb étkezés után.

     Viszonylag sok sportolási lehetőség van de ezek legtöbbje távolabb a központi épülettől és a diák szálásoktól. A központi épületben fedett sportpálya található, amelyet ingyen lehet foglalni bármikor, akárhányszor ha van 15 Eurós Sports Cardunk. Könnyen összeszervezhető egy kisebb társaság és a sport irodás alkalmazottak is segítőkészek mindenben. A kondi bérlet minimum 90 euró a 3havi pedig 100, de terem elég messze van az egyetemtől.

     Az oktatásban ugyanúgy veszünk részt mint a helyi diákok, akik angol képzésben tanulnak tehát semmilyen megkülönböztetés vagy engedmény nincs az Erasmus hallgatóknak, az egyik professzor kedvesen fel is hívta a figyelmet első órán rá, hogy könnyítésre ne is számítsunk.

Az oktatás nagyon magas színvonalú. A professzorok rendkívül elismert bizonyított oktatók, komoly szakmai hátérrel és tapasztalattal. A tárgyak többnyire 6 kreditesek ez azt jelenti, hogy legalább egy  beadandó dolgozatra és egy prezentációra számítani kell, ezt általában kiegészíti egy írásbeli vizsga is, de volt olyan tárgy amelynél ennél is több számonkérés volt. Meg kell fontolni, hogy milyen tárgyakat veszünk fel mert a master képzésben már komoly előismeretekre van szükség egy-egy tárgyhoz, többváltozós adatelemzést például mély statisztikai ismeretek nélkül ne vegyünk fel. A vizsgákra egyetlen alkalom áll rendelkezésre, amely augusztusban ismételhető még egyszer. Lehet valamilyen szinten egyezkedni az oktatóval, hogy csúsztassa el az időpontot. Az hogy egy alkalom van meglehetősen nehézzé teszi az itthoni vizsgaidőszakkal való egyeztetést. Valamint nagyon ritka, hogy szorgalmi időszakban abszolválható legyen egy tárgy, többnyire vissza kell térni a vizsgaidőszakra is.

      Összességében rendkívül jó tapasztalatokkal tértem haza, nagyon jó lehetőség volt az angol nyelv gyakorlására, amelyet egyébként minden bolti eladó beszél. Egy más követelményrendszernek való megfelelés pedig valódi kihívást jelentett, amelynek megfelelni jó érzés volt.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.