Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Athens University of Economics

2009/2010 őszi félév

Gyros, tzatziki, souvlaki, mousaka, ouzo, zorba, sirtaki talán már mindenkinek ismert fogalmak. Bár nyaralásaink egyre népszerűbb célpontja Görögország, azt hiszem a főváros, Athén felfedezése még mindig a kevésbé ismert városok közé tartozik a magyar utazók körében. 

Erdős Márta harmadéves pénzügy-számvitel szakos, számvitel szakirányos BA képzésben tanuló hallgató vagyok. Az elmúlt félévben lehetőséget kaptam, hogy ebben a csodálatos mediterrán fővárosban tanuljak. Nagyon sok dolgot tanultam ilyen rövid idő alatt is, és felejthetetlen élményekkel tértem haza. Athén egy 4 milliós, óriási város, amely minden nap kínál valami újdonságot. Bárhol sétálunk a városközpontban, szinte elkerülhetetlen, hogy történelmi emlékek, látnivalók sorába botlunk. A fővárosban számos egyetem van, aminek köszönhetően több száz nemzetközi diák él itt, valamint a várost késő őszig ellepik a turisták is. Azonban én úgy gondolom, az országot, társadalmat, a különféle szokásokat szinte kizárólag a görög embereken keresztül lehet megismerni.

Egyetemi élet:                         

Tanulmányaimat az AUEB-en (Athens University of Economics and Business) végeztem. Az egyetem a városközpontban helyezkedik el, 3 percre a Viktória metró megállótól, így szinte bárhonnan könnyen megközelíthető. Mint a legtöbb görög egyetem, az AUEB sem nevezhető szépnek, még a legnagyobb jóindulattal sem. Ennek oka a nagyon erős politikai hatás és a diákpártok jelenléte az egyetemeken. A falak tele vannak a politikai pártok plakátjaival és graffitikkel, mind kívül, mind belül. A menza, számítógéptermek és a könyvtár kivételével, szinte mindenhol száll a cigarettafüst az épületben. Szerencsére az eramusos diákok szinte minden óráját egy másik épületben tartották, ami jóval modernebb és tisztább, mint az előbb említett főépület. Az ügyek intézése mediterrán országhoz illően elég kaotikus, de a nemzetközi irodában dolgozók nagyon segítőkészek, így könnyen választ kaptunk minden kérdésünkre. 1-2 hetünk volt, hogy véglegesítsük a tárgyainkat, illetve módosítsuk a learning agreementet, amennyiben kell. Ez idő alatt akár minden érdekesnek tűnő órára be lehetett menni, ami jelentősen megkönnyítette a választást. Szintén 1-2 hét alatt kaptunk kódot és jelszót az iskolában lévő számítógépekhez, valamint a menza kártyánkat is ekkor kaptuk meg. Ez azért nagyon fontos, mert ezt a kártyát minden diák ingyen kapja és napi 2szer (ebéd 12-16 óráig, vacsora 19-21 óráig) ingyen lehet vele étkezni az egyetemen. Az ételek persze nem éttermi minőségűek, de mindig nagy a választék, így szerintem mindenki megtalálja a neki tetszőt. A könyvtári regisztráció ennél jóval hosszadalmasabb volt, de mire szükségünk volt könyvekre, addigra ezt a kártyát is megkaptuk. Tankönyvekre szintén nem kellett költenünk, a tanárok szinte minden órán elláttak minket egy köteg fénymásolattal, valamint az egyetemi honlaphoz tartozó E-class-ról is számos anyagot letölthettünk. 

A tárgyaink főleg gyakorlati jellegűek voltak, amik csoport munkákkal, házi dolgozatok írásával, prezentációkkal jártak. A követelményekről már előzetesen megkaptunk szinte minden információt, így már itthonról el tudtam dönteni, hogy melyik tárgyak érdekelnek leginkább. Öt tárgyat vettem fel: Money and Capital Markets, Financial Statement Analysis, Entrepreneurship and SMEs, Personal Selling and Sales Management, Advertising and Communication Management. Ezek közül a Money and Capital Markets tárgyat az itthoni Befektetési ismeretek, a Financial Statement Analysis tárgyat pedig a Vállalati pénzügyi tervezés nevű tárgynak tudtam megfeleltetni. A másik három tárgyat pedig egyszerű választható tárgyként fogadtattam el. 

Szállás:  

Your browser may not support display of this image. Szálláskeresésben igen nagy segítséget jelent az Stay In Athens nevű diákszervezet. Az ő honlapjukon keresztül már jóval kiutazás előtt lehet szobát foglalni. A legtöbb erasmusos ezekben a lakásokban lakik, általában 2-5 diák egy lakásban. Előnyük, hogy a legtöbb nagyon közel van az iskolához, bár tudni kell, hogy ez nem a legjobb környéke a városnak. Viszont mivel az egyetemnek van szerződése a lakások tulajdonosaival, nem kell aggódni, hogy problémák adódnak. Én személy szerint nem akartam csak így „látatlanban” foglalni, ezért a lakáskereséssel megvártam, amíg megérkezem. Ez idő alatt egy görög barátnőmnél, korábbi itthoni tandem partneremnél laktam, aki nagyon sokat segített nekem. Végül rajta keresztül ismertem meg két magyar lányt, akik nyári szakmai gyakorlatukat töltötték kint, és épp hazafelé készülődtek. Az ő lakásukba költöztem egy cseh lánnyal, akit a pátrai EILC kurzuson ismertem meg.  Fontos megjegyezni, hogy ha magatok próbálkoztok szállást keresni, nagyon óvatosnak kell lenni, mert bár rengeteg a kiadó lakás, de a csalók száma is igen magas! Én, azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, hogy ismerősökön keresztül, viszonylag gyorsan, olcsón és nagyon jó helyen találtam lakást. Szállás költségre általában 300 euró körüli összeggel kell számolni. Ennyiért adták ki a Stay In Athens lakások egy-egy szobáit rezsivel együtt. Ez valamivel olcsóbb lehet, ha kétágyas szobába mentek. Én a fent említett kis lakásért 200 euró plusz a rezsi felét fizettem havonta (kb. 250 euró).

Utazás: 

Sajnos Budapestről nincs fapados járat Athénba, így a ki és haza utazás nem annyira olcsó, mint sok más európai fővárosba, de azért ha időben foglaltok, vagy kihasználjátok valamelyik alternatív lehetőséget akkor nem annyira vészes. Én kiutazásomhoz az Olympic Airlines Bécs-Athén járatát vettem igénybe, hazafelé pedig busszal jöttem. Athén-Budapest buszjárat egy nap alatt ér haza, de szinte annyi holmit hozol, amennyit akarsz, szóval nem bántam meg, hogy ezt választottam.

A tömegközlekedés legjellemzőbb járműve a metró és a buszok, trolibuszok. Emellett van még 2-3 villamos vonal is, de ezek mind a tengerpartra mennek, tehát a mindennapi városon belüli közlekedéshez nem használtuk őket. Három metró vonal van, amiből kettő nagyon szép és gyors. A városban szinte bárhova el lehet jutni metróval, ami jóval gyorsabb és biztosabb módja a közlekedésnek, mint a buszok és trolik, ugyanis menetrendet sehol nem látni, ami azzal jár, hogy az ember várakozik, és a busz egyszer csak vagy megérkezik, vagy nem… Athénban nagyon gyakoriak a különböző sztrájkok, tüntetések, felvonulások, aminek köszönhetően heti, sokszor napi szinten zárják le a legfőbb utakat a városban, elvágva ezzel a buszok és autók útvonalát. Akinek nagyon fontos a rendezettség, szervezettség az életében, úgy gondolom, nem Athén a megfelelő választás. Ez bizony a tömeg és a káosz városa, ennek ellenére számomra nagyon mulatságos és érdekes volt az ottani élet.

A havi bérlet 18 euró, ami a városon belül minden járműre érvényes. Érdemes azonban tájékozódni, hogy meddig terjed a város, mert például, bár a metró kimegy a reptérig, ide már külön „airport-jegyet” kell venni. Ha pedig úgy döntötök, hogy nem vesztek bérletet, akkor 50 cent egy diákjegy, ami másfél óráig érvényes, tehát ezen időkorláton belül annyiszor és arra száll át az ember, amire akar.  

Your browser may not support display of this image. A félév alatt rengeteget kirándultunk, sajnos ez itt sem túl olcsó, de jó szervezéssel nagyon sok mindent meg lehet nézni. Legtöbbször busszal és komppal utaztunk, mivel a görög vasúthálózat nem túl jó. Mivel hatalmasak a távolságok az országban, jól meg kell tervezni az utazásokat, mert bizony könnyen megtörténhet, hogy 6-8 órát ülünk a buszon, vagy egy egész éjszakát a kompon. Amit szerintem semmiképp sem szabad kihagyni a kirándulásokból az egy kirándulás a Peloponnészoszi-félszigeten. Nekem ezt a környéket már az EILC kurzus alatt megmutatták, de a többiek sem hagyták ki. Mivel gyakorlatilag ez volt az ókori görög történelem nagy részének helyszíne, rengeteg itt a látnivaló. Ide érdemes autót bérelni, így egy hosszú hétvége alatt nagyon sok mindent meg lehet nézni. Szintén mindenképp ajánlom megnézni a Meteorákat és Ioanninát és persze, semmiképp ne hagyjátok ki a szigeteket. Azt hiszem Kréta, Mykonos, Santorini, Spetses és Hydra a legszebbek. Ami szintén nagyon kedvező a magyarországi turizmushoz képest, hogy a görög diákigazolvánnyal minden látnivaló, múzeum ingyen tekinthető meg. Esetleg a magánkézben lévő múzeumoknál kérhetnek belépőt, de ez sem jellemző, velem összesen egyszer fordult elő.

Közösségi élet: 

Your browser may not support display of this image. A közösségi programokat nagyrészt az ESN diákszervezetek tagjai rendezték. A különböző  egyetemekhez külön ESN-ek tartoznak, és mindannyian szerveznek programokat. Itt is jó szolgálatot tett a Facebook, aminek segítségével könnyedén értesülhettünk a szinte napi szinten lévő programokról, kirándulásokról vagy bulikról. Szintén rajtuk keresztül van lehetőség jelentkezni Buddy programra. 

Pénzügyek: 

Az ösztöndíj beosztásával kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy egy kis odafigyeléssel a megélhetést, tömegközlekedést tökéletesen fedezi. Természetesen az utazgatáshoz, szórakozáshoz más forrásokat is igénybe kellett venni, de azt hiszem ez még így is elég kedvező volt. Aki nem teheti meg, hogy távolabbi, hosszabb kirándulásokat szervezzen, az is bőven talál látnivalót és elfoglaltságot Athénban és környékén. A lakhatásra 250-320 euró között kell számolni havonta, a tömegközlekedés 18 euró havonta. Mivel az iskolában lehetőség volt ebédelni és vacsorázni, túl sokat az étkezésre nem kellett költeni. Egyébként ennek az ára hasonló az itthon megszokotthoz. Ami drágább, mint itthon azok a pék- és cukrászáruk, valamint az éjszakai élet. Minden egyéb hasonló az itthoni árszínvonalhoz.

Összességében azt mondhatom, hogy nagyon örülök, hogy Athént választottam. Teljes mértékben megfelelt minden az elvárásaimnak, semmit nem bántam meg a félév alatt és hatalmas élményekkel tértem haza! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy Athénban töltse el azt a nagyszerű félévet, ami, azt hiszem, mindenhol csak tökéletes lehet!

Remélem sikerült hasznos információkat tömöríteni a beszámolómba. Ha bármi egyéb kérdésetek van, nyugodtan keressetek meg, szívesen válaszolok és segítek, amiben tudok. 

E-mail: marti.erdos(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.