Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universitá  Commerciale Luigi Bocconi

Miért éppen Milánó?

Nem úgy indult a jelentkezésem, hogy mindenképp Milánóba akarok menni… Az utazással az volt az egyik elsődleges célom, hogy jobban megtanuljak olaszul. Így egyértelmű, hogy Olaszországba jelentkeztem. Ott csak négy egyetem volt meghirdetve a G karosoknak, és ezek közül magasan a legjobbnak a Bocconit találtam. Sajnos Rómában nem volt hely, ha lett volna, mindenképp az lett volna az első választásom. Így összesen a Bocconira és a Cattolicára adtam le a papírjaimat, és mivel mindkettő Milánóban van, így nem volt kérdés hova megyek.

Utazás előtt

A legfontosabb dolog a hivatalos papírok intézése mellett a szálláskeresés. (Az itthoni ügyintézésről nem írok, mert az elég világosan fent van a Nemzetközi Iroda honlapján.) A szállás azonban nem egyszerű kérdés. Az egész kint tartózkodásnak ez a legdrágább része. Milánó nem az a hely, ahol meg lehet élni az erasmusos ösztöndíjból. A bevásárlás, a tömegközlekedés kb. olyan árban van, mint itthon, de a szórakozás, a szállás és a távolsági közlekedés sokkal drágább. A kollégium, amit az egyetem felajánl az Arcobaleno, ami eléggé messze van az egyetemtől, és havi 600 euróba kerül fejenként. A 400 eurós ösztöndíjból ezt semmiképp sem engedhettem meg magamnak, bár sokan dicsérték a helyet, minthogy nagyon szép és ott mindig van élet.

Én az easystanza.it-en kerestem szállást. Nagyon sokáig kellett keresnem, mert nem szívesen adnak ki szobákat 1 évnél rövidebb tartózkodási időre. Egyágyas szobát szerettem volna, de ezek vagy nagyon drágák voltak, vagy nem is akarták kiadni, így végül kétágyast találtam. Szerettem volna diákokkal lakni az egyetem közelében. De ezen feltételek közül egyik sem teljesült L Viszont cserébe sikerült egy „olcsó” szállást találnom.

Az atm-mi.it honlapon vannak fent a helyi ATM járatok (olyan mint nálunk a BKV), ha valaki szállást néz, annak mindenképpen ajánlom, hogy csekkolja le hány busszal és milyen messzire kell menni. A buszokat/villamosokat jól írja ki a honlap az útvonalkeresőben, de az időtáv amit kiír az útra, az nem reális, annak kb. a fele a valós. (Tehát ha 1 órát ír ki, akkor valójában az csak fél óra, legalábbis ha nincs semmi probléma.) A honlapnak sajnos nincs angol nyelvű verziója. Ez amúgy kb. mindenre igaz Olaszországban, hogy az olaszon kívül más nyelven szinte senki sem beszél, ezért az angolt sem használják. Így én személy szerint csak olyanoknak ajánlom, hogy Olaszországba menjenek Erasmussal, akik tudnak olaszul legalább valamennyire. Ha nem, akkor az EILC kurzus mindenképp nagyon ajánlott!

Én végül is 300 euróért találtam szállást, amiben a rezsi is benne volt. Szerződést nem írtunk róla, ami nem túl bizalomgerjesztő dolog, de a főbérlő szerencsére nem élt ezzel vissza. Négyen laktunk 2 szobában, és szerencsére a lakótársaim nagyon rendesek voltak, és a lakás is tiszta volt és jól felszerelt. Mások tapasztalatai alapján mondanám, hogy érdemes megkérdezni az egyes helyeken, hogy őszi félév esetén: van-e fűtés; tavaszi félév esetén: van-e klíma; egyébként van-e mosógép ill. tűzhely/sütő, mert ezek a – nálunk – alapfelszerelések kint nem tekinthetők annak…

Az utazás

Szerencsére maga a kiutazás nem bonyolult, és nem is költséges. A Wizzair járataival kb. 10 000 Ft-ból megúszható egy retúrjegy + a csomagok ára. A reptér azonban nem Milánóban van, hanem Bergamoban. Onnan shuttle járatokkal lehet bemenni a városba. Én az Autostradalés buszt ajánlom. 17,80 euróba kerül 3 db jegy, ami ugye jó egy retúr útra + még egyre, de ez akármikor felhasználható, és más is igénybe veheti. Mindenképp ez a legolcsóbb módja a városba jutásnak. Ez kb. egy órás út Bergamo és Milánó között. A busz a Stazione Centralénál tesz le, ami a város egy forgalmas központi része (kb. olyan mint nálunk a Keleti).

Milánó

Az időjárás télen elég hasonló, mint itthon – kb. 5 fokkal magasabb, ami nagyon kellemes J Nyáron viszont borzasztó meleg van. Én augusztus 21-én mentem ki, és kb. 50 fok volt, ami nagyon megterhelőnek bizonyult még városnézés vagy pihenés közben is.

A város maga nagyon szép és nagyon életteli, mindig lehet találni programot. Milánó a divat és a pénzvilág fővárosa Olaszországban. Az Erasmusos diákot nyilván az előbbi jobban érdekli Egyébként mindig vannak jó programok a városban. Mi részt vettünk notte biancán (éjjel nyitva vannak a boltok, és mindenhol pezsgővel várják a látogatókat), fashion show-n a Dóm téren, és még sok érdekes programon. Általában tele van ezekkel a programokkal plakátozva a város, de a helyi nemzetközi iroda (ISD Office) is ki szokta küldeni az aktuális programokat.

Ami állandó  látnivaló az a Dóm, a Galleria Vittorio Emanuele II., a Scala, a Castello Sforzesco, a San Siro stadion, a Navigli, Az utolsó vacsora… Van jó néhány múzeum is. Én a természettudományit ajánlom, mert az hihetetlenül jó volt, mindenkinek tetszett, akivel mentünk. De erre érdemes egy egész napot szánni. Ha valaki el akar menni a Scalába, akkor az még az Erasmus félév elején kell, hogy reagáljon, mert nagyon korán meg kell venni a jegyeket, ha valaki be akar jutni. Vannak egyébként Under30 rendezvények, amelynek keretében 10 euróért lehet bemenni 1-1 előadásra. Ezeket azonban csak a jegyárusítás megkezdésének napján lehet jegyet kapni, mert hihetetlen gyorsan fogy. A jegypénztár érdekes módon a Dóm tér alatti aluljáróban van. A másik lehetőség, hogy előadás napján is lehet jegyhez jutni a karzatra. 13:00kor írják fel a várakozók neveit (kb. 10 órától sorban kell állni, hogy benne legyen az ember az első 140-ben, mivel csak annyian kapnak jegyet). Vissza kell menni fél hatra, amikor felolvassák a neveket és mindenki kap egy sorszámot. Aztán 6kor ezzel a sorszámmal lehet jegyet venni. És végül 8kor bejutni az előadásra. Én többször próbálkoztam ezzel a rendszerrel, de sosem jutottam be, valamiről mindig lekéstem. Pontosnak kell lenni!

Emellett Milánó kiindulópontnak is kiváló. A legkedveltebb kirándulóhelyek: Lago di Como, Lago Maggiore, Lago di Garda, Parma, Padova, Verona, Cinque Terre, Genova és még sok minden más. Én ezek közül szinte az összes helyen jártam. Ha valaki nem talál magának társaságot, akkor jó hír, hogy ugyanezekre a helyekre a Bocconis diákszervezetek is szerveznek kirándulásokat. Én azt azért nem ajánlom, mert az olaszok nem a jó szervezőképességükről híresek, és sajnos kisebb-nagyobb fennakadások előfordulhatnak, én pedig ezt nem jól toleráltam. Csak két kiránduláson voltam: Parmában, ahol 2 órás késésben indultunk, és a szervezők sem jártak még ott sosem, valamint a Cote d’Azurön Franciaországban, mert oda egyedül valószínűleg sosem jutottam volna el.

A helyi közlekedés egyébként nagyon jó. Szinte bárhonnan bárhová el lehet jutni elég gyorsan, főleg a metrókkal. A bérlet úgy néz ki, hogy kell kérni a Bocconin egy igazolást arról, ha valaki oda jár. Ez történhet az ISD Office-ban, vagy a „Punto Blu-kon” keresztül. (Ez a neptunt helyettesítő kék gép szerte az egyetem területén elhelyezve.) Ezzel az igazolással el kell menni a Dóm térre. Ott az aluljáróban van az ATM központja. Ott kell kérni egy formanyomtatványt, azt kitölteni, és van ott egy néni/bácsi aki elmagyarázza hová kell menni a papírokkal. Sorszámhúzás és sorban állás után. A nyomtatvánnyal, az igazolással, egy igazolványképpel és 10 euróval már meg is igényelhetjük a „tesseránkat”, ami egy mágneskártya. Ez kb. 2-3 hét alatt jön meg, sajnos addig nem lehet bérletet használni, ezért érdemes minél hamarabb elintézni. Addig hetijegyet lehet venni, ami 6 napon keresztül napi kétszeri utazásra jogosít. Ha megvan a tessera, akkor 17 euróval kell feltölteni minden hónap elején. Arra azonban vigyázni kell, hogy minden hónap 16-a után már nem lehet feltölteni, tehát arra a hónapra már csak jegyeket lehet használni.

Szórakozás

Az egyetemi diákszervezetek (ESN, ESEG…) szinte minden napra szerveznek valamit, szóval unatkozni nem lehet. Az engem zavart egy kicsit, hogy sokszor egymásra szerveztek, így egy este több hely is meg lett hirdetve, ami bontotta a külföldi társaságot.

Milánóban a legjobb dolog az aperitivozás. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb bárban van „happy hours” idősáv, amikor be kell fizetni egy összeget (4,5 és 10 euró között, attól függ hol), ezért cserébe jár egy ital valamint ingyen étel fogyasztás a happy hours végéig. Ezt sokan ki szokták használni. A legtöbb hely a Navigli környékén található (Piazza 24 Maggio mellett). Általában 18:00 és 22:00 között. A táncos bulik viszont ez után szoktak kezdődni, 23:00 előtt szinte egyik hely sem nyit ki. Viszont a legtöbb bezár olyan 3:00 körül, ami azért probléma, mert éjszakai járatok nincsenek, a nappaliak pedig 5:00-6:00 előtt nem indulnak… Marad a taxi, vagy az egyetlen busz ami jár: a 90-91-es járat. Érdemes hát annak a mentén lakni J

Étel

Az olasz ételek mind nagyon finomakJ A víz hál istennek jó, mindenhol iható, de egyébként a palackos sem drága. Nagy bevásárláshoz az Esselungát tudom ajánlani. Kb. itthoni árakkal dolgozik, de sokkal jobb minőségben. Egyébként Spar és Lidl van, ha valaki az itthoni helyekhez szokott. Zöldséget, gyümölcsöt ill. sok egyéb dolgot érdemes a piacon venni, mert sokkal frissebb és sokkal olcsóbb. Minden nap máshol van piac. Én kedden és szombaton jártam a Via Papinianora. Ezeken a piacokon egyébként jó minőségű, olasz ruhákat, táskákat és cipőket is lehet vásárolni a bolti ár töredékéért.

Az egyetemen 41 euróért biztosítanak 10 ebédet a menzán. Az étel nagyon jó,  és nagyon széles a választék is. Így tulajdonképpen egy előétel (általában tészta), egy főétel (hús/hal körettel, ill. lasagne vagy valami hasonló), egy desszert/gyümölcs ill. egy cipó jár hozzá. Ez 1 embernek – főleg egy lánynak – sok, így mi mindig ketten ebédeltünk, és úgy is elég volt. Szóval tulajdonképpen 2 euróért változatosan lehet enni. Az egyetlen probléma csak az a rendszerrel, hogy a 41 eurót előre az egyetemi bankban kell a diákunkra tölteni, ami kissé körülményes… Egyébként a diákra kell tölteni pénzt a nyomtatáshoz is, ami 2 cent/oldal, szóval elég olcsó. (Egyetemen kívül viszont kb. 10 cent körül van a nyomtatás és fénymásolás is.)

Étterembe is megéri elmenni néha. Kedvenc helyem: Pizzeria da noi 2 (Via G. Borsi és az Alzaia Naviglio Pavese sarkán). Ide megéri elmenni, nagyon finom és olcsó is. Itt is érdemes ketten enni egy pizzát, mert egyedül lehetetlen elboldogulni vele J

Végül: a Bocconi

A Bocconi nagyon híres olasz gazdasági egyetem. Kb. olyan ez ott, mint nálunk a Corvinus. Annyi különbséggel, hogy ott rengeteg külföldi tanul.

Én csak angolul tanultam a tárgyaim. Az olasz nyelvű tárgyakat szinte csak olaszok tanulják, és mivel mindenhol van csoportmunka, így eléggé visszadobja a csoport teljesítményét, ha valaki nem beszél elég jól olaszul.

Én tanultam Management of Fashion and Luxury Companies, IT Management, Marketing Research, E-marketing and E-commerce és Distribution Networks and International Retailing tárgyakat. Az első négyet tudom ajánlani, az utolsó viszont borzasztó volt a tanár hibájából, szóval én azt utólag megbántam.

Ezen kívül lehetőség van arra, hogy nyelvet is tanuljunk kint. Erre nem is kell regisztrálni, csak a tanárnak szólni, hogy Erasmusos vagyok egy fél  évig, és ide szeretnék járni. 2 nyelvet lehet tanulni. Kezdő szinten vagy közép ill. felső szakmai szinten. Én olaszt tanultam B1-es szinten, hogy kissé tisztába kerüljek a szakmai szavakkal, valamint felvettem a kezdő németet, de mivel az már sok volt, így negyed év után fel is adtam.

Egyébként a Bocconi nem az az egyetem, ahol sokat lehet lazsálni. Szinte minden héten le kell adni 1-2 csoportházit és a group meetingek is állandóak. ZH a félév utolsó két hetében van a külföldieknek, de pl. nekem ütötték egymást, így még februárban is volt 2 vizsgám. Amúgy minden tárgyból havonta 1 vizsga van a vizsgaidőszaknak, így összesen 3, ami a külföldi diákok számára nem túl ideális.

Az ügyintézés az ISD Office-on keresztül zajlik. Az ott dolgozók nagyon segítőkészek, és az Orientációs napon mindent világosan elmagyaráztak. EU-s diákként szinte semmilyen papírt nem kell elintézni, csak 90 nap ott-tartózkodás után van szükség a Codice Fiscaléra, amit a városi hivataltól lehet kikérni, de én pl. nem intéztem el, mert semmilyen hivatalos ügyem nem volt, amihez kellett volna.

Kontakt

Ha kérdés van, nyugodtan lehet keresni: Balla Vanda – vanda.balla(kukac)stud.uni-corvinus(pont)hu

Utolsó frissítés: 2018.11.30.