Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Maribor

Miért éppen Maribor? Maribor Szlovénia második legnagyobb városa, egyetemi város. Bár önmagában is szép hely, az Erasmus teszi igazán azzá. A várost magát és nevezetességeit két nap alatt be lehet járni, nem egy Budapestről vagy Egerről van szó. Miért is érdemes ide jönni? Egyik indok lehet a távolság. Maribor mindössze 350 km-re van Budapesttől, bármikor haza lehet utazni, ha a szükség úgy kívánja. Másik legfőbb érv a város és az ország mellett, hogy itt valamelyest nyugatibb színvonalon, mint otthon, de meg lehet élni teljes egészében csak az Erasmus ösztöndíjból. Erre a szemeszterre 350 € / hó volt ez az összeg, és ez utazási és bulizási kedvtől függően több is lehet, mint elég. Én viszont teljesen feléltem az ösztöndíjamat. Az árak kb 10-20%-kal nagyobbak, mint az otthoniak, a pékáruk különösképp drágák, meg kell nézni mit választ az ember, még úgy is, hogy legtöbbször Intersparban vásároltam.   

Ausztria hatása érződik legjobban az országon: Hétvégén bezárnak a boltok, gyógyszertárak, éttermek (csak 1-2 tart nyitva), egyszerűen kiürülnek az utcák. Az Europark és benne az Interspar vasárnap csak 15:00-ig tart nyitva. 

Szlovéniában élnek magyarok is (főleg a határ mentén, ahonnan Mariborba járnak egyetemre), illetve a határ mentéről származó szlovénok is beszélnek magyarul. Lehet, hogy mentornak (buddy-nak) is valamelyiküket kapod. Nagyon segítőkészek, és megoldanak minden problémát, legyen az hivatal, orvosi rendelő, vagy elromlik a laptopod, megpróbálják megcsinálni (itt már 3 laptopot megcsináltak). Jelenleg ketten közülük a Tyrseva-n a 210-es szobában laknak (és ott is fognak még pár évig, ha minden jól megy), szóval őket is fel kell keresni megérkezéskor. J  

Diákszervezetek Mariborban: 

Fontosnak tartok 1-1 szót ejteni a diákszervezetről, hiszen ők szervezik a programokat az international studenteknek.  

Mariborban két ESN szervezet (Erasmus Student Network) is van:

 • ESN University of Maribor (szimplán ESN)
 • ESN SOUM (Student Organisation of University of Maribor).

Az ESN szervezi a programok nagyobb részét, a welcome week-et (nekünk ez 2 hét volt, rengeteg programmal, szerintem nem szabad kihagyni), utazásokat. Utóbbiak az ESN szervezésében elég drágák. De a welcome week-es 3 napos sLOVEnia trip-en mindenképp részt kell venni. Ezt a welcome dinneren kell befizetni (100€ volt nekünk) a welcome week-kel együtt (ez 40€), a kettő együtt ’csomagban’ 130€. Szóval vigyél magaddal pénzt, mert a helyek gyorsan elfogynak.

Az ESN SOUM a STUK-on szervez bulikat (buli helyekről később), és ők szervezik az olcsó utazásokat. Általában 15-20€-ból egész napos tripek étkezéssel, városnézéssel, belépőkkel. Nekünk szerveztek Gokartozást Ausztriában, síelést, sörgyárlátogatást és még sok mást igen kedvező áron. 

Mariborban is van AEGEE és AIESEC, aki ezeknek a szervezeteknek otthon tagja, nekik lehet érdekes őket itt felkeresni. 

Étel, ital, szórakozás: 

Az étkeztetés kuponrendszerrel van megoldva, aminek a lényege, hogy minden étteremhez lehet vásárolni étkezési kupont. Ezeknek az ára 0,04€-cca3,5 €, és ezért a kuponért az adott étteremben egy teljes ebédet adnak: levest, étlapról választott főételt körettel, salátát, valamint néhány helyen desszertet is. Az étteremben a kuponnal kell fizetni, így ott már csak az esetleges italfogyasztást kell készpénzben rendezni. Egy átlag éttermi kupon 1,5 és 2,5€-ba kerül, ennél többet csak az igényesebb helyekre kell kifizetni, kevesebbnél pedig csak gyorséttermi szintű ételt kap az ember. Így a havi étkezés max. 60€-ból meg lehet oldani, ha minden nap étteremben eszik az ember. Márpedig ott fog, mert egy teljes menü ára megegyezik egy zacskós leves árával… 

Néhány étterem ahová jártunk, mögötte zárójelben a kupon ára: 

 • Alf (1,61€) – 50cm-es pizzát lehet kapni 2 kuponért. Jó a kis (32cm-es) pizza, a lasagna, a rántott gomba. Amit a kuponért kapsz: Leves, saláta (mixed vagy green) és főétel. Szombaton is nyitva van, valamint szülőket is lehet kuponnal etetni itt.
 • Mc donalds (2,01€): otthon kb 2000Ft-ba kerülnének azok a dolgok, amiket az itt kapott menüben megkaphatsz. Választhatsz 6 féle szendvics közül: BigMac, Royal Cheese (Sajtos McRoyal otthon), McCountry (McFarm otthon), McChicken, Filet-o-Fish (McFish otthon), Chicken McNuggets utóbbihoz szószt is. Ehhez jár kis üdítő, kis krumpli, saláta, amihez öntet választható és pite vagy jégkrém öntettel. Szombat, vasárnap is nyitva.
 • Interspar (2,11€) – Az Europarkban lévőben ettünk többször, általában bevásárlással összehangolva. Amit a kuponért kapsz: Leves, óriás adag főétel, saláta, ízesített ásványvíz a menü. Szombat, vasárnap is nyitva (vasárnap csak 15:00-ig)
 • Sarajevo 2 (1,21€) – Amit a kuponért kapsz: Főétel és desszert. Bosnyák étterem, mint neve is mutatja. 1-1x jó, de nem többször
 • Takeaway (0,04€) – Szendvicseket és hamburgereket lehet kérni. 4 centért egy nagy cheeseburger vagy egy 35 centis bagett szendvics sonkával, sajttal, zöldséggel, ketchuppal majonézzel? Kinek ne érné meg. (érdemes délelőtt menni, mert a népszerűbb dolgok elfogynak, és korán bezár.)
 • Tyrseva Desetka (1,71€) – A koli melletti étterem. Legfőbb előnye, hogy közel van. Jó a rántott sajt, hús, gomba, hal. Levest 2 féléből lehet választani, salátát magának állítja össze az ember, jár desszert is.
 • Ekonomska Desetka (1,71€) – All You Can Eat rendszerben működik, svédasztalos. Sokféléből lehet választani, itt meg lehet kóstolni egy-egy újdonságot. Rántott padlizsán, rák, tintahalkarika, zöldséges rakott tészta. Csak egy pár dolog, amit itt próbáltam ki és ízlett. Ajánlott hétfőn vagy kedden menni, mert akkor a legjobb a választék. Amit a kuponért kapsz: Leves, főétel, saláta – kb10 féle, és nagyon jó sütik. Mindből, amennyit csak kívánsz, valamint sütemény.
 • Picasso (1,41€) – Jó a gombájuk és a tésztáik. Leves, főétel, saláta, desszert. Az egyetlen hely, ahol víz helyett szörpöt ihatsz az ebédhez.
 • La Storia (2,81€) – Egyik olyan étterem, ami vasárnap is nyitva van, elég elegáns hely. Jók a tésztáik és a legnagyobb salátaválasztékkal bírnak. Leves, saláta, főétel, desszert. Szombat, vasárnap is nyitva.
 • Orient (1,99€) – Szerb étterem. Nagyon jó a csirkemell, akkorát adnak, mint egy tányér, és jól készítik el. Az egyetlen hely ahol főzeléket is ehetsz. 
 • Toti (2,31€) – a christmas dinner volt ebben az étteremben, nekem nem jött be.

Szórakozóhelyek: 

Ital és a szórakozás drágább, mint otthon. Egy Lasko(helyi sör) vagy Beck’s 2€-2,3€, a röviditalok (3cl egységesen mindenhol, nincs 4 vagy 5 cl) és 2-2,5€ árban mozognak. Egy ásványvíz is 1,5€. Fontos info, hogy dohányozni egyik szórakozóhelyen sem lehet. Dohányozni ezért a bejárat előtt, vagy elkülönített teraszon szokott a passzióját kiélő társaság. Nekem tetszik ez a rendszer – nemdohányzó lévén – és legalább nem talpig füstszagban megy haza az ember egy átmulatott éjszaka után.  

Satchmo:

Hétfőnként a nemzeti bulik helye, ahol találkozhatsz majdnem minden Erasmusszal. A nemzeti bulik keretében 2-3 nemzet közösen „rendez” meg 1 bulit ők a DJ-k éjfélig, saját welcome-drinkkel köszöntik az érkezőket, dress-code-ot találnak ki. Nagy hátránya a hétfői Satchmonak, hogy csak 2-ig van nyitva, néhány ritka kivételtől eltekintve. Ajánlott nemzeti színű zászlót / sálat, pálinkát / bort stb hozni magaddal, hogy amikor a magyarokra kerül a sor, ne maradjunk szégyenben. Szerintem a miénk nagyon jól sikeredett. 

STUK:

A SOUM szervezi a csütörtöki bulikat ide, nincs is másik szórakozóhely nyitva csütörtökön. Mindig kitalálnak ők is valami tematikát: 80-as, 90-es évek zenéi, Hat party, Facebook party, Sunglasses party, Halloween party. A STUK-on szoktak lenni koncertek is a különteremben, amikből bele lehet futni 1-1 jóba. 

KMS:

Az én kedvenc helyem. Szerda, péntek mellett szombatonként is nyitva tart. Utóbbi estéken van ott a legjobb buli. Alapvetően egy szimpla disco, aminek legnagyobb előnye, hogy a belvárosban található és hétvégén is tele van emberek. (A szlovének nagy része hazamegy a hétvégére Mariborból). 

Trust:

Nem olyan rég nyílt meg újra, keddenként lehet szórakozni, csak hasonlóan a STUK-hoz ez is messze van a kolitól. 

Fuego:

Latin szórakozóhely, ami szintén nem olyan rég nyílt. Jók a koktélok (Happy hour: 22:00-24:00 -50% mindenre). Nekem nem minden latin zene jön be, ezért nem is tetszik a hely. Szobatársam szerint, aki spanyol, a helyen olyan zenék vannak, amikre a szülei táncolnának otthon. Nagyon sok Erasmusos viszont szerette. 

A leírásból látszik, hogy aki szeretne, és bírja, akár minden nap mehet szórakozni, annak viszont biztos nem lesz elég az ösztöndíja. 

Szállás: 

Kollégium: 

Mindenképpen érdemes a kollégiumi férőhelyre jelentkezni. Az EPF-esek (business karosok) a Tyrseva utcai koliba (itt 3 épület van, és az elsőbe) kerülnek, havi 85€ körül kell fizetni. A Tyrseva közel van a sulihoz, meg a belvároshoz is, tökéletes hely. Az Erasmusosok az első és második emeletet veszik birtokba, így biztosított, hogy nemzetközi környezetben lehess mindig.  

Emeletenként egy közös konyha van, főzőlappal, sütő nincs, vízforraló és melegszendvics-sütő van, de ezek elég rossz állapotúak. Konyhában nincs hűtő és mikro, erről mindenkinek magának kell gondoskodnia (és a szobában beüzemelni), már, ha szükség van rá. Ezeknek az eszközöknek a meglétét a koli igazgatóságnál (Referat) be kell jelenteni és azt is, hogy melyik szobában működnek. A konyha mellett a fürdőszoba is közös és koedukált is: 4 WC, 2 zuhany, amik egyenként zárhatóak, valamint csapok, tükrök. Egy emeleten 18 szoba van. A szobák 2 ágyasak és nem túl nagyok. Fejenként 1-1 szék, asztal, ágy, szekrény jut. A szekrény viszonylag elégnek bizonyul egy férfi számára, hölgyeknek nem igazán. A földszinten van mosógép és szárítógép, így a mosás lehetősége biztosítva van. Ruhaszárító állványt érdemes hozni, mert bár most van egy berakva a fürdőszobába, de az valamelyik Erasmusosé. Régebben voltak felmosó eszközök is, mára ezek eltörtek, szóval jelenleg mindenki úgy oldja meg, ahogy tudja.  

Vezetékes internet csatlakozási lehetőség van minden szobában (nincs wireless). Érdemes egy jó hosszú hálókábelt magunkkal hozni, hogy ágyból is tudjunk netezni. IP címet beköltözéskor ne felejts el kérni, mert anélkül nem megy a net. Akármennyit lehet letölteni, feltölteni, nem szólnak érte, és nagyon gyors a net (3 Megabyte/sec fel és le általában, de van, hogy 6 Megabyte/sec, vagyis 24Mbit/s ill. 48 Mbit/s). 

A kollégiumi élet egész nap csendes, esténként indul be, amikor egy-egy buli előtt a konyhában gyülekeznek az emberek és iszogatnak. Néha szokott lenni kártyázás, spontán kialakult teázás, forralt borozás és beszélgetések. Vasárnap főzés kapcsán is lehet valamilyen közösségi esemény. (Mint már írtam, nagyon kevés étterem van nyitva vasárnap.) 

Én otthon albérletben lakom, de Erasmuson mindenképp be kell költözni a dormitoryba. A kollégium színhelye a társas eseményeknek, a prepartyknak és bármire szükséged van, biztos van valakinek a környéken. Könnyen lehet kapcsolatokat építeni és általában a szorosabb barátságok is innen alakultak ki. Attól nem kell aggódni, hogy nem tud elaludni az ember az esetleges zajban, mert maximum éjfél körül mindig elindulnak a szórakozni vágyók, és utána csend van.  

Ami fontos: az intézményi koordinátor (Eva Skruba) küld majd egy Acceptance Lettert (e-mailben és postán is. Az e-mail nekem július 17-én jött meg, amiben benne van, hogy nála lehet jelentkezni a kolira, arra egyből reagálni kell, mert nagyon gyorsan elfogynak a férőhelyek. Én 20-án válaszoltam neki, és akkorra már betelt a keret. Nem kell csüggedni ekkor sem, szeptemberben lettek még ágyak és sokakkal együtt én is akkor kerültem be. Valamint az első hetekben is döntöttek páran úgy, hogy inkább privát szállás, szóval, ha valahol el tud lenni az ember 1-2 hétig albérleti kötelezettség nélkül, akkor jó eséllyel lesz kolihelye.  

Albérlet: 

Változatos a helyzet ezen a téren, mert a külföldieket le akarják húzni minél több pénzzel a szobát kiadók. Egy magyar lány 100€-ért talált szobát rezsivel együtt, de a lakás elég messze van a belvárostól, de még a távolabbi (Gosposvetska úti) kollégiumtól is. Egy osztrák barátom 250€-ért bérelt a vasúttól és Tyrseva-tól 5-5 percre szobát. Albérletkeresésben is segítenek a nemzetközi irodában. Ajánlott segítséget kérni a szlovéniai magyaroktól.

Utazások: 

Ez az, amire a legtöbb pénzt el lehet költeni, de egyszer él az ember, és most van lehetősége, hogy nemzetközi barátokkal más országokat bejárjon. A kérdés csak az, hogy ki mire vállalkozik. Szlovéniában nem sok látnivaló marad a 3 napos sLOVEnia trip után, Ljubljanába érdemes elnézni még 1-2 napra. Külföldön általában a fővárosok a népszerűbbek, de akadnak kivételek. Minden csak pénz kérdése, mert viszonylag olcsón lehet autót bérelni, és azzal már nincs az ember tömegközlekedéshez kötve.   

Tanulás:

Mi 10 tárgy közül választhattunk nem számítva a nyelveket (Business English és Business German): 

Bachelor tárgyak:

Business Law

Principles of Economics

Economic Policy in Media Interpretation

Human Resource Management

E-Business Information Systems

Marketing Research

Technological Management and Environment Protection 

Masteres tárgyak:

Organization Theory

Governance and Strategic Management

International Strategic Marketing Management

Én az aláhúzott tárgyakat és a Business English II-t választottam, de lehetett volna a III-at is, mert nem volt túl nehéz a szint számomra. Év elején elmondják amúgy, hogy melyik tárgyból szigorú a professzor és melyikből nem annyira. Nem feltétlenül a könnyű tárgyakat érdemes választani, ha el tudsz fogadtatni kötelezőnek, olyat, ami kicsit nehezebb, vagy inkább olyat tanulnál, ami jobban érdekel, cserébe viszont nehezebb. Aki tanul és bejár az órákra simán teljesíteni tudja az összes tárgyat. 

Fontos még megjegyeznem, hogy bár október elseje a félév napja, ami 2009-ben csütörtökre esett, nekünk október 5-én hétfőn volt a félévnyitás és 6-án kedden az első órák. Szóval elég előtte vasárnap megérkezni, mert addig nem sok dologról maradsz le. A vizsgák decemberben közvetlen karácsony előtt lezajlanak, szóval, utána otthon le lehet vizsgázni vizsgaidőszakban. (Bárcsak tudtam volna ezt előre.) Kivétel ezek alól a Business English, amiből január 29-én volt vizsga. 

Mindent összevetve nagyon jól éreztem magam Mariborban. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön ide, mert itt, ha unatkozol, biztos kitalálnak valami programot a mentorok neked. Egy percig sincs egyedül az ember. Az időjárás olyan, mint otthon, nem 24/7 eső, mint Belgium, vagy Hollandia, nem szakadsz bele azért a tanulásba sem, de a hidegtől sem fagysz meg, és a melegtől sem sülsz meg. Közel van az otthonhoz, hogy hazautazz, de elég távol, hogy a szülők ne jöjjenek havonta meglátogatni J Végül újra hangsúlyozom: elég a pénz arra, hogy megélj belőle itt.  

Ha kérdésed lenne, állok rendelkezésedre: takacs0peter(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.