Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universitat de Lleida

Tájépítész hallgatóként Lleidában töltöttem a 2009/10-es őszi félévet. Kellemes hangulatú kis város fogadott, amely szerintem tökéletesen megfelel az Erasmus félév eltöltésére. 

Város

Lleida (spanyol nevén Lerida) Spanyolország északi részén helyezkedik el, Katalónia területén, Barcelona és Zaragoza között félúton. Itt található az ország egyik legrégebbi egyeteme, így a város fiatalos, egyetemi városnak mondható.

Az említett Katalónia azért nagyon fontos, mert a helyiek katalánok és nem spanyolok. Természetesen mindegyikük beszél spanyolul, de szeretik kiemelni a különbséget. A hivatalos nyelv a katalán, ám minden két nyelven folyik. A helyiek nagyon barátságosak, befogadóak, annak ellenére, hogy a zárkózottság és fukarság terjedt el róluk Spanyolországban.

A város viszonylag nagy, ám központja és azon részei, amelyet egy átlagos külföldi diák használ, gyalog bejárhatóak. Buszhálózata ugyan van, de elég  érdekes, szerintem könnyebb és gyorsabb nem használni. Az ország nagyobb városaiba könnyű innen eljutni, akár egy hétvégi kirándulásra is.

Érdekes tradícióik vannak, eleven tőlük a város. Igyekeznek mindenkorra szervezni valami programot, fesztivált, minden érdeklődésnek megfelelően.

Amit nekem nagyon sokáig nem sikerült megszoknom, az a szieszta és a vasárnap élettelensége. Hétköznap 2 és 5 között szinte minden zárva van, vasárnap pedig még ennél is több. Ha valaki szombaton érkezik, figyeljen oda! Persze a sziesztának köszönhetően sokkal tovább zajlik az élet, a boltok általában este 9-ig tartanak nyitva.

Szórakozni főként csütörtöktől vasárnapig lehet, a hét első pár napján csak az éttermek és egy-két bár van nyitva.  

Utazás 

Én Barcelonába érkeztem repülővel, ahonnan vonattal és busszal is lehet közvetlenül Lleidába menni. Van közvetlen buszjárat a reptérről (Barcelona – El Prat), de csak napi 2 alkalommal. A vonatok Barcelona Sants állomásáról indulnak, menetidejük és áruk viszont nagyon különböző, így oda kell figyelni. A Regional 3 óra alatt teszi meg az utat kb. 10 euróért, az Avant viszont 1 óra alatt kb. 20 euróért. Az Ave szintén 1 óra alatt ér oda, ám ezek hosszabb távra indított vonatok, sokkal kényelmesebbek ugyan, de az áruk 40 euró fölött van.

Ha a repülő  Gironába érkezik, közvetlen buszjárat van, de vonat csak barcelonai átszállással. 

Tájékoztatás 

Az egyetemről  és kurzusairól elegendő információt lehet gyűjteni az internetről (www.udl.es), már ha meg tudjuk találni. Sokszor nagyon nehéz rálelni a keresett adatokra annak ellenére, hogy három nyelv közül választhatunk a böngészéshez (katalán, spanyol, angol). Érdemes nem csak angolul nézelődni, egy-két dolog úgy nem található meg.

Miután megkaptam az ösztöndíjat, de még kiutazás előtt, többször kaptam tájékoztatást e-mailben az első pár hét várható programjairól. Ezen kívül nagyon készségesen válaszoltak minden felmerülő kérdésemre, ám a maguk nem túl kapkodó tempójában.

Megérkezés után érdemes rögtön felkeresni a nemzetközi irodát, ahol elmondanak mindent az első pár napról pontosabban. Ezután mindenről fokozatosan, de időben tájékoztatnak. 

Szállás

Kiutazás előtt az egyetem magától felajánlotta, hogy foglal szállást egy hostelben (Hostal Mundial) egy pár napra, amíg nem sikerül szállást találni. Ezzel mindenképpen érdemes élni, nagyon jó helyen lévő, ár-érték arányban megfelelő szállás.

Szállások tekintetében választhatunk az egyetemi szállás és az egyéni albérlet között. A kollégium szobái mindennel felszereltek, egyágyasak, ám nagyon drágák, meghaladja a 400 eurót havonta. Szerintem nem éri meg, ráadásul állítólag az ott lakó helyiek sem túl barátságosak.

Az albérletek árai kb. 120-200 euró között mozognak, mindenhol plusz költség a gáz és az áram. Viszonylag könnyű lakást/szobát találni, a nemzetközi iroda is gyűjti a hirdetéseket, amely ott és az interneten is elérhető.

Ha valaki úgy megy ki, hogy nem beszéli a nyelvet, az irodában dolgozók készségesen telefonálgatnak is akár helyette.

Az egyetem épületei ugyan eléggé szét vannak szórva, de lakás tekintetében nem feltétlenül csak ezt kell figyelembe venni, elvégre nagy távolságok nincsenek. Szerintem a plaza Ricard Vinyes-hez vagy a Rektorátus épületéhez közel a legjobb lakni. Semmiképp nem ajánlom a La Bordeta negyedet, vagy a vasúton kívül eső területeket. A Cappont vonzó lehet ugyan az egyetem közelsége miatt, ám minden mástól messze van (természetesen minden viszonyítás kérdése, ez is csak egy 15 perces séta). 

Oktatás 

A tájépítészeti karról érkező diákok ugyan az ETSEA-val állnak kapcsolatban (Escola Técnica Superior d’Enginyeria Agrária), ám bárhonnan lehet tárgyakat felvenni. Az egyetem nagy, így sokszor más karok tárgyai jobban hasonlítanak az itthoni tájépítészes tárgyakhoz, mint az ETSEA által nyújtottak. Megtévesztő lehet, hogy az interneten talált tárgyak listája egész évre szól, így van esélye, hogy az általunk kiválasztott kurzusok nem akkor indulnak amikor mi megyünk. A Learning Agreement módosításából ők nem csinálnak problémát, az egyetlen kellemetlenség, hogy az első hetet a tárgyak utáni rohangálással kell tölteni.

Az oktatás katalánul megy, ám minden tanár tud spanyolul is. Elvileg ha van Erasmusos diák a csoportban, kötelesek spanyolul oktatni, ám sokszor számukra észrevétlenül visszaváltanak katalánra. Tapasztalatom szerint az első órán megkérdezik, hogy milyen nyelven kívánják a hallgatók az órát, akik erre rávágják, hogy katalánul. Ez persze a karoktól is függ, a bölcsész tárgyakat kevés kivétellel spanyolul tartják.

Minden karon van több-kevesebb angolul oktatott tárgy is, általában ezek a tanárok elég jól beszélik a nyelvet.

Vizsgázni általában ugyanúgy kell, mint a helyi diákoknak, annyi engedménnyel, hogy lehet választani katalán, spanyol és írásban sokszor angol nyelv közül. Az értékelés 1-10 között mozog, 6 fölött teljesített. Szerintem a bukás nem jellemző a külföldi diákok körében.

Az egyetemi kurzusokon kívül nyelvoktatást is biztosítanak, sok nyelven, sok szinten. A katalán oktatása ingyenes, a többiért fizetni kell ugyan, de a felét a nemzetközi iroda állja. 

Programok

Az első  két héten intenzív katalán nyelvkurzust biztosítanak, heti 2-3 szervezett programmal. A nyelvkurzus A1 szintű, ez a katalán könnyen megtanulható azoknak, akik akár minimális spanyol nyelvtudással mennek ki. A programok főként a város és egymás megismerésére vannak kitalálva. Meglátogattuk a helyi nevezetességeket, szerveztek uzsonnát a jellegzetes ételek bemutatására és egyszer egy egész napos kirándulásra vittek Barcelonába.

Évközben is szerveztek néha programokat, nagyjából havi egyet. Ezek általában jó hangulatú, könnyed esti elfoglaltságok voltak. Ugyanilyen gyakorisággal fizetett utakat is hirdettek a közeli városok, Katalónia megismerésére.

A programok általában nem voltak nagyszabásúak, ám mindegyiken érezhető volt a törődés, illetve hogy nem csak kötelességből szervezték őket. 

Étkezés

Az egyetem minden karán található menza, amely nem túl olcsó ugyan, de nagyon bőséges. 6,25 euróért előétel (salátától spagettiig bármi lehet), főétel, desszert és innivaló; mindegyik kategóriában több közül lehet választani. Ezen kívül a város legtöbb éttermében van délben menü, hasonló rendszerben.

Estefele sok bárban lehet enni, a legtöbbjük ugyan nem túl biztató kinézetű, de csak mert a dizájnra annyira nem adnak. Ha valaki Lleidába látogat, ajánlom a Bar Roma-t a Rektorátus épülete mellett, viszonylag olcsó és nagyon finom egyszerű ételeket lehet kapni.

A bolti termékek nagyjából itthoni árban vannak, persze a tengeri halak és herkentyűk sokkal olcsóbbak. 

 Internet használat

Az egyetem teljes területén található wi-fi, melyet mindenki használhat miután beiratkozott az egyetemre. Az első pár hétben használhattunk egy általuk megadott nevet és jelszót, hogy megkönnyítsék az elhelyezkedést. Minden karon található továbbá egy terem, ahol szabadon lehet használni a számítógépeket. Kb. 20 gép, legtöbbször van szabad is.

Amíg nem sikerül megszerezni a felhasználónevet, a könyvtárban mindig ingyenes az internet használata, csak el kell kérni az adott nap jelszavát. 

 Javaslatok a később kiutazó diákoknak

Mindenképp legalább alap szintű spanyol nyelvtudással érdemes kimenni, attól függetlenül, hogy angolul is van hirdetve oktatás. Az órákon el lehet boldogulni spanyol nélkül, de az utcán nem. A katalántól viszont nem kell félni, ha látják az emberek, hogy külföldivel állnak szemben, nem is várják el.

Kedvezmények szempontjából a diákigazolvány nem számít, mindenhol a 26 évnél fiatalabbak által kiváltható Carnet Joven-t kérték. Ez bármely országban megcsináltatható. 

Összességében Lleida egy nagyon barátságos, élettel teli kis város. A helyiek életfelfogása pozitív, jó érzés itt eltölteni egy félévet. Az egyetem és a lakosok is sokat segítenek abban, hogy megszeressük a helyet és beilleszkedjünk. Aránylag sok Erasmus ösztöndíjas hallgató van itt, ám elég kevés ahhoz, hogy egy összetartó csapat lehessen belőlük. Csak ajánlani tudom. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.