Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Dublin City University  

     2009/2010-es tanév első szemeszterét töltöttem Dublinban, Erasmus ösztöndíjjal. Az egyetemről hatan mehettünk a DCU-ra. A félév fantasztikusan jó volt és hasznosan telt. Most röviden megpróbálom összefoglalni, hogy mik a tapasztalataim Írországról, az egyetemről és mire érdemes figyelni.

Az utazást érdemes előre lefoglalni, én személy szerint az Aer Lingust ajánlom, mert a poggyásznál 20 kg a megengedett súly, míg a Ryanairnél csak 15 kg, ami igen kevés, ha az ember fél évre megy. Az előbbi gépek pedig kényelmesebbek is, nagyobb hely van a sorok között. Ami viszont nyerő lehet az fapados ára, bár ha éppen nincs akció, akkor a két jegy ára között nincs nagy különbség.  

Szállás, szálláskeresés

A szálláskeresést, még érdemes itthon elkezdeni.

Amit a dublini egyetem felajánl, a campuson az elég drága,   de nagy előnye, hogy az egyetemen van és minden egyetemi program elérhető.

Az egyetemtől nem messze az ún. Shanowen Hall-on (www.shanowenhall.com) található két, direkt diákoknak fenntartott apartman „lakótelep”, ezek olcsóbbak, de még mindig össze kell húzni az embernek magát, ha ezt választja.

Nekem egy korábbi erasmusos ajánlotta Hazelwoodot, ami az egyetemtől fél órás gyaloglásra található Northwoodon belül. A lakóparkon belül egy nagyobb Interspar, kávéház, tisztító, orvosi rendelő és elektronikai, illetve lakberendezési kisáruház is van. A környék nem túl biztonságos, de a lakónegyedet biztonsági szolgálat védi, éjszaka csak a főkapun lehet bejutni.

Hazelwood körülbelül 7 blokkból áll, főleg DCUs diákok lakják, de van egy-két külsős is pl. légikísérők. Az apartmanok jól felszereltek 4 szoba van egy apartmanban, s mindhez külön álló fürdőszoba van, a konyha és a nappali közös. A nappaliban tv és két heverő is található, aminek a párnáit kiszedve kiváló vendégágyat rakhatsz össze. A konyhában hűtő, mikró és kisebb edények is vannak, rendesebb magyar ételhez kicsik. Egyébként semmilyen konyhai eszköz nem hiányzott. A mosás és szárítás a recepció melletti helységben megoldható 1,6 €-ért. Vasalás saját, vagy kölcsön vasalóval oldható meg egy közös vasalódeszka van apartmanonként. Este 22:30 után hivatalosan nem lehet vendéget fogadni, illetve bulit tartani, de ha a zene nem túl hangos senki nem szól érte.

Az esti közlekedés taxival megoldható, ha van elég pénzed. Az éjszakai busz igen ritkán vagy nem is jár, de gyalog mindössze kétórás kis kirándulás a városközpont. A félév folyamán 10-szer sikerült megtennem ezt a kis utat. Éjszaka egyedül kicsit kellemetlen, de nem vészes. Érdemes egy kerékpárt venni, mivel azzal 10 perc az egyetem és Hazelwoodon belül le lehet zárni. Sokan, amikor megérkeztek Dublinba vettek egyet. Az Omni Shopping Centerben van egy használt kerékpár bolt, ahol némi alkudozás után korrekt áron lehet drótszamárhoz jutni. A bevásárló központ 15 percre van Hazelwoodtól és egy nagy Tesco is van benne, na meg mozi is.

A nagyobb bevásárlásokra legjobb az Aldi illetve Lidl, sokkal jobb minőségű, mint itthon és az árak is megfizethetőbbek. A suli konyhája a mindennapos evésre elég drága. Itt többnyire csak kis csészés levest ettem 1,6€-ért. A legolcsóbb, ha magadnak főzöl, sőt ha többen együtt főztök. Általában hétvégenként illetve esténként nagyobb csapattal összegyűltünk és közösen főztünk. Ezek több szempontból is praktikusak, egyrészt mindenki kamatoztathatja saját főzőtudományát, megkóstolhatja más nemzet ételeit és összekovácsolja a csapatot.   

Az egyetem

Az egyetemről  érdemes tudni azt, hogy az orientációs napok nagyon hasznosak, érdemes bejárni rájuk. A tantárgyak kiválasztásánál érdemes kihasználni a két hetes változtatási időszakot. Az első két hétben be kell menni minél több órára és a végén választani lehet közülük. A nemzetközi irodában abszolút segítőkészek. Az ír diákokkal az egyetemen nem nagyon keveredtünk, azaz, hogy ők nem nagyon voltak nyitottak inkább a többi cserediákkal lettünk jóba. Érdekes volt, hogy az első orientációs napon azt mondták nekünk, hogy ne hordjunk sapkát az órán és ne együnk, ami bennünk fel sem merült, de az írek lazán sapkába járnak órára, sőt ami számomra még nagyobb meglepetés volt, hogy „susinaciba” (susogós melegítőnadrág) jár a többség, de még a lányok is.

A tanárok abszolút korrektek, viszont az órák színvonala szerintem nincs összhangban a követelménnyel. Igyekeztem olyan tárgyakat felvenni, ahol beadandókat kellett leadni, így könnyebb volt a vizsgaidőszak. Összességében két órát tudnék szívből ajánlani mindenkinek az egyik Democratisation a másik pedig Latin Amerika. Ez a két tantárgy volt egy szinten a követelménnyel. Felvettem egy nyelvórát is, de az egy vicc volt, legkevésbé beszéltek az órán németül, aki mégis az mosolyra fakasztott minket magyarokat.    

A város

Dublinban vannak kötelező helyek, amit feltétlen látni kell annak, aki elmegy Írországba, ilyen a Guinnes, meg a Jameson gyár, a Trinity College és könyvtára. A városközpontban van a Spire, ami a város „főutcáján” található. A buszok többsége érinti ezt az utcát, és kiváló találkozó pont lehet. Innen nincs messze a Tample bar, ahol iszonyatosan jó hangulat van minden este. Az ír pubokban az élő zenének köszönhetően különben is egyedi, utánozhatatlan hangulat van. A belvárosban drágább a sör és a whisky. A pubok között akár több € -os különbség is lehet. Ha az időjárás engedi érdemes sétálni is a városban, bár egy esőkabát mindig elkél, esernyőt nem javaslom a szél ereje miatt… Általában, aki esernyővel van az turista ezt a helyiek mondták.   

Kirándulások

Hétvégenként érdemes felfedezni Írországot, nekünk sikerült úgy felvenni az óráinkat, hogy a péntek szabad volt, így ha elmentünk kirándulni, akkor 2-3 napot tölthettünk egy-egy városban illetve régióban. Általában a Bus Éireann-nel utaztunk, ez a nemzeti busztársaság, ami elég korrekt áron, megbízhatóan visz (a busztársaság honlapja http://www.buseireann.ie/. Az egyetemen kaphattok úgynevezett Irish Independent Student Guide-ot, ami tartalmaz egy csomó hasznos kupont többek között 50% jegyet a busztárasság összes járatára, ha elővételben veszed meg beválthatod ezeket a kuponokat.

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Amit feltétlenül érdemes megnézni az Galway és környéke, itt található a Cliffs of Moher ami egy csodálatos partszakasz az óceán mellett. A menetrendszerinti buszjáratok miatt a szikláknál csak egy órát tölthettünk, de volt, aki szervezett úton vett részt nekik több idejük volt. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy jobb, ha többen szervezitek az utakat és nem ilyen befizetett utakon vesztek részt, mert ez sokkal izgalmasabb.

A szállásunk minden alkalommal hostel volt. Ezek a kirándulások összesen 40-50 €-ból fedezhetőek.

A másik módja az utazásoknak, ami lényegesen gyorsabb az a repülés a Ryanairrel. A félév során sikerült eljutnom Manchesterbe mindössze 5 €-ért és nem is ez volt az olcsó, hanem a visszafelé jegy az pedig 1 cent volt Liverpoolból. Ez annak köszönhető, hogy Dublin a bázisa a fapados légitársaságnak és így folyamatosan figyelni kell az akciókat. Ha van lehetőségetek Skóciába is érdemes elmenni, ide is lehet találni olcsó repülőjegyet, Edinburghot tudom ajánlani, csodálatos.   

     Összefoglalva fantasztikus félévet töltöttem Dublinban, rengeteg élménnyel és tapasztalattal jöttem haza. Aki nyelvet tanulni szeretne és új barátokra lelni annak csak ajánlani tudom az ír fővárost és a DCU-t. Az egyetemen kedved szerint okulhatsz, de jut  idő a barátokra, bulikra és a környék megcsodálására.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.