Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Universität zu Köln

A Kölni Egyetem azon kevés egyetem közé tartozik, ahová viszonylag sok hallgató mehet Erasmussal az egyetemünkről, ezért számos beszámoló található róla, rengeteg információhoz könnyedén lehet hozzájutni. 

Ha az elején szeretném kezdeni, akkor már a tárgyjelentkezésről kell néhány szót szólnom. Mivel az egyetem két rendszert is használ (hasonló, mint a Neptun, csak képtelen mindent egyszerre kezelni), ezért elsőre elég nagy a káosz.

Az egyik program neve, KLIPS, ami valójában csak arra való, hogy felmérjék, mekkora az érdeklődés egyes tárgyak iránt. Véleményem szerint nem is egyszerű használni és se a professzorok, se a diákok nem szeretik.

A másik, már hasznosabb program az ILIAS, ahol majd az első órán kapott jelszóval lehet a tárgyakra jelentkezni és később majd innen lehet letölteni az előadáshoz illetve szemináriumhoz szükséges előadásvázlatokat.

Ha már augusztusban megkapjátok a felvehető tárgyak listáját, akkor érdemes odafigyelni a határidőkre, mert nagyon sok olyan szeminárium van, amire korábban kell jelentkezni. Ezek általában kiscsoportos szemináriumok, ezért hamar betelnek.

Vannak különböző  projektek is, amikre jelentkezni lehet. Én ugyan ilyent nem vettem fel, de nagyon sok jót hallottam róluk. Persze a projektek között is van érdekesebb és kevésbé érdekes is, ezért mindenképp próbáljatok információt szerezni róla! 

Lehetőség van szeptemberben egy nyelvi kurzusra is, de mivel én csak októberben mentem, erről nem tudok véleményt írni. 

Talán a következő  állomás a szállás.

A kinti iroda nagyon segítőkész. Felajánlják, hogy segítenek szállást keresni. Neked kell megadni, hogy milyen elképzeléseid vannak, majd néhány hét, hónap múlva kapsz egy ajánlatot. Ha nem fogadod el, akkor újat ők már nem keresnek.

Én Efferenen laktam, ami Köln külvárosában található Bonn irányában. Szerencsére a megállóban található egy Lidl illetve egy Rewe is, ahol mindent meg lehet venni, amire a konyhában szükség van. Efferenen a diákok egy hatalmas „lakóparkban” laknak, különböző jellegű házakban.

Az én  házamban 4 lakás volt és mind a 4 lakásban 4-4 diák lakott. Mindenkinek saját szobája volt közös fürdővel és konyhával. Ami az árát illeti, havi 235 eurót fizettem, ami a kinti szállásokhoz viszonyítva átlagos. A szoba első látásra nagyon üres volt; egy íróasztal, ágy, szekrény és könyvespolc van benne, de hamar be lehet lakni! Az előző lakótól függ, hogy függöny vagy ágynemű van e.

Amit még Efferenről  érdemes tudni, a kertben mókusok és nyulak futkároznak J, illetve havonta egyszer hatalmas party van, ami miatt sokan irigykednek az itt lakókra.

Az egyetem félórányira van tömegközlekedéssel, de nagyon sokan kerékpárral járnak az egyetemre, ami ugyanannyi idő.

Az egyetlen probléma az éjszakai közlekedés, sajnos a Stadtbahn hajnali 1 óra után már nem közlekedik illetve Efferen már a városhatár után van, ezért ritkábban jár erre vonat. 

Ezenkívül még rengeteg „kollégium” van a város különböző pontján. Ezért elég valószínű, hogy ha kollégiumot szeretnél, akkor kapsz is! 

Az első  hét rengeteg hivatalos ügyintézéssel kezdődik, de ez mindenhol így van! 

Az egyetem

Az egyetem hatalmas, rengeteg diákkal és én úgy tudom, hogy Németországban a Kölni Egyetem a második legerősebb egyetem Mannheim után.

Igyekeztem a szakirányomnak megfelelő tárgyakat felvenni kint, ezért választottam az Environmental Sociologyt, Environmental Ecology and Policyt és az Environmental Policy and Management-et valamint Marketing Planninget, Strategic Managementet és Customer Relationship Managementet. 

Az Environmental Sociology egy úgynevezett IMES (International Master of Environmental  Sciences) program része. Az IMES egy olyan speciális szak, ahol a diákok korábban valamilyen természettudományi tanulmányt végeztek. Körülbelül 20-25 fős csoport és igazán nemzetközinek mondható- alig volt európai a csoportban és én voltam az egyetlen erasmusos.

A félév során mindenkinek 2 cikket kellett prezentálni, majd a cikkek alapján 2 darab 8 oldalas beadandót készíteni. Az órákon körülbelül 3 diák prezentált, majd minden előadás után megbeszéltük a cikket.

Mivel csak heti egy alkalommal volt, ezért 3 kredites tárgy, részvétel az órán kötelező.

A tárgy érdekes, de a két dolgozatot nem olyan egyszerű megírni szerintem, ha a szociológia nem az erősséged! 

Az Environmental Policy and Management szintén IMES tantárgy 3 kreditért. Elsősorban ISO 14001-ről és az Environmental Management Systemről tanultunk.

Szerintem ezt a tárgyat nem olyan nehéz teljesíteni. A félév során van egy csoportmunka, aminek az eredményét prezentálni kell, valamint van egy rövid vizsga. Az előadó igazán segítőkész és barátságos. 

A harmadik környezetes tárgyam az Environmental Ecology and Policy volt, már 6 kreditért, mert tartozik hozzá egy „Hauptseminar” is a félév végén.

Az előadások nagyon unalmasak voltak, de a részvétel itt is kötelező volt. Egy 15 oldalas dolgozatot kellett írni január 11-ig, amit aztán prezentálni kellet februárban! A témát te választhatod ki. 

A Marketing Planning bizonyára érdekes marketingeseknek, nekem annyira nem volt! A félév során egy játékban lehetett részt venni, ún. Markstat. 5 fős csoportokban kellett hetente kétszer egy szimulációs játékban döntést hozni (mennyit termelsz, milyen árért adod, mennyiért reklámozol…). A játékról csak annyit, hogy nagyon fontos, hogy milyen csapatba kerülsz és a diákok alakítják ki a csapatokat.

A vizsga decemberben volt, és nem mondanám könnyűnek. Elméleti és számolós feladat is volt, valamint a Markstattal kapcsolatos kérdés is! Az előadásanyagból bármit kérdezhetnek, ezért rendesen fel kell készülni. 

Egy másik órám Strategic Management volt. Itt hétről hétre egy-egy cikket kellett elolvasni majd egy oldalban összefoglalni. Erre azért volt szükség, mert a következő héten beszéltünk a cikkről! Ha 8 cikket megírtál, akkor a vizsgapontjaidhoz kaptál extra 5 pontot, ami hasznos lehet! Ez a tárgy egyébként bebizonyította, hogy a németek mennyi elméletet tanulnak!

A vizsga során volt egy rövid esettanulmány, majd a cikkhez megfelelően kellett egy elméleti kérdést kifejteni, majd bebizonyítani, hogy az esettanulmány megfelel az elméletnek. A vizsga másik része két kisebb elméleti kérdés volt, ami szintén kapcsolódott a cikkhez. Az elméleti kérdést részletesen kérik vissza és érteni is kell, különben nem fogod tudni a cikkhez kapcsolni!

Annyit azért érdemes még tudni, hogy meg lehet találni a honlapon az előző  vizsgakérdéseket és kicsit lehet logikázni, hogy milyen kérdés várható.

Egyébként lehetett elővizsgát írni azoknak, akik korábban mentek haza, de a vizsga egy napon volt a marketing vizsgával! 

A harmadik tárgyam CRM volt, amit végül leadtam, mert a vizsga pont a Strategic Management előtti napon volt…

Amint látjátok, az időpontokkal nem olyan könnyű logikázni, mint itthon. Vagy februárban vizsgázol vagy áprilisban. 

Amit általánosságban érdemes tudni a kinti tárgyakról, hogy sajnos angol nyelven nincs túl nagy választék és a vizsgák nem egyszerűek. A német diákokkal van együtt az óra és a vizsga is. A vizsgajelentkezés pedig minden tárgyra másképp történik, ezért érdemes erre is odafigyelni! 

Magát a várost könnyű megszeretni és a közlekedés se bonyolult (Budapest után ez biztosan senkinek nem fog gondot okozni). Rengeteg pub és klub van, ahol természetesen Kölscht (kölni sör) lehet fogyasztani!

A város másik előnye, hogy nagyon könnyű innen kirándulni, különösen külföldre! Belgium, Hollandia, Franciaország…

A vasúti közlekedés meglehetősen drága, de ha időben tervezel és megveszed a jegyed, akkor egész barátságos árakat lehet találni. Ezen kívül nagyon sokan utaznak „stoppal”, azaz az interneten kereshetsz magadnak sofőrt… Elsőre talán furán hangzik, de ez egy nagyon népszerű utazási forma Németországban a drága vonatjegyek miatt! (http://www.mitfahrgelegenheit.de/) Ha valakinek van helye az autójában, akkor meghirdeti a neten, hogy mennyiért visz utast magával! 

És végül a kölni karneválról szólnék röviden.

A Karnevál hivatalosan 11.11-én 11:11-kor kezdődik, amikor is az egész város az utcákra vonul különböző jelmezekben és ünnepel! Minden, amit eddig megtapasztaltunk a német viselkedésből, az most teljesen a feje tetejére áll. Mindenki, fiataltól idősig jelmezbe öltözve, kifestett arccal az utcákra vonul és ünnepel. A karnevál természetesen hajnalig tart, akkor már persze éttermekben, bárokban… Mindenhol, ahol sört lehet fogyasztani és táncolni lehet!

A jelmez elengedhetetlen és a fantáziának nincs határa. Minél kreatívabb, extrémebb, annál jobb! Másnapra minden visszaáll a helyére és még csak nyomát se lehet látni az előző napi ünneplésnek.

A Karnevál februárban folytatódik, de ekkor már egy hetes. A város minden nap bohócokkal, boszorkányokkal, méhecskékkel, banánokkal… van tele. Hétfőn (Rosenmontag) egy 3-4 órás felvonulás van a városban, ahol a felvonulók csokikat és cukorkákat szórnak a nézőknek. Érdemes táskával készülni J! 

Remélem mindenki talált valami hasznos információt, és ha Kölnbe mennétek tanulni, érezzétek magatokat nagyon jól és igyekezzetek kihasználni minden lehetőséget! J

Utolsó frissítés: 2018.11.30.