Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universität Bremen

A 2009/2010-es őszi félévemet a gyönyörű észak-németországi hanzavárosban, Brémában töltöttem. Bréma egyike azon városoknak, mely szabad tartománnyal rendelkezik Hamburg és Berlin mellet. Tehát külön közigazgatása és törvényei vannak.

Your browser may not support display of this image. Választásom azért esett erre a városra és egyetemére, mert némettudásomat szerettem volna fejleszteni és véleményem szerint erre a legalkalmasabb az ország északi része, ahol a nyelvet a hétköznapi ember is tájszólás nélkül beszéli, az ún. irodalmi nyelvet használják.

Öt hónapig jártam erre a német egyetemre, mely az ország egyik legfiatalabb felsőoktatási intézménye, cirka 30 éves múltra tekint vissza. A mi egyetemünknek a Társadalomtudományi Karral van kapcsolata, így a szociológia szakommal rengeteg érdekes tantárgyból keresgélhettem a tanév elején, német és angol nyelven.

Ami nálunk a NEPTUN, az a brémai egyetemen a StudIP. Itt tudtunk félév elején a kurzusokra jelentkezni, anyagokat le-és feltölteni, tanárokkal kommunikálni, a menza étlapját figyelemmel kísérni. Mint az egész intézmény, a menzájuk is nagyon diákbarát. Ezt a diákbarátságot támasztja alá az egyetem népszerűségének egyik oka is, azaz mindmáig elzárkózik a tandíj bevezetésétől, így vonzóbb a környező tartományok fizetős felsőoktatási intézményeinél. Az intézmény finanszírozását állami támogatásából, illetve kutatási projektekben való közreműködésből fedezik. De visszaérve a menzára.. Mindenki ízlésének megfelelően találhatott magának ebédet. A mi kedvencünk az 1 és a 2 eurós menü volt. 1 euróért már lehetett bőséges mennyiségű levest vagy főzeléket enni, a 2 eurós menü pedig általában két fogásból állt. Vagy leves és főétel vagy főétel és desszert. A péntek volt a tengeri gyümölcsök napja; ilyenkor hal, rák vagy hasonló finomságok kerültek terítékre. Szinte minden diáknak volt menzakártyája. Ezzel lehetett a menzán fizetni, fénymásolni, nyomtatni vagy esetleg a kollégiumi mosógépeket használni. Az egyetem különböző pontjain voltak automaták, ahol fel lehetett tölteni az aktuális egyenlegünket.

A praktikusság  érdekében mindenkinek ajánlották a kiváltását, majd a félév végén a kártya leadásával visszakaptuk a letétbe helyezett 5 eurónkat. 

A szállás keresése nem jelentett problémát, mivel a német egyetem nemzetközi irodája mindenkinek küldött egy ajánlatot, ami után el tudtuk kezdeni a szobánk, ill. lakás foglalását. Én egy 11 szobás házba kerültem, ami a közel volt a városközponthoz és nemzetközi diákokkal laktam együtt. A lakótársaim a következő országból érkeztek: Olaszország, Franciaország, Szíria, Brazília, Törökország, Dél-Afrikai Köztársaság és Algéria. Nagyon jó kis csapat jött össze, nem csak lakótársak, hanem közeli barátok is lettünk. A szobámban és a házban minden adott volt; berendezett lakásról van szó, így az összkomfortos szobámon felül, berendezett konyha, fürdőszobák, mosógép és vezeték nélküli internet tartozott. A ház, melyben öt hónapig éltem, nagyon jó helyen állt, közel voltak a fontosabb buszok megállói, így a főpályaudvar 10 percre, az egyetem pedig 15 percre volt.

Bréma infrastruktúrájáról nagyon pozitív vélemény alakult ki bennem. Jó időben a legfontosabb közlekedési eszköz a bicikli. Fiatal, idős, férfi, nő, mindenki két keréken járt, ha az időjárási viszonyok megengedték. Mivel én a téli szemeszterben voltam kint, így sajnos nem vettem kerékpárt, mert a kemény tél miatt nem tudtam volna kihasználni. Egyébként a minden hétvégén megrendezett bolhapiacon nagyon kedvező áron lehet hozzájutni, és a tanulmányaink lejártával eladni. Minden olyan diáknak csak tanácsolni tudom, hogy egyet szerezzen be, aki vagy egy egész évet kint tölt vagy a tavaszi félévre érkezik a városba. Így bicikli híján én a tömegközlekedést választottam, ami a „semeterticketünkkel” (olyan mint nálunk a diákigazolvány, csak sokkal több kedvezmény jár vele) ingyenes volt. Ezzel az igazolvánnyal Bréma városában és a tartományban is igénybe vehettük a buszokat, villamosokat, sőt még bizonyos vonatokat is, melyek Hamburgba, Hannoverbe, Osnabrückbe, Bremerhafenbe vagy Cuxhafenbe közlekedtek. Csak arra kellett figyelnünk, nehogy intercity-re szálljunk, mert ott természetesen nem fogadták el ezt a fajta jegyünket. Mivel rengeteg helyre ingyen eljutottunk, így szinte minden hétvégén kirándultunk és egyre több helyre mentünk el Észak-Németország ezen régióján belül. Bréma infrastruktúrájának taglalásánál hiba lenne a reptér megemlítésének elmulasztása. Egy kis reptérről van szó, de átszállással Európa bármely országából, így Magyarországról is el lehet jutni Brémába. Fő pozitívuma, hogy az egyik neves fapados légitársaságnak is van itt székhelye, így nagyon kedvező áron lehet kontinensünk bizonyos szegleteibe, városaiba eljutni. Ha az ember időben lefoglalja repülőjegyét, szinte fillérekért repülhet szebbnél szebb helyekre és járhatja be Európát.

Így sikerült nekem is barátaimmal a gyönyörű spanyol szigetre, Mallorcára eljutni (oda vissza 10 euróért!). Meghatározó élmény volt az ERASMUS-os létem közepén, mikor már Brémában tél volt, a tavaszba repülni. 

Your browser may not support display of this image. Szép élményként könyvelhettük el a brémai ünnepeket is. Kezdeném a minden év októberének második felében megrendezésre kerülő Freimarkttal, melynek időtartama 17 nap. 1035 óta minden évben megrendezik, amely a 20. század második felében az északi német országrész legnagyobb szabadtéri eseményévé vált. Hatalmas sörsátrak, óriáskerekek, hullámvasutak és egyéb érdekességek várják az érdeklődőket és minket, diákokat, külföldi hallgatókat. A következő fontosabb ünnep az advent, melynek ideje alatt tartják a karácsonyi vásárt. A város főterén és a főpályaudvar előtt hatalmas ünnepi forgatag volt. De talán a legérdekesebb a Weser – Bréma folyója – partján megrendezett középkori vásár, ahol szinte az az érzés támadt bennünk, hogy visszarepültünk az időben. 

A Brémai Egyetem nemzetközi irodája végig figyelemmel kíséri, információkkal látja el és programokat szervez az intézménybe érkező nemzetközi diákságnak. Félév elején a „Welcome Desk”-kel vártak minket, amivel az első napokat gördülékenyebbé tették a számunkra és segítettek a papírmunkák elintézésében. Az ő segítségükkel intéztük el az egyetemre és a városba való bejelentkezésünket, a könyvtárba való beiratkozásunkat és a campus megismerésében is nagy segítségünkre voltak. Általuk értesültünk a sportolási lehetőségekről – kb. 10 euró/félév volt heti egyszeri edzés, legyen az úszás, aerobic, boksz vagy yoga.

A nemzetközi iroda szervezte számunkra az összekovácsoló hétvégét, a berlini utazást vagy a karácsony előtti vacsorát is. A berlini hosszú hétvégénk alkalmával is nagyon jó munkát végeztek, színvonalas programokat szerveztek számunkra, elvittek minket a fontosabb látnivalókhoz, időt hagytak a főváros megismerésére és bevezettek minket a berlini éjszakai életbe is.

Összességében nagyszerű élménnyel tértem haza Németországból és mindenkinek csak ajánlani tudom a Brémai Egyetemet és magát a várost is.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.