Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universität zu Köln

Város

Köln Németország negyedik legnagyobb városa (Berlin, Hamburg és München után), mely a Rajna mentén helyezkedik el. A híres kölni dóm a kölni katolikus érsek székhelye, a város szimbóluma, emellett a Világörökség része.

Köln fontos egyetemi város. A Kölni Egyetem (Universität zu Köln) Európa egyik legrégebbi egyeteme: 1388-ban alapították. Napjainkban 43 000 hallgatójával az egyik legnagyobb egyetem Németországban, és főként a gazdasági képzései elismertek. Hét karán mintegy 200 tudományágat oktatnak.

Your browser may not support display of this image.Utazás

     2009. október 5-én utaztam ki Kölnbe repülőgéppel (Germanwings), amely a Köln/Bonn repülőtéren szállt le. A buddym kijött elém a repülőtérre, elkísért a szállásomig (a repülőtértől kb. 45perc), átvettük a kulcsokat és megmutatta térképen mit, hol találok.

     A félév során a Wizzair repülőgép-társasággal nagyon olcsón lehetőségem nyílt arra, hogy 1-1 hétvégére haza jöhessek. Volt, hogy 4000 Ft volt oda-vissza az út. Igaz a repülőtérre, ami Weeze-ben van, másfél órát kell utazni, több átszállással, de a diákunknak köszönhetően ingyen tehetjük meg ezt a távolságot. 

Szállás

     Your browser may not support display of this image. A szállásom Hürth-Efferenben volt, ami mindent beleszámítva maximum 30 percre volt az egyetemtől. Szinte minden magyar diák ide került, illetve itt lakott a legtöbb külföldi Erasmusos diák is. A legjobb benne az volt, hogy nagyon közel voltunk egymáshoz, mindig együtt indultunk be a városba bulizni és soha nem kellett egyedül haza mennem utána.

Efferenben mindig volt valakinél program, soha nem lehetett unatkozni: közös főzések, filmnézés, beszélgetések és rengeteg házibuli. Eközben persze rengeteg különböző nemzetiséget, kultúrát ismerhettem meg, és a félév során rengeteg barátságot kötöttem.

     Ami a szállást illeti, én egy kétszemélyes lakásba kerültem; a szobám egyszerű volt, de teljesen megfelelt egy félévre. Egy nagyon fontos tényező, hogy milyen lesz a lakótársunk, hiszen az nagymértékben meghatározza az ottlétet. Én személy szerint egy bolgár lány mellé kerültem, aki folyamatosan dohányzott, az egész házban iszonyatosan büdös volt, illetve maga a lány annyira igénytelen volt, hogy mindenhol kosz és hajszál maradt utána… De ettől függetlenül ki lehetett bírni. 

Oktatás

Az első  héten rengeteg információt kaptunk a koordinátoroktól az iskoláról, könyvtárról, külön programokról. Elmondták, milyen teendőket kell kinn elintéznünk (bejelentkezés a városba, bankszámlát nyitni…) és hogyan kell jelentkeznünk a tantárgyakra, illetve később a vizsgákra. Az első pár tanítási héten bele kellett rázódni az idegen nyelvű órákba, megtapasztalni, miket várnak el tőlünk, mennyire könnyű/nehéz a tantárgy. Az év végi vizsgákra természetesen többet kellett készülni, mint otthon, az értékelés is másképp történik.

Amit megfigyeltem, hogy nagyon sok diák tanuló csoportot alakít, érdemes egy ilyenhez csatlakozni, hiszen megkönnyítheti a felkészülést a vizsgákra. 

Étkezés

Az egyetemnek van egy hatalmas menzája, ahol minden nap 6-7 fogás közül lehetett választani. Mindez 2-3 € a diákoknak, és egy teljes menüt tartalmaz.  

Programok

      Az egyetem mellett rengeteg lehetőség adódott arra, hogy utazzunk és kiránduljunk a környéken. Ezt egyrészt lehetővé tette, hogy a régión belül ingyen közlekedhettünk a diákunkkal, másrészt sok szervezett programot is kínáltak (például Berlinbe, Lipcsébe, stb.). Sokszor a többi diákkal közösen fedeztük fel a közelben lévő szebb városokat.

     A bulik az egész félév során folyamatosan követték egymást, keddenként például mindig Erasmusos buli volt a Flanagans-ben, csütörtökönként Efferenben voltak összejövetelek, és hétvégén is mindig adódott valami.

     Ami felejthetetlen emlék maradt számomra, az a februárban lezajló Karnevál. Minden ember (fiataltól az idősekig) jelmezbe beöltözve bulizik, eszik-iszik az utcákon. Majd megkezdődik a felvonulás, ahol rengeteg édességet dobálnak az ottlévőknek, közben zenélnek, és eszméletlen jó a hangulat egész nap.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.