Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universitá Commerciale Luigi Bocconi

A város bemutatása

Milánó Észak-Olaszország legnagyobb, Olaszország második legnagyobb városa, Lombardia régió székhelye. Lakossága 1,3 millió fő. Milánót Olaszország gazdasági fővárosának tartják, hiszen az ország legnagyobb ipari központja. Éghajlata nedves szubtrópusi, a téli hónapok rendszerint csapadékosak és hidegek, az átlaghőmérséklet -4/+6 °C között alakul. A nyári hónapok csapadékosak és melegek, az átlaghőmérséklet +15/+28 °C közötti. A lehulló csapadék mennyisége egész évben magas, átlagosan 1000 mm körül van. A várost gyakorta borítja köd.

A divat fővárosa

Milánót, a divat fővárosának is nevezik, és valóban rá is szolgál erre a címre. A milánóiak számára igen fontos a divat, ez érezhető  megjelenésükben, öltözködésükben is. Mindenhol divatplakátokkal, hirdetésekkel találkozhatunk a városban. Megtalálhatjuk a legnagyobb márkákat, híres divattervezők boltjait a Buenos Aires, a Via Torino vagy a Montenapoleone területén. A Brera környéke az egyik legdrágább negyed a városban, a szűk kis utcákban sok antik boltot, ékszer üzletet találhatunk.

Kétszer egy évben megrendezik a divathetét, amikor is a híres divattervezők bemutatják  új kollekciójukat fergeteges show-k és bemutatók keretében. Bár ezekre igen nehéz eljutni, hiszen szinte mindegyikre csak meghívóval lehet menni. Ebben az időben nagyon sok modell érkezik a városba, akiket nem lehet nem észrevenni az utcákon.

Szállás lehetőség

Szállást találni Milánóban nem kis feladat. Lehetőség van a Bocconi kollégiumát választani, ami 650 euróba kerül havonta vagy lehet albérletet is keresni. Albérletet találni nem egyszerű, nem csak a nyelvi nehézségek miatt, hanem azért is, mert a tulajdonosok nem szívesen adják ki lakásukat külföldieknek, különösen csak 4-5 hónapra. Ha ki is adják az apartmant, 500-600 euró alatt nehéz találni egy olyat, ami jól felszerelt, kedvező áru és még az egyetemhez is közel van. Általában a lakás egyéb, havi költségeit ezen felül számítják. Érdemes már hamarabb elkezdeni a lakáskeresést, akár Interneten keresztül is.

Szórakozási lehetőségek

Milánóban a kikapcsolódásra, szórakozásra nagyon sok lehetőség van. Mindenképp érdemes elmenni a Scala egyik előadására, egy operára vagy egy balettra. Lehetőség van nagyon olcsón, 10 euróért jegyet vásárolni az előadásokra, még pedig úgy, hogy az előadás napján reggel jelentkezni kell a megmaradt jegyekért a jegyirodában, és az előadás előtt 2 órával át kell venni személyesen a lefoglalt jegyeket. Ezek természetesen nem a legjobb helyek, de azért mindent lehet látni és az élmény ugyan olyan nagy. Nekem lehetőségem volt megnézni a Gisellet, a balettot és a Carment, az operát. Mindkettő felejthetetlen élmény volt.

Aki a musicaleket szereti, olyan előadások közül válogathat, mint a Macskák, a Pinocchio vagy a We will rock you. Én a We will rock you-t, a Queen számok feldolgozását láttam kint, és csak ajánlani tudom.

Ha mozi filmet szeretnénk nézni, azt szinte mindenhol csak olaszul tehetjük, mivel az olaszok minden filmet szinkronizálnak, de azért a régebbi filmek közül megtalálhatunk párat bizonyos mozikban.

A múzeumokat is érdemes megnézni, nekem a milánói Art múzeum nagyon tetszett. Itt állandó  és időszakos kiállításokat is lehet látni.

Különböző  témájú rendezvényeket és kiállításokat rendeznek a milánói Fiera területén. Ezek hatalmas expók mindenféle témában, mint például karácsonyi kiállítás vagy lakberendezési kiállítás.

Érdemes egy foci meccsre is elmenni a San Siroba, az épület hatalmas, és a meccsnek nagyon nagy hangulata van. Az olasz szurkolók egy csapatként szorítanak kedvenc csapatuknak. A Milán-Reál Madrid meccset láttam kint, ez volt az első meccs, amit élőben láthattam, és lenyűgözött az ottani hangulat, a sok Milán szurkoló, akik mind együtt örülnek végig a játék alatt.

Az aperitivo kint Milánóban nagyon kedvelt jelenség. De mit is jelent ez? Az aperitivo fordítása happy hour, vagyis az az idő amikor egy bizonyos összegért korlátlanul lehet fogyasztani a felszolgált ételekből. Általában este hét órakor kezdődik és éjjel 23-24 óráig tart, és ezért 12-20 euró közötti összeget kérnek, ami magában foglal egy tetszőlegesen választható koktélt és korlátlan ételfogyasztást.

A nemzetközi diákok számára nagyon sok bulit szerveznek, szinte minden este van egy hely ahol kimondottan Erasmus bulikat szerveznek, különböző akciókkal, belépési kedvezményekkel. Keddenként a Hollywood nevű szórakozóhelyen, szerdán az Old fashionben, pénteken a Lime lightban és szombaton a Le Banque-ban rendezik meg az international bulikat. Ez a külföldi diákok számára azt jelenti, hogy 10 euróért 2 vagy 3 koktélt kaphat (a helytől függ), vagy pedig ha éjjel egy óra előtt megy valaki, akkor ingyenesen is be lehet menni. Egyébként, az interational partykon kívül egy koktél maga 10 euró, és sok helyen még 20 eurós belépőt is kell fizetni, így érdemes az Eramus estékre menni inkább.

Az olasz konyha

Olaszország híres nagyon jó konyhájáról, az olasz pizzáról, a különféle tészta ételekről és desszertekről. Érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat, mint például a Margarita pizzát, a risottot, a gnocchit vagy a tiramisut. Nagyon sok magas színvonalú éttermet, kávézót találunk Milánóban. Egy ebéd általánosságban 10-20 euróba, egy vacsora 15-25 euróba kerül. Az olasz kávé tényleg más, mint amit megszokhattunk, és nagyon nagy kultúrája van, napi 3-szor is kávéznak. Az én kedvencem a latte macchiato volt, sok tejjel és csak kevés kávéval.

Érdemes a Bocconin kipróbálni a menzát, ahol nagyon sok féle és kiváló minőségű ételeket találhatunk. Lehetőség van 40 euróért tíz alkalmas menza bérletet venni az egyetemen. Ez mindenképp nagyon megéri, mert ennél olcsóbban ilyen minőséget nem nagyon találhatunk sehol máshol.

A legolcsóbb megoldás természetesen az, ha magunknak készítünk, főzünk valamit. A bevásárlást nagyobb szupermarketekben érdemes elintézni, mint például az Esselunga, a Dico vagy a Punto Sma, ahol szinte minden megtalálható és viszonylag jó áron is.

Bocconi, az egyetemi élet

Az egyetemen öt tárgyat vettem fel angolul: Mergers and acquisitions, Business valuation, Management of fashion and luxury companies, IT management és Marketing research.

Mergers and acquisitions: A tárgy az akvizíciós folyamatok hátterét vizsgálja, részletesen kitérve minden kapcsolódó témakörre, mint például a due dilligence, a különböző tárgyalás technikák, szinergia hatások típusai, pénzügyi háttér, pénzügyi elemzés, vállalatértékelés. A tárgyból dupla előadás van, kétszer 90 perc. A félév során több vendég előadó is részt vett az órán, többek között hallhattunk a Fiát-Chrysler akvizícióról egyenesen a Fiátnál dolgozó szakemberektől. A vizsga kérdései lefedték az előadások anyagát, de csak aprólékos tanulással lehet jó eredményt szerezni, mert a fogalmakat, definíciókat, felsorolásokat pontosan kell tudni. Nekem ez volt a kedvenc tárgyam kint, talán mert mindegyik óra nagyon érdekes, és jól érthető volt, a vendég eladók még színesebbé tették az egyébként is nagyon érdekes és sokrétű témakört.

A Business valuation, azaz üzlet/vállalatértékelés című tárgy a különböző vállalatértékelési módszerekkel foglalkozik, mint például a vállalati DCF, a gazdasági profit, az APV, a capital CF és az equity CF módszer. Mindegyiket részletesen elméletben és gyakorlatban is megvizsgáltuk az előadásokon. A tárgyból heti kétszer volt előadás, közel száz külföldi és olasz hallgatóval vegyesen. Az évközi követelmény két beadandó csoport munka volt, egy kisebb, amit prezentálni is kellett a csoport előtt és egy nagyobb, amelyet csak a kiválasztott csoportok prezentáltak. A kis feladat egy CF előrejelzési feladat volt, a nagy beadandó pedig egy vállalat értékelése volt a különböző tanult módszerekkel és iparágelemzéssel. Évközben gyakorlati, számolós feladatok megoldására nem került sor az előadások alkalmával, csak a legutolsó plusz órán derült ki, hogy a vizsga 80%-a gyakorlati feladatokból fog állni, amely típusokból akkor meg is csináltunk négyet. Egyébként a vizsgasor nem volt túlságosan nehéz, ha valaki a minta feladatokat jól megértette és az elméletet is megtanulta. Nagyon hasznos tárgy, de ezzel sokat kell foglalkozni az év során is a beadandók elkészítéséhez és, a vizsga eredményes teljesítéséhez.

Management of fashion and luxury companies: A tárgy a nagy divatcégek történetét, működésük specialitását és irányítási stratégiáját igyekszik bemutatni. Körbejárja a különböző értékesítési, marketing technikákat, az effajta vállalatokhoz kapcsolódó szabályozásokat, licenceket. A tárgyat heti két idősávban oktatták, szinte csak erasmusos diákok számára. Az évközi követelmény egy nagyobb csoportos munka elkészítése volt, egy új Lancome parfüm kitalálása, bevezetése, értékesítési útjának megszervezése. Minden csapat prezentált, bemutatta munkáját, és a nyertesek a Loreal csoport munkatársai előtt prezentálhattak. A beadandó az év végi eredmény 40%-át tette ki, és ehhez jött még hozzá a félév végi írásbeli vizsga. Az írásbeli vizsga a bejárós diákoknak, vagyis azoknak, akik teljesítették az évközi követelményeket könnyebb volt, mint azoknak, akik nem. Nagyon jó tárgy, csak ajánlani tudom!

IT management: A tárgyból dupla, kis csoportos (10-12 fő) szemináriumi órák voltak. A tárgyat három professzor tanította, és több vendég előadót is hallhattunk a szemeszter során. A tárgy struktúrája, felépítése nagyon jó, könnyen követhető. A tárgy az IT fogalmától kezdve, a feladatkörén, funkcióin és jelentőségén át minden témakört körbejár. A professzorok nagyon segítőkészek, mindenkire van elég idő, minden kérdésre segítőkészen válaszolnak. Az órákon gyakorlati, életszerű helyzeteket, problémákat oldottunk meg kiscsoportokban, majd közösen megbeszéltük. Kisebb esettanulmányokat oldottunk meg óráról órára, és egy-egy csapat mindig bemutatta azt a csoport előtt. Az évközi követelmények közé tartozott a jelenlét mellett egy nagyobb 15-20 oldalas, csoportos házi dolgozat elkészítése és prezentálása. Ez a jegy 40%-át jelentette. Ehhez adódott hozzá a félév végi dolgozat, amelyben főként életszerű eseteket kellett megoldani, az órán tanultak alapján.

Marketing research: A tárgy a marketing kutatási módszereket ismerteti. A tárgyat non attending, azaz nem bejárós hallgatóként teljesítettem, így a vizsgához az előadás diákon kívül, a teljes könyv ismerete szükséges volt.

Milánó  „szomszédsága”

Milánóból könnyen lehet a környező városokba utazni vonattal és busszal is, Firenze, Velence, Verona, Como, Monza, Savona, Siena azok a helyek, amelyeket sikerült meglátogatnom a félév során. De még rengeteg helyre könnyen el lehet jutni, például Torinóba, Genovába. A Comó-i tavat mindenképp érdemes megnézni, nagyon szép. Jó időben még csónakázni és fürdeni is lehet a tóban. A velencei karnevált sem szabad kihagyni semmiképp, a rengeteg jelmez, az ünneplő tömeg nagyon hangulatossá teszi a város napjait. Érdemes kimenni a monzai Forma 1 futamra is ha van lehetőségünk. Firenzébe mindenképp el kell menni egy pár napra, a város egy-két nap alatt bejárható. A város szűk, kis utcái, az Uffici, a Dóm, a Pitti palota és gyönyörű kertje, a Dávid szobor, csak néhány a sok látványosság közül, amit mindenképp meg kell nézni. Ha tengerhez akarunk jutni, legközelebb Genova vagy Savona tengerpartjára érdemes elmenni, 2-3 óra alatt már ott is vagyunk.

Azonban, ha csak Milánóban maradunk, ott is jó pár nevezetességet láthatunk. A milánói Dóm, a Sforza kastély, a Scala, a San Siro stadion, csak néhány a sok látványosságból, amit alap látni. Lehetőség van felmenni a Dóm tetejére is, ahonnan szép időben még az Alpokat is lehet látni.

Közlekedés

A milánói tömegközlekedés nagyon jól szervezett, a metró szinte mindenhova elmegy. Három metró vonal van a városban, a piros, a sárga és a zöld. A Dómnál a piros és a sárga vonal keresztezi egymást, a Stazione Centrale-nál, a központi vonatállomásnál a sárga és a zöld vonal. A Bocconira többféleképp is eljuthatunk, ha a sárga vonalat választjuk, a Porta Romana megállóig kell menni és utána át kell szállni a 29/30-as vagy a 9-es villamosra és 4-5 megállót menni azzal. A városban új és régi típusú villamosok is járnak, és elég sűrűn közlekednek. A diákbérlet 17 euróba kerül havonta, de csak havit lehet vásárolni a hónap elején, harmincnaposat nem.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.