Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Aristotle University of Thessaloniki

      Görögország csodálatos ország. Évek óta itt töltöttem nyaraimat, imádtam a tengert, a napsütést, a görög embereket és a görög nyelvet, ezért választottam Görögországot Erasmus tanulmányaim helyszínének. Első és legfontosabb tapasztalatom az volt, hogy egy görög tengerparti nyaralást és a görög nagyvárosban való életet nem lehet összekeverni egymással. Thessaloniki és Athén is nagyvárosok, sok emberrel, kosszal és zajjal, közlekedési dugókkal és furcsa nyitvatartási idővel, amit fél év alatt nem sikerült megszoknom.

     A görög emberek nagyon közvetlen és kedves emberek. Az életet lazán veszik és nincs számukra megoldhatatlan – még ha a megoldás görög mentalitás szerint mindig csak „majd holnap” érkezik is..:) - . Segítőkészek és könnyű velük barátkozni, szívesen ismerkednek külföldiekkel, Magyarországot pedig kifejezetten kedvelik. 

     Én 2009 augusztusában érkeztem Thessalonikibe, a félév előtti egy hónapos EILC nyelvkurzusra - erről külön élménybeszámoló készült -. Bármelyik országot is választod Erasmusodra, ha van lehetőséged, mindenképpen vegyél részt a nyelvkurzuson! Számomra talán ez a pár hetes nyári nyelvtábor volt a legjobb időszak az egész Erasmus alatt.

Nem véletlen, hiszen Görögországban az augusztus gyönyörű napos, sokat lehet kirándulni, főleg strandra járni és éjszakába nyúlóan a tengerparton ücsörögni az újonnan megismert külföldi barátokkal. A nyelviskola pedig a görög nyelvoktatás mellett biztosít kulturális előadásokat, többnapos kirándulásokat szervez és segít a város nevezetességeinek megismerésében is. 

Thessaloniki  

      Thessaloniki Görögország második legnagyobb városa, több mint egy millió lakossal. Az ország északi részén, egy nagy öbölben helyezkedik el, a város mögött pedig magas hegyek húzódnak. Csodálatos a táj!

Thessaloniki történelméből adódóan nagyon változatos kulturális emlékeket őriz. A városban sétálva láthatunk római kori romokat, török fürdőket és számos gyönyörű bizánci stílusú templomot a 70-es években épített tipikus görög lakóházak között.

     A tengerparton több kilométer hosszan húzódó sétány lehetőséget ad arra, hogy bármikor, amikor csak kedvet tartja, sétálgathass a tengernél. Ha szép az idő a messzeségben az Olimposz hófödte magas hegycsúcsai is látszanak.

     Thessaloniki nyüzsgő egyetemváros, rengeteg szórakozási lehetőséggel. Klubbok, bárok sokasága mellett érdemes a kis görög tavernákba és valamelyik nagy görög szórakozóhelyre, egy bouzoukia-ba is ellátogatni, felejthetetlen élmény.

A város északi fekvése miatt az időjárás valamivel hűvösebb, mint Athénban, de még így is jóval kellemesebb, mint itthon. Ősszel végig 15-20 fok körüli a hőmérséklet, ám a téli napokban előfordult, hogy nulla fok is volt. Hazautazásom előtti napon viszont például, január 31-én, könnyű kardigánban és ragyogó napsütésben sétálgattunk a tengerparton 15 fokban…

     Thessalonikiből az észak-görög területek megismerése mellett könnyedén ellátogathatsz Isztambulba és a környező balkáni országokba is. Az utazás nem drága, de erről majd később.   

Az egyetem 

     Ha az Aristotle University of Thessaloniki-t választod, Görögország legnagyobb egyetemén (több mint 90 000! hallgató) tanulhatsz. Maga az egyetem a belvárosban található több épületből és parkos területből álló kampuszból és a külvárosban lévő egyéb létesítményekből áll.

     Nagyon fontos megjegyezni, hogy történelmi okok miatt Görögországban a rendőrség nem léphet be az egyetemi területekre. Az épületek belseje ezért eléggé kaotikusan néz ki, sötétedés után pedig a kampusz területén nem a legbiztonságosabb tartózkodni. Ez a külföldi diákok számára esetleg a kezdetekben kis meglepetést okozhat, de problémát nem jelent, csak alkalmazkodni kell.

     Az egyetemi ügyintézés sajnos eléggé szervezetlen, görög módon fejetlen minden…J ám természetesen, ha idővel is, de minden megoldható problémamentesen.

     Sokszor hallani, hogy a görög oktatási színvonal nem túl magas. Ezt meg kell cáfolnom, mert kifejezetten jól felkészült, jó angolsággal beszélő tanárokat volt szerencsém hallgatni. Bárkihez fordulhattunk segítségért, legyen az a kinti tanulmányokkal, az itthoni tárgyelismertetéssel vagy akár a görögországi tartózkodással kapcsolatos általános kérdés. Az órák menete az itthoniaknál lazább, a tanárok nem zavartatják magukat csörgő telefon miatt – amit ők maguk gyakran fel is vesznek -, szívesen iszogatnak egy-egy frappét vagy teát előadás alatt és a 2 órás tanóra közben tartott szünet is csak megbeszélés kérdése.

     Az angolul tanulható tárgyak száma igen nagy, de franciául és németül is van lehetőség órákat felvenni, illetve természetesen a görög nyelvű oktatásban is részt lehet venni.

Én nemzetközi tanulmányok hallgatóként főleg jogi és politikatudományi tárgyakat választottam: Greek Maritime Law, International Relations, European Political System, WTO Law, Jugendstrafrecht. Számomra a legnagyobb élmény prof. Sarigiannidis International Relations előadásai voltak, kiemelkedő angol nyelvhasználattal, élvezetesen, humorosan és interaktívan tartja az órákat, mindenkinek ajánlom.

     A tantárgyak egységesen 5 ECTS értékűek, a számonkérés formája félévvégi szóbeli/írásbeli vizsga vagy félévközi beadandó esszé. A vizsgákra megkövetelt tananyag egyértelmű és teljesíthető, nem célja a tanároknak, hogy megnehezítsék az Erasmus nebulók dolgát.. J 

Egyetemi és Erasmus élet 

      Az egyetemi élet nagyon pörgős, minden este van buli valamelyik kar épületében. Itt könnyű az ismerkedés görög diákokkal is.

     Az Erasmusos programokat főleg a város másik nagy egyetemének – University of Macedonia/Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – ESN (Eramsus Students Network) diákszervezete rendezte, mely azonban mindenki számára látogatható. Minden hétfő filmvetítést jelentett, minden hét szerdán pedig Erasmus buli volt a város szórakozó negyedének (Ladadika/Λαδάδικα) egyik clubjában. Emellett számos egyetem által szervezett kiránduláson és kulturális eseményen való részvételre is volt lehetőség. A félév során többször került megrendezésre international evening, a különböző országok gasztronómiájának, karácsonyi énekeinek megismerésére.

     Görögország tele van látnivalóval, ezért a sok szervezett program mellett érdemes barátokkal sokfelé utazgatni.

     Az egyetemen működik énekkar és zenekar, ahova be lehet lépni külföldi diákoknak is. A sportolási lehetőség pedig ingyenes az egyetemi sportpályákon, konditeremben és uszodában! Ez tényleg nagyon jó dolog, főleg, hogy a létesítmények újak és jól felszereltek. Kosárlabdától kezdve röplabdán, tollas labdán, birkózáson át mindenféle aerobik és görög táncórák közül lehet válogatni, teljesen ingyen.

Összefoglalva tehát unatkozni csak akkor lehet, ha valaki kifejezetten szeretne!

Szállás 

      Az egyetem a három kollégiumában biztosít elhelyezést. Én a „Matsi”  nevezetűben laktam az augusztusi nyelvtábor idején, arról tudok válaszolni felmerülő kérdésekre.

Egyszerűen berendezett egy, illetve kétágyas szobák külön mosdóval, zuhanyzóval. Közös konyha minden szinten és akadozós, nem minden gép által használható vezeték nélküli internettel. Nekem a pár nyári hétre tökéletes volt, örülök, hogy ott laktam, az elején mindenképpen előny volt az ismerkedés miatt, de hosszútávon szerintem jobban megéri más Erasmus diákokkal közösen albérletet találni, mert a kollégiumi szállás a körülményekhez képest nem olcsó.

     Az albérletem havonta 275 euróba került internet hozzáféréssel, külön szobával, négy fő számára két mosdóval, fürdőszobával és nagy konyhával. Ez közép-árkategóriának minősül, lehet apartmant találni olcsóbban és drágábban is. Nagyon figyelmesnek kell azonban lenni, ha külön szállást választasz magadnak, mert a közművek számlázása máshogy zajlik, mint itthon. Nekem erre nem volt gondom, mert a főbérlőm mindent elrendezett nekünk, de tudom, hogy másnak akadtak nehézségei a dolog miatt.

Albérletkeresésben tudok megbízható segítséget adni, keressetek nyugodtan! 
 

Étkezés 

      Görögországban a hazai árakhoz viszonyítva valamivel drágább az élelmiszer. Főleg a tejtermékek és a hús ára magasabb.

     Hála a görög szociális rendszernek, minden egyetem napi kétszeri ingyen étkezést biztosít a hallgatóknak, így az Erasmus diákoknak is. A menzai kaja, ha nem is a legjobb minőségű, de mindig bőséges és finom is. Ebédre általában tésztafélék, görög húspogácsa, hal, csirke volt sült krumplival vagy rizzsel, esetleg főzelékkel, saláta és valamilyen desszert kíséretében. Vacsora hasonló mennyiségben! Ez szintén nagyon jó dolog, gyakorlatilag végig lehet csinálni az egész félévet úgy, hogy élelmiszerre alig költ az ember.

     A hagyományos görög tavernákat kipróbálni kötelező. Érdemes a görögökhöz hasonlóan többféle ételt rendelni egyszerre és közösen falatozni mindenből, így átlagosan 10 euróból jól lehet lakni úgy, hogy sokféle ételt megkóstoltunk. Tavernát találni a legegyszerűbb feladat, de a kicsit félreeső helyek a legjobbak, ahová tényleg a görög emberek járnak és nem csak a turistáktól hangosak.

     Bár megtalálhatók a nyugati gyorsétterem láncok, Görögországban ha fast food-ról van szó egyértelműen a sarki gyrosos a nyerő. Rengeteg kis étterem közül lehet válogatni, mind ugyanazt kínálja, gyakorlatilag a nap 24 órájában: gyros, souvlaki stb.

     Amit még mindenképp kipróbálásra ajánlok az a kis pékségekben kapható  pita félék tömkelege: spankopita, tiropita, milopita, keratopita és a kedvencem, a vaníliakrémmel töltött bougatsa…nyammi! J

     A szórakozóhelyeken az alkohol drága. Egy-egy doboz sör 5-7 euro, koktélok 10-13 euro körül mozognak. Boltban persze mindent be lehet szerezni olcsóbban. Több kifejezetten szeszesitalt áruló boltot is találni, ahol a szupermarketes árnál is kevesebbért lehet vásárolni.

Utazás 

      Görögországban az utazás kifejezetten olcsó. A városi tömegközlekedést Szalonikiben a busz jelenti, bár épül – már évtizedek óta – a metró. Egy vonaljegy diákoknak, mely másfél órán át háromszori átszállással felhasználható, 0,25 euróba kerül, tehát kb. 67 forintba!

A taxi sem nevezhető drágának. Mivel csak egy éjszakai buszvonal van, érdemes buli után taxit fogni.

      Az országon belüli közlekedés is olcsóbb, mint nálunk. Athénig egy IC vonatjegy 30 euro körül van, de olcsóbb jegyek is kaphatók. A vonatút 5 óra, a távolság kb. 600 km.

Busszal még olcsóbban ki lehet jönni, de ott számolni kell 6-8 órás utazással.

Belföldi repülőjárat is közlekedik, egy Thessaloniki-Athén út átlagosan 50 euró körül van, de érdemes nézegetni a helyi légitársaságok honlapját (Aegean Airlines, Olympic Airlines), mert mindig vannak akciós árak. A repülőút nagyjából fél óra..

      Hajóközlekedés. Én Athénból utaztam Krétára 7 órás hajóúttal. A komp hatalmas, szálloda jellegű, de a nagy távolság miatt érdemes éjszaka utazni. Egy diákjegy 16 euró körül van, az utazás kényelmes.

      Sajnos a balkáni országokba, illetve Törökországba nem mentem el, de tudom, hogy lehet többnapos vonat bérletet vásárolni diákoknak, olcsón. Többen csináltak „Balkan-tour”-t és nagy élményekkel tértek vissza Szalonikibe, úgyhogy bár személyes tapasztalatom nincs, de ajánlom ezt is.

      Utazzatok minél többet, mert Görögország csodálatos, elképesztő dolgokat lehet látni!

Nagy kaland, örökre szóló élmény egy-egy bérelt autós szigetjárás, hegymászás, vagy a történelmi helyszíneken való sétálgatás..

Görögök 

      Pár szóban már írtam róluk az elején, de most lássuk kicsit részletesebben. A görög emberek nagyon közvetlenek, ahogy már biztos hallottad. Bármiben segítenek, ha gondod adódik. Könnyű ismerkedni, beszédbe elegyedni velük és nem nehéz igazi barátokat sem szerezni, mert nagyon nyitottak és az érdeklődésük határtalan.

     Kicsit kontrasztos a dolog, mert a fentiek ellenére az utca görög embere hangos és egyáltalán nem udvarias. Nincs olyan, hogy a férfi előre engedi a nőt az ajtóban, az emberek tolakodnak és sokat morognak, nem egyszer voltam szemtanúja hangos vitáknak az utcán..

A görög mentalitás szerint, az általános válasz a kérdésekre, hogy „majd holnap”. A határidők rugalmasak, nincs sietség… Sokszor hallani az ismerősöktől, hogy ’sziga-sziga”, azaz csak „lassan-lassan”.

      Ám meglévő heves vérmérsékletükről tesznek tanúbizonyságot a kialakult gazdasági helyzet miatti tüntetések manapság, melyekről a médiában is gyakran hallani.

Már ez előtt is nagyon gyakoriak voltak a demonstrációk, kinn tartózkodásom alatt én is többször botlottam utcai felvonulásokba a városban sétálva, vagy akadt el a buszom hasonló okok miatt. Ez Görögországban általános, elfogadott dolog, hozzá kell szokni és nem belekeveredni.

Zárásként

      Gyakran hallani, hogy bárhová is mész Erasmusra, mindenhol hatalmas élményben lesz részed. Szerintem ez nem teljesen igaz, mert a baráti körömből több negatív tapasztalatot is hallottam. Az Erasmus egy olyan lehetőség, amit egy egyetemi diáknak sem szabad kihagynia, ezért ha még bizonytalan is vagy abban, hogy egyáltalán belevágj-e, azt tanácsolom mindenképp. Viszont jól gondold meg hova jelentkezel! Válassz olyan országot, ami tényleg érdekel, mert akkor lesz a legteljesebb az élmény.

     Számomra az, hogy Görögországban élhettem hosszabb ideig gyerekkori álom volt, ezért nem csoda, hogy az egészet imádtam (még ha a fentiekben egy-egy negatív dolgot ki is emeltem), a félévemet nem cserélném semmire.

     Görögország, bár EU-s ország, mégis azért kicsit más világ.. A kulturális hagyományok, az emberek életszemlélete különleges. Hatalmas élmény valamelyest kívülállóként, de mégsem csak turistaként megismerni ezt a világot, belelátni a mindennapokba. Mint ahogy már írtam, az igazi Görögország, az igazi görög élet nem olyan, mint az a kép, ami a pár hetes nyári üdülések után kialakul az emberben. Érdekes és izgalmas felfedezni, ajánlom, hogy válaszd tanulmányaid helyszíneként!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.