Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universita degli Studi di Genova

A VÁROS

     A 800 000 lakosú Genova, Olaszország legnagyobb kikötővárosa. Feltehetően Columbus Kristóf szülővárosa Milánótól 200 km-re található. Mediterrán éghajlata biztosítja az enyhe telet és a meleg, de nem túl forró nyarat. Gazdag történetének köszönhetően számos látnivaló és történelmi emlék van. 

UTAZÁS

      Genova legegyszerűbben busszal közelíthető meg egyszeri átszállással Padovában. 20-órás útra kell számítani. A repülőgép sokkal kényelmesebb, gyorsabb megoldás, a hátránya, hogy a fapados járatok nagyon rossz időpontban közlekednek, és nincs közvetlen járat Genova – Budapest között.

     Én repülőgőppel érkeztem Bergamóba, majd onnan helyi járattal a Bergamói állomásra (nem érdemes Milánóba buszozni, mert az 8 euró, amíg a hely járat 1, 2 euró), ahol vonatra szálltam, és 2,5 óra alatt megérkeztem Genovába. Genovában számtalan vasútállomás van, amire szintén érdemes odafigyelni. 

TÁJÉKOZTATÁS

      Első utam a Via Bensa-ra vezetett, ahol a Genovai Egyetem központi Erasmus Irodája található. Itt elláttak fontos tudnivalókkal, Genova térképével, diákigazolvánnyal, helyi indexszel, iskolalátogatási igazolásokkal. Október elején Erasmus - találkozót szerveztek, ahol megismerkedhettünk a többi Erasmusos  hallgatóval.

      Az Erasmus Irodában nagyon segítőkészek, de nem mindenki beszél angolul. Tárgyfelvételnél érdemes egyenesen az illetékes tanárokhoz fordulni. 

SZÁLLÁS

      Az egyetemi faliújságok szeptemberben, októberben megtelnek albérlet-hirdetésekkel. Az első négy napom albérletkereséssel telt. Az árak változóak: a kétágyas szobák árai 175 eurónál kezdődnek. Én 210 eurót (+50 euró rezsi) fizettem. Az egyágyas szobák 300 - 380, rezsivel 350 – 450 eurósak. Februárban nehezebb szállást találni. A Bakeca című honlap is segíthet a szálláskeresésben.

      Az én szállásom kicsit távolabb esett a városközponttól, de nagyon kellemes, barátságos környezetben volt. A házunk alatt pizzéria volt, ahol kedvezményesen kaptunk pizzát 4 – 5 E-ért.

OKTATÁS

      Az oktatás kizárólag olasz nyelven folyik, ezért mindenkinek a figyelmébe ajánlom az EILC nyelvkurzust, amely nagyon sokat segíthet a nyelvtanulásban.

Én a kiutazás előtt csak nyelvkönyvekből tanultam otthon, de októberben már tudtam alapszinten kommunikálni, tehát mindenkit csak biztatni tudok. Az oktatók beszélnek ugyan angolul, de nem szívesen.

      Az egyetem honlapján minden szak órarendje megtalálható. Tantárgyfelvételnél sokat segített Mazzino tanárnő. Türelmesen elmagyarázta az egyes tantárgynak tartalmát, tervezési célját, így számomra a tantárgyfelvétel nem jelentett problémát. Más karok tárgyait is felvettem, ami nagyon jó ötletnek bizonyult.

      Az egyetem egy nagyon szimpatikus épület, egy kolostor romjaiba épült bele. Viszonylag könnyen lehet benne tájékozódni. A negyedik emeletem egy bájos kert található, mely ideális hely tanulásra, pihenésre.  

PROGRAMOK

      Az ESN (GEG-ISN Genova) szervezésének keretein belül lehetőség nyílt részt venni olyan fakultatív kirándulásokon, mint Róma-Assisi, Padova-Velence, Bologna-Verona, melyeken én sajnos nem vettem részt, ugyanis a résztvételi díjak 100-150 euró között mozogtak. Az ESN ezenkívül közös vacsorákat, sportrendezvényeket szervezett. 

ÉTKEZÉS

      Az Erasmus hallgatók kedvezményes ebédre jogosultak kijelölt kantinokban. Az építészmérnöki  karnak nincs, de a közeli közgazdaság-tudományi karnak van ilyen jellegű kantinja. 

Szívesen vásároltam be és főztem olasz ételeket, lakótársaim nagy örömére. Az úgynevezett trattoriákban, egy menü 10 euró körül mozog, az előétel 8, a sütemény 4 euró. A pizzák árai 8-14 euró. 

INTERNETHASZNÁLAT

      Az albérletek zöme internetkapcsolattal rendelkezik. Az egyetemek úgyszintén biztosítják az internethozzáférést. Az építészmérnőki kar, ahova én jártam, egy jól felszerelt számítógépes

teremmel rendelkezik a tetőtérben. A számítógépek el vannak látva AutoCad, Photoshop, Rhinocerus programokkal. Scanner és nyomtató szintén rendelkezésre áll. Speciális plottereken kedvezményes áron nagyméretű tervek, poszterek nyomtathatók.

VIZSGA

      Tárgyfelvételnél igyekeztem gyakorlati tárgyakat felvenni. Csak egy elméleti tárgyam volt. A gyakorlati tárgyak vizsgája a tervek, poszterek bemutatásából, levédéséből állt. Az elméleti tárgynál teszt formájában történt a számonkérés, olasz nyelven. A szótár használata megengedett. A tanátok nagyon kedvesek és megértőek voltak. A sikeres vizsgákat elősegíti a megfelelő tárgyfelvétel.

JAVASLATOK

Genova egy fantasztikus tengerparti város, Liguria központja. Számtalan lehetőség nyílik kirándulásokra, városlátogatásokra. A csodaszép Cinque Terre és Portofino rendkívüli élmény. 

Figyelembe ajánlom a genovai múzeumokat, leghíresebb a Tengerészeti Múzeum (Museo Navale). 

Amire mindenképpen érdemes odafigyelni, azok az élelmiszerboltokban lévő árak. Én az EKOM elnevezésű üzletláncot ajánlom, ahol minden jelentősen olcsóbb. 

Az éjszakai diákélet központja a Piazza delle Erbe. Ilyenkor a kis tér teljsen megtelik csevegő  helyi diákokkal, erasmusosokkal. 

A helyi közlekedéssel elérhetőek olyan városrészek, mint Pegli, Nervi, melyek ideálisak kellemes tengerparti sétákra. 

Olaszországban a megvásárolt jegyek egy hónapig érvényesek, ezért mielőtt vonatra szálunk, mindég érvényesíteni kell a jegyet a sárga automatákban.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.