Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universidade Nova de Lisboa

     A 2009/2010-es tanév első félévét Lisszabonban töltöttem. Mivel részt vettem az EILC kurzuson az én Erasmus félévem kicsit előbb kezdődött, mint a nagy többségé. Ezt a kurzust egyébként mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nem csak a portugál nyelvtudásomnak tett nagyon jót, hanem így volt időm egyrészt albérletet keresni, másrészt rengeteg érdekes emberrel megismerkedni, akikkel később is tartottam a kapcsolatot. 

A szállás

      Sajnos az egyetem nem, vagy csak nagyon korlátozott számban biztosít kollégiumi helyeket, így általában marad az albérletkeresés. Elég sok honlap ajánl kiadó szobát, ezek közül a legjobbak a két Erasmus diákokkal foglalkozó szervezet honlapja (www.erasmuslisboa.com; www.esn-lisboa.org). Már érdemes augusztus közepén nekiállni a keresésnek, mert a legjobbakat hamar elviszik. Viszont semmiképp sem szabad látatlanban kivenni a szobát, mert a leírások az esetek nagytöbbségében elég rendesen szépítik a valóságot. Egy szoba ára €200-400 között változik attól függően (rezsi, internet általában benne van), hogy milyen távol van a központtól és, hogy hányan osztoznak a fürdőszobán és a konyhán.

      Nekem €300-ért sikerült szállást találnom, ami egy középkategóriás árnak számít és kb fél órára volt tömegközlekedéssel az egyetemtől. Bár a szoba nem volt túl nagy, de volt hozzá erkély és teljesen a központban volt (Rossio - Rua da Palma). Az épületben két emeleten összesen 16 Erasmus diák lakik (csak nekik adják ki a szobákat) és 4 ember osztozik egy fürdőszobán és konyhán. A ház állapota hagy némi kívánnivalót maga után, különös tekintettel a kis állatkákra, de ez az ára annak, ha valaki a központban akar lakni, viszonylag normális áron. Összességében azt mondhatom, hogy meg voltam elégedve a szállással. 

Az egyetem

      Hát az egyetemmel kapcsolatban nem voltak túl jó tapasztalataim. Először is félévente közel 300 külföldi diákot fogadnak, és egy fogadó vacsorát kivéve semmilyen integrációs program nem volt. Valamint az egyetem filozófiája alapján nem tesznek különbséget a portugál és külföldi diákok között. Ezzel csak annyi a baj, hogy alapvetően teljesen más okból vagyunk ott (nyelvet tanulni, utazgatni, ismerkedni a kultúrával), amelyre az egyetemi elfoglaltságok miatt szinte alig jut idő. Nincs külön Erasmus iroda, így ha bármi intézni való volt, azt vagy a mester vagy az alapszakos tanulmányi osztályon lehetett intézni a több száz portugál diák ügyes-bajos dolgaival együtt. Az irodába való bejutás általában minimum fél órába került, így a 10 perces szünetekben gyakorlatilag lehetetlen volt bármit elintézni.

      Szintén az azonos bánásmód elvéből következett, hogy a tanárok flexibilitása gyakorlatilag nulla, se vizsgaidőszakon kívüli vizsga, se egyéb segítség (például azon tananyag elküldése, amelyet a tanéven kívül adtak le, amikor én már javában itthon vizsgáztam). Volt olyan portugál nyelvű vizsgám, ahol a tanár arra se volt hajlandó, hogy újra elmondja azt, amit nem értettem a teremben uralkodó káosz és a nyelvi okok miatt. Emiatt gyakorlatilag majdnem meg is buktam a negyedévesen. Mondanom se kell az év végi vizsgával meg se próbálkoztam.

      Az órák színvonala viszont sokkal magasabb, mint itthon és tényleg nagyon jó szakemberek tanítottak minket szinte minden tárgyból. Az alapszakon egy tárgy általában 7,5 kredit, ami két előadást és egy szemináriumot jelent. Külföldi diákok csak külön engedéllyel és a tanár belegyezésével vehetnek fel portugál nyelvű tárgyakat, ezt egyébként az Erasmus diákok közül csak én tettem meg. Sok tantárgyból van negyedéves és év végi vizsga is (az alapszakos vizsgák januárban vannak 2-szer egy hét alatt). Az osztályzás 20-tól 1-ig zajlik és a 13-15 már nagyon jónak számít (ez itthon kb. 3-nak felel meg), ennél jobbat kapni iszonyatosan nehéz, 18-20-at meg gyakorlatilag nem is lehet. A vizsgák elég nehezek, mivel szinte soha nem kérdeznek olyat, amit esetleg le is adtak, különösen a számolós tárgyakból.

      Én a következő tárgyakat vettem fel:

  • European Economic Seminar: ez a tárgy messze a legjobb volt, amit egyetemi pályafutásom alatt bárhol tanultam, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom. Mind a szemináriumot, mind az előadást nagyon jó tanár tanította, akik gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek. Az év során tanultunk a portugál gazdaságról és arról, hogy miért van ma ilyen helyzetben; az euró zóna gazdaságáról; és a gazdasági válságról. Én portugálul tanultam, de tartják angolul is.
  • Management Accounting: ez egy 10 kredites tantárgy volt, tehát heti két előadás, két szeminárium, amit kicsit soknak éreztem, de a tanárok elég jók voltak. A vizsga talán ebből a tantárgyból volt a legnehezebb, mert a vizsgán teljesen más feladatok voltak, mint amilyenek az órán előkerültek. Ez csak portugálul indul.
  • Strategy: Ez az óra angolul volt, és bár az előadás nem volt nagy szám, de viszont a szemináriumot egy nagyon jó fej amerikai tanár tanította és ezek az órák elég jók is voltak, valamint a vizsga sem volt túl nehéz.
  • Business Law: Ez a tárgy volt az, amelyik vizsgáján a korábban említett konfliktusom volt a tanárral. Igazából a tárgy nem volt valami érdekes és jogot tanulni portugálul finoman szólva is kihívás, különösen, hogy szóról-szóra kellett definíciókat betanulni.
  • Portuguese Language and Culture: Ez az órám az egyetem egy másik karán volt (az enyémtől kb. 15 perc sétára) és ez gyakorlatilag egy nyelvi kurzus volt. Én a legmagasabb csoportba kerültem egy felmérő teszt után. Ezen a szinten már nyelvtant nem igazán tanultunk, ami pedig szerintem nem ártott volna, viszont annál többet foglalkoztunk különböző portugál szerzőkkel. Ez engem nem igazán kötött le, de akit érdekel a költészet, annak biztos tetszeni fog.

A városról

      Lisszabon egyszerűen gyönyörű és ráadásul csak félórányira van a tengerparttól, ahol egészen október elejéig lehetett strandolni. Az éjszakai élet is remek, ebből a szempontból a Bairro Alto a központ, ahol számtalan bár és diszkó van, és különösen amíg jobb az idő mindenki az utcán iszogat és beszélget. A diszkók többsége pedig a folyóparton található, közvetlen a jacht kikötő mellett. Ezekbe sajnos általában belépő van, de ez legtöbbször ingyen italokat is magában foglal.

      Az Erasmus diákok szempontjából még fontos, hogy két szervezet is működik a városban. Ezek bulikat (ezekre a kártyával a belépés ingyenes, a kártya pedig, ha jól emlékszem €5-ba kerül, de telefon feltöltés formájában visszakaptuk) és kirándulásokat szerveznek.

      Az Erasmus félév során elég sokat kirándultunk a városon kívülre is, részben az említett szervezetekkel, részben kocsival, amit elég olcsón lehet bérelni. Én jártam Algarve-ban, Sintra-ban, Aveiro-ban, Batalha-ban és Porto környékén. Ezeket csak ajánlani tudom.

      Az árak szempontjából Lisszabon drágább, mint Magyarország, különösen az alap élelmiszerek. A tömegközlekedésre iskolalátogatásival fél áron lehet bérletet kapni, és ezt mindenképp érdemes kiváltani, mert szinte mindenhol kapuk vannak és a büntetés összege is horribilis.

      Összességében remek félévet töltöttem Lisszabonban, rengeteg barátot szereztem, így mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha bármi kérdésetek van, szívesen válaszolok. Az e-mail címem: noraloncsar(kukac)hotmail(pont)com.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.