Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Universitá Commerciale Luigi Bocconi  

   Mielőtt beszámolnék milanoi élményeimről, meg kell említsem választásom okát. Marketing szakos hallgatóként a 2009/10-es (utolsó, ötöd) évem őszi félévét töltöttem Milánóban (és azóta is kint élek, de ez egy másik történet). Gimnáziumban tanultam olasz tagozaton, majd egy nyarat Dél-Olaszországban, Gallipoli városkában töltöttem, ahol rengeteg olasz kapcsolatra, barátságra tettem szert. Eleinte úgy gondoltam, Olaszország közel van, sok ismerősöm él itt, így ide bármikor elindulhatok. Az Erasmusos félévet tehát egy olyan országban kellene töltenem, ahol nem ismerek senkit, ahova később nem lenne lehetőségem kijutni, s egy teljesen új országot ismerhetnék meg. El is nyertem az ösztöndíjat Svédországba, ám időközben meggondoltam magam, s szerencsére még volt lehetőségem változtatni. A szívem Olaszországba húzott, imádom az ételeket, az életstílust, a kultúrát, a városok sokszínűségét, legszívesebben itt élnék. Nagyon fontos szempont; érdemes úgy választani az országot, hogy a kint töltött félévet akár próbaként foghassa fel az ember, ráeszméljen, tényleg szeretne-e azon a helyen élni, s ne munkakeresés közben jöjjön rá, hogy nem érzi jól magát az adott országban. Az Erasmus alatt értékes kapcsolatokra lehet szert tenni, munkakeresés előtt igen hasznos, hisz a későbbiekben is lesz kire számítson az ember. Én úgy érzem, nagyon jól döntöttem.

   Milano, a divat fővárosa

   Milano Olaszország második legnagyobb városa, amely a gazdasági főváros szerepét is betölti, hisz az ország legnagyobb ipari központja, így aki a későbbiekben munkahelyet is itt keresne, rengeteg a lehetősége. Milánó ugyanakkor világhírét a divatházainak, az Operaháznak (Scala) köszönheti, illetve a Santa Maria delle Grazie templomnak, amely otthont ad Leonardo da Vinci híres Az utolsó vacsora című festményének.

   A város nyüzsög, pezseg, az utcák és a parkok tele vannak élettel, én sokszor úgy érzem magam, mintha egy divatbemutató kellős közepébe csöppentem volna. Bármerre járunk, mindenhol a divat, a tervezők és a nagy divatcégek szebbnél szebb üzleteibe futunk bele, méltán nevezik a divat fővárosának. Gazdag, kifinomult és stílusos. Olaszország a divat szinonimájának számít, a divathetek idején a nagy divatházak bemutatói egymást érik, a sztároktól csak úgy hemzseg a város. Ennek a jelenségnek én is tanúja lehettem a Milánói Divathetek keretében.

   A legjobb üzletek az úgynevezett divatháromszögben helyezkednek el: a Dóm tér, a Scala tér és a San Babila tér között. A Montenapoleone utcában, a Vittorio Emanuele és Manzoni utcában a leghíresebb divattervezők üzletei sorakoznak: Giorgio Armani, Prada, Gucci, Versace és még sok más. Azonban vásárolni inkább a belvárostól távolabb eső és megfizethető Corso Buenos Aires-en érdemes. Ott egymást érik a kisebb-nagyobb ruházati, táska- ékszer- és cipőüzletek. Az igazi nagy bevásárló utcák mellett a legkedveltebb a Rinascente Áruház. Itt több emeleten, 7 divízióban megtalálható az összes divatmárka, melyek mind különleges élményt szolgáltatnak a vásárlás folyamata alatt. A belváros egy részét Giorgio Armani uralja. Az ő divatháza a legnagyobb, amely a via Montenapoleonét, a divat sétálóutcáját nyitja meg, s ahol egy saját kávézót, a Nubu nevű éttermet és a híres Armani éjszakai klubot is üzemelteti. Ide olyan hírességek járnak, mint Paris Hilton vagy Victoria Beckham, de olykor Armanit is megtalálni a VIP Lounge-ban. Sőt, még a konkurens divattervezők, Domenico Dolce és Stefano Gabbana is szívesen szórakoznak itt.

   Tanácsok

   Lakáskeresés

   Én a kollégiumot azonnal elvetettem, ugyanis havonta 650 euró lett volna, ráadásul közlekedés szempontjából sincs jó helyen. Internetes oldalakon kezdtem lakást (vagyis kiadó szobát) keresni, de folyamatosan falba ütköztem. Ha valaki egyáltalán visszaírt, 90%-ban elutasított. A probléma az, hogy a legtöbb helyen minimum 1 éves szerződést kötnek, rövid időre nem keresnek lakót. Volt, aki diákoknak nem akart lakást kiadni. Ami pedig megfelelt volna, azt rendkívül magas összegért kínálták. Végül egy ismerősömön keresztül találtam lakást, a központban, a Stazione Centrale mellett. Érkezésem másnapján már be is költözhettem. Végül hárman laktunk itt, a lakbér összesen 1140 euró volt havonta (benne fastweb), csak a gázt és a vizet kellett külön fizetni, így ez Milánóban alacsony, baráti árnak számít (single room-ban, olaszul „stanza singola”-ban laktam). Pedig már kezdtem beletörődni, hogy 500 euró alatt nem találok szobát. 

   Lakótárskeresés

   Közben lakótárskereséssel kapcsolatban is szereztem tapasztalatot, ugyanis - mint már említettem - a félév végeztével úgy döntöttem, maradok még Milánóban. A lakótársaim az Erasmus végeztével kiköltöztek (azóta is nagyon hiányoznak), így keresnem kellett a helyükre két embert. Szerencsére a tavaszi félévre Budapestről jött egy fő, ő azonnal beköltözött, majd kihasználva a Facebook magas látogatottságát (felhelyeztem egy-két Erasmusos csoport oldalára hirdetést), jelentkeztek újabb emberek, akiket érdekelt a lakás. Érdemes ilyenkor az egyetemeken is hirdetni a táblákon, valamint a Bocconi honlapján található albérletnek szentelt oldalon. 

   Az egyetem: Bocconi

   Pozitívum, hogy a diákok minden egyes tárgy esetében maguk dönthetik el, hogy bejáró vagy nem bejáró diákként szeretnék teljesíteni a tárgyat. Az első esetben aktívan részt kell venni (legalábbis bejárni az órákra), csoportos munkát, prezentációt készíteni. A nem bejáróknak pedig év végén vizsgát kell tenni a feladott anyagból, ami általában ugyanaz, mint a bejáróknak, csak ők egy-két kérdéssel kevesebbet kapnak. Én általában marketinges tárgyakat vettem fel, valamint az IT managementet, hogy azzal kiváltsam az itthoni kötelező információ menedzsmentet. Mellékesen megjegyzem, ha valaki marketinges tárgyakat szeretne felvenni: Michael Gibbert és Zachary Estes felejthetetlen órákat tartanak együtt.

   A Bocconin általánosságban jellemző a tanítási stílusra, hogy interaktív módon folynak az órák, bármilyen - az órához kapcsolódó - kérdést megvitathatunk közösen. Ennek a sikere abban is rejlik, hogy nem létezik itt külön előadás vagy szeminárium, minden egyes órán max. 40-50 fő vesz részt. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a tanárok a gyakorlati tudás megszerzésének, ezt elősegítik a rendszeresen kiadott egyéni és csoportos munkák. Én a Marketingstratégia című tantárgy keretében egy ilyen csoportos munkának köszönhetően jutottam el Genovába, ugyanis az Acquario di Genova-nak kellett megterveznünk a marketing stratégiát.

   Érdemes mindenképp felvenni a Bocconin egy divattal kapcsolatos tárgyat. Én a „Management of fashion and design companies” tárgyra jártam, hisz ha valaki a divat fővárosában él és tanul, kihagyhatatlan, nagyon érdekes, fiúknak, lányoknak egyaránt ajánlom. 

   Szórakozás, bulik

   Nekem Milanoban (és egész Olaszországban) nagy kedvencem az úgynevezett aperitivo (happy hour). Ez annyit jelent, hogyha este valaki befizet egy bárban kb. 8 eurót, ezért rendelhet bármilyen italt, koktélt, valamint kifulladásig falatozhat a svédasztalról. A legjobb dolog a világon! J Buli szempontjából pedig azt kell, hogy mondjam, miután Milánó elég költséges, az Erasmus diákok legjobban az Erasmusos bulikkal járnak jól. Itt nincs este, amikor unatkozik az ember, minden nap tudjuk, mikor, hol van Erasmus party. Míg általában máshol 10-15 euró a belépő (amibe esetleg beletartozik egy ital is), az Erasmus partykat lehet ingyen is látogatni, de ha valaki fogyasztani is szeretne, vehet 10 eurós belépőt, ami rögtön 2 italt foglal magába. A bárokat és a szórakozóhelyeket félretéve: az én nagy kedvencem a Via De Amicis-en található Cioccolat Italiani nevezetű csokibár volt, kihagyhatatlan, a csokiimádók mennyországa! 

   Kirándulások

   Sajnos ősszel nekem nem volt már túl sok lehetőségem kirándulni, későn kaptam észbe, és jött a hideg, az eső (amúgy Milánó időjárása nagyon hasonló Magyarországéhoz, esetleg 4-5 fokos eltérés lehet). Milánóból mindenképp érdemes ellátogatni egy-két napra Cinque Terre-re vonattal, ott gyalog körbe lehet járni az öt varázslatos falut. Ezen kívül engem Genova nyűgözött le mediterrán éghajlatával, valamint Firenze - művészi szépségével.

   Utazás szempontjából Olaszországon belül ugyanakkor tudom ajánlani a Sena (busz) társaságot (www.sena.it). Ha valaki időben foglal jegyet, igen olcsón el lehet látogatni távolabbi városkákba is. A repülőket említve, Milanoból rengeteg fapados járat indul mindenfele, elsősorban a Ryanair jóvoltából. Itt is ki lehet fogni jegyeket akár 1 euróért… Ugyanakkor, ha valaki kevésbé szereti a spontán, egyénileg szervezett utakat, vagy inkább Erasmusosok körében utazna, több diákszervezet is (például ESEG és ISN) különféle kirándulásokat szerveznek a külföldi diákoknak (Velencei Karnevál, Snow week Torinoban, utazás Monacoba, Monte Carloba, Rómába, Firenzébe).

   Rengeteget tanultam, tapasztaltam a félév alatt. Úgy gondolom, bárhol is tölt el az ember félévet, rákényszerül az önállósodásra, s akarva-akaratlanul is formálódik. Engem annyira magával ragadott a város hangulata, az emberek hozzáállása, életszeretete, hogy nem tudtam ilyen hamar otthagyni Milanot, azóta is kint élek, csak diplomát írok itt, valamint dolgozom. Ha bárki a későbbiekben Milano felé venné az irányt, engem valószínűleg még jó darabig megtalál itt. Bárkinek kérdése lenne, segítségre lenne szüksége (legyen az lakás, egyetem, bármi), szívesen állok rendelkezésre. Elérhetőségem: rebak.adri(kukac)gmail(pont)com. Ragazzi, ci vediamo a Milano!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.