Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universität zu Köln

            Az Erasmus félévemet Németországban, Kölnben töltöttem el és felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb. A kialakult barátságok, a mesés utazások, fergeteges bulik, Karnevál emlékképei miatt bátram merem állítani, hogy az Erasmus-félév egy életre szól.

Város

            Az első komoly döntés az Erasmus pályázattal kapcsolatban az ország és a város kiválasztása volt. Nehezen sikerült döntenem, de így utólag bátran merem mondani, hogy a lehető legjobb döntést hoztam. Köln mindenki számára alkalmas, független, hogy német vagy angol nyelven szeretne tanulni, hiszen itt mindkettőre van lehetőség, továbbá a rengeteg spanyol, dél-amerikai cserediák miatt a spanyol nyelv gyakorlására is bőven van lehetőség. A város első és utolsó látnivalója a kölni dóm, ami tényleg még sokadik látásra is gyönyörű, a többi látnivaló ugyanaz, mint minden nagyvárosban, templomok, múzeumok, de ezt wikipedia-n mindenki elolvashatja. Ha valaki Kölnben jár 3dolgot nem szabad semmi esetre sem kihagynia: Dóm, Karnevál (november 11 és február közepe) és Flanagan’s (legnagyobb bulihely Erasmusos diákoknak minden kedden).

Utazás, közlekedés

       A város nagy előnye kiváló földrajzi fekvése. Kiutazáskor 3ehetőség jöhet szóba, repülőgép, autó (kb. 12órás út), busz. A buszos megoldás előnye, ami a 16órás utat kompenzálja, hogy több cuccot vihetsz magaddal, ami lássuk be egy félévre nem hátrány. Germanwings a Köln/Bonn-i reptérre száll le és ha időben foglaljátok 30-40euroért kint vagytok. A 2.hónapban mindenki megkapja az úgynevezett Semesterticket-et, ami ingyenes utazásra jogosít fel a helyi tömegközlekedésen, továbbá az egész tartomány busz-vonatvonalain. Így gyakorlatilag egy 2,5órás úttal és 0euro költséggel kint vagyunk a Weeze/Düsseldorf reptéren, ahonnét Wizzair-rel röhejes összegért (kb.5-10euro) itthon lehetünk, továbbá Ryanairrel hasonló összegekért repkedhetünk. Így történt, hogy összesen 4euroért jutottunk el Spanyolországba, Valladolidba és Segoviába. Ezeket a lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen nagyon szép helyekre lehet eljutni minimális költségen. Ezen kívül a másik ajánlott dolog a hétvégi autókölcsönzés (fejenként 35euro körül jön ki 3napra) és mivel Belgium és Hollandia nagyon közel van, érdemes ellátogatni arra a környékre is. Országon belüli kirándulásokra pedig érdemes igénybe venni a DB Schönes Wochenendeticket ajánlatát. Az egyetem Auslandsamt részlege minden évben szervez kedvező árú kirándulásokat, én így jutottam el Berlinbe és egy másik alkalommal Lipcsébe is. Ezekre mindenképp érdemes jelentkezni és már reggel 8-kor sorban állni, hogy az első 25 főbe beleférjünk, hogy aztán 4 mozgalmas napot töltsünk el kitűnő társaságban, jól szervezettség úton, kevés alvással.

A németek

            A félév másik nagy előnye volt, hogy különböző kultúrákat ismertünk meg. A kollégiumban vegyesen kerülnek cserediákok és németek a WG-kbe. Nekem volt szerencsém egy német lakótárshoz, aki a németekhez híven mindig lehajtotta a fűtést a konyhában és a fürdőben, na és persze az ablakokat is kinyitotta. Így volt mindig hűtőszekrény érzésem a lakásban. A németekre továbbá igazak a sztereotípiák, pontosság, hatalmas bürokrácia, környezettudatosság. Néha kicsit hidegek, de nyelvgyakorlás szempontjából mindenképp érdemes fáradozni a német barátságok kialakítására. De az utcán bátran szólítsunk meg bárkit, szívesen segíteni fog, hát nem úgy, mint Pesten. Többségük nagyon kedves és becsülnek minket, hogy az ő nyelvükön tudunk hozzájuk szólni. Jellemzően szívesen tanulnak magyar szavakat, és ha a helyesírás még nem is megy, de utána mosolyogva használják az „egeschegedre” és „kosenem steipen” szavakat.

A németeken kívül a város tele volt mindenféle nemzettel, igazi multikulti város, rengeteg törökkel (akik elsősorban nem kedveltek a németek szemében) és négerrel. A városról nem árt tudni, hogy a buzik fővárosának tartják, így gyorsan hozzá kellett szoknunk, hogy az emberek kortól függetlenül ezt az utcán is bátran felvállalják.

Szállás

       A szállásom kollégiumban volt, Köln városhatárán kívül, Hürth-Efferen városrészben. Ettől az elején kicsit megijedtem, hogy a világ végén lakom majd, de már az 1.nap világossá vált, hogy ennél jobb hely nem is lehetne. Kb.30perces villamosútra volt az egyetemtől és a központtól egyaránt, ami pesti viszonylatban igencsak megszokott, egyedül az éjszakai és a vasárnapi hazajárás volt problémásabb, amikor már ritkábban jártak a villamosok. De sportos kedvűeknek ajánlott egy bicikli beszerzése, hiszen Kölnben hatalmas tradíciója van a biciklivel egyetemre járásnak.

Az effereni kolirészleg kis norvég faházákból és toronyházakból áll, a toronyház 13.emeletéről szép kilátás van egész Kölnre, a norvég faházaknál pedig nincs jobb hely a bulikra, az esti közös összeülésekre. Saját szoba, közös fürdő-konyha, általában alkalmazkodó, kedves és nyitott lakótársak, én nagyon szerettem ott lakni. Ezen kívül az egyetemnek van kolija az egyetemépülettől 5percre, de hát oda nehéz bekerülni, meg elég ha valaki bulik után befogad, hogy ne kelljen az utcán aludnod :D

A szállásról jó tudni, hogy a bútorozott szó egy ágy-szekrény-asztal-szék-polc kombinációt jelent és bármennyire is naivak vagyunk, nem jelent hozzá szőnyeget, függönyt, stb. Ezekre jó előre lelkiekben felkészülni és az első napokban bevásárolni az IKEA-ban, Tedoxban, hogy otthonosabb legyen a szobánk. A szoba felszerelésére a másik lehetőség a „lokal IKEA”, ahova mindenki a már nem használt bútorait, tárgyait viszi és mi kelet-európaiak nagy örömmel szereljük fel vele a szobánkat. Így került sokunkhoz kanapé, forgószék, plusz vendégmatrac is, amik kitűnő állapotban voltak.

A koleszhoz tartozik az Efferino, ahol minden kedden és csütörtökön egy kisebb fajta buli keveredik és havonta egyszer egy Kapellenparty, amik mindig a legemlékezetesebb bulikra sikerültek.

Oktatás

       Az oktatás az első hónapos nyelvi kurzussal kezdődött, ami ha nem is a német nyelv gyors elsajátítására szolgál, de mindenképpen társaság összetartó erejű. Ebben a hónapban van igazán lehetőség a barátságok kialakítására, utazgatásra, bulizásra. Továbbá hasznos képességeink feltérképezésére, pl. megtudtuk, hogy 2óra alvás után másnap gyorsabban telik az óra és hogy a bulihely fejleszti a nyelvtudásunk. A nyelvi kurzuson a szintfelmérő után mindenki a megfelelő szintű csoportba kerül és intenzív felkészítést kap, aminek minősége nagyban függ a tanártól és a csoporttársaktól.

Az egyetem rengeteg kurzust kínál, mindenkinek a saját szakának és nyelvi tudásának megfelelően kell választani. Részt vettem a „Cultural immersion” nevű Erasmus kurzuson, ami színvonalát tekintve elég nevetségesen könnyű volt, a vizsga szintén egyszerű, mégis egy 3-as osztályzattal kellett beérnem, mert a tanárnő az órai aktivitást is pontozta, csak erről elfelejtett szólni. Mindenkinek ajánlom az „Unternehmensführung und internationales Management” nevű tárgyat, nagyon gyakorlatias és rendkívül átfogó képet ad. Érdemes előre tudakozódni a vizsga követelményekről, hiszen az egyetem hátránya, hogy a legtöbb esetben azonos mércével méri a csere és a rendes német diákokat, ami egy esszé kérdéses vizsgán nem teljesen fair. Így figyelni kell és mindenképpen több kreditet felvenni, hogy ne keseríthessék meg a félévünket a kreditgondok.

Az egyetem kismillió sportolási lehetőséget kínál, többnyire térítésmentesen, mindenképpen érdemes kihasználni minél többet. Én BOP-ra, Aquaaerobicra és úszni jártam, csak ajánlani tudom őket. Továbbá sok olyan sport van, amiket nálunk itthon nem is ismerünk, nincs lehetőségünk rá, ezért ott érdemes megismerkedni velük.

Programok

        A programok olyanok, amilyeneket szervezünk magunknak. A lehetőség adott, csak tudni kell kihasználni. A félév legnagyobb szórakozási lehetősége a kölni karnevál, amikor mindenki jelmezt ölt és az egész napot, hetet az utcán tölti, iszogatva, énekelve. Ezt az élményt nem szabad kihagyni.

Ha kedd, akkor Flanagan’s. Nincs olyan kölni diák, aki ne így gondolkodna. A félév során majdnem minden kedden ellátogattunk a Flanagan’s nevű ír pubba és a többi cserediákkal, és német diákkal zárásig buliztunk.

A programok nagy része a kolinegyedben zajlott. Volt példa közös főzésekre, szülinapi-névnapi bulikra, pókerpartykra vagy csak úgy esti beszélgetésekre. Nem volt olyan este, hogy unatkoztam volna, amit egyrészt a jól összeszokott, sosem fáradt magyar csapatnak és a vállalkozó szellemű külföldieknek köszönhettem. Mindenki kíváncsi a másik országának ételeire, italaira, a paprikáskrumpli és a palacsinta osztatlan sikert aratott, a pálinka viszont megtanította félni a külföldieket egy egyszerűnek tűnő ásványvizes üvegtől.

A programból továbbra nem maradhat ki egy elsőligás FC.Köln meccs, a brühli kastély és a Phantasialand.

Étkezés

       Az egyetem 3szintes menzája a legjobb lehetőség, ahol 2,5 euróból körettel, desszerttel együtt jól lakhatunk. Ezen kívül minden sarkon Döneres (török gyros) és persze Mc Donald’s. Továbbá az otthoni főzések, sütések is megoldhatók, tészta, fagyasztott pizza mindig mindenkinél volt otthon. Ha szerencsénk van, akkor a baráti társaságunk tele van olyan emberekkel, akik szívesen főznek és hívnak meg minket, reggelit hoznak, vacsorát készítenek. Így egyrészt kényelmesebb, másrészt változatosabb, különlegesebb étrendünk lehet. És ez nem csak álmodozás, a külföldi srácok tényleg szívesen és jól is főznek.

Árak, megélhetés

            Azzal nem árulok el nagy dolgot, hogy az Erasmus ösztöndíj korántsem elég.  A kolira 200-250 euro körüli összeg kell, az étkezésre, kirándulásokra, bulikra még legalább ennyi, esetenként kétszer ennyi. A bolti árak nem sokkal drágábbak, egyes termékek pl. csoki olcsóbb, de pl. a kenyér sokszorosa.

Javaslatok

            Tanácsként a későbbi Erasmusoknak, hogy a jól feltöltött bankkártya sosem árt, mert drágább az élet, mint itthon. Ha átvesszük a német életstílust, akkor majd alig akarunk hazajönni. Ne hagyjuk, hogy a tárgyelfogadtatás macerája vagy a német bürokrácia kedvünket vegye! Használjunk ki minden lehetőséget nyelvgyakorlásra, személyiségfejlődésre! Valamint semmi esetre se hagyjuk ki a kölni karnevált.

Viel Spass!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.