Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Bologna

A 2009/2010-es tanév első szemeszterére elnyertem az Erasmus ösztöndíjat a Bolognai Egyetemre, ahol 2009. szeptember 1-től 2010. február 15-ig van hallgatói jogviszonyom. 

 1. Kiutazás, kollégium

2009. augusztus 28-án érkeztem meg Bolognába. Addigra szerencsére sikerült kollégiumi helyet kapnom, amitől a belvárostól körülbelül 30 perc busszal. A kollégiumba online kellett jelentkezni (www.sais.ceur.it). A kollégium (Studentato San Vitale) nem a magyar kollégiumokkal hasonlatos. Egy lakóparkhoz hasonló épületben helyezkedik el, ahol különálló apartmanokban élnek a diákok. Mi négyen laktunk együtt egy kétszobás lakásban. Egy ausztrál, egy chilei, egy másik magyar lány, valamint jómagam. A kollégiumban élnek olasz diákok is a nemzetközi diákok mellett, hozzávetőleg fele-fele arányban. Az iskola honlapján fent volt, hogy igen nehéz albérletet találni a városban, azonban az én ismerőseim példáját látva a kép azért nem ennyire sötét, egész sokan találtak jó lakásokat jó áron.

Létezik egy másik kollégium is (Villa Pallavicini). Ott annyival szerencsésebb a helyzet, hogy van éjszakai busz arrafelé (mi ha éjszaka mentünk haza, a taxit választottuk, ami 12€ körül van. ha négyen összefogtunk, nem volt olyan vészes.). Viszont teljesen más jellegű, a vendégfogadást igen szigorú keretek közé szorítják, közös konyha van a diákoknak. Viszont küllemre csodálatos, illik rá a villa szó, egy rusztikus épület, gyönyörű parkkal, és van takarító személyzet is.

A lakhatási költségek Bolognában elég borsosak, mivel az egyetem nagyon jó hírű, és rengeteg diák tanul ott (kb. 80 ezer), ami az árakra is sajnos hatással van. A Studentato San Vitale havonta 285€ volt kétágyas szobában, kb ennyiért lehet találni a belvárosban is.

Az apartmanban egy jól felszerelt konyha van, ennek köszönhetően tudtunk otthon főzni, ami jelentős anyagi megtakarítást jelentett. Azonban eredetileg a konyhák nincsenek felszerelve, nekünk szerencsénk volt, mivel az előttünk ott lakók otthagyták az általuk vett dolgokat. Nyilván elutazásunkkor mi is bővítettük a készletet a saját dolgainkkal.

És mivel a világ minden tájáról vannak ott diákok, így volt lehetőségünk egymás kultúráját, konyhaművészetét is jobban megismerni.  

II:  Tanulmányok

A kint töltött idő alatt összesen 5 kurzuson vettem részt, a Politikatudományi Karon, melyek a következők:

  1. USA and Europe in the 20th century – Amerika és Európa a 20. században – 10 kredit

  2. EU politics and democratic process in Europe – Európai Unió politikai és demokratikus rendszere Európában – 5 kredit

  3. Issues in American foreign policy – Amerikai külpolitika (történet, esettanulmányok) – 6 kredit

  4. Comunicazione d’impresa – Vállalati kommunikáció – 5 kredit

  5. Corso di lingua italiana – C1- CILTA – Olasz nyelvi kurzus – 3 kredit 

A kint töltött idő alatt a szakdolgozatomat is továbbfejlesztettem, mivel Bolognában számos olyan könyvtár van, ahol rengeteg hasznos irodalmat találtam, ami itthon nem lelhető fel magyar fordításban sehol.

A professzorok is rendkívül segítőkészek és közvetlenek voltak, bármilyen probléma esetén lehetett hozzájuk fordulni, a nemzetközi irodában és az adott karokon is készségesen válaszoltak a kérdéseimre. Továbbá két diákszervezet is létezik, akik mindent megtesznek, hogy az Erasmus diákok jól érezzék magukat Bolognában és könnyen beilleszkedjenek. Sok színes helyi programot, kirándulást, bulit szerveztek. 

Az egyetemi épületek puszta látványa is lenyűgöző, hiszen elénk tárul több száz év múltja.  

Ismereteim rengeteget bővültek, mivel olyan típusú tárgyakat hallgattam, ami kapcsolódik a szakmához, amit itthon tanulok. A tantárgyak felvételét illetően a rendszer meglehetősen rugalmas, én például a Bölcsészettudományi Karon voltam regisztrált diák, azonban ott csupán egy tárgyat hallgattam, az összes többi tárgyam a Politikatudományi Karon volt. Hivatalosan is bármelyik karról vehetnek fel tárgyakat az Erasmus diákok, azonban a mester képzésekre nem lehet jelentkezni. (legalábbis a Közgáz Karon nem, engem ott érdekelt volna egy tárgy a mesterképzésben, de Erasmusos hallgatóként vizsgát nem engedtek volna tenni belőle.) Létezik olasz nyelvi kurzus is (CILTA), van saját honlapjuk, ahol a kiutazást megelőzően kellett egy online tesztet kitöltenem és az alapján hívtak be szóbelire. A további részletekről a CILTA honlapján (www.cilta.unibo.it lehet útmutatást találni. A kurzus 6 hétig tartott, hetente két alkalommal.

Van jópár tantárgy, amit lehet angol nyelven hallgatni, ezeknek az iskola honlapján (www.unibo.it) érdemes utánanézni.

Az Erasmus programnak köszönhetően sikerült barátokat szereznem a világ majd’ minden tájáról, és nem csupán felületes ismeretségeket, mert jónéhány közülük maradandónak ígérkezik.

A fentieket összevetve olyan tudást és tapasztalatokat szereztem, ami rengeteg új perspektívát adott a jövőmre nézve. 

Budapest, 2010. március 10. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.