Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Technische Universität Berlin

Berlin

Berlin nagyon nagy város. Lakosságát tekintve nem nagyobb Budapest kétszeresénél, viszont jóval kiterjedtebb, a város beépítése jóval szellősebb és tágasabb. A tömegközlekedési rendszer elég jól működik, S-Bahn-nal viszonylag nagy távokat lehet gyorsan leküzdeni. A különböző városrészeknek egyéni arculatuk van, és külön-külön központtal rendelkeznek. A kulturális élet hihetetlenül mozgalmas, e téren lényegében túlkínálat jelentkezik. Sok nagyon jelentős gyűjtemény van a városban. Az állami múzeumok csütörtök este 6-tól 10-ig ingyenesen látogathatók, ez az idő persze egy nagyobb gyűjtemény felére se elegendő. A híresebb múzeumok mellett rengeteg kis múzeum is van, köztük 1-1 kifejezetten érdekes. Ezeket is érdemes megnézegetni, de első körben a klasszikusokat ajánlom, mert ezek sok időt igényelnek. A berlini parti szcéna (hírének megfelelően) ugyancsak bőséges és változatos. A legtöbb buli a fiatalos negyedekben van (pl. Friedrichshain, Kreutzberg).

Érdemes bejárni a rengeteg berlini park közül a legjelentősebbeket. A nagyobb réteken melegebb időben mindig sokan piknikeznek. A Botanikus Kert is nagyon szép, és hatalmas üvegházai télen is burjánzó növényzettel várják a látogatókat. A város környékén rengeteg kirándulóhely van, és sok olyan vízpart, ahol jó időben lehet fürdeni.

Berlin az egyik leginternacionálisabb európai város, az utcán nagyon gyakran hallani mindenféle idegen nyelvet, és a németnek is a legkülönfélébb dialektusaival lehet találkozni. Nyilván ez a sokszínűség is az oka részben annak, hogy majdnem mindenki jól beszél angolul. Berlinben persze sok magyar is él. Érdemes szemmel tartani a magyar intézet, a Collegium Hungaricum programjait. Továbbá a berlini Szimpla is magyar találkozóhelyként működik részben. Itt a csaposok többsége és a törzsvendégek mind magyarok, és gyakoriak a magyar koncertek és filmvetítések.

Oktatás

A német egyetemi oktatás másfél hónappal később kezdődik (és ennek megfelelően később is zárul a szemeszter). Így mielőtt október elsején megérkeztem volna Berlinbe, lehetőségem nyílt az egyik itthoni egyetem gyakorlatot elvégezni, ami a következő félévben nagy könnyebbséget jelent majd.

A Technische Universität nagyon nagy egyetem, évente több száz külföldi hallgató érkezik. Idén majdnem 450-en érkeztek csak Erasmus ösztöndíjjal. Ennek megfelelően a nemzetközi iroda (Akademisches Auslandsamt) feladatait egy sokfős gárda látja el, méghozzá nagyon hatékonyan. A koordinátorok mind nagyon barátságosak és segítőkészek voltak, nyilván rajtam kívül még sokan mások köszönhetnek nekik sok segítséget.

Technische Universität

Kiutazásom előtt az egyetem honlapján elég sok olyan tantárgyat találtam, amiket a learning agreement-embe szívesen írtam be, ezek közül később mégis lényegében mindet ki kellett húznom, ugyanis itt is épp most állnak át a hagyományos képzési rendszerről a bolognai rendszerre. A tárgyak kiválasztásában helyi egyetemisták segítségét is kértem, akik néhány tárgy felvételéről kifejezetten lebeszéltek, egy-két professzort pedig külön ajánlottak, akiknek az óráit később fel is vettem, és csakugyan jól jártam velük.

A tájépítész képzés nagyon hasonló a magyar rendszerhez, majdnem mindegyik itteni kötelező órának megvan a kinti megfelelője. Lényeges különbség, hogy Berlinben a 2-3 kredites kötelező tárgyak mellett félévente minden hallgató egy úgynevezett projekten vesz részt, ami általában 15 kreditet ér, és ennek megfelelően sokkal több energiát igényel. Minden szemeszterben több különböző projekt indul, melyek közül a hallgatók érdeklődésüknek megfelelően választhatnak. Ezek mind elég nagy volumenű munkák, nagyobb kutatási-tervezési feladatokat kell részletesen kidolgozni.

Mindenkinek ajánlani tudom a tervezéselméleti órákat, melyek az itthoni képzésből lényegében teljesen hiányoznak, holott nagyon hasznosnak bizonyultak.

Az egyetem nyelvi lektorátusa (ZEMS) minden szemeszterben indít német nyelvkurzusokat, így nem csak az oktatás előtt tömbösítve nyílik lehetőség (ingyenes) nyelvtanulásra, hanem tantermi óraként heti 4 órás rendszerességgel lehetett a németórákat látogatni.

Erasmus hallgatóként elvileg bármelyik egyetem kurzusaira bejárhattam volna (amennyiben az oktató ebbe belegyezik).  Én még itthonról kinéztem magamnak több olyan tervezésgrafikához kapcsolódó tárgyat, melyet az építészeti karon hirdettek meg – részben tájépítészeknek. Viszont idéntől ezeken a tárgyakon az építész hallgatók elsőbbséget élveznek, így ezeknek a tárgyaknak egyikét sem vehettem fel nagy sajnálatomra.

Szállás

A szállást még itthonról intéztem: a kinti egyetemen keresztül lehetőség nyílt kollégiumi szoba foglalására, ami nagyon megkönnyítette az ügyintézést. Németországban egy intézmény, a Studentenwerk intézi az egyetemhez kapcsolódó szolgáltatásokat: kollégium, menza, munkaközvetítői és egyéb más hasonló feladatköröket látnak el.

Sok különböző kollégium van a városban, és nem nagyon találtunk a többi Erasmus-ossal logikai összefüggést abban, hogy ki mi alapján került valamelyik helyre. Ennek nyilván még kiutazás előtt utánajárhattam volna, de nem volt nagy helyismeretem, így nem is volt elképzelésem az optimális szálláshelyről. Egyébként én a kollégiumi szobámmal nem jártam rosszul, bár utólag lehet, hogy más helyre költöznék. (Idő közben is át kérheti magát az ember más kollégiumba.)

A szállásom (Internationale Studentenheim Eichkamp) Nyugat-Charlottenburg-ban volt, elég messze Friedrichshain és Kreutzberg mozgalmas életétől, viszont az egyetem körülbelül 6 km-re volt, így kerékpárral 15-20 perc alatt kényelmesen odaértem, és az S-Bahn Heerstraße-i megállója is 5-10 perc séta alatt elérhető volt. Egyébként a környéken nincs túl nagy élet, a kollégiumon túl gazdag nyugatnémet családi házak (villák) vannak, néhány stadion, azután pedig erdők. (Gyalog sincs messze a Teufelsberg, egy mesterséges hegy, melyet a háború utáni a romokból építettek fel, a hidegháború alatt pedig US katonai radarállomást építettek a hegyre, ami ma elhagyatottan áll. A hegy lábánál található a Teufelssee (Ördög-tó), ahol nyáron fürödni is lehet.) A kollégiumban majdnem 400-an laknak viszont nem túl sok embert ismertem meg innen, ugyanis viszonylag nagy területen sok 3 vagy 4 szintes házban teljesen elszeparált lakások vannak kialakítva, és nincs túl nagy közösségi élet. A legáltalánosabb lakástípusban (amilyenben én is laktam) 7 kollégistának saját egyszemélyes szobája van, és közös használatú a konyha, a fürdő és a WC. Sajnos a kis lakások konyháján kívül nincs nagyon közösségi tér, de ez persze minden kollégiumban másképp van. Ennek a kollégiumnak az a fő erénye, hogy elég nyugodt hely. Továbbá a lakbér mindössze 170 Euró havonta, ami Berlinben igen csekélynek számít.

A berlini fiatalok nagy része úgynevezett WG-ben, azaz Wohngemeinschaft-ban lakik, ami alatt egy nagyobb lakást kell érteni, ahol több albérlő – egy baráti társaság – lakik együtt. Ha megüresedik egy hely, gyakran több fordulós felvételiztetést tartanak a potenciális új lakótársak közt. A bérleti díj 250 Eurónál kezdődik általában, de sok helyen a rengeteg előfizetett újság, folyóirat és egyéb más járulékos költségek miatt ez az összeg több.

Étkezés

Az egyetem menzájáról már korábban is hallottam. Ez Berlinben a legnagyobb önkiszolgáló étkezde, de nem is a mérete a legmegkapóbb, hanem hírének megfelelően kiváló a konyhája. Mindig a legkülönfélébb ételek közül lehet választani: a 2-3-féle húsétel, hal, egytálétel, 2-féle leves és bio ételek mellett mindig van 4-5-féle tészta különböző szószokkal és sajttal, pizza, palacsinta változó töltelékkel, saláták, pudingok, gyümölcsök és mindenféle más finomság. Személy szerint annyira megkedveltem a menzát, hogy az ebédek a napjaim egyik legjobb eseményévé váltak. Jártam néhányszor a Humboldt egyetem menzáján is, mert az pl. a Múzeum Szigethez közel van, és két nagy múzeum között kiváló pihenési lehetőség egy nyugodt ebéd. Erre a menzára sem panaszkodhatok, ugyancsak nem rosszak az ételek, bár itt nincs akkora válaszék, és összehasonlításban a TU menzája messze felülmúlja. Egyébként a menza kifejezetten olcsó diákként (3 ár létezik: diák, egyetemi munkatárs és külsős), 3 Euróból nagyon jól lehet lakni (de egytálételeket 1-1,5 Euróért is lehet már kapni, amivel ugyancsak jóllakhat az is, akinek spórolnia kell).

Bár otthon megvolt minden adottság, mégse főztem magamra túl gyakran, mert (a lustaságon túl) a menzán mindig jókat ettem, ha pedig megéheztem a városban, bárhol tudtam enni egy dönert (amit törökökön túl mindenféle más nép is utánoz, pl. néha kínai büfékben is lehet kapni).

Összegzés

Bárkinek szívesen ajánlom a várost és az egyetemet. Felejthetetlen, élményekben gazdag félévet tölthettem Berlinben. Ez az 5 hónap nagyban hozzájárult szakmai fejlődéséhez, valamint személyiségem sokat formálódott külföldi tartózkodásom alatt.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.