Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Nottingham Trent University

AZ EGYETEM

Az egyetem októberben kezdődött, ahogy általában az angliai egyetemek. Érdemes időben megérkezni és berendezkedni, hogy mire az ismerkedős programok beindulnak, ne kelljen már a dolgok elrendezésével foglalatoskodni. A Welcome Week-re előzetesen kell regisztrálni. Mindenképpen érdemes rajta részt venni, hiszen ez az az időszak, amely a későbbi barátok megismerésére a legalkalmasabb. Az idei év egyetlen szépséghibája csak az volt, hogy az anyagi források hirtelen beszűkülése miatt az első éves gólyák és a nemzetközi diákok egy közös Welcome Week programsorozaton vettek részt, ahol meglehetősen kevés volt a kifejezetten külföldieknek szervezett esemény.

Nagyon pozitív volt, ahogy az egyetemi ügyintézés folyt. Gyakorlatilag mindenki segítő kész, általában még azok is, akik nem illetékesek. Általánosságban elmondható, hogy könnyű elintézni a dolgokat, bár a határidők betartása és a jól informáltság természetesen fontos. Ennek egyik legjobb eszköze a jól kialakított egyetemi profiloldal és azon belül a levelezőrendszer használata.

Az oktatás meglehetősen különbözik a Corvinuson megszokottól. Teljesen más a metódus és a hozzáállás, ami kezdetben meglepett. A professzorok az ún. irányított tanulás módszerével nagy teret engednek a diákoknak. Ez igazán hasznos, hogyha motivált az ember. Sajnos azonban az általam látogatott órák többségén a diákok kevéssé készültek, ami lehangoló tud lenni. Ettől függetlenül rengeteget lehet fejlődni. A tanárok többsége könnyen utolérhető és igyekszik iránymutatást adni annak, aki igényli. Az Erasmus-diákokkal nem kivételeznek a követelmény-rendszert illetően, de ha az ember igényesen dolgozik, az maximálisan elegendő a sikerhez. A követelményrendszer a legtöbb óra esetében egyébként meglehetősen laza. A hétközi készülést hamar le lehet tudni, így sok szabadideje marad az embernek.

A tantárgyak kiválasztásánál érdemes részletesen átolvasni a module handbook-ban található leírást és a követelményrendszert. A legtöbb tárgy esetében annak, aki csak egy fél évre érkezett egy esszét kell leadnia. Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy a követelmények átláthatósága kezdetben egy kicsit kusza lehet a tanév szakaszolása miatt. Angliában ugyanis ún. trimeszterek vannak, tehát az év nem két részre tagolódik, hanem háromra, így a legegyszerűbb a konkrét, megadott határidőkre koncentrálni.

Az íráskészségek fejlesztéséhez, ha valaki igényli, az egyetem biztosít segítséget szemináriumok vagy egyéni konzultáció keretében. Hasznos egy-két olyan órát is felvenni, amit főleg nemzetközi diákoknak alakítottak ki, mert ez nagyban megkönnyítheti a kapcsolatépítést más diákokkal.

Az Arts&Humanities kar az egyetemen belül a Cliftonon campuson található néhány másik karral együtt. Ez magától a várostól nagyjából félórányi buszozásra van. A közlekedéshez talán a leggazdaságosabb egy, az egyetemhez kapcsolódó bérlet megvétele, amit a városon beül a legtöbb közlekedési eszközön használhat az ember, azonban arra figyelni kell, hogy pontosan melyeken, mert több társaság is üzemeltet buszokat ugyan azon a vonalon.

Maga az egyetemi épületegyüttes jól felszerelt. A könyvtárban sok minden fellelhető, különösen akkor, ha a városi campuson (Boots Library) és a Cliftonon találhatót együttesen használja az ember.  A sportolási lehetőség is biztosított mind a városi mind pedig a cliftoni campushoz kapcsolódóan. Sajnos annyira nem olcsó a bérlet megváltása, de a mozgásszeretőknek mindenképpen jó befektetés. Ezen kívül sok sportklubhoz lehet csatlakozni. Ezeket a legegyszerűbb a Welcome Week programsorozat keretében lehet megismerni.

Az egyetemen található egy menza és egy kávézó. A menza általában a hagyományos brit ízlést igyekszik kiszolgálni. Érdemes egy-egy helyi ételt kipróbálni, bár erre nem a menza a legalkalmasabb, ami meglehetősen drága, főleg az ételek minőségéhez viszonyítva. A kávézót azonban mindenkinek tudom ajánlani, a fair trade capuccino és muffin tökéletes, ha hosszabb a tanítási nap. A campus területén van még egy kis bolt is, ami végszükségben jól jön, de az árai ennek is meglehetősen magasak.

A SZÁLLÁS

A szállással kapcsolatban fontosnak tartom kiemelni, hogy ez az egyik legmeghatározóbb eleme annak, hogy a tanuláson kívül hogyan érzi magát kint az ember. Nottinghamben először is azt kell eldönteni, hogy a városban, vagy a campus környékén (Clifton) szállsz-e meg. Én mindenképpen a várost javasolnám, mivel a campus környéke körülbelül fél  órás buszútra van a várostól és elég kevés kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínál.  A városnak (és Cliftonnak is) vannak kevésbé biztonságos részei, ezért amennyire lehetséges javasolt a központban lakni. (Clifton környékéről különösen rosszakat hallottam. ) Szerencsém volt, mert az első kevésbé  jól sikerült szobaválasztás után, ahol a lakótársaim többsége angol volt és semmit sem lehetett tisztán tartani, sikerült egy nagyon kellemes rezidenciára átköltöznöm. A neve Denison Court és csak javasolni tudom mindenkinek. Rengeteg nemzetközi diák lakott itt és a városközponthoz is közel van. Hat ember lakik együtt és a fizetett lakbér all inclusive, ami szintén hasznos, mert nem kell a lakással kapcsolatban semmivel sem vesződnie az embernek. A lakások minden szükségessel felszereltek, világosak. Megkönnyíti az esti programokból való hazajövetelt is, mert gyakran belebotlik az ember olyan ismerősökbe, aki szintén ezen a rezidencián laknak és így könnyű megosztani a taxi költségeit egymás közt, ami a városközpontból hazáig összesen olyan 4 font. Ha az ember taxiba ül, a legjobb a legnagyobb társasággal utazni, mivel ők a legmegbízhatóbbak és a legolcsóbbak.

NOTTINGHAM VÁROS

Nottingham városa közepesnek mondható. Maga a belváros és a város kínálta lehetőségek azonban elég kis helyen koncentrálódnak. Van egy kisebb óvárosi rész, két bevásárlóközpont, egy vásárlóutca. A városban több mozi is található és egy színház. Nagyon sok a szórakozóhely és a pub, amelyeknek egy nagy része a diákok igényeit igyekszik kielégíteni, ugyanis Nottinghamben rengeteg a tanuló a városban található három egyetem miatt. Azonban nem csak tanulóból van sok, hanem szociálisan hátrányos helyzetű lakosokból is. Talán ezért is van, hogy a közbiztonság, bár az előző években állítólag jelentősen javult, azért még nem mondható különösen jónak.

Érdemes mindig nyitott szemmel járni és követni a városban zajló rendezvényeket. Sok az egyetemi vagy kifejezetten nemzetközi diákoknak szervezett buli. Én inkább az utóbbiakat kedveltem, mert a szórakozási szokások Nottinghamben meglehetősen különböznek az általunk Európában megszokottól.

ÉTKEZÉS, VÁSÁRLÁS

A városban érdemes felkutatni azt a pár helyet, ami mind árban, mind pedig kínálatban megfelel az igényeknek. Sajnos a kettőt nem mindig könnyű összeegyeztetni. A legolcsóbb étkezés általánosságban 2,5 font. Én gyakran előre bevásároltam és otthon készítettem valamit, nem csak azért, mert így takarékosabb, hanem főként azért, mert a városban a legtöbb hely ugyan azt kínálja: hamburgert és chipset.

Az az étterem, amit mindenképpen ki kell próbálni annak, aki szereti a keleti ételeket egy all you can eat: May Sum. Ezen kívül, ami kihagyhatatlan, az gótikus stílusú, templomból kialakított a Pitcher&Piano nevű bár.

Vásárolni sok fele lehet a városban. Ezzel kapcsolatban, amire érdemes figyelni, az a nyitvatartási idő. Az összes bolt, beleértve az élelmiszerüzleteket is, sokkal hamarabb zár mint itthon, a többségük 5 órakor.

UTAZÁS ANGLIÁN BELÜL

Az utolsó  dolog, amit szeretnék kiemelni, hogy hogyan érdemes Anglián belül utazni. Mivel elhatároztam, hogy kevés pénzből minél több helyet igyekszem felfedezni, azért felkutattam a lehetőségeket. J A legolcsóbb és egyébként még meglehetősen kényelmes módja az utazásnak a National Express ill. a Megabus busztársaságokkal való utazás. A vonatozás ellenben mindig rendkívül drága, általában még a jóval előre megváltott jegyekkel is. Egy másik lehetőség, ami pedig a város fekvéséből adódik, a repülés. East Midlands repteréről ugyanis több fapados légitársaság (bmi baby ill. ryanair) is repül. A reptér és a város között 40 perces utat pedig fél óránként induló Skylink-kel hamar megteszi az ember.

Mindenkit csak bíztatni tudok az ország bejárására. Nottingham nem különösen szép, de rengeteg hely van Anglián belül, ahova érdemes ellátogatni. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.