Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói Beszámoló - 2009/10

University of Arhus

Egy szemeszter Dániában

Én az Erasmus program segítségével egy szemesztert tanulhattam Aarhusban, Dániában a 2009/2010 őszi félévében. Aarhus Dánia második legnagyobb városa és a Balti tenger partján fekszik. Nagyon élveztem az ott töltött időt.

Aarhus, habár északabbra fekszik, nem hidegebb télen, mint Magyarország. A nyár hűvös a tél közepes, a tengernek köszönhetően, gondolom. Az időjárásról még annyit, hogy szinte állandóan fúj a szél, erre fel kell készülni, az eső, pedig sokat esik. Az időjárás egy napon belül is változhat. Gyakran fordult elő, hogy reggel borús volt, aztán kisütött a nap este, pedig megint esett.

Habár Dánia lapos ország, Aarhusról ez nem mondható el, főleg ha biciklis közlekedésre adod a fejed. Aarhusban több magas domb is van, és például az én kollégiumom is egy ilyen domb tetején volt, ahogy az egyetem is egy másikon.

A tenger elég hideg, de a vakmerőek megmártózhatnak benne, ha elég meleg az idő.  Én szeptemberben még belementem, amolyan csak azért is hozzáállással, és nagyon hideg volt. De láttam öreg hölgyeket fürdőruha nélkül novemberben is a vízben fürödni, szóval bátran lehet próbálkozni. A strandok egyébként nagyon szépek. A homok fehér és zöld bokrok szegélyezik.  Hétvégén sok család megy ki oda, hogy a gyerekek ott játszhassanak.

Az ügyintézés elég simán ment mind itthoni, mint a kinti részről. A szállást a kinti egyetem intézi. Azt tudni kell, hogy nincsenek az egyetem melletti szállások. Átlagosan 20-30 percre vannak a kollégiumok. Elég sok kollégiumot láttam kint, és bár az árban vannak eltérések, mindegyik teljesen normális volt. Kint szinte minden kollégiumi szoba egyágyas, saját fürdővel és egy jól felszerelt konyhával, ami általában közösségi helység is egyben. A konyhát többen is használjátok. A konyha és a folyosók, lépcsők takarítása a lakók feladata, amit általában beosztás szerint végeznek. Én maximálisan meg voltam elégedve a szobámmal, főleg az után, hogy nemrég meglátogattam az egyik barátnőmet Párizsban, aki szintén Erasmus-szal van kint, és láttam az ő koliját. A szállás ára nem olcsó, de nem drágább, mint pl.: Párizs. Az árban az Internet és egyebek benne vannak. Külön felhívják a figyelmet a bevezető héten, hogy nem kell külön fizetni semmiért. Habár az én kollégiumomban ingyenes volt, van olyan koli ahol a mosoda használatáért fizetni kell. Persze ez nem olyan nagy összeg, inkább csak kellemetlenség, mire rájössz a kártya használatára. A dánul nem beszélőknek nem kell aggódniuk, kint mindenki kiválóan beszél angolul, és a kollégiumokban is minden ki van írva angolul. Nálam ez alól csak a mosoda volt kivétel, ezzel meg is szenvedtem (két pulcsi mínusz). A kolitársak kedvesek és segítőkészek az újakkal, de idő kell nekik, hogy barátságosabbak legyenek. Ez kint általános tapasztalat volt, de egy hónap után már, a legtöbben közvetlenek már mindenkivel. A szállás persze nem csak kollégiumban lehetséges, van olyan, aki magánlakásban lakott, ezeknek az ára magasabb, de tény hogy jobban néznek ki, viszont a közösségi életből így néha kimaradnak.

Aarhus egy egyetemi város, így tele van fiatalokkal, és szórakozóhelyekkel.

Az egyetem egy hét bevezetőt tart a külföldi diákoknak, ahol csoportokba osztanak minket és elmagyarázzák az ottani élet mibenlétét, és segítenek a papírok kitöltésében. Ez azért is nagyon jó, mert így rögtön rengeteg emberrel ismerkedsz meg, és kialakul a közösségi érzés, már van kihez szólni. Ez az első hét nagyon kimerítő. A harmadik nap körül már egyre fáradtabbak reggel nyolckor az arcok. A program a nyolc körüli találkozó a suliban, majd csapatépítés és egyéb felvilágosítások, aztán haza kajálni valamit, majd vissza az éppen esedékes esti programra. Ami még az első héttel kapcsolatban fontos, az hogy a nemzetközi iroda ilyenkor tele van, ha el tudod halasztani a problémádat a következő hétre, akkor megúszhatsz néhány igen kellemetlen élményt. Velem az esett meg, hogy nyitás előtt 20 perccel már a sorban álltam és záráskor már csak 2 ember volt előttem, de sajnos így sem jutottam be. Az összes többi héten az ügyintézés gyors. Az első hetes tömeg leginkább azért alakul ki, mert a tantárgyakat változtatják a diákok. Na nem önszántukból. Amikor elküldöd nekik a még itthon kiválasztott tárgyakat, készülj fel rá, hogy jó, ha 1-2 tárgyad megmarad. Nekem egy tárgyam maradt meg, a többi vagy nem indult, vagy nyelvi problémák voltak. Nálam például az volt a gond, hogy az egyetemi indexemben csak két félév angol volt beírva, és ők ez alapján úgy hitték ez nem elég a tárgyhoz. Persze mikor bementem és ez kiderült, elmondtam nekik, hogy nálunk nem csak az egyetemen tanulunk nyelvet, és már mire egyetemre megyünk, beszélünk egy nyelvet legalább. Ezek után felvehettem volna a tárgyat, de addigra már mást választottam. Ez nem csak nálam fordult elő, de más külföldi diákkal is, szóval ilyen félreértésekre fel lehet készülni.  Az oktatás merőben más, mint nálunk, a jegy rendszer -3-tól 12-ig terjed, és 2-től mész át egy vizsgán. Nekem sok írásbeli vizsgám volt. Ezek jellemzően 3 órásak és ún. open-book vizsgák. Ennek megfelelően kevés az olyan kérdés, ahol valami felsorolást kell vissza mondani. A vizsga nagy része egy vagy több esettanulmány. Kapsz egy cikket, kb. 3 oldalasat, és erre vonatkozó kérdéseket. Elsőre egyszerűen hangzik, és egy 2-3-t elérni valóban nem olyan nagyon nehéz, de ennél jobb jegy eléréséhez már komoly tanulás kell, és hogy pontosan értsd, amit tanultál. Ráadásul mi nem vagyunk igazán hozzászokva az ilyen típusú vizsgákhoz, így néha az is probléma, hogy mit várnak el, mit kéne válaszolni. Az egyetem szervez a külföldi diákoknak egy előadást, ahol a különböző típusú vizsgákról magyaráznak.

Dánia egy drága ország. Én mindenkinek elmondtam, hogy az, mégis mindenki meglepődött. Szóval arra fel kell készülni, hogy az élelmiszer árak 3-4-szeresei az itthoni áraknak. A közlekedés szintén nagyon drága a 3 havi bérlet 1000korona. Én mégis ezt javaslom, ha csak nem akar valaki biciklizni. Aarhusban szinte mindenki biciklizik. A dánokat semmi nem tántorítja el. Én láttam őket hatalmas szélben és esőben, de térdig érő hóban is biciklizni. Az tény, hogy a bicikli kultúra nagyon nagy. A bicikli utakat padka választja el az autósoktól és a járdától is, és bizony, ha átmész az úttesten ott is meg kell adni nekik az elsőbbséget. A bicikli beszerzése nem túl bonyolult, ha még nem szereztél, mire kimész, akkor a facebookon szinte biztos találsz egy árverést, ahol vehetsz egyet. Ha mégis a tömegközlekedést választod, akkor a bérletet a pályaudvar mellett lévő Turistinfó-ban teheted meg. Ehhez kell egy igazolvány, a kinti lakcímed és egy igazolványkép. Én egyszer elhagytam a bérletemet, és nagyon megijedtem, hogy megint meg kell vennem, de szerencsére, mikor bementem a Turistinfo-ba, benne voltam a rendszerbe, így 50 koronáért kaptam újat. Az éjszakai buszközlekedés a hétköznapokon hajnali 1ig van, pénteken és szombaton vannak éjszakai buszok, amikre elvileg a bérlet mellett még egy jegyet kell venni, én még soha nem láttam ellenőrt éjszakai buszon, de attól még lehetnek. A bajos éjszakai közlekedés miatt a hét közbeni bulik korán kezdődnek, akár este 6tól is, és korán végződnek, maximum hajnali 2 körül.

Az út Koppenhágából Aarusba eléggé drága olyan 350 korona csak oda a vonat. Vagy ha szerencséd van a dsb.dk honlapján találhatsz olcsóbb jegyet, de ahhoz jobb, ha hónapokkal előtte nézegeted. Sajnos a honlap csak dánul elérhető, de azért ki lehet venni a lényeget.  Később vehetsz Wildcardot, a mivel hét közben fél áron lehet utazni. A busz valamivel olcsóbb ennél a linie888 honlapján lehet jegyet foglalni a buszra.

Én remekül éreztem magam Dániában, mind az oktatás, mind a társaság nagyon jó volt és remek élményekkel tértem haza. Remélem beszámolómmal, segíthettem a jövőbeli kiutazóknak.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.