Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Katholieke Universiteit Leuven

A 2009/10-es tanév őszi félévét Leuvenben töltöttem Erasmus programmal. Leuven Vlaams-Brabant tartomány központja, szép középkori kisváros. Leginkább nagy múltú, a világranglisták előkelő helyein szereplő egyeteme, a Leuveni Katolikus Egyeteméről és pezsgő diákéletéről ismert.

A kiutazáshoz több közlekedési eszköz közül is lehet választani. Annak ellenére, hogy én a WizzAir járatát választottam, nem feltétlenül ez a legmegfelelőbb eszköz egy féléves kiutazáshoz. Budapestről Brüsszelbe két járat közül lehet választani: a Brussels Airlines és a Malév által közösen üzemeltetett járat, mely a Leuvenhez nagyon közeli Zaventem reptérre viszi az utasokat, illetve a már említett Wizz Air járata, mely Charleroi-ban, egy Leuventől körülbelül 2,5-3 órányira fekvő reptéren landol. Bár az előbbi lényegesen drágább mint fapados társa, kiköltözéskor érdemes megfontolni, hogy a Malév járatát válasszuk. Az utasok több csomagot vihetnek magukkal, és a reptérről a vonat 15 perc alatt visz Leuvenbe. A Wizz Air járata némileg előnytelenebb, mivel Charleroi-ból az említett időtartam alatt, 2 átszállással 11 euróért lehet Leuvenbe jutni, ezért sok csomag szállítása esetén az utóbbi variáció drágasága ellenére megfontolandó (A zaventem-i reptérről Leuvenbe csak 5 euró a vonatjegy tudomásom szerint). Az autóval vagy busszal való utazást is érdemes megfontolni, hiszen több csomagot lehet vele szállítani és a hosszú reptéri procedúrák és – a Wizz Air esetében – az úticéltól távol lévő reptér miatt az utazás ideje se nagyon sokkal hosszabb.

Szálláskeresés tekintetében sok társammal ellentétben szerencsém volt. Leuvenben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tulajdonában lévő Collegium Hungaricum messze a legolcsóbb szállás – a szoba nagyságától függően - 210 EUR/hó áron. Mivel a kollégium kevés férőhellyel rendelkezik, célszerű a lehető leghamarabb beadni a jelentkezést a PPKE rektorának címzett kérvény formájában. Ennek körülményeiről érdemes a kollégium honlapján tájékozódni (http://ch.ppke.hu). A kollégium a belvárosban fekszik, ráadásul a szobák egyszemélyesek. A diákszállást azonban számos előnye ellenére nem ajánlanám mindenkinek. Az intézmény sok programot (kirándulások, filmvetítések, mise, stb.) kínál lakóinak, melyen azonban nem kötelező a részvétel. Mivel a kollégium egyházi tulajdonban van, a lakók szinte mindegyike többé-kevésbé vallásos, ezért akik a katolicizmus és katolikusok irányába komoly ellenérzéseket táplálnak, nem ajánlom a kollégiumot. Ugyancsak nem ajánlom a kollégiumot azoknak, akik nyelvtanulási és külföld-megismerési szándékkal jöttek ki, ugyanakkor nem annyira bátrak az ismerkedés terén. A kollégium számos lakója panaszkodott, hogy a „jó magyar közösség és programok” miatt nem járt el a nemzetközi diákoknak szóló programokra s így nem fejlődött angolból a kívánt mértékben és nem szerzett külföldi barátokat. Nekem ilyen problémáim szerencsére nem voltak és jól éreztem magam a kollégiumban, néhány érdekes házirendi pont és azok minden áron való betartatása nehezítette meg életemet csupán, melyek elolvasását a felvettek számára még kiutazás előtt ajánlom.

A Collegium Hungaricum-on kívül számos más szálláslehetőség kínálkozik különböző kollégiumokban, melyek ára 200 és 300 euró között mozog, illetve szobát is lehet bérelni olyan diákházakban, ahol csak diákok a bérlők. Ezek ára 300 euró körül mozog. Sok barátom úgy utazott ki, hogy még nem rendelkezett lefoglalt szállással, a nyelvi kurzus idején az egyetem által biztosított szálláson lakott, és a tanfolyam két és fél hete alatt talált magának állandó lakhelyet.

A nyelvi kurzus – melyen összetartó csapat alakult ki, és melyen a részvételt mindenkinek nagyon ajánlom – abszolválása után az egyhetes információs héttel kezdődött a tanév a nemzetközi diákok számára. Bár azok számára, akik nem vettek részt a holland nyelvi kurzuson, szolgálhat érdekes, új információkkal az információs hét, véleményem szerint a programok nem túl izgalmasak és az eseménysorozat nem különösképpen jól-szervezett. Az információs héten kerül megrendezésre a nemzetközi diákok partija, mely jó alkalmat szolgáltat mások megismerésére.

Még kiutazás előtt lehet „buddy”-t kérni, azaz egy olyan helyi felsőbbéves diákot, aki tanácsaival segít a hivatalos dolgok elintézésében, és helyiként olyan dolgokban is segítséget tud nyújtani, melyekről a nemzetközi diákok számára kiadott tájékoztató füzetek nem írnak.

A tanév szeptember 21-én vette kezdetét. Az alapképzésben részt vevő társadalomtudományi karos diákok számára szokatlan lehet, hogy gyakorlatilag nincsenek angol nyelvű BA-tárgyak. Emiatt én is szinte csak Master-tárgyakat hallgattam. Ez, továbbá az a tény, hogy leuveni egyetem sokat követel a diákjaitól (és ez alól az Erasmus-diákok sem kivételek) eléggé megnehezíti a szerződésben megkövetelt mennyiségű kredit teljesítését. Azok, akiknek azelőtt tanulmányaik során nem kellett angol nyelven olvasniuk, vizsgázniuk, jegyzetelniük, stb. a vizsgákra való felkészülés az otthoninál sokkal több időt igényel. Tárgyaim többségének követelménye az előadásokon való részvétel (szemináriumom nem volt), valamint szóbeli vizsga teljesítése volt. Némely tárgyakból a szóbelihez esszét vagy beadandó dolgozatot is kellett írni. A szóbeli vizsgákon a tanárok korrektek voltak. Bár az első két hónap Leuven adottságai és a nemzetközi társaság jó minősége miatt életem egyik legjobb két hónapja volt, novembertől szinte minden energiámat a vizsgákra való felkészülésre kellett fordítanom, ami jelentősen elvett az Erasmus-félév élmény jellegéből.

Igyekeztem tárgyaimat úgy összeválogatni, hogy a lehető legkevésbé  foglaljanak le, ám így is a felvett hat tárgyból csupán ötöt tudtam éppenhogy teljesíteni sok fáradságos munkával. A nemzetközi diákok közül szinte minden diák (anyanyelvi beszélők is) megbukott egy-két tárgyból, ezért az első két héten érdemes bemenni a lehető legtöbb előadásra, és kiválasztani a legszimpatikusabb, legkönnyebb tárgyakat, mert ellenkező esetben gondunk lehet belőle. Én a következő tárgyakat vettem fel: European Policy and Decision-making, Global Environmental Politics, Institutions and Policy of the EU, The Low Countries at the Crossroads of European History, Migration and Minorities Policies: Anthropological Presuppositions and Implications, Popular Culture: Interactive Technology.

Szeptemberben a nyelvi kurzuson kialakult nagyon összetartó csapathoz később új, mégoly kedves emberek csatlakoztak, és szinte minden estére szerveződött valamilyen közös program. Az egymásra utaltság, a rövid időn belüli sok közös élmény nagyon gyorsan elmélyítette a nemzetközi diákok közötti kapcsolatokat és életre szóló barátságok alakultak ki.

Leuvenből, mivel több népszerű európai nagyváros közelében fekszik, gyakran szerveződtek közös csoportos utazások Amszterdamba, Párizsba, Londonba, de az olcsó fapados-jegyek miatt a Kanári-szigetekre, Skandináviába, Írországba és Skóciába is.

Megélhetés szempontjából Leuven drága helynek számít. Arra senkit sem bíztatnék, hogy az árakat rendszeresen forintra számolgassa át, mert az eredmény elég kiábrándító tud lenni. Ha a havi 350 eurós ösztöndíj mellé 200-250 eurós havi összeget tudunk biztosítani, ki lehet jönni nagyobb nehézségek nélkül. Érdemes mindent szupermarketekben megvenni. Egy heti bevásárlás nekem kb. 20-25 euróból mindig kijött és ez jóval lecsökkentette a költségeimet.

Leuven kiváló  hely az Erasmus eltöltésére. Mivel az egyetem nagyon kiterjedt, a diákok aránya a lakosságban meglehetősen nagy. Szeptember 21. előtt a város meglehetősen üres volt, mivel a diákok nagy része még nem költözött be, és csak pótvizsgázó, valamint a nyelvi kurzuson részt vevő diákokkal lehetett találkozni az utcákon. Ekkoriban még nyugalmas közös sörözések, parkban üldögélések voltak napirenden, valamint kevésbé nyugalmas házibulik, mely általában valamely nemzetközi diák lakásavatója volt. Az információs héten kezdődött feltöltődni a város, és a tanév kezdetére már alig lehetett ráismerni a néhány napja még csendes, üres városra. Az önkormányzat utcai koncerteket és egyéb programokat szervezett a város legnevezetesebb helyén, az Oude Markton, mely egy hangulatos tér rengeteg pub-bal. Az olcsóságukról és szűkösségükről nevezetes Fakbar-ok, azaz kari bárok is az elviselhetetlenségig megteltek emberekkel, az utcák pedig a budapesti rendeletek miatt csendes utcákhoz, éjszakai alkoholárusítási tilalomhoz és korai záráshoz szokott magyar diák számára érthetetlenül hangosak voltak még hajnali időpontokban is. Megfigyeléseim alapján a flamand egyetemisták a magyarokhoz képest sokkal konszodilálatlanabbul szórakoznak és a leuveni lakosság tűrőképessége a magyarországinál lényegesen magasabb.

A kezdeti lendület után az éjszakai élet csak a vizsgaidőszak közeledtével veszített intenzitásából némileg. A diákok általában az Oude Markton szórakoztak esténként. Mivel sok nemzetközi diákkal ismerkedett meg az ember, nagyon gyakran volt valakinek szülinapja, melyet általában házibulival ünnepeltünk meg, majd az Oude Marktra vonultunk. Mivel az Oude Markti pubok zenei kínálata nem feltétlenül elégítette ki mindenki kulturális igényeit, könnyen lehetett társaságot találni a „Het Depot” koncertteremben fellépő ismert - főként alternatív - előadók koncertjeire és bulikra kb 15 euró körüli áron, vagy a közeli nagyvárosokban lévő nagyszínpados koncertekre is gyakran mentek csapatok, melyek ára kb. 50 euró körül volt. A Depotban fellépett többek között a Múm, Parov Stelar, Dj Vadim, Nouvelle Vague, Brüsszelben, Amszterdamban és Antwerpenben pedig számos angol indie-zenekar meg egyéb nemzetközi popsztár állt színpadra. Elektronikus zenei fesztiválok is voltak a környező városokban, melyek nagyon drágák voltak és melyeken Leuvenből nagy csoportok vettek részt.

Leuvent mindenkinek nagyon ajánlom. A város kitűnő helyszín egy Erasmus-(fél)év eltöltésére. A nemzetközi diákok nagy száma miatt mindenki megtalálja a neki megfelelő társaságot és általában mindenki annyira jól érzi magát, hogy az ott eltöltött félévet túl rövidnek találja. Akinek volt rá módja általában egy évre meg is hosszabbította Erasmus ösztöndíját. Számomra Leuven életem egyik legmeghatározóbb élménye és ez egyetlen vele kapcsolatos kellemetlen érzésem az, hogy az ott megismert barátaimmal már nem lesz módom olyan sűrűn találkozni mint azelőtt.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.