Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universitá Cattolica del Sacro Cuore

Milánó

Nehéz  élménybeszámolót írni egy olyan időszakról, amiben több új dolog történt velem, mint bármikor máskor életemben. Jó  volt. Nagyon jó, a kiutazás első percétől az utolsóig.  

Szeptember első hetében érkeztem ki, két héttel a tanév kezdete előtt. Mindenképpen megéri korábban kimenni, egyrészt mert a milánói szeptember megfizethetetlen, a késő nyári idővel, a minden este tömegekben összegyűlő fiatalokkal a San Lorenzo Bazilika terén, másrészt a szálláskeresés miatt.

Érdemes az ESN erasmusos szervezethez fordulni segítségért szálláskeresésben és egyéb óhaj-sóhajjal, mert mindenben rendelkezésedre állnak. Az egyetem által ajánlott MIL Service-t nem ajánlom senkinek, irreálisan drága (500 €/hó/fő) ahhoz képest, hogy két ágyas szobák vannak, és a lakások nincsenek annyira közel a központhoz.

A legtöbben bérleti szerződés nélkül mentek ki, az első pár napban hostelben laktak és az ESN-nel találtak lakást.

Mivel nincsen éjszakai közlekedés, egyetlen buszjárat, a 90-91-es vonal kivételével, ami egy hatalmas kört tesz Milánóban, érdemes a központhoz közel lakást keresni. A legelőnyösebb városrészek: Stazione Centrale környéke, Navigli.  

Amit meg kell nézni a városban: Duomo, Santa Maria delle Grazie és Leonardo Utolsó Vacsorája, Basilica di San Ambrogio, Porta Ticinese, Navigli, Pinacoteca di Brera, a parkok gyönyörűek: Parco Sempione, Giardini Pubblici…stb.

A Scala-ba az előadások napján lehet olcsón jegyeket szerezni, bár órás sorban állással, de lehet és megéri. A San Siro-ba hasonlóképp, de ha Inter-Milan meccset céloztok meg, már két héttel előtte rohanjatok a jegyekért, különben esélytelen. 

Amit meg kell kóstolni, leginkább heti rendszerességgel:

Chocolat, Milano és szerintem a világ legjobb fagyizója, valamint a GROM, ami szintén nagyon jó, utóbbiból több is van a városban.

Panzerotti, a legjobbat a Dómtól balra nyíló második kis utcában adják (Luini Panzerotti).

Aperitivo, a Navigli környékén szinte bármelyik kis étteremben, de a legjobb helyet a Colonne di San Lorenzo közelében találtuk: Cheese, ott degeszre ehetitek magatokat, átlagban egy koktél 7 euróba kerül, nagyon finom és utána korlátlanul fogyaszthatsz a kirakott ételekből.

A legjobb szórakozó  helyek: Old Fashion, Alcatraz, Hollywood, The Club, Club BH. Érdemes mindkét Erasmus szervezet, az ESN és az ESEG kártyát is minél hamarabb beszerezni, mert ingyen vagy italakciókkal mehetsz be a szórakozóhelyekre és rengeteg más programot, utazásokat is szerveznek a szemeszter során. 

Milánó  közeli utazási lehetőségek: Lago di Como, tavasszal mindenképpen, gyönyörű és egy nagy strand az egész tó, Verona, Bergamo, Genova, Torino, Parma, Venezia, Bologna, Lago di Garda, Padova, Bologna. Ezekbe a városokba megfizethető a vonatút és mindenképen megéri egy-két napra elmenni mindenhova. Az ESN szervezett kirándulásokat Rómába, Nápolyba, illetve külföldre is: München, francia riviéra…stb. 

Az egyetemről

Teljesen más struktúrában tanítanak, csak 3-4 tárgyat van, viszont azokból 4-5 óra hetente. Általában külön vizsga van azoknak, akik bejárnak órákra és azoknak, akik nem. Érdemes azért bemenni, bár nem kötelező. De egyrészt jót tesz a nyelvtudásnak, másrészt a végén nagyon rád szakadnak a dolgok, ha évközben nem csináltál semmit. Főleg mivel e többiekkel ellentétben nekünk itthon is vizsgáznunk kell, úgyhogy a vizsgaidőszakban kétszer annyi dolgod lesz, mint egy átlag erasmusosnak, a magyar rendszer miatt. 

Számomra összességében az egész félév élményei megfizethetetlenek. Életem talán eddigi legjobb időszaka volt. Barátokat szereztem a világ minden pontjáról: Argentína, Lengyelország, Spanyolország, Mexikó, Costa Rica… Az olasz diákokkal eleinte nehéz ismerkedni, de ha valakivel egyszer igazán jóban lettél, mindig számíthatsz rájuk. Kevesebb, mint egy hónap és repülök vissza látogatóba, és több mint valószínű, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom:). 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.