Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Université Paul Verlaine

 1. A város

   Metz (ejtsd:Mesz) észak-kelet Franciaországban található. Bár kisvárosnak számít, több ezer éves történelemre tekint vissza, mivel az észak-déli és kelet-nyugati kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik. Közel esik hozzá: Luxemburg, Belgium, Németország, Svájc; Strasbourg, Nancy, Verdun, Thionville és még sorolhatnám.  Két folyó szeli át: a Seille és a Moselle, ez utóbbival fogtok gyakrabban találkozni, mert ennek egy szigete az Ile-de-Saulcy, melyen a kampusz található.

   A történelem folyamán Franciaországhoz és Németországhoz is tartozott, ami a város építészeti emlékein jól nyomon követhető. Metz legfőbb büszkesége a hatalmas Katedrális, mely a főtéren van – legfényképezettebb látványossága pedig a Temple Neuf, melyet a folyó, a rajta úszkáló hattyúk és a város hídjai tesznek festőivé.

 1. Előkészületek

                  Kollégium

   Fontos időben elküldeni a kollégiumi jelentkezést, én március-április táján kezdtem el a procedúrát – bővebb infó az egyetem honlapján. A kollégiumi szobáért min. 137 eurót kérnek havonta, amiből lejöhet a CAF, a francia állam által biztosított, alanyi jogon igényelhető lakhatási támogatás – de ezt nem mindenki kapja meg, mert elég sok a bürokratikus hiba; ha mégis sikerül, 39 euró havonta. Ez minden szállásforma esetén igényelhető. A 137 eurós szobámra 39 euró támogatást kaptam havonta.

   Három kollégium van: Saulcy, az egyetemtől 2 percre –modern szobák, de kevés fürdőszoba. Saint Quentin, itt laktam én, az egyetemtől 25 perc sétára (a folyó  mellett a Pont de Verdunon keresztül a legrövidebb az út. Végül Technopol, a műszaki karok mellett, Saulcytól fél órára busszal – ez rendkívül modern, saját fürdőszobával – itt egy két fős tágas szoba fürdőszobával egy főnek annyiba kerül, mint egy egy fős szoba Saint Quentinben, 9 négyzetméteren.

   Fontos:

 1. A születési anyakönyvi kivonatod francia változata kell a kollégiumhoz és a CAF-hoz is (újabban 3 nyelven adják ki otthon).
 2. RIB: ez még több mindenhez kell, de csak Franciaországban létezik, ezért ne is próbálj ilyet szerezni, inkább írd le nekik te a kért banki információkat: bank neve, címe; számlatulajdonos neve, címe; Swift vagy Bic kód; IBAN számlaszám; ország.
 3. Vigyetek 3 igazolványképet magatokkal, mert kell a bérlethez, a biztosításhoz és a Carte 12-25-hez, ha vennétek.

  Utazás

   Metz átszállás nélkül busszal elérhető Budapestről (bár néha van átszállás Bécsben, az utazás napjától függően): az Eurolines buszok a Népligetből indulnak, összesen 17 óra az utazás, de a busz az utat nagy részben éjszaka teszi meg; a jegy 19 000 Ft oda-vissza, ha az interneten veszed. Repülővel is utazhatsz, ha Párizsból vagy Frankfurtból még vonatra vagy buszra szállsz, de ez drágább, bár jóllehet rövidebb. Én hallottam másoktól, hogy TGV-vel jöttek Párizsból, ez min. 17 euró, ill. a navette-tel Frankfurtból, a reptérről, ez min. 10 euró, ha jól tudom.

  3. Megérkezés

   A kötelező  szállás-biztosításban és a bankszámlanyitásban, valamint minden más fontos ügyben végig segít egy diákszervezet: „Comme un poisson dans l’eau”, akik már augusztusban kapcsolatba lépnek veled, sőt, a busz elé is kimennek érted! Kincset ér a segítségük.

            4. Mindennapok

     Egyetem

   Az Université  Paul Verlaine egy viszonylag új egyetem, ahol magas a nemzetközi diákok aránya. Az oktatából azt kiemelném csak ki, hogy az oktatók inkább külsősök, mint állandó munkatársak voltak az olyan területeken, ahol a tapasztalatok átadásán volt a hangsúly, amit nagyon nagyra értékeltem.

   A könyvtár ingyenes és remekül felszerelt, vannak dvd-k és magazinok is – ezeket kölcsönzik ki a legtöbben. A nyelvi laborban szintén ingyen lehet számítógép vagy egyéb segítséggel a nyelvtudásotokat fejleszteni.

   A tanítás szeptember és január 3. hetétől kezdődik, de szeptember 1. hete az ún. integrációs hét, melyen érdemes részt venni. Az egyetem ingyen tart franciatanfolyamot szeptember 1-jétől kezdve egész éven át.

   Lehetőség van sportolni, ami 15 euró egy évre, plusz kell orvosi alkalmassági vizsgálat hozzá, ami 25 körül van (elvileg visszaigényelhető otthon, de még senki nem mondta, hogy visszakapta).

   Az időjárás pont olyan, mint Magyarországon, amit az itteniek egyedülállónak gondolnak. A kollégiumban jó a fűtés, senkitől nem hallottam, hogy fázott, csak azt, hogy le kellett csavarnia a fűtést, mert túl meleg van.

               Vásárlás, étkezés, közlekedés

     Az élelmiszerárak a Lidlben megegyeznek az otthoniakkal, a többi boltban (Simply, Carrefour, Aldi) valamivel magasabbak, de aki otthon okosan költi el a pénzét, nem kell aggódnia az árak miatt.

   Az egyetemen 3 menza is található, melyből 2 a diákigazolvánnyal működik – erre lehet pénzt feltölteni. Az ’Restaurant Universitaire’, azaz RestoU-ben 2,95 euróért egy petit paint, egy salátát, egy főételt, egy desszertet és egy gyümölcsöt lehet kapni ebédre és vacsorára (hétfőtől szombatig).  

   A havi bérlet 26 euró, plusz a kártya kiállítása 8 euró. Egy 10 utazásos jegy 8,90 euró, ezt előre meg kell venni; egy út 1,20 euró, 2 út 2,20 euró, ezeket a buszon a sofőr árulja. Az egyetemről 5 perc alatt beérhetsz a városközpontba, a bérlet azoknak ajánlott, akik nem Saulcy-ban laknak.

            Kultúra, szórakozás

   Van egyetemi színház, ahova Crousosoknak 3 euró a jegy egy előadásra, ami igazán nem drága, de van egy gyönyörű Operaház is, akit az vonz. A Musées Cour d’Or minden hónap első vasárnapján ingyenes. Folyamatosan vannak fesztiválok és kulturális rendezvények, sok kiállítás és koncert, tehát mindig lehet programot találni.

   A szórakozóhelyek közül legalább 3 szinte mindig ingyenes, a leggyakrabban a Bar Latinot és a Cococabanat látogatják az erasmusosok. Mind a Poissonok, mint az ENIM (a műszakisok) rendszeresen rendeznek bulikat. A Poissonok ezen kívül utazásokat is szerveznek Franciaországon belül (Párizs, Strasbourg, Colmar, Vosges).

           5. Hazajövetel

   A tanárok nem törődnek a javítási határidőkkel, ezért érdemes az egyes tanárokat megkérni, hogy igyekezzenek a javítással. Én december első hetében már vizsgáztam, de február vége felé még mindig nem ismerem a jegyeimet.

   Azt tanácsolom, próbáljátok kihozni a maximumot az Erasmus periódusból – mindenki meg fogja találni azt, amiért jön. Én szeretem Metz-t és ajánlom nektek!

           6. Hasznos linkek 
 
http://www.univ-metz.fr/UPV-MHaut/Menu-principal/international/accueil-tudiants-trangers
 
http://www.univ-metz.fr/UPV-M/Haut/Menu-principal/international/accueil-tudiants-trangers/mobilit-tudiante-ERASMUS-ou-partenariat-international/mobilit-tudiante-ERASMUS
 
http://www.univ-metz.fr/UPV-M/Haut/Menu-principal/international/accueil-tudiants-trangers/guide-accueil/logement
 
http://www.univ-metz.fr/UPV-M/Haut/Menu-principal/vie-tudiante/vie-pratique/logement
 
http://www.univ-metz.fr/UPV-M/Haut/Menu-principal/culture-et-sport/action-culturelle-et-th-tre
 
http://www.univ-metz.fr/M-diath-que/UPV-M/Services-centraux/SEVU/INTERNET/S-ouvrir-au-monde/liste-des-associations-tudiantes/Comme-un-poisson-dans-l-eau

Utolsó frissítés: 2018.11.30.