Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Technische Universität München (TUM) Wissenschaftzentrum Weihenstephan 

2 heti itthon lét után ültem neki a beszámoló megírásának, ami nem is bizonyult túl egyszerűnek. Az ember már kezdi megszokni az itthonlétet, viszont a kinti élmények sem ülepedtek még le igazán. Kicsit zavaros, de azért tegyünk egy próbát.

Itthoni tennivalók: A legfontosabb, amit az ösztöndíj elnyerése után meg kell tenni, az az online jelentkezés a TUM honlapján. A tavaszi félévre (Sommersemester) jelentkezőknek október 31., az őszi félévre (Wintersemester) jelentkezőknek május 31. a határidő. Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy akik ezt a határidőt túllépik azok nagyon könnyen eshetnek el a külföldi félév lehetőségétől. Én ezt megtettem, de szerencsére sikerült átmenteni az ösztöndíjamat a tavaszi félévről az őszire. Ha ez megvan, onnantól kezdve a külföldi egyetem folyamatosan küldeni fogja a különböző tájékoztatókat, valamint teendőket. Ezek közé tartozik a 42 euró regisztrációs díj elutalása, az EU Tajkártya kiváltása, aminek a segítségével biztosítást tudsz kötni Németországban (én az AOK-nál voltma bebiztosítva). Nem árt felvenni a kapcsolatot a kinti erasmus koordinátorral sem, amíg még itthon vagy. Hasznos tanácsokkal, papírokkal tud ellátni, így már felkészültebben tudsz kiutazni.

Helyszín: Németország, Freising. Itt az elején szeretném leszögezni, hogy nem München. Miután megnyertem az ösztöndíjat, én is egy ideig abban a hitben éltem, hogy Münchenben fogok élni és tanulni. Rajtam kívül még mások is így voltak vele. Majd nem sokkal a kiutazás előtt derült ki, hogy ez nem München, nem is München külvárosa, hanem Freising. Ez a 44 ezer lakosú város Münchentől 35 km-re található, a város vasútállomása az egyik müncheni HÉV ( S-bahn) végállomása. Münchenbe az S-bahnnal 40 perc, vonattal 25 perc alatt lehet bejutni. Az egyetemi városrész neve Weihenstephan, ezért nem kell meglepődni, ha így emlegetik. Ez nem egy külön város, hanem Freising egyik városrésze.

Kiutazás utáni tennivalók: Az első nap, mikor megérkezel van néhány dolog, amit nem árt, ha rögtön elintéz az ember, vagy ha nem is rögtön, de a következő néhány napban. Az első hely, ahová el kell menni, a Studentwerk München Weihenstephani irodája. Itt tudod aláírni a kollégiumi szerződésedet, amivel a kollégium házmesterénél átveheted a kulcsokat. Miután ezt megtetted, ajánlatos bemenni a városházára és bejelentkezni. Ez egyfajta bevándorlási hivatal, ahová megadod a kollégiumi címed és szobaszámod. Hazautazás előtt pedig ki kell jelentkezni. A diákigazolványért Münchenbe kell bemenni a központi nemzetközi irodába. Ezt is írni fogják, hogy a félév kezdete előtt mely napokon lehet bemenni érte. Ami még fontos lehet, az a kinti bankszámla nyitása. Én a Sparkasse-nál nyitottam, ami 100 %-osan megéri, mivel ez egy diák számla, semmilyen költségei nincsenek, ingyen lehet kivenni pénzt, és a Sparkasse ATM-ekkel nagyon jól el van látva a környék.

Szállás: Mint már említettem, az online jelentkezés kitöltése után az egyetem küldeni fogja a különböző papírokat. A kollégiumról is kap az ember tájékoztatást. Ezt nem az iskolák intézik, hanem az úgynevezett Studentwerk München. Hozzájuk tartozik az összes kollégium is, valamint az egyetemi menzák is. Freisingben 4 kollégium található. Én az 1-esben laktam, ez közvetlen az egyetem mellett van, de a többi sincsen messzebb 10 perc gyaloglásnál. Az itteni kollégiumokban mindenkinek saját szobája van. A 3as kollégium kivételével mindenhol a folyosókról nyílnak a szobák, valamint itt találhatóak a közös mosdók és a közös tusolók is. Ezek külön zuhanykabinok. Minden emeleten található közös konyha, amik elég jól fel vannak szerelve. Mindenkinek van saját konyhapolcca vagy szekrényrésze, valamint polcca a hűtőkben. A 3as kollégium leginkább egy társasházra hasonlít. Itt 2 ember van elszállásolva egy apartmanban, saját szobákkal, közös kis „nappalival” és konyharésszel valamint saját mosdóval és tusolóval.

Az étkezés is nagyon jól megoldható. Az egyetemnek hatalmas menzája van, ahol naponta 4-féle főételből választhatunk, ezen kívül hatalmas választék van köretekből, salátákból és desszertekből is. Mindezeket összeválogatva átlagban 3-4 eurót fizet az ember egy ebédért. Freisingben 4 Supermarket is található, ahol pedig olcsón be tud vásárolni az ember.

Oktatás: Az egyetem hatalmas területen helyezkedik el. Itt található a világ legöregebb sörfőzdéje is, így külön szak van a sörfőző mestereknek, valamint igen nagy hangsúlyt fektetnek a sörrel kapcsolatos kutatásokra. Nagyon sokan érkeznek ide erasmussal és nem órákra járnak, hanem a diploma munkájukat írják és laborban dolgoznak mellette.  Én tantárgyakat vettem fel, amikből a félév végén le is vizsgáztam. Az oktatás színvonala és az egyetem felszereltsége nagyon jó. Hatalmas és modern laborok, segítőkész tanárok. Persze tanulni itt is kell.

Erasmusos élet: Hát azt hiszem erről a legnehezebb írni, mert még nagyon friss az élmény. Mielőtt kimentem természetesen volt bennem elég sok kétely, hogy milyen is lesz, milyenek lesznek az emberek, hogy fogom ezt az egészet „túlélni”. Hát így hazatérve azt tudom mondani, hogy ezt nem túlélni, hanem átélni kell. Programokból annyi van, hogy választani sem nagyon lehet. Bent Münchenben a TUMi folyamatosan szervezi a programokat, múzeumlátogatásokat, bulikat, utazásokat (Párizs, Bécs, Budapest…). Mi is voltunk bent többször ezeken a rendezvényeken. Freisingben nincs ekkora szervezés a TUMi részéről, viszont itt sem áll meg az élet egy percre sem. Amit szerveznek és érdemes rá elmenni, az egy kisebb túra az egyetem területén, amikor megmutatnak mindent, hogy mi hol található. Már itt szerezhet új erasmusos ismerősöket az ember. Freisingben 8 diákszövetség található, akik a szorgalmi időszakban szintén folyamatosan szerveznek szakmai és kevésbé szakmai programokat.

Én nagyon szerencsésnek tarom magam, mert egy olyan társaságba kerültem bele, akikkel a végére már annyira összenőttünk, mint egy „internacionális család”. Együtt reggeliztünk, együtt ebédeltünk a menzán, Együtt főztünk vacsorát, együtt tanultunk, együtt buliztunk. Voltunk együtt Budapesten, Prágában, Ausztriában, Németországban több helyre elutaztunk.  

Tudom, hogy azok, akik még nem vettek részt ilyenben,de szeretnének, mindenhonnan azt hallják, hogy nem szabad kihagyni,de emellett mégis vannak kételyeik. Természetesen nekem is voltak. De én is csak azt tudom tanácsolni, hogy a mai világban, mikor egyre fontosabbak a kapcsolatok, a tapasztalatok, és a diákoknak egyre több lehetőségük van arra, hogy hosszabb időre kijussanak külföldre, aki teheti, az használja ki, és lásson egy kicsit többet a világból, ismerjen meg új helyeket, új embereket. Még ha nem is Freisinget választja, hanem mást, biztos vagyok benne, hogy egy egyszeri, megismételhetetlen és felejthetetlen élményben lesz része.

Ezenkívül bármilyen kérdésre nagyon szívesen válaszolok.

ger-go(kukac)fibermail(pont)hu

Utolsó frissítés: 2018.11.30.