Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix

A következőkben a belgiumi namuri,Facultés Universitaires Notre Dame de la Paix egyetemet, illetve a 2009 őszi félévében ott töltött mintegy 6 hónapomat mutatom be. 

Először is a városról. Mint szerintem legtöbbünk én sem hallottam soha Namur városáról odautazásom előtt. A választásom legfőbb indoka –  ahogy az ott tartózkodó többi diáknak is – a francia nyelv mélyebb elsajátítása volt. Én személy szerint azért mentem inkább Belgiumba, mint Franciaországba, mert előtte egyfelől jártam már többször mint Franciaország féli részén, mint pedig Párizsban egy huzamosabb ideig, és a benyomásom az volt, hogy bármennyire is kedves emberek ezek a franciák, hosszú távon nem szívesen élnék közöttük. Visszatekintve, több Franciaországban tartózkodó ismerősöm beszámolója alapján ez teljes mértékben igaznak bizonyult.  

Röviden a helyről: Namur Vallónia fővárosa, papíron 100ezer lelket számláló  város. Valójában ez a belga adminisztráció sajátossága miatt igaz. Maga Öreg-Namur kb. 20e főt számlál, amiből 19500 diák. Ez a belváros is, így minden adott egy jó közösség kialakulásához. A város festői, Számomra – lehet, hogy elfogult vagyok – a legszebb, nem turista-jellegű belga város.

Maga a város két folyó találkozásánál fekszik, amelyet Citadella fog közre. A belváros pezsgő, főleg az egyetemisták miatt. Az egyetem kevésbé  impozáns épülete mellett egy gyönyörű park van. 

Röviden kiutazásom körüli történetekről

Erasmusos élményeim közül a legkalandosabb messze kiutazásom volt. (Itt a kalandos alatt főképp egy pejoratív fogalmat értek.) A jelentkezésem valahol Belgium és Magyarország között elveszett.  Így rólam csak késő augusztusban értesültek a kintiek. Emiatt le is késtem az összes kollégiumot, stb. De a kinti fél Magyarországon nem tapasztalt kedvességgel mindenben rendelkezésemre áll. Segítettek kollégiumot találni stb. Így a kintiekkel való előzetes kontaktot érdemes előzetesen is felvenni. 

Amíg  én voltam kint ez mindenféle

Érdemes itt az embernek magának gondoskodnia mindenről, de ők segítenek! 

Megközelítés

Namurbe kiválóan el lehet jutni repülővel. A Charleroi-i reptérre Wizzair járatok nagyon fair áron mennek. Hátránya a csomaggal való limitáltság. A reptérről menetrend szerinti buszjáratok mennek a városba, ahonnan 40 perc Namur belvárosa vonattal. 

Az egyetem

Az egyetem színvonala tényleg kiváló. Rengeteg kutatócsoport dolgozik itt, tényleg jó tanárokkal. (Egyik professzorom Cambridge-ben, egy másik pedig a Colomia-n doktorált). Továbbá intenzív a tanár-diák viszony. Mivel összesen 30 Erasmusos jut 20e tanulóra, ezért nagyon megbecsülik őket mind a tanárok, mind a diákok.

     Aki csak angolul beszél, készüljön fel, hogy az a nylev nem lesz a leghasznosabb. Én személy szerint 2 év francia nyelvtanulás után mentem ki, ami miatt az elején nehézkes is volt a kommunikáció. De mindenki – beleértve a tanárokat is – segítőkész, de franciául segítőkész. Így aki nyelvet megy ki tanulni, annak ideális terep Namur. A nyelvvel kapcsolatban alig van eltérés a belga francia és a „tankönyvi” francia között (A 90 például nonante, vagy egy apartmant-t „kot”-nak hívnak. Mindez egy kis akcentussal megspékelve. De kiválóan érthetőek.)

Szórakozás

A namuri egyetem messze a legélénkebb bármely általam ismert egyetem közül. Az első kb. 10 hét minden egyes napján volt valamilyen est/késő délutáni szórakozási lehetőség, ami tömegeket mozgatott meg. A Bunker, mely minden kedden és csütörtökön telt házzal működött egy olyan hely, amit meg kell tapasztalni, leírni lehetetlen. 

Árak

A szállás (kollégium esetében) jó áron fut – állami támogatás miatt. EZ kb. 210-230 € /hó.

A többi dolog viszont nagyon drága. Az étel kb. 30-40%-kal drágább, mint Magyarországon. Véleményem szerint drágább, mint Franciaországban. Szerencsére sok, gyalog is megközelíthető szupermarket van Namur belvárosához közel. 

Utazás

Ilyen szempontból kitűnő helyen van Namur. Vasúttal be lehet járni egész Belgiumot, jó áron. Hollandia, Franciaország, Németország, Luxemburg és Anglia is könnyen elérhető. Illetve Charleroi-ról mennek az egyik legolcsóbb fapados járatok szerte Európába. 

Hasznos linkek

http://www.fundp.ac.be/ Egyetem honlapja Sok hasznos információ van rajta, de elég hiányos (pontosabban kóddal levédett felületeken lehet csak igazán érdemi információt találni…) 

https://www.fundp.ac.be/ade/custom/modules/plannings/direct_planning.jsp?resources  Olyan információs felület, ahol a legtöbb kurzus időbeosztás elérhető (tehát indul-e vagy sem) 

www.webkot.be A szórakozási jellemzőkbe, kulturális eseményekbe enged betekintést. 

Kontakt

Ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám: 

Németh Ádám mail.nemethadam(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.