Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universität Leipzig

A fennállásának 600. évfordulóját éppen akkor ünneplő Lipcsei Egyetemen 2009/2010 őszi félévében folytattam tanulmányaimat mint alapképzésben részt vevő politológia szakos hallgató. Az „időzítés” nem csak emiatt a jeles évforduló miatt volt emlékezetes, mivel azt is megünnepelhettem, hogy éppen 20 évvel azelőtt omlott le a világot kettéosztó vasfüggöny, a berlini fal.

Előkészületek

A beszámolómmal azonban inkább visszatérek a XXI. századba, azon belül is kronologikusan az ERASMUS-os előkészületekhez. A Lipcsei Egyetem a helyek márciusi kiosztása után szinte azonnal postázza információs levelét. Ez tartalmaz egy füzetkét, amelyben minden szükséges tudnivaló fellelhető a hozzájuk kapcsolódó határidőkkel és esetenként visszaküldendő ívekkel együtt. A helyi nemzetközi iroda (Akademisches Auslandsamt) munkatársai kifejezetten barátságosak és rugalmasak, senkinek sem kell a poroszos bürokráciától tartania. A megfelelően kitöltött papírokat elég csak a határidőig visszaküldeni (ősz esetén: július 15, tavasz esetén: január 15), viszont van egy másik sürgős teendő!

Bevezető kurzus

Az egyetem minden félév elején szervez egy ún. nyelvi és orientációs kurzust, aminek bár nincs konkrét jelentkezési ideje, de mindenkinek őszintén ajánlom, hogy minél előbb jelezze részvételi igényét, mert a helyek betelnek. Olyasmi ez, mint egy nyelvtanfolyammal egybekötött gólyatábor: Délelőtt németórák, délután bevezetés az egyetemi élet adminisztráció teendőibe, beiratkozás, város- és filmnézés, hétvégéken kirándulás vagy valami sport. Az élmény mellett a közösségformáló szerepe is nagyon jelentős: Én is szinte az egész félév során azokkal töltöttem a legtöbb időmet, akikkel ebben a három hétben barátkoztam össze. Tehát még egyszer: a részvétel az „előkészítőn” kötelezően ajánlott!

Ezúton a technikai feladatok megoldásra, a kezdeti kérdések pedig megválaszolásra is kerülnek!

Az egyetem

Mint fentebb már említettem, 1409 decembere óta folyamatosan működik, ezzel Heidelberg után a második legrégebbi egyetem az országban. Emellett azért is büszkék lehetünk az Alma Materre, mert diákjai között olyan neveket találni, mint Goethe, Wagner Nietzsche, Lessing, Leibnitz vagy Angela Merkel.

Az egyetlen hátránya (talán ez az egyetlen felróható negatívum a kint töltött hat hónapból), hogy épületei szétszórtam helyezkednek. Ennek következtében sokat kell az órák közt rohangálni a városban. Ezt főként a társadalomtudományokat hallgatók mondhatják el magukról.

A tanárokkal kapcsolatban egyébként mindig azt tapasztaltalm, hogy kedvelik az ERASMUS-osokat, és kicsit pozitívan is diszkriinálják őket (pl.: Meg lehet választani a számonkérés módját vagy kitolják a határidőket.) A szemináriumok látogatását viszont igen komolyan veszik, a hallgatóktól pedig interaktivitást várnak el. A kijelölt szövegeket óráról órára el kell olvasni, és a kötelezettségek teljesítése alól nincs kibúvó.

Az egyetem mellett működik egy ún. Herder Intézet, ahol a német, mint idegen nyelv tanulására van lehetőség a félév során. Érdemes felvenni néhány kurzust náluk is, már csak azért is, mert azokon az órákon a többi ERASMUS-ossal van együtt az ember. Egyébként az egyetem nyelvi intézetében az idegen nyelvek igen széles repertoárjából válogathatunk. A heti háromszor 90 perc hatékonyabb tanulást tesz lehetővé, mint a Corvinuson, emellett fizetni sem kell érte.

ERASMUS-élet és szórakozás

A WILMA, az egyetemen tanuló külföldi diákok programjaiért felelős szervezet (a mi ESN-ünknek megfelelő), hétről hétre változatos alternatívákat kínál a szabadidő eltöltésére. Hétvégenként a környékre egynapos, távolabbi nagyvárosokba (Berlin, Prága, Hamburg, Nürnberg) két-háromnapos utazásokat szervez, hétköznapokon pedig a főzőversenytől  a színjátszó szakkörig változatos programokkal várják a vendégdiákokat mindkét félévben. Egyfajta „biztos pont” a közösségi életben az ún. Montagskneipe, aminek keretében minden hónapban más-más szórakozóhelyen találkoztunk hétfőn este.

A WILMA-programokon kívül is számtalan lehetőség kínálkozik szórakozásra, közösségi programokra. A sportszervezetekről külön füzetet kapnak az egyetemtől a beiratkozók, a múzeumok szerdánként ingyen látogathatók, emellett Lipcse a zene (bármilyen stílus) egyik nemzetközi fellegvára.

Összefoglalóan egy nagyon barátságos, emberléptékű hely, ahol a budapesti emberrengeteggel szemben mindig összefuthatunk egy-egy ismerőssel. Emellett a keleti országrész második legnagyobb városa, tehát egy kellően modern arca is van, és lehetőséget nyújt bármire. Ugyanakkor megőrizte azt a diákvárosi báját, ami a fiatal Goethét is idevonzotta, aki a Faustban is nagyon szívélyesen jellemezte a lipcsei diákságot.

Kérdések esetén: ronanora@freemail.hu

Utolsó frissítés: 2018.11.30.