Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Freie Universität Berlin

     A kiutazás előtti teendőket könnyen lehet követni a Freie Universität internetes oldalán (Distributed Campus), ahol regisztráció után minden szükséges információt meg lehet találni Berlinnel, az egyetemmel, a képzéssel, a szállással, a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban. Ez eléggé megkönnyíti az utazásra való felkészülést. Ezen kívül az egyetem még a félévet megelőző hónapokban felajánlotta a kollégiumi elhelyezést, itt csak egy-két adatot kell megadni a szállással kapcsolatban, és automatikusan foglal a Freie egy szobát a hallgatónak. Ez a megoldás annak jó, aki nem ismeri a kiutazás előtt Berlint, vagy nincs lehetősége WG-t (Wohngemeinschaft = albérlet) keresni. Ezek a kollégiumok az egyetemhez vannak közel, viszont az a hátrányuk, hogy a város szélén vannak, mivel az egyetem is egy külső kerületben található. Általában csak külföldi diákok laknak itt, ami abból a szempontból jó, hogy könnyebb ismerkedni, viszont mivel nincsenek németek, nem nagyon lehet így németül jól beszélővel találkozni. Mindegyik kollégiumban minden diáknak saját szobája van, attól függően, hogy milyen drága, a szobához tartozhat még fürdőszoba és konyha is. Engem a Studentenwohnheim Hubertusallee nevű kollégiumba osztottak be. Itt csak kb. 60 diák lakik, ebben az a jó, hogy mindenkit ismer az ember egy idő után, és nincs is olyan messze a belvárostól, mint a többi kollégium. A kollégium előtt áll meg egy busz, ami kb. háromnegyed óra alatt bevisz a városba és éjszaka is jár. Ebben a kollégiumban mindenkinek saját szobája van fürdőszobával, havi 200 euróért. A konyhát viszont kb. 30 ember közösen használja.

     Mivel Németországban a félév csak október közepén kezdődik, október 1-jén kell csak az Erasmus diákoknak megérkezni, mivel ekkor kezdődik a regisztrációs hét és az ismerkedés. A Freie Erasmus irodája sokféle eligazító programot és előadást szervez az Erasmusosoknak, ezeken érdemes részt venni, mert minden hasznos információt elmondanak és segítenek is mindenben. Itt meg lehet ismerni a többi Erasmusos diákot is. Ezalatt a két hét alatt kell elintézni a bejelentkezést Berlinbe, ez a legfontosabb, mert csak akkor lehet bármi mást intézni, ha van az embernek egy lakcíme. Érdemes nyitni egy bankszámlát is, mert minden diák kap egy 110 eurós évkezdési támogatást, másrészt ha kártyával szeretnénk fizetni a boltban, akkor ezt csak német számlához tartozó kártyával lehet megtenni. A bankszámlát érdemes a Sparkasse-nél megnyitni, mert van egy direkt diákoknak szóló ajánlatuk, amiben az a jó, hogy ingyenes a számlanyitás, számlavezetés és a készpénzfelvét is.

     Október közepén elkezdődnek az órák, az első héten még minden órára be lehet menni megnézni, és elég az első hét után dönteni, hogy melyikre jelentkezik az ember. Az Erasmus hallgatók bármelyik tanszékről bármilyen órát felvehetnek, sőt a másik három (Humboldt, Technische, Potsdam) egyetemről is fel lehet venni órákat. Általában szeretik a tanárok, ha ír nekik a diák egy e-mailt, hogy jelentkezni szeretne az órájára. Válaszolni is szoktak. Az órákra másrészt a Blackboard nevű internetes felületen is jelentkezni kell. A Blackboard hasonlít a Neptunhoz, csak több dologra használják. Év közben itt lehet minden üzenetet és információt elolvasni a kurzussal kapcsolatban, valamint le lehet innen tölteni minden megadott irodalmat is. A kurzusokra lehet jelentkezni részvételre (Teilnahme), ami azt jelenti, hogy a hallgató aktívan részt vesz az órákon a félévben és megcsinál minden évközbeni feladatot, de nem vizsgázik. Ezért 3 ECTS pont jár. Ha vizsgázik is a hallgató a félév végén (Leistung), akkor ezért 7 ECTS pont jár. Ezt még a félév elején el kell dönteni, hogy melyiket választja a hallgató. Ez minden kurzuson így van, kivéve a direkt az Erasmus hallgatóknak meghirdetett órákon, ezek 5-10 ECTS pontot érnek. Tehát kb. 5 tárgyat kell felvenni. Az előadások nagyon hasonlítanak az itthon megszokotthoz, viszont a szemináriumokon általában kötelező a részvétel, és ajánlott az aktivitás. Beszélgetősek az órák, nem a tanár ad elő, hanem csoportmunkák vannak, és a diákoknak kell minden órán prezentálni. A tanárok nagyon segítőkészek és nyitottak, bármilyen problémával lehet hozzájuk fordulni, el is várják, hogy ha a kurzussal kapcsolatban van bármilyen kérdése a diáknak, akkor azt megbeszéljék. A csak Erasmusosoknak meghirdetett órák Berlin történelmével, kultúrájával és művészetével kapcsolatos témákat dolgozott fel, nagyon érdekes volt a Berlin im Film című előadás. Minden órán megnéztünk egy Berlinről szóló vagy Berlinben játszódó filmet, aztán beszélgetés következett a filmről. A többi órát az Otto-Suhr Institut kurzuskínálatából választottam, ez a politológia tanszék. A Freie-n ez az egyik legjobb szak állítólag. Általában érdekesek voltak a szemináriumok, és sok olyan dolgot tanultam, amit otthon nem tanítanak meg. Ilyen például a társadalomtudományi dolgozat elkészítésének a menete/szabályai, amik sokat segítettek a szakdolgozat megírásában (pl: hogyan kell szabályosan hivatkozni, hogy épül fel egy ilyen dolgozat, stb.). Ezen kívül a szemináriumi csoportmunkák nagyon sokat segítenek megjegyezni az anyagot és egy kicsit tovább gondolkozni az adott témán. A felvett tantárgyaim a következők voltak:

     Einführung in die Politik Osteuropas (Bevezetés Kelet-Európa politikájába). Az elméleti alapozás után a politikai szempontból érdekes és egyedülálló eseményekkel és jelenségekkel foglalkoztunk a félév során. A kurzus egyik fontos eleme volt a kutatási terv készítése, témának a Moldáv munka-migrációt választottam. A félév végi vizsga nehéz, de korrekt volt. 12 előre megadott kérdésből hármat kellett megválaszolni, mind egy-egy félév során vizsgált témában.

     Die Rolle der neuen Mitgliedstaaten der EU (Az új tagállamok szerepe az EU-ban). Az elméleti bevezetés után az EU 12 új tagállamával és leendő tagállamaival kapcsolatos kérdéseket és problémákat dolgoztuk fel. A félév során tartott prezentációm témája az EU szomszédságpolitika és Ukrajna kapcsolata az EU-hoz volt. Mivel ezen a kurzuson csak részvételi pontot kaptam, nem kellett az egyébként jegy megszerzéséhez szükséges 20 oldalas dolgozatot megírni.

     Sozialpolitik der EU (az EU szociálpolitikája). Ezen a kurzuson a szociálpolitikával kapcsolatos elméletek áttekintése után az Európai Unió koordinációs eszközeit, a tagállamok szociálpolitikáinak vizsgálata után az európai szociális modell felépítését tanultuk.

     Politisches System der EU (az EU politikai rendszere). A kurzus hasonlóan épült fel, mint a Corvinuson kötelező Európai Uniós alapismeretek nevű tárgy, de többféle forrásból és többféle nézőpontból kicsit több elmélettel és a legaktuálisabb kérdésekkel foglalkozott.

     Berlin nagyon érdekes város, nagyon sokszínű, és mindenki megtalálja benne a neki tetsző dolgokat, legyen szó szórakozásról, kikapcsolódásról, tanulásról, barátokról, munkáról.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.