Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universiteit Maastricht

Ebben a beszámolóban a hollandiai University of Maastricht-nál eltöltött őszi félévemet szeretném nektek röviden bemutatni. Igyekszem minél praktikusabb tanácsokat nyújtani, amit mindenkinek érdemes figyelembe vennie, ha ide szeretne jönni.

Szeretném már az elején leszögezni, hogy a félév során az egyetlen igazán kiemelkedő momentum az az egyetem volt. Ténylegesen az volt a benyomása az embernek, mintha egy másik bolygóra csöppent volna. Beléptetőkártyával működő  könyvtár, elképesztően korrekt tájékoztatás, kedves recepciósok, modern tantermi felszerelések. Egy sor olyan dolog, ami egy átlagos magyar egyetemi hallgató szemében természetfelettinek számít, itt Hollandiában teljesen megszokottnak mondható. Ezek közé tartozik az is, hogy az oktatás során a problémamegoldó gondolkodást, a kiscsoportos foglalkozásokat és a csapatmunkát részesítik előnyben az unalmas nagytermi előadásokkal szemben. Az egyetem mindenben hozzájárult ahhoz, hogy a tanulóik bizonyos keretek között, de kvázi teljesen szabadon oszthassák be az idejüket. Ehhez a nagymértékű rugalmassághoz tartozik, hogy a tantárgyakat negyedéves rendszerben működtetik, ami azt jelenti, hogy az őszi félév két periódusra oszlik, amelyek mindegyikében két-két tantárgyat kell legalább teljesíteni. Ennek a szabadságnak az ára az, hogy nagyon magasak a követelmények és azokat szigorúan betartatják. Ez viszont magas tanári kvalitásokkal párosul és számos kreatív feladattal. Tehát, minden adott ahhoz, hogy mind szakmailag, mind pedig emberileg sokat lehessen fejlődni.

Sokkal kevésbé gyakorolt rám pozitív benyomást a szálláshely és maga a város. Költségmegtakarítási szempontokat előtérbe helyezve, az egyetem által felkínált kollégium helyett nekiláttam megkeresni álmaim albérletét. Az a tapasztalat, hogy ha valaki hasonlóban gondolkodik, akkor érdemes már jó előre, nyár elején kinézni a célpontot. A városban olyan sok a diák, hogy egyszerűen képtelenek mindenkinek az igényei szerint megfelelő helyet biztosítani. Személy szerint, augusztus végén utaztam ki és csak a környező falvak egyikében találtam szállást, ráadásul Belgiumban. Hozzászámítva ehhez azt, hogy a Maastrichton kívüli közösségi közlekedés – busz – járatsűrűsége meglehetősen ritka, azt eredményezi, hogy a legtöbb ember, beleértve engem és a lakótársaimat is, biciklivel közlekedtek. Ez napi 12km-t jelentett. Ezért érdemes nagyon figyelni arra, hogy mikor és hol bérel lakást a vállalkozószellemű hallgató. A pluszköltségek ellenére mindenki számára a kollégiumot javaslom, a hangulat, a társaság és a távolság miatt is. A város egyébként nagyon szép, rengeteg zegzugos utcával, árkádokkal, hidakkal és apró boltokkal. Nekem ez teljesen bejött két-három hétig, de aztán a sokadik eltévedés és a kevés igazán jó szórakozóhely hiánya miatt nagyon hamar unalmassá vált. Ez persze ki-ki személyes beállítottságának a függvénye, ezért nem hiszem, hogy több szót kellene erre fordítani.

Magukról a hollandokról és a németekről, akik az iskola hallgatóságának 85%-át teszik ki, vegyes volt a benyomás. Mindenki nagyon udvarias volt és kiválóan beszélt angolul, ami maximálisan jó érzést kelt az emberben, legalábbis a hazai viszonyokból kiindulva. Sajnos azonban nagyon kevés volt köztük az olyan, aki bármilyen értelemben is megnyílt volna. Ez azt jelenti, hogy remekül lehetett beszélgetni az időjárásról és a tanulmányokról, de itt gyakran megakadt a folyamat és elkezdte ismételni önmagát. Ezzel szemben a délebbi államok hallgatóival, a dél-amerikaiakkal és sokszor a kínai diákokkal is könnyen kialakítható volt emberi kapcsolat. Szerencsére ők sokan vannak a kollégiumban, ezért jobbára azok, akik ott laknak, velük fognak találkozni.

Végül meg kell említeni a helyi időjárást is, ami szintén nem a megszokott magyar szemmel tekintve. Tény, hogy sokat esik az eső és nagy, szürke felhők vannak, de ami igazán elveszi az ember jókedvét az a nagyon rövid nappali szakasz. Kifejezetten hamar sötétedik és ez így sokat elvesz a hangulatból.

Összességében az a helyzet, hogy minden hátrányával együtt ez még így is egy nagyon jó hely. Nemcsak azért, mert az egyetem messzemenően és európai szinten magasan kiemelkedő, hanem azért is, mert aki hajlandó némi energiát belefektetni az nagyon sokat fejlődhet és megtalálhatja azt a társaságot magának, amiről mindig is álmodott. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.