Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universitá degli Studi di Udine

Harmad éves, Élelmiszermérnök Bsc hallgató vagyok a Budapesti Corvinus Egyetemen. Erasmus ösztöndíj keretein belül 2010. február 22-től 2010. május 23-ig az olaszországi Udine városban voltam. Tanulmányaim célja a borászati témájú szakdolgozatom elkészítése volt. 

Utazás 

A legegyszerűbb módja - ha másnak is annyi csomagja van, mint nekem- busszal. Ez gyorsabb, mint a vonat és nincsen korlátozás a bőrönd súlyát illetően, ami 3 hónapos utazásnál nagy előny. (http://www.volanbusz.hu/hu/kulfoldiutazas/eurolines)

Ezzel a busszal célszerű Velencéig menni, mert ha Triestben leszállunk hajnali 3 órakor, nem találunk vonatcsatlakozást. Így én Velencéig utaztam, majd onnan fél-egy óránként indul vonat Udinébe.

Udinében az állomáson leszállva nem várt senki. Igaz a kezdő információcsomagban még írták, hogy várnak a vasútállomáson és 3 napig lesz valaki aki segít kiigazodni a városban, körbevezet. Nem így történt. Egyedül elmentem a nemzetközi irodába a város másik végébe, ahol közölték, hogy 3 óra múlva elfoglalhatom a szállásomat, addig nézzek körül a városban (esett az eső és 4 táskám volt, nem ajánlották fel, hogy addig otthagyhatom őket).  

Szállás

Végre lepakolhattam a cuccaimat az 5. emeleti lakásban. Itt egy ír lánnyal kerültem egy szobába, és a lakásban még 2 kanadai és egy spanyol lány lakott. Volt közös konyhánk, zuhanyzónk és egy 2 négyzetméteres erkélyünk. Szerencsém volt, mert ekkor én még csak angolul beszéltem igazán, és a lányok sokat segítettek nekem. Nagyon jó házba kerültem, amiért a mai napig hálás vagyok.

Az ár: előlegben ott kellett hagyni 180 eurót, ami nagyon jónak számít, mert volt akinek 400-600 eurókat kellett :S Ezenfelül pedig minden hónapban 185 eurót fizettünk és a kiköltözéskor a gázszámlát. A főbérlő  nagyon kedves volt, így amikor megérkeztem a februári hónapban napi összeget kért a lakásért, ami 6 euró/éj. Így összességében a szállás kijött a 3 hónapra 600 euróból.

Mindezek mellett volt mosási lehetőségünk a tetőtérben, voltak edények, egyedül  ágynemű huzatot kellett vinni. Persze általában valami elromlott (sütő, csap, porszívó, stb.), de összességében nem panaszkodhatom. 

Az egyetem

Elérkeztem egy kritikus ponthoz a beszámolómban… Megérkezésemkor kaptam egy e-mail címet, nevet és egy címet. Gondoltam írok a tanárnak (akinek elméletileg foglalkoznia kellett volna velem) e-mailt, mielőtt bemegyek hozzá, hogy mikor ér rá. Nos nem az a tanár válaszolt, sőt a másik tanárral 3 hétig e-maileztünk, mire megértette, hogy én már Udinében vagyok. Itt tenném hozzá, hogy minden egyes e-mailben megkérdeztem, hogy mikor tudnánk találkozni és megbeszélni a szakdolgozatomat, és persze úgy indítottam az első e-mailem, hogy megérkeztem Udinébe.

Végre az 5. héten sikerült egy találkozót egyeztetnem, de nem ezzel a tanárral, hanem a tanszékvezetővel. Aki nagyon segítőkész volt, annak ellenére, hogy nem is tudott érkezésemről… Ekkor végre sikerült egy pincészetet elérni, akik szívesen vártak engem.  

Nekem a szakdolgozatomhoz dolgoznom kellett egy pincészetnél, hogy belelássak a dolgok működésébe és akiktől információkat kaphattam a szakdolgozatomhoz. Ez azonban nagyon nehéznek bizonyult, mert legális úton nekem szükségem volt egy egyetemi kódra. Ezt a kódot az egyetem 3 hét alatt csinálta meg.

Igaz nem tudtam volna mit tenni ez alatt a 3 hét alatt, mert egy gyalogosátkelő  helyen sikeresen elütött egy autó és eltörött a lábfejem. Így 3 hétig fel sem kellhettem igazán az ágyból. 

De 8 hét után végre elkezdhettem a munkát és belevethettem magam Friuli Venezia Giulia tartomány borászatának és szőlészetének megismerésébe. Nagyon élveztem a munkát és rengeteget tanultam. Igaz mindenki olaszul beszélt csak, de a végére már nagyon jól sikerült megtanulnom nekem is. A legnagyobb öröm akkor ért, amikor a főborász megkérdezte, hogy lenne e kedvem visszajönni dolgozni. Én persze igent mondtam, így júliusban visszatérek. 

Azért, hogy jót is mondjak az egyetemről. Az Erasmusos diákoknak van lehetőségük ingyenes olasz nyelvtanfolyamon részt venni. Az első 4 hétben én is ezt csináltam. A teljesen kezdő heti 12 órában tanulja a nyelvet 4 héten át. Egynyelvű az oktatás, a tanár pedig nagyon kedves és segítőkész. A kurzus végén írtunk egy vizsgát, aminek eredménye alapján kaptunk egy igazolást és magasabb osztályba léphettünk.

Aki erre az egyetemre menne, számítson arra, hogy mindenki csak olaszul beszél. Nincsenek angolul oktatott tárgyak. Én is hiába jelentkeztem angol nyelven szakdolgozatírásra, mert igazából csak olaszul beszéltem végig.  

Borászat

Sikerült Friuli Venezia Giulia tartománynak világviszonylatban is a legjobb pincészeténél dolgoznom: Livio Felluga S.S. SOC. AGR. Ezt köszönhetem prof. Roberto Zironinak. Ajánlom, hogy ha bárkinek problémája van a tanár úrhoz forduljon, mert nagyon lelkiismeretes és segítőkész.

A pincében és a szőlőben is egyaránt dolgozhattam. Közben rengeteg olasz nyelvű  irodalmat kaptam, mind a tartományról, mind a pincészetről. Ezek segítettek abban, hogy elkezdhettem a szakdolgozatom írását. A szakdolgozatom témájának is a pincészetet és a tartományt választottam.

A borászatnál rengeteg segítséget kaptam. Az utolsó 5 hét, amelyet ott töltöttem életem legjobb 5 hete volt. 

Összességében nagyon jól éreztem magam, de ez az utolsó 5 hétnek köszönhető  és a lakótáraimnak, akik igazán sokat segítettek nekem mindig. Sajnos a tanárok felkészültségéről, segítőkészségéről nem vagyok meggyőzve. Illetve a fogadó Nemzetközi Iroda sem tett rám jó benyomást. Az utolsó személyes kapcsolatom az irodával, amikor a validation formomat aláírták a hazajövetelemről. Ekkor az Úr aláírta, faxon elküldte, majd elém dobta a lapot. Köszöntem és Ő meg sem mukkant.

De mielőtt bárki azt mondaná, na ide nem megyek… Ne felejtsük el, hogy Olaszország! És akikkel ott megismerkedtem, a lakótársaimmal, más erasmusos diákokkal, olaszokkal már akkor hiányoztak, amikor felültem a vonatra visszafelé. A legnagyobb élmény volt ez a 3 hónap! Bár sok keserűség van és sokat kellett menni az ügyek után, de megcsináltam és nagyon jó érzés, nem hiába megyek vissza!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.