Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Bologna

Bolognában töltöttem a 2009/2010-es tanév őszi félévét. Szeretnék megosztani néhány értékes információt a későbbiekben kiutazókkal. Kertészmérnök képzésen vettem részt, Bsc. 3. évfolyamon.

Tájékoztatás, első  pár nap: 

    Bolognai ifjúsági hotel: San Sisto. Érdemes az első néhány napra szállást igényelni (interneten 16 euro/fő/éj), mert mind a kollégiumi berendezkedés mind az albérletkeresés igénybe vesz pár napot.     Albérlet a helyszínen 2-3 nap alatt található. Igény szerint egyágyas, kétágyas szobák, akár komplett lakások is bérelhetőek.

albérleti díjak megközelítőleg: kétágyas szoba (doppia) 250-300 euró/fő/hónap 

egyágyas szoba (singola) 300-400 euró/fő/hónap                               

Albérleti hirdetések a via Zambonin, az egyetemi épületek falaira kicédulázva találhatóak. A félév első két hetében mindenki az albérletkereséssel van elfoglalva, rengeteg hirdetés, kedvére válogathat az ember. Néhány tapasztalat: ha fél évre mész érdemes előre mondani, mert sok helyen csak minimum egy évre adják ki a szobákat.

 Egyetemi Útbaigazítás:

Központi erasmus iroda: via Zamboni 33. - itt kell bejelentkezni, és minden hasznos   információt itt hirdetnek ki. Diákigazolványokat is itt lehet beszerezni, valamint a fontos papírokat is itt kapják meg a diákok. 

Olasz tanfolyamok: 

Pályáztam EILC tanfolyamra, de sajnos lemaradtam róla.  Bolognában, mivel rengeteg erasmusos diák van egy félévben kétszer is indítanak tanfolyamokat. A nyelviskola neve CILTA, a tanfolyamok szintje: A1-C1. Hetente 2x2 óra, erasmusosoknak ingyen. A kurzus nagyon tetszett. Mindenképp érdemes jelentkezni, mind a nyelvoktatás színvonala, mind az ismerkedés miatt. A tanfolyam sikeres elvégzése esetén 3 kredit jár.

Egyetemi órák:

A learning agreement javítása kb. két hetet vett igénybe. Az órák megtalálhatóak az egyetem honlapján, ill. félév kezdetétől egyetemi hirdetőtáblán is. Érdemes kipróbálni több órát is a végleges döntés előtt, a követelményeket megérdeklődni. Néhol a vizsgán kívül beadandó dolgozatra, esetleg kisebb írásbeli megmérettetésre lehet számítani. A vizsgák kivétel nélkül szóbelik.

Nyelvtudás:

A tanárok nagy része tud angolul, és vizsgán is lehet választani az angol és olasz között. Ajánlom az olaszt, mert értékelik ha megszólalsz a nyelvükön. Az órákat azonban csak olaszul lehet hallgatni, angolt egyedül mesterképzésben résztvevőknek kínálnak. 

Egyetemi programok:

Kirándulásokat, tanulmányi szemléket szerveznek a tanárok, melyekre jelentkezni lehet nekünk erasmusosoknak is. A programok fizetősek, az utazás díjtalan, de a belépőket, nekünk kellett fizetni. Mi egy golfpályára, botanikus kertbe valamint egy faiskolába látogattunk el.  Az egyetemi könyvtárból kölcsönözhetünk szakkönyveket, újságokat…stb.

Egyéb programok:

Erasmusos szervezetek: ESEG, ESN Mindkettő diákszervezet szervez kirándulásokat, bulikat, mozikat, sportolási lehetőségeket is kínálnak. Csatlakozni érdemes, ez ESEG kártya díjtalan, az ESN 5 euró. Rengeteg program közül lehet válogatni, Olaszország nagy városaiba eljuthatsz a többi diákkal együtt. Általában a programok férőhelyei igen szűkek, így a jelentkezéseket nem érdemes halogatni. Bulizni a kártya felmutatásával legtöbbször ingyen lehet, hetente kb. 3-4 bulit is szerveznek erasmusosoknak.

Összegzés:

A kint töltött idő  óriási élmény, mindenkinek ajánlom, aki szeretne idegen országban önállósodni, nyelvet tanulni, barátokat szerezni. Szerintem hasznosabb egy egész évre kimenni. A nyelvet is jobban hasznosíthatjuk, valamint az itthoni tanulmányaink is kevésbé akadoznak.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.