Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

ESSCA Angers

      A 2009/2010-es tanév tavaszi szemeszterét Angersban töltöttem, Franciaországban, mivel célom volt a francia kultúra és vidék felfedezése valamint a nyelv tanulása is, az AEBS programot pedig azért választottam, mert a szemeszter során angolul hallgathattuk a tárgyakat.

      A város rendkívül gyönyörű volt, igazi kis ékszerdoboz a Loire völgyében, élénk diák és kulturális élet jellemzi. Műemlékekben, múzeumokban, nevezetességekben gazdag város, egy egyetemista számára is ideális, hiszen számtalan oktatási intézmény közül választhat, tanulmányai segítésére pedig a város megfelelő infrastruktúrát kínál, például központi könyvtárak, sőt angol nyelvű könyvtárak is.

Mivel Angers a Loire vidék központja, így felejthetetlen élmény volt bejárni a Loire menti kastélyok vidékét, a pompa és kifinomult ízlés leglátványosabb szimbólumai ezen remekművek.

A város a diákokat lakhatási támogatással is segíti, amelynek neve CAF, tekintve, hogy az árak Franciaországban igen magasak (például az élelmiszer árakat sosem szabad forintra átszámítani), nagyon nagy segítségnek ez a havi támogatás (összege attól függ, mennyibe kerül a szállás, ahol a diák lakik).

  Az AEBS programot az ESSCA nevű oktatásai intézmény indította, pontosabb nevén grande école. Az ESSCA grande école központja Angers, de Budapesten, Párizsban és Sanghajban is van kirendeltségük.

Az oktatás angolul folyt, mint már említettem, a tanárok rendkívül kedvesek voltak és egyben remek szakemberek. Mindig érdeklődéssel fordultak minden egyes külföldi diák és népe kultúrája felé. Business tárgyakat és Political Science-hez kapcsolódó tárgyakat lehet választani a félév során, némelyikből final exam volt, némelyikből igen komoly paperwork.

Francia nyelvóránk is volt hetente kétszer, a programban résztvevő diákok kezdő és haladó csoportra lettek szétbontva.

A francia embereket rendkívül kedvesnek találtam, de jó, hogy ha néhány szót tudsz mondani franciául, ha ügyeket mész intézni, mert sokan nem beszélik az angolt, így ajánlom az órán való aktív részvételt, ha nem beszéled a nyelvet.

Legyél mindig nyitott a kultúrájukra vonatkozóan, sokat lehet tanulni belőle, és viszonozzák az érdeklődésedet, hiszen ők is állandóan kérdeztek engem Magyarországról kapcsolatban.

      A csoportba a világ minden tájáról érkeztek vendéghallgatók: Kína, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Chile, USA, Mexikó, Brazília, Marokkó, Spanyolország, Németország, Anglia, Írország, Olaszország, Málta, Ausztria, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia és remélem még így sem hagytam ki senkit.

Életre szóló élmény ennyi különféle emberrel találkozni és együtt tölteni egy félévet. Ha nyitott vagy, akkor szokásukat, kultúrájukat, történelmüket nem csak megismerheted, hanem meg is értheted, ami sokkal fontosabb. Erasmus programra olyan diákok jelentkeznek, akik ez az egyik oka, amiért a programra jelentkeztek, így ne aggódj, hogy egyedül fogod érezni magad, vagy hasonlók, mivel Rád kíváncsiak, de csak akkor, ha Te pedig irántuk érdeklődsz.

      Örök élmény marad számomra az ott töltött félév, barátságokat szereztem, beleláttam egy fejlett, Európai Uniós ország életébe kultúrájára valamint megismerhettem a külföldi oktatási rendszert, nem utolsó sorban pedig a nyelvtudásom is rengeteget fejlődött.

      Ha szeretnél egy barátságos egyetemista városban eltölteni egy félévet, amely lendületes diákélettel rendelkezik, festői vidéken helyezkedik el, akkor Angerst mindenképpen ajánlom

Utolsó frissítés: 2018.11.30.