Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

  Your browser may not support display of this image.Universitat de Girona

     Erasmusos évemet Gironában töltöttem, csodálatos két szemeszter volt. Az egyetem ahova jártam az UNIVESTITAT DE GIRONA nevet viseli.  Nehéz pár sorban összefoglalni mindazt az élményt és emléket, amit a két félév során átéltem. Ezért a következőkben igyekszem csupán néhány fontos tapasztalatot, tanácsot megosztani, ami hasznos lehet a kinti tartózkodáshoz, és ahhoz hogy már az első napok is jókedvvel teljenek.

     A legfontosabb, amiről nem szabad elfeledkezni, hogy Girona Katalóniában van, ahol a katalán nyelv a hivatalos nyelv. Nem, ez nem egy nyelvjárás, ez egy külön nyelv, ami kicsit hasonlít a franciára, a spanyolra és talán még az olaszra is, de ne riasszon el ez senkit, senki nem úgy kezdi majd a félévet az Erasmusos diákok közül, hogy beszéli a katalánt. Az iskola nyelvprogramot biztosít, amin ajánlom a részvételt, persze nem csak a katalán nyelv szépségei és gyors elsajátíthatósága miatt, hanem mert itt rengeteg külföldi diákkal ismerkedhetsz meg már az első napokban, és könnyen barátokra találhat az ember.

     A szállás, ami szintén sok fejtörést okozhat. Az iskolának van saját kollégiuma, én is ott laktam egy hónapig. Úgy gondolom egy hónap a kollégiumból szükséges és nem is kell több. A kollégium nagyon drága, egy hasonló színvonalú albérlethez képest és a városközponttól is elég távol esik.

     Az első egy hónap talán a legkedvesebb számomra, amikor megismertem azokat az embereket, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot, és akik közül néhánnyal az első hónap után közös albérletbe költöztem. Az albérlet keresése külön élmény volt, a kezdeti nyelvi nehézségek, a kompromisszumok, amiket a szobaválasztás során kötöttünk, mind csak szép emlék mára. Könnyen találhattok 3-4-5 szobás albérleteket ahol Erasmusos diákokkal költözhetsz össze, de az iskolában is sok a hirdetés, ha spanyolokkal szeretnél együtt lakni.

     Javaslom, hogy ne félj megnyílni és társakat keresni már az első napokban, a kint töltött idő soknak tűnik, mégis hirtelen elrepül. Sokat kirándultunk, kihasználtuk, hogy Gironának reptere van, ahonnan rengeteg helyre fapados járatokkal, olcsón eljutottunk. Bejártuk a spanyol városokat, de Portugáliában és más országokban is jártunk.

     A város biztonságos, az emberek kedvesek és nagyon segítőkészek. Azt gondoltam, unalmas kis város lesz, de nem. Ez a város él, pezsgő  az éjszakai élet, rengeteg a bár, a pub és a diszkó, ahol minden igény kielégítő zenei választékot megtalálhatsz. Rendszeresen fesztiválok, rendezvények vannak a város különböző pontjain, de a gyönyörű óváros egy átlagos éjszakán is romantikus séták helyszíne lehet.

     Igaz nincs tengerpart, de a város nagyon jó buszhálózattal rendelkezik, kevesebb mint egy óra alatt a tengerpartra is eljuthatsz. A Costa Bravan bámulatosan szép városkákat, üdülő falvakat találhatunk. Barcelonába busszal és vonattal is mehetünk. Ide ajánlom, hogy inkább szezonon kívül látogassatok el, mert rengeteg a turista és vigyázzatok az értékeitekre, mert sajnos sok a zsebtolvaj. A város egyébként csodaszép, és rengeteg a látnivaló.

     Az iskolában lehetőség van spanyol, katalán és angol nyelvű  órákat választani. Természetesen, mint mindenhol vannak könnyebb és nehezebb tárgyak is. Az évközi, félévvégi vizsgák tantárgy szerint változóak, a részvételt viszont szigorúan veszik. A legtöbb tanár nagyon segítőkész, és a diákok is szívesen befogadtak a csapatmunkák esetén. Viszont ahhoz hogy haza tudd hozni az elvárt kreditet, a sok szórakozás mellett néha nem árt tanulni is, még ha nehéz is.

     Az ételek nagyon finomak, sok helyen jártam már Európában, de a katalán konyha talán az egyik legjobb. Rengeteg tengeri különlegességet is kipróbálhatsz, persze a pénztárcát is ki kell nyitni hozzá.

     Az élet összességében sokkal drágább, az italok, ételek, bevásárlás érezhetően többe kerül. Igyekezz ne mindjárt az első hónapban felélni minden megspórolt pénzed.

     Igaz Spanyolország és tengerpart, de ne számíts egész éves jó  időre, sajnos novemberben már ott is lehűl az idő, és decemberre igen hideg lesz, az igazán jó idő pedig ott is április- május körül kezdődik.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.