Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universiteit Antwerpen

Erasmus Antwerpen 2010

Második évfolyamos kereskedelem és marketing szakos hallgatóként nyertem el az Erasmus tanulmányi félévet, ezért Antwerpenben tanulhattam a tavaszi szemeszterben. Ugyan a pályázásom során nem ezt a várost és egyetemet jelöltem meg első helyen, mégis azt hiszem a lehető legjobban alakult, hogy itt tölthettem az Erasmus félévemet.

A város

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi központja, emelett fiatalos diákváros, pezsgő egyetemi és éjszakai élettel, rengeteg látnivalóval, múzeumokkal és szabadidős sportolási lehetőségekkel. A város központja a Groenplatz és környéke, itt található a legtöbb múzeum és kiállítás, a katedrális, rengeteg étterem és kávézó, a könyvtár, kisebb templomok, szűk és hangulatos utcák, az egyetemek, mozik, sportcentrumok és konditermek. A város ezen része gyalog vagy biciklivel gyorsan bejárható és minden megtalálható itt, tömegközlekedéssel pedig a külső városnegyedek is megközelíthetőek. Az erasmusos diákok nagy része a centrum közelében próbál meg lakást bérelni, a 2000-es irányító számú részeken, de mivel ez a központ, ezért itt a legdrágábbak az apartmanok. Távolabb eső városnegyedekben valamelyest olcsóbb a bérleti díj, de a havi tömegközlekedési bérlettel számolni kell, ami 20 euró diákoknak. Élelmiszervásárlást a diákok többsége a helyi legolcsóbb szupermarketben intézi el, ez a carrefour hálózat és a városban több helyen is található. A város fő bevásárló utcája a Meir, ahol a rengeteg márkájú boltok között általában hömpölygő embertömegben vásárolnak antwerpeniek és turisták egyaránt. Az üzletek vasárnap egész nap zárva vannak, szombaton pedig délig vagy egy óráig, hétköznapokon hat-hét óráig tartanak nyitva.

Célszerű  a belga szokáshoz megfelelően biciklit bérelni, amit Antwerpenben a vasútállomáshoz közel lehet megtenni. Itt 35 plusz 75 euró  kauciót kell fizetni három havi bérlésre és nagyon jó minőségű, zárral felszerelt bicikliket lehet bérelni, amivel sokkal gyorsabban és élvezetsebben megközelíthetünk helyeket, nemcsak a városban de városon kívül is. Például a Metropolis mozicentert, ami Európa második legnagyobb mozicentruma és a központból indulva körülbelül 20-25 perc biciklizéssel elérhető. Nagyon kell azonban figyelni a biciklik lezárására, mert igen gyakoriak az éjszakai biciklilopások.

A vonatközlekedéshez legcélszerűbb egy tíz utazásra szóló gyűjtőjegyet venni, hiszen a félév alatt mindenki valószínűleg ellátogat vonattal a közeli városokba.

Nekem nagyon kellemes tapasztalat volt, hogy Antwerpenben és Belgium városaiban minden múzeumba 1 euró a belépési díj diákoknak és rengeteg kisebb-nagyobb múzeum ideiglenes kiállítás tekinthető meg. Az állandó legnagyobb múzeumok a „Szép Művészetek Múzeuma”  és a Rubenshuis, ezenkívül véleményem szerint érdemes ellátogatni a nyomdamúzeumba, a gyémántmúzeumba és divatkiállításokra.

Nagyon hangulatos jobb időben a Schelde mentén található várat és kikötő részeket gyalogosan bejárni, mert tavasszal fiatal zenészek és piknikező diákok napoznak a parton.

Az egyetem

Én a Karel de Groete Hogeschool International Business Course programjának keretei között tanultam, ami kifejezetten Erasmusos diákoknak összeállított órákat tartalmazott. Az iskolai tanév megkezdése előtt egy háromhetes holland nyelvkurzuson vehettünk részt, ami egyben intenzív és hasznos, hétköznapi életben használható kifejezések megismertetése mellett lehetőséget adott arra, hogy összetartó csoporttá kovácsolódjunk a többi erasmusos diákkal. Ezen a nyelvtanfolyamon olyan diákok is részt vettek, akik később nem a mi iskolánkban folytatták tanulmányaikat, de az iskolai év megkezdésekor ugyanúgy találkoztunk velük a közös programokon, mint az egy egyetemen tanulókkal. Az Karel de Groete Hogeschoolban a külföldi cserediákoknak egyénileg kell összeállítaniuk egy órarendet, amit körülbelül 10-12 tárgyból választhatnak és 26 kredit értékben kell teljesíteniük. Ez 5-6 tárgynak felel meg. A 26 kreditet illetően nagyon rugalmasak az iskola International Office vezetői, mert elsősorban az otthoni egyetemtől teszik függővé, hogy hány kreditet kötelező felvenni és mennyi a szerintük ajánlott. Mivel ebben az iskolában a többi nagy antwerpeni egyetemhez képest kevés cserediák tanul, ezért előnyét élvezhettük, hogy az erasmusos koordinátorok mindig minden kérdésben segítségünkre álltak és személyesen jó kapcsolatba kerülhettünk velük.

Az egész város több egyetemén tanuló külföldi diákok színes programjairól, összetartó kirándulásairól, nemzeti vacsoráiról, kulturális vetélkedőiről az úgynevezett Erasmus Student Network gondoskodik, röviden ESN. Ez a szervezet 10 lelkes diákból áll, akik egész félév folyamán tartják a kapcsolatot az erasmusosokkal és segítik egy összetartó közösség kialakulását. Jó tanácsként mondanám, hogy Erasmuson kötelező facebook profillal rendelkezni, mert mind az ESN mind az újonnan megismert barátok így tudnak a legegyszerűbben és leggyorsabban kapcsolatot teremteni.

Sportolási lehetőséget a belvárosban található konditermek mellett az University of Antwerp biztosít, ahol lehetőség van egy 12 alkalmas sportbérlet vásárlására (20 euró) és ezzel az egyetem ping-pong, kosárlabda és focitermét igénybe venni, illetve használható az uszoda is. A belvárosban, nem messze a Karel de Groete Hogeschooltól található egy konditerem, ami a legolcsóbb lehetőség, mert itt havi 15 euróért korlátlan konditerem használatra van lehetőség. Az egyetlen ellenérv, hogy egy éves bérletet kell venni és nincs lehetőség rövidebb időtartamú vásárlására, de heti 2-3-szori rendszeres sportolás esetén ez éri meg a legjobban.

Lakhatás

Lakáskeresési lehetőségekről érdemes jóelőre interneten tájékozódni az úgynevezett Kotweb oldalon, ami különböző kategóriák megválasztásával mutatja be az aktuálisan kibérelhető apartmanokat és lakásokat. Aki azzal a tudattal szeretne kiutazni, hogy már megvan a biztos lakhatási lehetősége az elkövetkezendő fél évre, annak azt ajánlom, hogy a Kotweben a 2000-res irányítószámú területen keressen lakásokat. Ez a centrum és itt a legdrágábbak a lakások, de ettől északra és keletre a város szegényebb negyedei találhatók, ahol gyakoriak a betörések, kellemetlen a légkör és sokat kell utazni az egyetem és a szórakozóhelyek elérésére.

A másik lehetőség, amit mindenkinek inkább ajánlok, hogy rengeteg diákszálló  és student hostel létezik a belvárosban, ahol két-három hétre olcsón meg lehet szállni és a leghatékonyabb, ha mindenki személyesen keresi fel a lakás lehetőségeket. A januári február eleji időszakban még rengeteg lakás kiadó és mivel nagyon sok diák ezzel a módszerrel utazik ide, ezért könnyen lehet albérlőtársakra akadni, akikkel személyesen, esetleg az áron is alkudva lehet a lehető legkedvezőbb apartmant kiválasztani. Én kiutazásom előtt két csoporttársammal a Kotweben foglaltam le egy lakást, ami állapotát tekintve tökéletes volt, csakhogy az interneten semmit nem tájékozódhattunk arról, hogy a város szegénynegyedében található. Mivel nem szerettünk volna ebben a közegben lakni, ezért megérkezésünk után három héttel egy új lakásba költöztünk a központba és a lakásváltás során egy havi kauciónkat elvesztettük. Az ilyen problémák elkerülésére ajánlom a személyes keresés módszerét.

Összegzés

Az erasmusra pályázók közül azoknak ajánlanám Antwerpent, akik szeretnék az angol nyelvtudásukat fejleszteni, bírják a hideg, szeles, esős időjárást, szeretnek aktívan biciklis kirándulásokon részt venni, nagy táncos szórakozóhelyek mellett a kisebb beülős, sörözős kocsmákat is meglátogatják, napsütés megérkeztével gyalog bejárják a kikötőt és piknikeznek a Staatsparkban és hagyják magukat elvarázsolni a világ legkeskenyebb házacskái által.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.