Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámooló - 2009/10

University of Vaasa 

Finnország

Finnországba régi álmom volt eljutni, amit az Erasmus program keretében sikerült is megvalósítani. A 2009/2010-es tanév tavaszi félévét tölthettem Vaasaban. Finnországól azon kívül, hogy nagyon hideg van érdemes tudni, hogy az utóbbi 20-30 évben felgyorsult a gazdasági fejlődés ennek minden előnyével és hátrányával. Bár a finn nagyon vendégszerető nép, kezdenek kicsit zárkózottabbá, tartózkodóbbá válni a bevándorlók miatt. Ezt leszámítva, nagyon kedvesek, és ha egyszer sikerült velük pertut inni, utána akár örök barátságot is lehet kötni. 

Vaasa

Your browser may not support display of this image. A városok merőben mások, mint Magyarországon. A népesség nagyon kicsi, Helsinkiben is alig fél millióan élnek, nemhogy az északi vidéken. Vaasa a nyugati parton elhelyezkedő városka, kb. 50 ezres népességgel, de annál nagyobb területen. A legnaposabb városkának mondják, de ebből én télen nem sokat vettem észre. A svéd kisebbség jelentős, külön színházuk, pubjuk van, és sokszor hallani a nyelvet az utcán is.

A város kiterjedése nagy, de ez leginkább a városon belüli tavaknak és erdős részeknek köszönhető. A finnek nagyon kedvelik a természetet, nem szeretik a zsúfolt utcákat. Még a kollégium előtt is két tó előtt helyezkedett el. A városon belül a közlekedés autóval a legjobb, a buszok ritkán járnak. A legcélszerűbb biciklit bérelni és télen is azzal járni (30-50€/szemeszter a Degree Student Clubnál az egyetemen) 

University of Vaasa

Your browser may not support display of this image. Az egyetem a régi gyapotgyár épületeiben kapott helyet, közvetlen a tengerpart mellett. A business kar mellett műszaki és bölcsész oktatás is folyik, nagy hangsúlyt fektetnek a minél színesebb egyetemi életre. Az oktatás alapnyelve finn, de számos tárgyat angolul, németül vagy svédül is lehet hallgatni. Az épületek jól felszereltek, elegendő számítógép és tanulószoba áll a diákok rendelkezésére. A könyvtár is a campuson található, a legnagyobb közösségi élet a kávézójában zajlik, ahol mindig pár ismerőssel össze lehet futni egy kis szünetre.

A Student Union-ba belépve jár a diákigazolvány amivel a közlekedésen kívül a campuson is kedvezmények vehetőek igénybe. A legnépszerűbb a menza és a kávézó, ahol a 6€-s menü helyett a diákok 2,3€-ért ebédelhetnek. Ezen kívül sportolásnál, egyetemi rendezvényeknél is érdemes kihasználni a kártya nyújtotta lehetőségeket. 

Oktatás

A finn oktatás magas színvonalú, rengeteg pénzt és nagy hangsúlyt fektetnek rá. Csak a nappali képzési forma ismert, de sokkal rugalmasabb, mint Magyarországon. A szemeszter három periódusra van osztva, közöttük egy-egy hetes vizsgaidőszak. A tárgyak nagy részét csak egy periódusban oktatják, ritka az, hogy egy hónapnál hosszabb lenne. Az előadások és a szemináriumok kevésbé vannak elkülönítve, és maga az oktatás is rövidebb, mint itthon. Az egyéni tanulást szorgalmazzák, de nem adnak házi feladatot. Mindenkire rá van bízva, hogy az anyag mely részeit sajátítja el és milyen szinten, a tanárok ebben a folyamatban inkább konzultációs segítséget nyújtanak.

A vizsgák  általában esszékérdések, kevés a gyakorlati vagy a számolós feladat. A vizsgák letételére három időpont van, de néha előfordul, hogy azonos napra több is esik.

A nyelvi oktatás színvonalas, lehetőség van kezdő/túlélő finn, svéd vagy orosz nyelvtanulásra és ezen kívül intenzív finn oktatás is van, ha valaki komolyabban szeretné tanulni a nyelvet. 

Kollégium

Your browser may not support display of this image.A kollégiumok egy magáncég üzemeltetése alá tartoznak, mindent külön velük kell intézni. (www.voas.fi). A nemzetközi diákok általában a Linna vagy a Tekla 2. fantázianévre hallgató épületben vannak elszállásolva, ide érdemes szobát foglalni. Ezek aránylag régi épületek, különálló lakások vannak bennük, amik 2-3 szobásak, konyhával, fürdőszobával és internetkapcsolattal. A szobák bútorozottak és zárhatóak. Némelyikhez tartozik erkély vagy picike terasz. Edények a student union-tól bérelhetőek. Az 5-7 fős szauna hetente egyszer foglalható.

Szobát foglalni minél hamarabb érdemes, de értesítés csak körülbelül beköltözés előtt 2-3 hónappal várható.

A kollégiumokat üzemeltető céggel sok gond van, nem túl segítőkészek, és minden költséget/problémát a diákokra akarnak hárítani (takarítás alig van, a szauna csak 3 nap használható, akkor is csak az egyik, kiégett égőket a diákoknak kell cserélni, volt hogy nem volt fűtés, internet, stb.) A foglalót az ismerőseim közül senki nem kapta vissza teljes egészében, jogtalanul számoltak fel takarítási, javítási díjakat, amivel hazaérkezés után nehéz vitatkozni. 

Vásárlás

A kollégium közelében és az egyetemre vezető úton több közért is található, ahol a legalapvetőbb élelmiszereket lehet beszerezni. Egy szupermarket is van a környéken, biciklivel körülbelül negyedórányira. Alkoholt csak az állam által üzemeltetett Alko boltokban lehet kapni. A városközpontban két bevásárlóközpont van és egy szupermarket, ahol minden megtalálható. Az árak nagyon hasonlóak az itthoniakhoz képest, az alapvető élelmiszerek, ruházat, elektronika körülbelül egy árban van az itthonival, ezt csak az árfolyam-ingadozás befolyásolja. Ellenben a szolgáltatások jelentősen drágábbak, mint itthon a magas fizetések miatt. Ide értem például a közlekedést, a fodrászt, nyelviskolát, stb. 

Közlekedés

Your browser may not support display of this image. Finnországba mindenképp a repülés javasolt. A Lufthansa, az Austrian Airlines, a Finnair és a Malév közvetlen és egy átszállásos járatokat indít Budapest és Helsinki között. Retúr jegyek már 40e Ft-tól kaphatóak, érdemes időben vásárolni és akciókat igénybe venni (pl. 26 éven aluli kedvezmény a Finnairnél). Ezen kívül idén indította a Wizz Air a fapados járatát Turkuba, itt már 8e Ft-tól vannak jegyek.

Országon belül a nagy távolságok miatt a vonat a legjobb megoldás. Diákoknak 50% kedvezmény jár, de csak egyetemi igazolással kiváltott igazolvánnyal. Érdemes felvenni már emiatt a kapcsolatot a kinti koordinátorral aki kérésre postázza az igazolást. A vonatok remekül felszereltek és gyorsak, menetrend és jegyárak a www.vr.fi oldalon. Buszok is közlekednek, de mivel szinte ugyanannyiba kerül, mint a vonat, így én a kényelmesebb vonatot részesítettem előnyben. 

Egyéb

Hétvégéken és a szünetekben érdemes utazgatni és az egész országot megnézni. Egyetemi szervezésben lehet menni Lappföldre, Szentpétervárra és bulihajóval Stockholmba. Ezen kívül érdemes ellátogatni egyéni szervezés keretében Helsinkibe, Turkuba, Tamperébe, a nemzeti parkokba, a legészakibb határvidékre és a környező országokba például Észtországba, Tallinnba, 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.