Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universiteit Maastricht

A következőkben Erasmusos élményeimről számolok be, ugyanis a 2009/10-es év tavaszi félévét a hollandiai Maastrichtban tölthettem el ösztöndíjamnak köszönhetően. Nehéz ilyen terjedelemben összefoglalni a félév során szerzett rengeteg élményt, tapasztalatot és tudnivalót, azonban igyekszem az igazán fontos információkra kitérni.

Azzal kezdeném, hogy nem voltam 100%-ig biztos abban, hogy élnem kell a lehetőséggel. Ugyan a tárgyaimat nem számították be az itthoni kurzusokba és  így végzősként egy teljes évet kell csúsznom (párhuzamosan nem tudtam volna teljesíteni a vizsgákat külföldön, valamint itthon is), a rengeteg élmény és tapasztalat sokkal többet ér, mint hogy „menetrend szerint” végezzek az egyetemen. Az is tény, hogy anyagilag sokkal jelentősebb kiadást jelentett ez a félév, mint az otthon teljesítettek. Mégis amennyiben ez nem okoz áthidalhatatlan problémát valakinek, úgy gondolom érdemes picit többet áldozni a külföldi életért.

Klisé, de Maastricht valóban egy ékszerdoboz. Sokkal alacsonyabb elvárásokkal érkeztem, a Maastrichti Szerződésen kívül ugyanis nem hallani lépten-nyomon a városról, így nem vártam sokat tőle. Tévedtem. Ugyan kisvárosról beszélünk, mégis tele van élettel, lévén nemzetközi jellegű egyetemi városról van szó, tele Erasmusos diákkal. Minden megtalálható, ami egy nagyvárosban is, maximum kisebb mennyiségben, méretben. A város történelmét szívhatjuk magunkba a macskaköves utcákat járva, az épületek pedig szemet gyönyörködtetőek. Szinte minden ódon, mégis hangulatos és kellemes, kicsit sem rideg, vagy idegen érzést keltő.

Az egyetem által fenntartott Guesthouse (http://www.unimaas.nl/guesthouseum/) a legkézenfekvőbb megoldás egy Erasmusos diák számára a szállást illetően, bár néhányan olcsóbb megoldást keresve albérletet választanak. Úgy gondolom azonban, hogy ez utóbbi egy sokkal rizikósabb és időigényesebb opció. A Guesthouse 11 helyszínen tart fenn szobákat a diákok számára; egyfős, kétfős szobákat, valamint külön studiokat. Amikor jelentkeztem, már nem volt lehetőségem bekerülni a központi főépületbe (Brouwersweg C, P épület), ahol valóban a legnagyobb élet folyik. Egy kinti kollégiumban kaptam helyet, a Talienruwen. A Guesthouse ezen épülete egy 3 emeletes sorház, két személyes, külön bejáratú lakásokkal. Közel sem egy megszokott, tipikus kollégiumról beszélünk tehát, én egy svéd lánnyal laktam együtt, és csupán ketten osztoztunk a fürdőn, továbbá a konyhán. Személy szerint sokkal jobbnak találtam, hogy nem kellett 15-20 emberhez igazodnom, ha épp főzni szerettem volna például, és a külön lakás nem jelentette azt sem, hogy nem volt élet; házibulikban nem volt hiány a külső Guesthouseos helyszíneken sem. Ez az épület ráadásul egy zöld övezetben található, saját udvarral, teljesen nyugis, ideális. Az egyetlen probléma, hogy 30 perc gyalog az út a központba, ami persze biciklivel, vagy busszal kb. 15 percre csökkenthető.

Apropó  bicikli. Nekem nem volt biciklim, tudom hihetetlen Hollandiában, de valahogy így sikerült, nehezebb volt megfelelőt találni elérhető áron, mint gondoltam, egy idő után pedig megszoktam a gyaloglást, ami jól is esett. Ettől függetlenül tényleg érdemes venni egy használtat (újba nem érdemes befektetni, kb. 300 euronál kezdődnek) a félév elején, megkönnyíti az ember dolgát és kinn tényleg teljesen természetes, hogy mindenki biciklizik, plusz a közúti feltételek is megvannak hozzá (bicikli út mindenhol stb.). Árat illetően: kb. 40-60 euróért már ki lehet fogni egy egész jó bringát. A zár nagyon fontos kellék hozzá, elég gyakori a biciklilopás, még ha nem is feltételezné senki sem.

A tömegközlekedés elég drága, buszok közlekednek a városon belül, úgynevezett Strippenkaart rendszer van. A buszon vásárolt jegy 2,4 euró; egy előre megvett 5 alkalmas jegy 7,6 euró; egy 15 alkalmas pedig 22,5 euró. Az országon belül érdemes a kitűnő állapotú vonathálózatot használni (http://www.ns.nl/cs/Satellite/travellers), mindenhova könnyen és gyorsan oda lehet érni, azonban az árak itt is nagyon magasak, ráadásul a diák kedvezmények nem vonatkoznak csak a helyi, úgynevezett OV-Chipkaarttal rendelkező tanulókra. Van azonban egy jó lehetőség: a Kruidvat nevű drogéria bizonyos időszakokban (hogy mikor azt nem lehet előre tudni, max. a bennfentes helyiek tudják) 12,5 eurós, hétvégére szóló retúrjegyeket árusít az országon belül bárhova, ami iszonyatosan megéri.

Utazás. Mindenképp érdemes a szabadidőt utazásra is fordítani, mivel Maastricht az ország csücskében található, Belgium és Németország is nagyon közel van. Én elsősorban az országon belül utazgattam, Amszterdam természetesen alap követelmény, mint látnivaló, az egész város vibrál, nagyon izgalmas. Emellett Hágát, Utrechtet, Rotterdamot, valamint a legnagyobb virágparkot, az Amszterdamhoz, Leidenhez és Hágához is közeli Keukenhofot is ajánlani tudom.

Bevásárlás szempontjából a saját Guesthouseomhoz közel lévő lehetőségről tudok elsősorban beszélni, ott a kb. 5 percre található Jumbo az egyetlen opció, ami viszont teljesen jó, az árak picit magasabbak, mint itthon, 1-2 termék azonban akár olcsóbb is lehet. A Jumbon kívül a központban több Albertheijn található, valamint a C1000 és az ALDI is kedvelt szupermarketek.

Az egyetem. Először nagyon furcsa volt a Maastricht University általuk használt különleges oktatási módszer, a Problem Based Learning. Az órák többnyire kis létszámú (10-15 fő) csoportokban zajlanak, ahol a tanár szerepe gyakorlatilag szimbolikus, maximum akkor szól bele a beszélgetésbe/vitába, ha a hallgatók nagyon eltértek a témától/rossz irányba haladnak. A diákok irányítják a témákról való diskurzust, vitát; különböző lépéseken kell végighaladni a 2 órás tutorialok alkalmával. Saját gondolatok megosztásával kell egy témáról beszélni, először úgy, hogy a kötelező irodalmat még nem dolgoztuk fel. A következő alkalommal, mikor visszatérünk az órára, már a feldolgozott irodalom segítségével beszélünk ugyanarról a problémáról. Ez a PBL rendszer lényege, ami nekem nem volt szimpatikus, köszönhetően annak, hogy nem ezt szoktam meg az itthoni egyetemen, ráadásul nem is vagyok egy szószóló típus, aki minden gond nélkül fejti ki folyamatosan a véleményét több emberrel szemben. Ettől függetlenül érdekes élmény volt és úgy gondolom többet tanultam, mint otthon, ugyanis folyamatos! tanulásra voltam késztetve (rengeteg olvasásra!), és magamnak kellett az adott anyagot a lehető legjobban feldolgoznom és megértenem. A tutorialok mellett az itthon is megszokott előadások is vannak, ám jóval kevesebb számban. Összességében is sokkal kevesebb óránk, valamint tárgyunk volt, mint itthon, azonban a folyamatos otthon készülés és a tárgy mélyreható megismerése miatt ez elegendőnek is bizonyult.

Az emberekről összességében azt mondhatom mind az egyetemen, mind a városban, sőt az egész országban (utazások alapján), hogy segítőkészek, kedvesek, mosolygósak, és kb 99%-uk beszél angolul.

Összességében tehát tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom Maastrichtot, mindenki garantáltan pozitív élményekkel térhet haza fél év után és visszasírja majd a kinn töltött izgalmas hónapokat J.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.