Július - 2018
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  
Megszólalt a pénz| 2017.05.10.

Money Talks címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete (MKI) május 4-én. Az esemény célja az volt, hogy rávilágítson a kommunikáció és a gazdaság fogalmai, jelenségei közötti, eddig jobbára rejtett összefüggésekre, és újszerű nézőpontokat kínáljon ezek együttes vizsgálatára, értelmezésére.

Két év telt el azóta, hogy a magyar egyetemek kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszékei, valamint a Médiakutató Alapítvány közös állásfoglalást kényszerültek kiadni a kommunikációs alapképzés tervezett megszüntetésének ellenében. Ugyanebben a közleményben azonban azt is elismerték az érintettek, hogy a szak reformra szorul: a képzés racionalizálásának a munkaerő-piaci hasznosíthatóságot kell zászlóra tűznie. A BCE MKI által szervezett Money Talks nevet viselő konferenciával a Corvinus kommunikációkutatói a lehető legdirektebb módon hozták közel a kommunikációkutatás területét a piacon nagyra értékelt gazdálkodás- és közgazdaságtudományhoz.

Az esemény megnyitóján Csicsmann László, a Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar dékánja egyetemünk a Magyar Nemzeti Bankkal kötött stratégiai megállapodására hívta fel a figyelmet, rámutatva arra, hogy az együttműködés nem áll meg a másik két kar határainál. Az MKI igazgatója, Aczél Petra a kommunikációnak a különböző tudományterületek között betöltött integrációs szerepét emelte ki.

A konferencia előadásai alaposan körbejárták a két tudományág kapcsolatrendszerét. A kutatók leástak a gazdaság és a kommunikáció etimológiai gyökereihez, látványos párhuzamokat vontak és összefüggéseket tártak fel a két fogalom szerkezeti és működési modelljei között. Bemutatták, hogy a gazdálkodást meghatározza a kommunikáció, a kommunikáció pedig felfogható és leírható gazdaságként is. Ezt a kölcsönösséget empirikus kutatásokkal is alátámasztották: rávilágítottak az üzletemberek társadalmi felelősségére az újmédia által dominált kommunikáció világában; valamint egyúttal arra is, hogy az újságíróknak, de maguknak a nagy pénzintézeteknek a szerepe is létfontosságú a gazdasági összefüggések megvilágításában, értelmezésében és értékelésében. A prezentált tudásanyag újszerűségére és naprakészségére nem csak az MKI oktatóinak munkája jelentett garanciát: a konferencia színvonalát olyan világhírű meghívott előadók is emelték, mint Mari Lee Mifsud (University of Richmond), Raymond W. Gibbs, Jr. (University of California) és Kövecses Zoltán (ELTE).

Mari Lee Mifsud

Az előadások, és az azokat követő rövid vitablokkok ugyan rámutattak ennek a közeledési próbálkozásnak a nehézségeire és adott esetben végső korlátaira is, a Money Talks azonban ezzel együtt is határozottan bebizonyította, hogy a kommunikációkutatás más tudományágak számára is nélkülözhetetlen, egyre bővülő és fejlődő eszköztárat biztosít.

Bogatin Bence

Utolsó frissítés: 2016.10.20.