December - 2018
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Megnyitottuk a 2017/18-as tanévet| 2017.09.06.

A legjobbak vagytok a korosztályotokban, minden lehetőség a kezetekben van – de ne feledjétek, a buli csak most kezdődik el – mondta beszédében az évnyitó díszvendége, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója. Lánczi András rektor arról beszélt: a gólyák kivételes pillanatban érkeznek az egyetemre.

Az Erkel Színház adott otthont egyetemünk 2017/2018-as tanévet megnyitó ünnepélyes szenátusi ülésének 2017. szeptember 3-án. Az esemény programjának középpontjában két fontos jubileum állt: 1920-ban hívták életre a Királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kart, mint önálló intézményt, ezáltal az önálló magyar közgazdászképzést. 1948-ban jött létre a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem most már önálló universitasként. Így tehát egyszerre ünnepeljük az önálló magyar felsőoktatási közgazdászképzés 100, illetve Egyetemünk 70 éves születésnapját.

Az évfordulókra tekintettel az évnyitón a Kossuth-díjas Hot Jazz Band az elmúlt 100 év kedvelt dalaiból játszott válogatást, és felidézték emlékeiket a Száz család tagjai, ahol három generáció személyes és szakmai életútját is meghatározta a Közgázhoz való kötödés. Száz Vera arról beszélt: a legelső dolog, amit az egyetemnek köszönhet, hogy a szülei itt ismerték meg egymást, és felidézte, hogy az itt megszerzett tudás és tapasztalat hogyan járult hozzá a szakmai sikerekhez és magabiztossághoz – nemzetközi szinten is.

Száz János, a Pénzügy tanszék professzora elmondta: az ő szülei is a Közgázon ismerték meg egymást. A professzor felidézte, hogy az egyetem színvonalas matematikai-módszertani képzési hagyományának köszönhetően még a 70-es években is olyan alapokat szerezhetett, aminek segítségével később kitanulhatta a tőzsde, a piacgazdaság alapvető intézményének működésének megértéséhez elengedhetetlen értékpapír-számtant.  Száz János szerint a Corvinus legkiválóbb hallgatói megállják a helyüket a világ legjobb egyetemeinek végzettjeivel összevetve is – de ehhez nem elég az, hogy valaki a Fővám téren száll le a négyes metróról: az egyetem csak a lehetőséget biztosítja a kiválóságra. A professzor elmondta: 20 évvel ezelőtt, a Közgazdasági Kar dékánjaként ő adhatta át szüleinek az aranydiplomát végzésük 50. évfordulója alkalmából, ami óriási megtiszteltetés volt számára – legalább akkora, mint az, hogy a mostani eseményen is megoszthatta emlékeit.

A 93 éves Száz Jánosné Koska Idát, Száz János édesanyját a nyár folyamán szolnoki otthonában kereste fel a Közgáz csapata, és készített vele interjút – az évnyitó közönsége az erről készült videót nézhette meg. Koska Ida, aki 1942-ben lett a Közgazdasági Kar hallgatója, felidézte, milyen kivételes helyzetet jelentett akkoriban közgazdaságtant tanulni, és azt is megtudhattuk, hogy Heller Farkas sokkal jobb vizsgáztató volt, mint előadó. A kor- és társadalomrajznak is beillő emlékek többek szemébe is könnyeket csaltak.

A videó ide kattintva érhető el. 

„A győztesek olyan vesztesek, akik a kudarc után felállnak”

Az évnyitó díszvendége, Hernádi Zsolt azzal kezdte beszédét: biztos abban, hogy jelen lévő diákok között vannak a MOL következő 10 évének új menedzserei, vagy akár a MOL következő elnök-vezérigazgatója is. Ahhoz azonban, hogy ez így legyen, nem elég bejutni az ország legjobb közgazdászképző egyetemére – a Corvinusra, ez még csak a rajt. Hernádi Zsolt szerint a sikerhez három tényezőre van szükség: nyitottságra, bátorságra, és arra, hogy képesek legyünk felállni a bukásokból, kudarcokból.

A nyitottsággal kapcsolatban azt hangsúlyozta: sokkal nagyobb baj az, ha valaki azt hiszi, mindent tud, mint az, ha valamire nem tudja a választ. A lényeg, hogy ebben az esetben legyen nyitott, merjen kérdezni, beszélgetni, vitatkozni és folyamatosan tanulni, mert így mindenre meg lehet találni a megfelelő megoldást, jobbá, érdekesebbé, boldogabbá lehet tenni a világot. A nyitottság azonban önmagában sokszor nem elég, bátorság, sőt néha vakmerőség kell – mondta Hernádi Zsolt. Sohasem lehet megelégedni az adott helyzettel, a status quo-val, a rossz válaszokkal. Ez hatalmas energiákat emészthet fel, gyakran veszélyes és fájdalmas, de csak így lehet helytállni a mindenhol jelen lévő versenyben.

Ez vezet a kudarchoz – mert ha versenyzel, keresed a kihívásokat, gyakran elbuksz. Ettől természetesen mindenki fél, de nem szabad hagyni, hogy ez a félelem gátolja a cselekedeteinket. Az a kérdés, mi jön a bukás után – „a győztesek olyan vesztesek, akik a kudarc után felállnak”, idézte a Styx együttes énekesét, DeYoungot Hernádi Zsolt.

Beszédét azzal zárta: „A legkiválóbbak vagytok, a legjobb helyen, a legjobb időben. A legjobb néhány év van előtettek. Használjátok ki!”

A tudás felelőssége

Lánczi András rektor arról beszélt: közgázosnak lenni több, mint egy egyetem beiratkozott hallgatójának lenni. Elkötelezettséget jelent a tudás, a morális erények és a közösség iránti lojalitás mellett. A tudás melletti elköteleződés az igazság lankadatlan keresését jelenti, ami különös fontossággal bír egy olyan korban, amit sokan igazságon túliként jellemeznek. A morális erényekre is az igazság kereséséhez van szükség, hiszen tárgyilagosság és alázat nélkül nem lehet az igazság közelébe jutni. Ráadásul a tudás felelősséggel is jár, hiszen minél fontosabb, annál több ember életére van hatással. A tudás megszerzéséhez egyetemekre van szükség, amelyek – mint a Közgáz is – csak több nemzedék munkájával születhetnek meg. Ahhoz, hogy egy ilyen közösség fenn tudjon maradni, szükség van a tagok lojalitására.

A 2017-es év gólyái kivételes pillanatban érkeznek egyetemünkre, mivel az egyetem fejlesztések és fejlődés közepette remél szebb jövőt maga számára – mondta a rektor. Cél, hogy a Közgáz a közép-európai régió megkerülhetetlen egyeteme legyen, miközben a világ legjobb intézményeivel köt oktatási és kutatási megállapodásokat. Ehhez elengedhetetlen az egyetem kétnyelvűvé válása, és a megkezdett infrastrukturális fejlesztések is: az új kollégiumi épület és a sportcentrum, a Főépület felújítása, vagy az informatikai rendszer fejlesztése – mondta Lánczi András.

A rektor beszédét a következőkkel zárta – s ezt üzenjünk minden egyetemi polgár nevében a gólyáknak: „Isten hozta önöket ebben a közösségben, ezen az egyetemen!”

Utolsó frissítés: 2018.11.30.