Július - 2019
H K S C P S V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Kezdetét vette a 2018/2019-es tanév| 2018.09.10.

Az Egyetem Szenátusának ünnepélyes tanévnyitó ülésével szeptember 9-én kezdetét vette a 2018/2019-es tanév. A Müpában tartott eseményen Lánczi András rektor mellett Melanie Seymour, a Blackrock Budapest vezérigazgatója és George Friedman, a Geopolitical Futures elemzőcég elnöke köszöntötte a megjelent Egyetemi Polgárokat. A beszédek között Barabás Lőrinc trombitaművész-zeneszerző virtuóz játéka szórakoztatta a nézőket.

2018 több okból is fontos jubileumot jelent Egyetemünk számára: 1920-ban kormányrendelet, majd törvénycikk hívta életre a Királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kart, mint önálló intézményt, ezáltal az önálló magyar közgazdászképzést. 1948-ban jött létre a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem most már önálló universitasként. Így tehát egyszerre ünnepeljük az önálló magyar felsőoktatási közgazdászképzés 100, illetve Egyetemünk 70 éves születésnapját. Ebből az alkalomból egyetemtörténeti interjúsorozat készül, amely az elmúlt évtizedek jelentős tudósait, üzletembereit szólaltatja meg. Az évnyitó ünnepség első pontja az interjúsorozatból készült, Rektor aktorok című válogatás levetítése volt, amelyben a korábbi rektorok és Lánczi András jelenlegi rektor szólaltak meg. 

A beszédek sorát Melanie Seymour, a Blackrock Budapest vezérigazgatója, az évnyitó díszvendége nyitotta meg. Melanie Seymour arról beszélt: amikor mentoráltjai új karrierbe kezdenek, ő mindig azt tanácsolja nekik, hogy kezdjenek megpakolni egy metaforikus hátizsákot, amit tudással, készségekkel, tapasztalatokkal és emberekkel töltenek meg; ahelyett, hogy túlságosan arra összpontosítanának: mikor érik el a következő állomást. Ehhez a hátizsákhoz később mindig magabiztosan nyúlhatnak, ha a megfelelő eszközöket keresik egy probléma megoldására. Melanie Seymour arra is felhívta a figyelmet: mindinkább a technológiára összpontosító világunkban az empátia, az együttműködés és a kreativitás egyre fontosabb szerepet kap, ezért érdemes minél több időt szánni a személyes kommunikációra és a barátságok építésére. 

George Friedman, a Geopolitical Futures elemzőcég elnöke elmondta, hihetetlen pillanat számára, hogy szülővárosában mondhat beszédet azok után, hogy a kommunista hatalom miatt családjával 1949-ben el kellett hagynia Magyarországot. Felidézte, ez a döntés hogyan vezetett el élete meghatározó élményéhez, amikor is első egyetemi óráján, a City College of New Yorkban a tanár a leghíresebb középkori angol költő, Chaucer műveiből olvasott fel középkori angol nyelven. Csak később ismerte fel, hogy ekkor értette meg: ahhoz a hihetetlen élményhez, hogy valamiben meglássuk a szentséget – vagy valami más olyat, amiről korábban nem is tudtuk, hogy ott van – az akaratunk, az elhatározásunk és a döntéseink szükségesek. George Friedman szerint az ilyen különleges felismerésekre, az „elképzelhetetlen elképzelésére” biztosít lehetőséget az egyetemista lét, az utolsó olyan periódus az ember életében, amikor nem arra kell fókuszálnia, hogy pénzt keressen vagy családot alapítson. 

Lánczi András rektor beszédében először az Egyetem új hallgatóit szólította meg. Elmondta, nem biztos, hogy megismétlődő lehetőség az életükben nappali tagozatos egyetemistának lenni, hiszen nagyobb mértékben alakíthatják sorsukat, mint az emberek többsége. A rektor azt is kiemelte: a Közgázra való felvétellel a hallgatók egy olyan új közösség részévé válnak, amelynek identitását, túl a tudományos elkötelezettségen, a nemzeti elkötelezettség is jellemzi, mert minden egyes embernek csak akkor van szakmai és emberi fejlődési lehetősége, ha valahova tartozik. Lánczi András arra is figyelmeztetett:a tudásra törekvés soha nem lehet befejezett, állandó úton levést jelent, amelyet nem szabad összetéveszteni a tudomány végtelenségének mai ígéretével. Ezt már csak azért is érdemes szem előtt tartani, mert a tudást lehet jó és rossz célokra is használni, amiből az is következik, hogy a célok megfogalmazása megelőz minden mai értelemben vett tudományt. 

A rektor arról is beszélt: az Egyetem érteni akarja a világ mozgását a fölvetett problémák értelmezésével, kutatások ösztönzésével, és komolyan veszi, hogy a közép-európai térség egyik olyan intézményének számít, amely releváns tudással képes hozzájárulni az európai eszme megújításához. Ezt a célt szolgálja a Corvinus Institute for Advanced Studies kutatóközpont létrehozása, melynek első meghívott kiemelt vendégkutatója George Friedman. 

A hallgatók nevében Szabados Levente, az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszöntötte új diáktársait és gratulált nekik a sikeres felvételihez. Szabados Levente azt mondta: a megszerzett tudás gyakorlatba való átültetése a „Corvinuson nem mese, hanem valóság”, ennek a legjobb módja pedig a diákszervezetekben és szakkollégiumokban végzett munka. Szabados Levente felhívta a figyelmet az egyetem által biztosított nemzetközi lehetőségek sokaságára is. Úgy fogalmazott: „Corvinusos hallgatóként egyszerre tanulhattok az egyik legjobb magyar egyetemen és vehettek részt részképzésen rangos külföldi intézményekben is”.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.

femdom-mania.net femdom-scat.net hot-facesitting.com