Július - 2018
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Rögtönzött videók? Francokat! – Szirmai Gergely volt a Corvinus Beetető első vendége

Az ország egyik legfelkapottabb youtubere a színültig telt nagyelőadóban, 130 fiatal előtt beszélt a Hollywood Hírügynökség-sztoriról a Corvinus Egyetem székesfehérvári campusán az egyetem és a Spin-Off Klub szervezésében. 

366 ezer feliratkozója valószínűleg nem is sejti, hogy Szirmai Gergely mennyire fegyelmezetten és professzionálisan készíti a csatornáira felkerülő tartalmat, amiről a néző szemrebbenés nélkül elhiszi: teljesen intuitív, rögtönzött videót lát. Pedig, saját szavaival megfogalmazva: „francokat!”

A kontentgyár, ahogy ő nevezi, kétoldalú vállalkozás, egyszerre alkotói munka, aminek gazdája szeretne kizárólag a művének élni, és üzlet, ahol az ember eleinte csak magára számíthat, legyen szómenedzsmentről, jogi vagy könyvelési ügyekről. Utóbbi területeken saját bevallása szerint nem remekelt, kénytelen volt autodidakta módon tanulni ezek mikéntjét. Ezek előzetes – például a Corvinuson megszerezhető – elméleti ismerete óriási előny, de a gyakorlati tudást semmi sem helyettesítheti, és ezt saját kárán tanulta meg. Mint mondta, sok nehézség vezetett a Gerényi Gábor által kiadott egyetemi szemináriumi házi feladattól (indítson videóblogot) odáig, hogy három, jelentős közönséget elérő csatornája legyen.

Szirmai a tőle megszokott öniróniával és szarkazmussal beszélt a saját útjáról, de pont ez az, ami miatt teljesen hiteles volt, és lendületet adott a középiskolásokból és egyetemistákból állóközönségnek, akik aztán több mint egy órán keresztül ki sem fogytak a kérdésekből.Sokatmondó, hogy soha nem hagyott félbe videót, projektet, még akkor sem, ha annak elkészítését utálta vagy nem kecsegtetett nagy sikerrel. Arra a kérdésre, hogy van-e részletes üzleti terve, szokatlan választ adott: számára az egyetlen biztos üzleti terv a tanulás, a folyamatos fejlődés, hiszen az ő termékeinek a piaca egy állandóan változó, kiszámíthatatlan környezet. „Akkor csinálod jól, ha elfogadod, hogy amit ma készítesz, holnapra elavult.” – fogalmazott. Ez nagy nyomást tesz a vlogerre, de aki ezzel foglalkozik, az együtt él vele, sőt, motiválja. 

A munka és a következetes alkalmazkodás azonban megéri. Mint mondta, a YouTube sokszor lassú, nehézkes, idegesítő platform, ami azonban a maga módján rugalmas is. Egyetlen, valódi főnökének aközönségét tekinti, még ha ezt nem is szívesen mondja ki nyíltan, nehogy az ágyban videózó 12 évesek túlzásokba essenek. A munkametódusát firtató kérdésekre a fókuszálási képességben, a priorizálásban adja meg a választ, vagyis: „Válassz egyet a négy feladatból, azt csináld meg tökéletesen, és vállald be, hogy más ügyek parokolópályára kerülnek!”

Hogy félt-e a kamerától? Persze. Szinte mindannyian félünk tőle, ez természetes, mondja. Az a fajta szereplés, amikor egy kész videót szinte kontroll nélkül mutatsz be a közönségnek, mindig stresszes és kétesélyes. Élete „legparásabb” élményeként idézte fel, amikor az Index címlapjára kikerülő első blogbejegyzését az addigi nulla helyett percenként százak kezdték el nézni.

Szirmai Gergőt az internet egyik leglazább arcaként ismerjük, de az első Corvinus Beetető közönsége tanúsíthatja, hogy közvetlenül az előadás előtt még, utána pedig már újra az aktuális videóján dolgozott. Hogy miről szól? Hamarosan kiderül.

 

A Corvinus Beetető következő vendége december 14-én 17 órától a Tibi atya és a Tunya és Kukker márkák mögött álló Humbák Művek Kft. képviseletében az ügyvezető Tóth Máté lesz. 

Az esemény Facebook-oldala

Utolsó frissítés: 2016.12.01.